Webcafe

За шведските феминистки нещата отдавна не спират само с феминизма

Webcafe по Deutsche Welle
22.02.2019, 16:30 (обновена 25.02.2019, 17:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

Гита Набави

Снимка: © Youtube

Ляво, по-ляво, Феминистката инициатива на Швеция

Те наричат себе си антирасистки феминистки и привличат международното внимание със заигравки с медиите, изгаряйки публично банкноти на стойност 100 000 шведски крони (10 000 евро), за да се акцентират върху неравенството в заплащането.

Сега Феминистката инициатива на Швеция има вече нов ръководен екип, чиято цел е да защити спечеленото през 2014 г. място в Европейския парламент на предстоящите избори за евродепутати през май.

Феминистката инициатива (ФИ) се фокусира върху равенството между различните социални групи, разнообразието, борбата срещу расизма и екологичните проблеми, а основната им мантра е, че структурите на властта в обществото трябва да се променят, за да отговарят на новите стандарти.

Иначе казано жените в тази партия твърдо вярват в квотния принцип, който би гарантирал присъствието на жена в стаята, в която се обсъжда проблема с по-ниските заплати за жените, или присъствието на транссексуален човек, когато се обсъждат специфичните здравни потребности на хората със сменен пол.

Вероятно Швеция е от малкото места в Европа в моментна, в което партия като ФИ може да просъществува и дори да се сдобие с някаква власт. Кралството е едно от местата с най-ясно изявена култура на феминизъм и на осъзнаване на проблемите на различните, а силната му мрежа за социална сигурност е една от запазените марки на Швеция.

Мнозина разглеждат страната като модел за подражание, когато става въпрос за равенство между половете, което правителството подчерта през 2014 г., когато обяви, че провежда феминистка външна политика за насърчаване на човешките права за момичетата и жените в световен мащаб. Дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация беше забранена от закона през 2011 г.

За ФИ, която е основана като партия през 2005 г. обаче не е достатъчно. И оттам вярват, че нещата може да се подобрят още значително за жените в страната.

"В Швеция мислим, че вече сме постигнали равенството между половете, но ако погледнем статистиката, все още има доста път до постигането на равно заплащане между мъжете и жените, равни отпуски за родителите и равни пенсии, когато става въпрос за неплатен труд у дома, грижа за домакинството и грижа за децата и за старите хора и т.н.", коментира Гита Набави, която наскоро беше преизбрана да ръководи партията заедно с Фарида ал-Абани.

Това, което от ФИ винаги акцентират обаче, е, че те не са единствено феминистка партия, те се борят активно и срещу расизма. Това е ключов момент от идеологията на формацията, която изгражда процесите по вземането на решенията вътре в организационния й апарат.

Етническото разнообразие в Швеция беше факт и преди мигрантската криза от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка пристигнаха в страната, бягайки от глад, бедност и война. Сега според данните на правителството на страната близо един на всеки четирима души, живеещи през 2017 г. в страната, е роден извън Швеция.

Идеята за разнообразието, която е толкова силно застъпена във Феминистката инициатива, прави партията специална. Съпредседателките са емигрирали в Швеция като деца от Иран и от Либия. Съответно и много от членовете на формацията идват от етническите малцинства.

Според политоложката Софи Бломбек това се дължи до голяма степен на факта, че хората с имигрантски произход са недостатъчно представени в почти всички останали партии, а същевременно с това много от тях като цяло са с по-леви политически виждания.

Наваби добавя и друга причина: "Многообразието идва от това, че работим наистина много здраво за преодоляването на собствените си предразсъдъци и се опитваме да намерим хора, които не просто да представляват нашите политики, но също така и самите те да представляват достатъчно добре нашето послание", обяснява тя и допълва, че във Феминистката инициатива има множество транс, хомосексуални и бисексуални хора, които заемат ключови позиции на партийно ниво като говорители по въпроси за културата, икономиката и вътрешната политика на Швеция.

Този подход на ФИ носи и своите плодове. През 2014 г. партията печели 5,3% на изборите за Европейски парламент, което й осигурява и един евродепутат. Това беше сериозна изненада за големите партии в страната. А част от тях започнаха дори да си водят записки.

Всичките седем главни партии от целия политически спектър адаптираха платформите си спрямо домашните задължения на жените, така че те да паснат на този феминистки настроен електорат, а четири от основните формации дори се определиха като "феминистки" или заявяват, че са възприели "гледна точка, съобразена с проблемите на социалния пол".

Самата Наваби е доволна от това. Според нея самото присъствие на Феминистката инициатива принуждава партиите да изтикват платформите си в посока решаването на проблемите с неравенството и вече се виждат ефектите от това.

Разбира се, това означава и загуба на влияние за партията, която на парламентарните избори изкара едва 0,4% - доста нисък резултат спрямо бариерата от 4% за влизане в шведския парламент.

Според Кимбърли Коуел-Мейърс, преподавател в Департамента по управление към Американския университет в Швеция, най-често подобни нишови партии като ФИ се появяват, когато се създава празно пространство в търсенията на избирателите по дадена тема. Съответно и веднъж запълнено това пространство, самите партии губят подкрепа.

Въпреки това Феминистката инициатива сякаш няма особено намерение да изчезва от политическия живот на страната. Според Гита Набави нейната формация има да играе ключова роля в движението за съпротива срещу крайното дясно, особено сега, когато партии като "Шведските демократи" трупат толкова много сила.

В момента те разполагат вече с държавно финансиране и малко по малко набират политически опит и структури в страната.

Кой ще е прав обаче и дали времето на разгневените феминистки борци срещу расизма е тръгнало да отминава, ще се види до голяма степен през май, когато те или ще запазят мястото си в европарламента, или ще го изгубят в битка с по-големите и по-силни партии.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

33 Specifier | 01.03.201922:07

ДЕГЕНЕРАТИВНИТЕ. ПРОМЕНИ

сред шведите не престават да се задълбочават. Интересно, дали този процес ще има край?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

32 gymstar | 28.02.201920:07

Ала Пугачова е световно известна в сесесере и България с двата си изключителни хита за Буратино и за един милион червени рози. Ицо Хазарта е нормален софийски дришльо който много не си поплюва на чалгата и на разглезените отрочета на хайлайфа и техните патриарси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

31 Дракон с кисело зеле | 25.02.201912:30

Ала Пугачова е изключителна певица.

А ти верно ли сравни Арета Франклин с Ицо Хазарта?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

30 gymstar | 25.02.201910:48

Да , тя и Арета Франклин е по-зле от Ала Пугачова !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

29 Дракон с кисело зеле | 24.02.201922:13

Ъпсурт са по-зле от чалга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

28 gymstar | 24.02.201920:53

Чалгата деди се роди в офисите на силовите групировки и укрепна по митингите на БСП. Бе понесена като байрак от простотията и простащината превзела мутренска България. Но чалгата драги, няма нищо общо с Ицо Хазарта и Ъпсурт. Има толкова общо колкото Джон Ленън с Ален Мак. А собствената ти реакция при споменаването на Ицо Хазарта , поразително прилича на реакцията на ченгето от ОФето като чуеше ....ши лавз ю йе йе йе ! ;-))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 24.02.201912:58

От жълта пропаганда мина на чалга. Понякога глрдам политически предавания, но като чуя чалга, превключвам канала. Чао.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

26 gymstar | 24.02.201912:15

Зъбки жълти , нерви лабави ! Така пееше Ицо Хазарта описвайки в едно парче родния политически , културен и интелектуален елит. Дедо ни без да е канен се метна и той на каруцата от където нашите идеологически и пропагандаторски гурута раздават присъди наляво и надясно на всеки що не е съгласен с Кремълската линия и опорните точки на Корни , порциите на Доган и журналистиката на Делян. Всеки който е възмутен от скъпия обаче не обложен с данъци бензин на Валентин Златев , безчинствата на ТИМ по черноморието , изкупуването на държавата от депутата Толстой , кадруването на генерал Решетников в българската политическа класа . И всички които не са съгласни с активните мероприятия на вече споменатите и останалите съвецки агенти на българска територия с които целят да отцепят България от естествената й среда в Европа , за да я сложат в Кавказ , където живеят едни други нрави и друга култура.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 24.02.201909:38

Тъпо фитнес фенерче, за разлика от тебе аз си държа на думата и си спазвам ангажиментите. А пропагандата я правиш ти. Никой не беше обелил дума за големия батко, докато ти не пльосна преписаните от брошура на Шорош клишета. И веднага хорът запя по дадения от тебе тон. Колко години ви трябват на тъпите соросоиди да разберете, че евразийски съюз още няма и не се знае кога и дали ще го има. Вие сте най-добрата реклама на Путин с тъпотията си.
Имаш право да си недоволен от българските работодатели. Като не ти харесват - раница, летище, Стокхолм. Само за всеки случай първо се обрежи. И заучи няколко ислямско лафа. Щом си научил соросовите, няма да те затруднят, за тях не се иска повече акъл.
А Швеция, със свободата и дашните шведки, беше мечта на всеки през моята младост. Сега има свобода за 3-ти, 4-ти и н-ти пол а дашните шведки дават на миризливи резаци. Язък за хубавата страна.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

24 gymstar | 24.02.201908:42

Проблемът при размяната на реплики след статии като тази е , че тролове като дедо ни и GETI виждат възможност да вкарат опорните точки на Кремъл с коментар . В тази статия например се описва една специфика на фемистките движения в Швеция и проруските пропагандатори виждат удобен момент да налепят идеологическите позиви върху съдържанието и да разтръбят кремълските пропагандни лозунги за Гейропа , мюсюлманската инвазия и сигурната смърт на Швеция а после и на другите европейски страни. Крокодилски сълзи , злорадство и наслаждение от близката кончина на Европейския съюз. И защо? Защото пропагандаторите на Кремъл искат да насадят в българското население впечатлението , че Европа наистина загива и единственото спасение за България е евразийския съюз. Най-доброто което може да се случи за тях , това е Задунайская губерния. България да стане Чечня на Балканите. Дедо ми , ти добре даваш за извънреден труд повече от нормалната надница , ама за какво стигат тия пари. Знаем работодателите в България с каква щедрост с надарени. Не се крии зад конфиденциалност! Така както си се писал в този форум - дедо аджи - едва ли така си записан и в отдел кадри на фирмата. Така , че кажи цифрите (ако няма от какво да се срамуваш) , никой няма да разбере че точно ти си издал тайните на предприятието.
   

оценка

+1 -2