Webcafe

Краят на аферата на Германия с Виктор Орбан

Webcafe по POLITICO
06.03.2019, 19:23 (обновена 09.03.2019, 17:20)
Виктор Орбан и Ангела Меркел

Снимка: © Getty

Какви са възможните пътища пред унгарския премиер и неговата партия "Фидес", ако тя бъде изключена от ЕНП

Манфред Вебер имаше причина да е бесен.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан през декември успя да изгони от страната си Централния европейски университет – институция, подкрепяна от милиардера Джордж Сорoс.

По този повод Вебер казва на свои сътрудници, че Орбан му е обещал, че няма да се опитва да затвори вратите на университета в Будапеща. Германецът тъкмо си е осигурил номинацията да води кампанията на Европейската народна партия (ЕНП) в предстоящите избори за Европейски парламент. За него стореното от Орбан е равно на предателство.

През последните дни обаче натрупаното вече напрежение доведе до още по-голям разрив между унгарския лидер и неговите германски съюзници. Раздалечаването им има своето отражение и из Европа като доведе до шанса за евентуален вот дали партията на Орбан "Фидес" да бъде отстранена или напълно изхвърлена от ЕНП.

Това би било стъпка, която ще размести баланса на силите в Европейския съюз и ще изолира Унгария. И вместо да се случи след изборите, както можеше да се очаква, възможно е да ги изпревари.

ЕНП ще реши съдбата на партия "Фидес" на среща в Брюксел на 20 март. Някои по-малки членове настояват за изхвърлянето на Орбан и компания от групата, но такава стъпка изглежда малко вероятна, ако няма подкрепата на германците.

Загубата на "Фидес" вероятно ще коства на ЕНП на десет места в следващия европейски парламент. Това ще усложни реализирането на намерението на партията да постави Вебер на поста председател на Европейската комисия. Освен това изгонването на "Фидес" може да накара Орбан да потърси съюз с италианската "Лига" и други популистки формации в Европа. Същестува рискът по този начин той дори да им осигури достатъчно гласове за блокиращо вотове малцинство в Европейския парламент.

Имайки предвид тези фактори, германското център-дясно гледаше с неохота на идеята да скъса напълно връзката си с унгарската партия. Досега.

Вебер показа, че търпението му се е изчерпало след последната провокация на Орбан – кампания с постери с анти-семитски изображения, на които могат да се видят Джордж Сорос и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Стига толкова. Това е нашето послание", коментира Вебер пред Der Spiegel във връзка с промяната на подхода към Орбан.

Коментарите на германеца дойдоха след подобни изказвания както от лидера на неговата партия – Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер, така и от лидера на християндемократите (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Погледнати заедно, тези координирани позиции имат за цел да изпратят ясно послание на Будапеща: Орбан е спънка.

Историческите връзки

Години наред консерваторите в Германия се застъпваха за Орбан, дори когато той открито пренебрегна европейските демократични ценности, за да циментира властта си. Връзката на унгарския премиер с германските консерватори може да се проследи десетилетия назад. Хелмут Кол, бащата на германското обединение, считаше Орбан за свое протеже. На погребението на Кол преди две години първоначално беше предвидено изказване на Орбан, а такова на канцлера Ангела Меркел или президента Франк-Валтер Щайнмайер – не.

Още през 2017-а Манфред Вебер посочи, че Орбан обича да "тества своите граници", но в крайна сметка винаги е уважавал договорите, които стоят в основата на Европейския съюз.

Манфред Вебер. Снимка: Getty

Вебер се присъедини към мнозинството пред септември, за да подкрепи задействането на процедура от страна на Европейския парламент за наказание срещу Унгария. Сред причините за това бяха предприетите от Орбан стъпки да ограничи независимостта на съда и медийните свободи в страната си. Въпреки това германецът не посмя да поиска отстраняване на "Фидес" от ЕНП или пълното й изключване.

Дори при откритите сблъсъци на Орбан с Меркел и правителството й що се отнася до мигрантската политика, унгарският премиер беше уверен в подкрепата на баварците, които също са критикували подхода на германския канцлер по темата. За Орбан Християнсоциалният съюз (ХСС) представляваше и защита от критиките от останалата част от Еврпа.

Въпреки че партията му използва анти-семитски послания и клони все повече към авторитаризма, Орбан представяше онзи "кажи го както си е" подход, който е в сърцевината на политиката и на ХСС. Каквото и да станеше, унгарският премиер знаеше, че има могъщи приятели в Бавария, които ще го защитят.

Вече не. Промяна в лидерството на ХСС доведе до промяна в гледната точка – нещо, което Орбан очевидно не очакваше. Тази промяна може да се окаже опасна за него по няколко фронта.

Германски компании, като базирания в Бавария клон на "Фолксваген" за "Ауди", са сред най-големите инвеститори в Унгария. Базирани в Германия компании стоят зад една трета от индустриалното производство на Унгария и осигуряват хилядни работни места в страната. И макар да е малко вероятно съществуващите инвестиции да бъдат застрашени, задълбочаване на политическото напрежение може да накара германските компании да помислят по-сериозно по въпроса.

Проблем е и очевидната мания на Орбан с Джордж Сорос, когото той вижда като центъра на конспирация за подкопаване на основите на християнска Европа. Това, заедно с острите изказвания на унгарския премиер по темата "миграция", превръщат правенето на бизнес в Унгария в един потенциален ПР риск.

Това пролича и покрай кампанията за разлепване на постери с лика на Сорос из Будапеща, започната от Орбан. Политици от целия континент се изказаха против кампанията, която намеква, че Сорос и Жан-Клод Юнкер са в заговор за пропагандиране на незаконната имиграция и подкопаване на унгарския суверенитет.

Говорителят на унгарското правителство вече заяви, че плакатите с Юнкер ще бъдат свалени до 15 март. Орбан обаче коментира в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, че скоро ще започне нова фаза – със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предстоящите евроизбори.

Според някои наблюдатели кампанията е опит от страна на Орбан да разклати вярата в Европейския съюз (ЕС) преди очакваното орязване на парите за Унгария в дългосрочния бюджет на Съюза, който ще понесе удар при евентуалното реализиране на Брекзит.

Финалният вариант на бюджета още не е договорен и не се очаква да бъде преди изборите през май. Унгария обаче е сред страните, които получават повече от бюджета, отколкото дават за него. Според дипломати от Централна Европа, които участват в преговорите, парите за страната могат да бъдат орязани с до 20 процента.

Не изглежда вероятно обаче вярата на унгарците в Европа да бъде разклатена така лесно. В страните от Централна Европа много граждани се доверяват повече на европейските, отколкото на националните институции, заради корупцията в региона.

Под натиск

Каквото и да се случи, критиците казват, че консерваторите в Германия са закъснели с реакцията си и че Вебер просто отговаря на засилващия се натиск от цяла Европа. Според ръководителя на берлинския мозъчен тръст "Институт за глобални публични политики" Торстен Бенер, Вебер прави това изцяло от опортюнистична гледна точка, а действия е трябвало да има още през 2014-а, когато Орбан е започнал да налага визията си за "нелиберална демокрация".

Орбан от своя страна не дава много признаци, че ще промени позициите си. Но ако "Фидес" загуби връзката си с ЕНП, които са фаворити за спечелване на евроизборите, за унгарския премиер ще е още по-трудно да си осигури изгодна сделка що се отнася до европейския бюджет.

Какви са опциите пред Орбан сега?

В тази ситуация унгарският премиер бива изправен пред кръстопът за бъдещето на своята партия.

Официалната позиция на "Фидес" е, че иска да остане част от ЕНП. За да се случи това обаче, Орбан най-вероятно ще трябва публично да се извини за скорошните си действия. С оглед на все по-зачестилите искания за изгонването на партията, неговата реторика спрямо ЕНП обаче се изостри. Дотам, че да нарече критиците си в организацията "полезни идиоти", които служат само на интересите на левите в Европа.

Унгарският министър-председател сега се изправя пред едно потенциално тежко решение за това в каква посока да поеме "Фидес":

1. Да остане в ЕНП

За целта, както беше споменато, Орбан най-вероятно ще трябва да поднесе публично извинение, което обаче ще изисква да извърти случилото се пред избирателите в Унгария.

Манфред Вебер вече настоя Орбан да се откаже от своята анти-Юнкер кампания и да признае, че е нанесъл вреда и да разреши конфликтната ситуация с Централния европейски университет в Будапеща. Това е нещо, което трудно ще мине успешно в някои унгарски градове, особено след като Орбан така усилено е работил за това да убеди сънародниците си, че Юнкер е застрашил сигурността на Унгария. А и не е сигурно, че едно евентуално извинение ще бъде прието от другите в ЕНП.

2. Да се присъедини към групата "Европа на нациите и свободите"

От "Фидес" твърдят, че не преговарят с други европейски политически блокове, но член на ЕНС коментира, че се "водят дискусии" с партията на Орбан. Ако "Фидес" наистина се присъедини към тази група, ще бъде заедно с крайнодясната италианска "Лига", водена от Матео Салвини, "Национален сбор" на Марин Льо Пен във Франция и крайнодясна Партия на свобода на Австрия.

Идеологически, Орбан, Салвини и Льо Пен имат по-мека позиция към Русия и споделят евроскептични нагласи спрямо това как се взимат решенията в Брюксел. По други теми обаче се разминават. Например отказът на Орбан да приема търсещи убежище мигранти не се подкрепя от "Лигата", която иска от другите страни в ЕС повече помощ – да приемат част от мигрантите, които пристигат на италианските брегове.

А и с оглед на това, че са от страни, които дават повече пари за бюджета на ЕС, отколкото получават като фондове, политиците от Франция и Италия като цяло не са особено въодушевени като стане дума за харчене на европейски средства в по-малко развити източноевропейски държави.

3. Да се присъедини към групата "Европейски консерватори и реформисти"

В много отношения алиансът между "Фидес" и полската партия "Право и справедливост", която е сред доминиращите в ЕКР, изглежда повече от естествен. Двете правителства вече имат близки работни взаимоотношения и имат неформален пакт да налагат вето на всякакви потенциални санкции от ЕС срещу тях.

От идеологическа гледна точка унгарската и полската партии са близки що се отнася до теми като миграцията. Варшава и Будапеща обаче сериозно се разминават що се отнася до въпросите на сигурността и гледната точка към Русия.

Възможно е обаче покрай чуденето на Орбан да се оформи и едно по-сериозно разместване в европейското дясно – ЕКР може би води преговори с италианската "Лига" и други десни партии, така че групата може да стане и по-силна.

4. Да формира нов алианс

Някои наблюдатели са на мнение, че Орбан има намерение да е сред водещите лица на европейската сцена, така че възможна е и водена от Унгария инициатива за създаването на нова група. Такава, която да е широк микс от консервативни евроскептици от Полша, Германия, Италия и скандинавските държави.

Но изборите през май вероятно са твърде близко за организирането на нещо стабилно, а и другите партии вече водят кампаниите си като част от сегашните си съюзи, така че това е по-малко вероятен сценарий.

5. Да изчака и види

Орбан може просто да си трае – ако приемем, че "Фидес" не бъде изключена от ЕНП – за да види как ще се развият изборите през месец май и дали има много голяма промяна в политическата динамика, специално в ЕНП и други евроскептични групи.

Отстраняването на "Фидес" или изключването й от ЕНП преди изборите ще остави европейските депутати от партията на Орбан без група, което ще доведе до по-малко финансиране за тях и по-малко влияние върху законотворческия процес.

Така че партията има сериозен интерес да бъде част от група – която и да е – в дългосрочен план.

Oще: будапеща  виктор орбан  германия  джордж сорос  евроизбори  енп  консерватори  манфред вебер  полша  унгария  фидес 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

18 Nikkor | 09.03.201909:20

И друг път съм ти казвал, така че ще се повторя. Ти момче си завършен простак. Не точно като павето. Той псува като хамалин, каквото всъщност му е нивото без значение какво работи, но там някъде.

Не е възможно да напишеш каквото и да е тук, без да наречеш някого, кого и да е, със типичните за тебе епитети.

Абсолютната ти непоносимост към каквото и да е друго мнение освен твоето е фрапираща. Особено типична за вас, новите болшевики. Без значение как се самоопределяте - леви, марксисти, прогресисти и каквото там още има.

Виж за въпросния хамалин и една лоша думичка не си изрекъл. Най-вероятно споделяте едни и същи възгледи. Да не би да сте едно и също лице?

Хайде, излей поредната порция фекалии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 08.03.201916:20

>Лига Норд, Италия? Марин Льо Пен

.. не са либерални консерватори, което обяснява защо не принадлежат към ЕНП.
Кажи сега какво си ял на закуска - би било точно толкова свързано с темата.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

16 BaronVino | 08.03.201900:15

Вебер най-накрая се усети, че национализмът в пост-соц държавите не е точно същото като либералния консерватизъм на западноевропейските страни“

Например? Лига Норд, Италия? Марин Льо Пен, Франция? Брекзит на каква основа стана?
Орбан е поредния, банален популист. Европа я очаква това в следващите години. Банален и глупав популизъм. Такива обикновенно правят войни и строят стени. “Велика Унгария”, пълен смях... Без ЕС среда, ще станат най-много “велика” Сърбия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

15 Онуфрий | 07.03.201923:42

амо като чуя да наричат някого "фашист" и всичко ми става ясно.
==========================================

Така е, защото не знаят кои са основните 3 условия, за да има фашизъм:

1/ срастване на партията с държавата (член първи)
2/ идеологизиране на общестевно политическия живот
3/ подчиняване на икономиката на идеологията (държавен капитализъм)
Според великия философ от село Веселиново и
4/наличието на лагери

Айде сега всеки сам да си направи преговор кога и къде е имало фашизъм и кои са били най-големите съюзници на нацистите и фашистите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

14 Dox | 07.03.201922:15

Джимстар,
Първо, би следвало да говориш не за комунизъм, а за социализъм. Но, да приемем, че това си имал предвид. След това обаче, си демонстрирал отчайваща липса на разбиране относно това какво е едното и какво другото. Главата ти е пълна само с външните им атрибути, но проблемът е, че това не те притеснява. Не те дразни. Може би защото не го забелязваш. С една дума, опитваш да обясниш двете единствено като политически явления. И съвсем естествено не можеш да минеш без клишето - "тоталитарна държава", но това въобще не обяснява същността, съдържанието на тези явления. Нужно е още много да четеш и разбира се - да мислиш.

Само ще ти подхвърля, че у нас вече е налице фашизъм. В САЩ - също. Въобще, в повечето т.нар. "развити" държави - също. Защо е така, се надявам да си отговориш сам. Желая ти успех!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

13 gymstar | 07.03.201921:25

От любопитство а и заради статистиката един въпрос към Marciko : Къде Marciko, изпита всичката тази травестия , педерастия и изродия от която ти е писнало?
И едно уточнение към Nikkor - комунисти=фашисти. Две идеологии привидно диаметрално противоположни които в методите си на осъществяване на целите и задачите на учението си използват едни и същи похвати и стигат до един и същ резултат - тоталитарна държава която стъпква гражданските права и осигурява неконтролирана политическа власт и икономическо благоденствие на партийния си елит и надзаконова изключителност на лидерите си.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 07.03.201920:44

Този феномен остава непроменен в интернет през последния четвърт век - винаги можеш да разчиташ, че анонимният глупак ще е горд със собствената си глупост.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

11 Nikkor | 07.03.201920:20

Не стига че съм неграмотен и знанията ми са инсуфи...ко беше там, ами на всичкото отгоре с тези Х и У и не-Х, Не-У вече съвсем се обърках. Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 07.03.201919:37

Nikkor, винаги ме и било чудно - когато на аргумент, който в същността си представлява "X е нужно за Y, не-X, следователно не-Y", ти отговориш с "хаха, ще ти дам пример, че X не е достатъчно за Y, следователно Y", наистина ли не те притесняват по никакъв начин двете брутални логически грешки, които допускаш?
Ако сега ми отговориш с "ама първоначалното твърдение, X е нужно за Y, си е грешно, а и не-X е недоказано" без да си дадеш сметка какви допълнителни грешки съдържа този ред на мислене, предполагам ще ми остане само да се плесна по челото.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

9 Nikkor | 07.03.201918:28

Знанията ми били "инсуфициентни". Смее се

Трябваше да отворя отново статията и да копирам думата, щото ми е малко трудно да я изпиша. Какво да правя като съм си неграмотен.

Инсуфициентни, а?
И това след два вагона изчетени книги.

То като нямаш и два грама здрав разум и пет вагона книги да си изчел...

За справка, Карл Маркс, един от най-начетените хора изобщо някога живели, нали знаеш какви ги е надробил.
   

оценка

+1 -5