Webcafe

Шведският износ на джихадисти

Webcafe
08.10.2016, 15:34 (обновена 10.10.2016, 15:34)
Гьотеборг

Снимка: © Getty Images

Много млади напускат Швеция, за да се бият в Сирия

Швеция е мирна демократична държава, която винаги е била сигурно убежище за онези, които бягат от конфликтни зони. Въпреки това много млади хора, чиито семейства са открили нов дом в Швеция, сега се завръщат обратно в родните си държави.

Повече от 300 души са заминали да се бият в Сирия и Ирак, превръщайки Швеция в една от държавите, които „изнасят" най-много джихадисти в Европа.

Йалда Хаким от BBC се среща с млада жена в мазето на една сграда в Гьотеборг, вторият най-голям град в Швеция. Тя изглежда като всяка друга млада жена от Западна Европа - носи прилепнали дрехи и грим. Наскоро обаче се е завърнала от Ракка в Сирия, където съпругът й е загинал в битка на страната на т.нар. Ислямска държава.

Тя си спомня част от ужасите, които е преживяла там - звукът от изнасилването на жена от язидите в съседната стая, удари с камшици и екзекуции на врагове, непрекъснатите бомбардировки. Всичко това е част от всекидневието на джихадистката булка. В началото всичко й се е струвало привлекателно, била е щастлива там. След смъртта на съпруга й обаче, започнала да забелязва неща, които много се отдалечават от религията, в която е възпитана.

С помощта на друг боец от ИДИЛ тя успява да избяга от Сирия, да премине през границата с Турция и да се върне в Швеция. Тя показва снимка на своя „Калашников" и ранената си дъщеря, чието лице е покрито със следи от шрапнели.

Защо е решила да се присъедини към ИДИЛ?

„Когато тръгнеш по този път, не мислиш за светския начин на живот. Като това да имаш добро легло. Не се интересуваш от тези неща. Мислиш само за най-бързия начин да умреш и отидеш в рая", разказва тя.

Гьотеборг е мястото, на което в най-голяма степен се случва вербуването в Швеция. С население малко над половин милион, този пристанищен град и бивша индустриална сила се е разделил с поне 100 мъже и жени, присъединили се към джихадистки групи. Това е и един от градовете с най-разнообразно население. Една трета от жителите са имигранти, много от тях - мюсюлмани, а в едно от североизточните предградия - Ангеред, те са около 70%.

През изминалата година там са се настанили 160 000 души, пристигнали да търсят убежище в Швеция през миналата година.  Ангеред се е превърнал в трудна зона за полицията.

Части от квартала са квалифицирани като „уязвими", което според полицейската терминология в Швеция означава чести случаи на нарушаване на закона. Там се развива паралелно общество.

Религиозни органи следят за спазването на Шариата в общността. Има случаи на тормоз и нападения над хора, предимно жени, заради начина, по който се обличат или защото присъстват на партита, където има музика и танци.

Междувременно две трети от децата отпадат от училище, преди да навършат 15 години. Безработицата е 11% - висока според шведските стандарти. Тези уязвими млади хора са именно мишена за екстремистите.

Опитните вербовчици манипулират младите, които са загубили пътя си, и ги насърчават да се присъединят към „Ислямска държава".

Предградия като Ангеред са се превърнали в тенджери под налягане от недоволство. То расте основно сред второто поколение „неетнически" шведи, както ги наричат.

Много от родителите им са бягали от съсипани от войната държави, търсейки сигурност, и са я открили в Швеция. Затова са благодарни на онова, което страната им е предложила. Техните деца обаче често се чувстват дискриминирани и изключени от системата. Много млади хора казват, че не се чувстват свързани със страната, от която идват родителите им, но не се чувстваш и шведи.

Тези проблеми в Швеция се задълбочават с идващия поток бежанци, които бягат от войната в Сирия и Ирак. Само за миналата година Швеция е приела повече бежанци на глава от населението, отколкото всяка друга европейска държава.

Полицаите винят за проблемите съкращенията в местната полиция с 50 на 100.

От заминалите за Сирия и Ирак 311 души, има такива, които са се завърнали. Нито един от тях обаче не е бил арестуван. Едва през април законите в страната се променят така, че пътуването зад граница с терористични намерения да бъде определено като незаконно. Властите знаят за проблемите, с които се сблъскват и че трябва да бъде повишена сигурността в районите, в които биват създавани паралелни общества. Но в действителност в момента младите хора от имигрантски семейства биват радикализирани.

Защо някой, отгледан в Гьотеборг ще поиска да напусне една от най-мирните и прогресивни държави в развития свят, за да се присъедини към екстремисти в Близкия Изток? Най-честият отговор е: „Не се чувствам швед". По-големият въпрос обаче е дали интеграцията и шведският експеримент с мултикултурализма не се е провалил.

Oще: афганистан  вербовчици  гьотеборг  джихад  джихадисти  европа  ирак  иран  ислямска държава  сирия  тероризъм  уязивими общности  шариат  шведи  швеция  шириат 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 12.10.201618:31

Типично по свински. Без да отговори на нито един въпрос раздава оценки. Също кто доцента по история на БКП. Само че, за разлика от него ти не можеш да ме изгониш от института и от никъде освен от миризливата си компания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 12.10.201617:50

dedo adji, разбирам, че за простоват човек като теб може да е непосилно да приеме реалността, но това не я прави невярна - няма никаква практическа разлика между теб, Патриота, Pavur, Conspirator, sim4o, Dear Ivan, Rowan и купища още еднаквомислещи в този форум. Единствено Nikkor се различава малко от вас, поне до степен, до която не се слива напълно с единната сива маса, която останалите представлявате.

>ограниченото ми въображение

Това ти самият го каза, думите "Аз не мога да си представя" са твои, което все още може да се провери.
Аз единствено посочих, че не ми се струва особено разумно да представяш собствените си умствени ограничения като аргументи.
Ако не можеш да сметнеш 2+2 това не го прави непознаваема мистерия. Единствено показва съществените ограничения на твоя интелект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 12.10.201614:40

Деосвине,
Типично по свински ми приписваш съждения, каквито не съм изказвал и ми пъхаш в устата репликите на малоумния "патриота". Гарнирано с лумпен интелигентското ти високомерие за ограниченото ми въображение. Ами ограничено е. Я ти, с твоето неограничено, кажи кой би могъл да издържи 70 години див болшевизъм, предшестван от 30 годишна развала? Китайците издържаха 30 години и смениха курса с по-печеливш.
Но и това е изместване на темата. Темата беше джихадизмът в Швеция и разширено в цяла Европа. Европейското общество се търкаля към пропастта и никой още не може да намери спирачен механизъм, а някои твои съмишленици допълнително разливат масло по пътя. Може да не го харесвам, но засега по-добро няма. Алтернативата е властта на аятоласите. Евразийски съюз още няма. Ако/когато се установи и затвърди може да се мисли за избор. Но ако дотогава ислямът завладее Европа САЩ ще загубят един силен васал, което не е добре за тях. А българите ще изчезнат, за което на САЩ не им пука. За разлика от тебе, който не пропускаш да злорадстваш на тежкото положение на Русия, аз съм движен само от инстинкт за самосъхранение.Известно леко удовлетворение миже да ми донесе фактът, че САЩ губят положението си на абсолютен световен хегемон. При съперничество между големите малките могат да лавират. С лавиране Фердинанд е издигнал България до първа на балканите, докато накрая се увлякъл и огробил всичко.
Преди 50 години казвали "Което е добре за дженерал моторс е добре за америка." Днес вече не важи. А сега има парадокс. Това, което е добро за САЩ не е добро за света. Но това, което е лошо за САЩ е лошо и за света. Когато се мята ранен динозавър с колики гази наоколо наред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 11.10.201617:42

>Аз не мога да си представя

Да посочваш ограниченото си въображение и исторически познания ми се струва доста хилав аргумент.
Или, в твоята реторика, не мога да разбера как човек не само доброволно признава слабостта на ума си, но и го представя като аргумент за нещо повече от собствената си ограниченост.

А относно падението на САЩ - да, естествено, че всяка социална структура има краен живот. Като пуснеш времето да клони към безкрайност, вероятността каквото и да било, което познаваме сега - държави, съюзи, общества, култури, езици, религии, технологии - да оцелее, очевидно отива към нула (доста просто се показва с Марковска верига с 2 състояния).
Докато, предполагам, знанието, че САЩ неминуемо ще престанат да съществуват в сегашния си вид, че балансът в политическата, икономическа и военна сила ще се променя, може да ви носи някакво удовлетворение (според мен извратено и низко), то за всяка практическа цел на отделния индивид, каквито всички сме, е важно единствено какво ще се случи по времето на нашите кратки животи - няма как да се възрадваш на падението на ФАЩ, еврогейския съюз и западната толерастка цивилизация ако си вече 2 метра под земята. Там това падение няма да те стопли. Това, на което можеш най-много да се надяваш, е да умреш със злобна, ехидна усмивка на устата, мълвейки думите "ФАЩ ке падне!". И толкова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

22 МарКом | 11.10.201602:20

Поздрави за невероятните попадения на Nikkor (за вавилонската кула) и dedo adji (за мисленето на римските патриции от времето на Марк Аврелий).

За "падането на вавилонската кула" и в библията е писано, а за Pax Romana сме чели и достатъчно (има и доста филми на Холивуд).
Немам повече въпроси... както се казва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 11.10.201600:52

Гузен негонен бяга. Аз не съм споменал нито САЩ нито Австралия, но свинчопрас се разтревожил. И с основание, прасчо.
Айде първо за нещастните общества. Руското, след като социалният експеримент СССР се провали с трясък, започва да се възстановява, наистина мъчително бавно и колебливо. Аз не мога да си представя друго общество, което би издържало подобен чудовищен 70 годишен експеримент, без да се разпадне. Китайското, 100 години след феодалния хаос, днес съперничи политически, икономически и военно на най-великата и демократична демокрация на всички времена, по всички земни кълбета. И доста успешно. Да оставим настрана индийското о южноамериканското, които още има да се утвърждават. Към канавката се търкаля европейското общество, с братската помощ на САЩ. Точно поради загърбване на основните принципи, които крепят една човешка общност.
Да видим САЩ и Австралия. И двете са първоначално заселени от депортирани престъпници. В САЩ са добавени избягали престъпници и елементи, които не са се вписвали в съвременното им английско общество. След това и двете са привличали имигранти от кол и въже, и са се разширили на огромни територии за сметка на пренебрежимо малобройните местни жители. Чак към края на 19 век в САЩ са поставили някакъв филтър за качеството на имигрантите. За Австралия нямам сведения и ме мързи да търся, но тя е много по малко заразена от чужди елементи. Вярно, засега САЩ са безспорен хегемон. Така са си мислели и римските патриции по времето на Марк Аврелий и може би чак до Диоклециан. А 100 години след това на римския форум пасли кози. В наше време процесите се развиват по-бързо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 10.10.201623:57

>Общество, сглобено по тоя начин ще се изтърколи в канавката.

За неминуемия крах на САЩ вярно слушаме вече десетки години, но не бях предполагал, че и Австралия я чака същото.
Само дето докато дочакаме изтъркулването в канавката на тези общества, едни други, уж иначе стабилни, едно подир друго ги изпреварват с преждевременната кончина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

19 Nikkor | 10.10.201610:32

"След смъртта на съпруга й обаче, започнала да забелязва неща, които много се отдалечават от религията, в която е възпитана."

А стига бе, наистина ли? Наистина ли се отличават от р"религията в която е възпитана"? Това нейни думи ли са или на аФтора? И ако е така, що е тръгнала?

"Части от квартала са квалифицирани като „уязвими", което според полицейската терминология в Швеция означава чести случаи на нарушаване на закона. Там се развива паралелно общество."

Ясно че езикът на западната джурналистика, хеле пък английският изобилства с вариации на едно и също нещо, но тоя ефемизъм направо кърти асфалта - "уязвими".


"Религиозни органи следят за спазването на Шариата в общността. Има случаи на тормоз и нападения над хора, предимно жени, заради начина, по който се обличат или защото присъстват на партита, където има музика и танци.

Междувременно две трети от децата отпадат от училище, преди да навършат 15 години. Безработицата е 11% - висока според шведските стандарти. "

Е те на това му казват "УЯЗВИМОСТ". Нашата полиция ряпа да яде.

"Защо някой, отгледан в Гьотеборг ще поиска да напусне една от най-мирните и прогресивни държави в развития свят, за да се присъедини към екстремисти в Близкия Изток? Най-честият отговор е: „Не се чувствам швед". "

Обаче привържениците на превръщането на света във вавилонска кула на мечтите не пресъхват да ни внушават какви хубави хора са тия и как аз съм расист, фашист, нацист, ксенофоб, ислямофоб и т.н. За последното благодаря покорно, приемам го за комплимент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

18 7 | 10.10.201609:54

Отговор:
Съседът...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 10.10.201609:51

борисе, проблемът не е на имигрантите (НЕ СА БЕЖАНЦИ) а на Европа. А тя пита " Кой ми сра в гащите?"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани