Рязък спад на бежанците в ЕС през 2016 година | webcafe.bg
Webcafe

Рязък спад на бежанците в ЕС през 2016 година

Webcafe
07.09.2016, 08:08 (обновена 07.09.2016, 08:14)
словения, бежанци, имигранти

Снимка: © Getty images

Това лято едва стотина мигранти на ден пристигаха на гръцките острови, сравнено с хилядите от преди година.

Една година след пика на бежанската криза, когато през 2015 година 1.3 милиона бежанци влязоха в Европа, броят на новопристигналите имигранти бележи рязък спад.

В същото време броят не необработените все още молби за убежище е над 1 милион и продължава да расте, сочат данни на авторитетния изследователски център PewRecearch Center.

През лятото на 2015 година хиляди бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и други държави влизаха в Европа всеки ден през Гърция и Италия. Германия отговори на хуманитарната криза с отваряне на границите си, отваряйки и път на север и запад от гръцките острови. Броят на молбите за убежище в Европа достигна най-големия си връх от 1985 година насам - годината, от която датират данните на Евростат.

Migrant flows into Greece fall in 2016, but change little into Italy

През 2016 година в Европа продължиха да влизат мигранти от Средиземноморието, но общият брой на търсещите убежище е далеч по-малък. Всичко това обаче може да се промени заради кризата в отношенията между ЕС и Турция след проваления опит за преврат.

Миграцията от Турция към Гърция - основен коридор за по-голямата част от 1.3 милиона мигранти през 2015 година, до голяма степен спря след споразумението между ЕС и Турция от март 2016 година.

Това лято едва стотина мигранти на ден пристигаха на гръцките острови, сравнено с хилядите от преди година.

След като влязат е Европа, повечето новопристигнали търсят убежище. Те получават лекарства, подслон и храна от местни и национални власти, докато чакат документите им да бъдат обработени.

Към днешна дата в европейските страни са получени над 2 милиона молби за убежище от януари 2015 година насам. Това е много повече от всяка предишна бежанска криза от годините след Втората световна война насам.

Молбите на не всички, които търсят убежище, са одобрени. Между януари 2015 година и юни 2016 година са отхвърлени молбите на около 500 000 от тях. Тези мигранти могат да обжалват решението, да поискат временно удължаване на престоя си в Европа на хуманитарни основания или да напуснат Европа. Тези, на които е отказано убежище, могат да бъдат принудени да напуснат страната или да бъдат депортирани до държавата, от която идват, или тази, през която първо са влезли в Европа.

 

 

Oще: афганистан  бежанска криза  бежански поток  бежанци  гърция  ирак  мигранти  сащ  сирия  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.