Аушвиц - място за 2100 човека и 836 коня | webcafe.bg
Webcafe

Аушвиц - място за 2100 човека и 836 коня

Webcafe.bg, по Spiegel
27.01.2015, 09:42 (обновена 28.01.2015, 15:15)

1 от 20 снимки Назад Напред

Аушвиц

Непоказван досега план на лагера доказва, че е правен с подкрепата на държавата

Когато преди 70 години на 27 януари Червената армия освобождава затворниците от Аушвиц, войниците са потресени, от това което виждат: по земята лежат хора-скелети, които гледат с невиждащ поглед.

В състава на Червената армия по време на операцията има руснаци, украинци, чеченци, татари, грузинци и казахстанци. Настъплението им принуждава нацистите да отстъпят от окупираната Източна Европа към Германия. Те взимат със себе си много от затворниците, които да избият по пътя.

Лагерът е перфектната бюрократична машина за смърт, убила, измъчвала, обгазила и осакатила минимум 1,1 млн. души.

Първите обитатели на Аушвиц са 728 поляци, част от тях отиват там с надежда.

В началото концентрационният център е трябвало просто да подпомогне препълнените полски затвори. След това става най-жестоката машина за смърт.

Създаване на „машината"

На 26 септември 1941 г. Рудолф Хьос получава заповед да построи допълнителен трудов лагер за 100 000 руски военнопленници в областта Аушвиц. Този лагер възниква в областта Биркенау, на около 3 км от концентрационния лагер Аушвиц I.

След построяването на лагера, националсоциалистите принуждават населението от тази област да напусне домовете си. Арестантските командоси имали за задача да съборят къщите, за да набавят необходимия материал.
Първоначално това е работнически лагер за военнопленници и други арестанти, които да бъдат принудително заети с работа за СС. Функцията на лагера обаче бързо бива променена. В началото на 1942 г. в Аушвиц руски комисари и негодни за работа арестанти са убивани чрез „Циклон Б" (виж в галерията), а в края на 1941 г. настъпва времето на експерименталните опити. Аушвиц приема функцията на унищожителен лагер, но също така запазил дейността си на концентрационен и работен лагер.

Всеки ден нови затворници пристигат в лагера с влакове от цяла окупирана Европа. Веднага са разделяни на групи. Първата отива директно в газовите камери - предимно жени, деца, старци и всички, които не минат пред комисията по пригодност за работа. Втората група затворници се отправяли на работа към индустриални заводи на различни компании. В комплекса около 405 000 затворници били изпратени към фабриките от 1940 до 1945 г.

Третата група, в която влизали близнаци и малки хора, били отвеждани за различни медицински експерименти, в частност при д-р Йозеф Менгеле, известен като „ангел на смъртта". В четвъртата група попадали жени, които нацистите използвали за прислужници и лични слуги.

През 1943 г. на територията на лагера е сформирана съпротива, която помогнала на няколко затворници да избягат, а през октомври 1944 г. групата разрушила един от крематориумите. Дейността на някои крематориуми и газови камери от концентрационния лагер е прекъсната още от ноември 1944 г. Пещите за горене са демонтирани и е трябвало да бъдат отново построени във все още считания за сигурен концентрационен лагер Маутхаузен. Последните крематориуми били взривени от националсоциалистите малко преди освобождаването на лагера през януари 1945 г.

Между 17 януари и 23 януари 1945 г. са евакуирани 60 000 арестанти. В лагерите и външните постове са оставени 7500 арестанти, тъй като са прекалено слаби или болни, за да маршируват. Повече от 300 са разстреляни. Предполага се, че една планирана унищожителна акция е била предотвратена поради бързото преместване на червената армия.

В памет на жертвите от лагера през 1947 г. Полша създава музей „Аушвиц-Биркенау" на територията на лагера. От 1979 г. тази област е въведена в списъка за световно културно и природно наследство на човечеството.

Около 9500 надзиратели и други служители са работили в лагерния комплекс.

Оцелели от лагерите казват, че съвременното човечество не може да разбере целия ужас на случилото се в концлагера. Дори и по-младите да посетят лагера, няма да могат да разберат, защото хората не могат да осъзнаят, че човечеството е способно със собствените си ръце да създава подобни трагедии.

Смайващите статистики не са историите, които трябва да се разкажат.

Непоказван досега план на лагера разкрива структурата му и доказва, че е правен с подкрепата на държавата (вижте в галерията).

Oще: аушвиц  газови камери  евреи  концентрационен лагер  коцлагер  лагери на смъртта  лагер на смъртта  нацизъм  националсоциалисти  нацисти  полша  червената армия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

9 ImaIma | 22.01.201717:29

Интересно, никъде не видях басейн. Бях гледал филм напред от евреин, който обяснява, че това което казват не е това което всъщност е ставало в лагера.

Даже човека говореше с директнота на обекта за историята на лагера. Интересни неща се изказаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2015, 21:34

8 Kaloyan Aleksandrov.100000090474263 | 30.01.201521:38

Отровата, която започва да се ползва за масово унищожаване Циколн В. 4 кг. са достатъчни, за да убият хиляди хора. Само за годините 1942/3 са доставени 20 тона -
1 Много интересни цифри .изключително съм любопитен от къде точно ги имате тези данни ? или от архиви от концлагера (за каквито не се споменава никъде) или от тестове което няма как да се случи .така че тези цифри очевидно са ...крайно не обосновани .+това какво точно е Циклон Б - не както вие ГРЕШНО сте написали Циклон В
27. Какъв вид газ е бил използван в германските концентрационни лагери?

Циановодород от тип “Циклон Б”, пестицид широко използван в цяла Европа по това време.28. С каква цел е бил произвеждан “Циклон Б”?

Това е пестицид използван за дезинфекцирани на дрехи и за унищожаване на бълхи- преносителите на тифа.

Преди да публикувате нещо толкова важно и с толкова конкретни цифри проверете какво всъщност публикувате !!!! Настоявам за редактиране на статията ви
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 28.01.201511:26

Каква е разликата между Аушвиц и Гуантанамо - само в имената, и двете са елементи от Новия Световен Ред, който се опитва да наложи на целия свят интернациналния финансов елит, още от началото на 20-ти век, вече са много близо до целта, и за тебе драги, в него не е предвидено място.
И революциите и войните и финансовите кризи са средства за постигането на тази грандиозна цел, през 2008 г. бе стартирана необратима "верижна "реакция за разпад на световната икономическа система, прочети Оруел пак, ако си го чел, а той знае какво говори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 28.01.201511:19

Мълчание за какво и пред кого?
Мълчание пред новата всемирна религия "Холокостика", задължителна за гоите?

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“
"1984" Джордж Оруел
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 27.01.201523:39

Не можах да разбера защо трябваше да правите паралели между Гуантанамо и Аушвиц.
Мислех и се надявах, че под тази статия просто не може да има каквито и да било коментари...Просто мълчание.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

4 Vasil Atanasov | 27.01.201522:00

"За мислещите.Каква е разликата между Аушвиц и Гуантанамо."
Разликата, ако беше мислещ, щеше да я видиш и сам. В Аушвиц се концентират и избиват хора по етнически и религиозен признак, без да извършили каквото и да било престъпление или дори да има подозрение за такова. Общо в цялата система - няколко милиона души. Много от които - граждани на държавата, спонсорираща това начинание.
Докато в Гитмо, за цялото му съществуване, са докарани по-малко от 1000 души, заподозрени в тероризъм, и те не са американски граждани - за тях си има съдебна система на САЩ. Докараните са предимно от Афганистан, по-малко - от Ирак, Северна Африка и т.н. Юридическият казус с тези хора (нито американски граждани, нито военнопленници) води до създаването на такъв затвор "сива зона". А в САЩ живеят милиони мюсюлмани и никой не ги затваря в лагери, камо ли да ги избива.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

3 Алилуйщина | 27.01.201519:32

“Концепцията на Хитлер за концентрационните лагери се дължи до голяма степен на изучаването на английския език и историята на САЩ. Той се е възхищавал на лагерите за бурите в Южна Африка и за индианците в дивия Запад и често пред най-близкото си обкръжение e споделял своето удовлетворение от “ефективността” на унищожаването на коренните индианци“, пише в книгата си ”Адолф Хитлер” Джон Толанд.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 27.01.201518:57

Малко факти, срамежливо крити от съюзниците, защото както знаем, те са "добрите", Много щастлив , информационното обслужване на нацистките концлагери е поета от IBM, да, същата американска IBM - International Business Machines, концлагерите са измислени за първи път от британците, през време на агло-бурската война.
Аушвиц, на полски Освиенцим е работническо общежитие за робски труд, към най-голямата фабрика на нацистите за синтетичен каучук, служи за изграждане на Новия Световен Ред, за унищожаване на унтерменшите и за господството на господарската раса по селия свят. Същото се опитва да направи с глобализма, неолиберализма и американската доминация, същият елит. Нацистките концлагери имаха и друга цел, да накарат непокорните евреи на които бе заповядано да се преселят в Палестина и да възродят библейския Израел, земя току що подарена от английската корона на Ротшилд, те не бързаха да оставят уредения си живот в Европа и да се преселят в пясъците на палестинската земя, и бяха натирени с помощта на нацистката репресивна машина, старите и непокорните бяха принесени в жертва, за основаването на новата държава бяха необходими млади и способни да бягат от нацисткото насилие.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 27.01.201515:27

За мислещите.Каква е разликата между Аушвиц и Гуантанамо.Във финността на приложените методи без да отчитаме политическите пристрастия на дадена политическа класа.Паралел–Хитлер към еврейската раса–низша раса,САЩ към мюсюлманите–неспазващи техните демократични ценности.Тънка разлика нали? Не налагам мнение,а повод за размисъл.
   

оценка

+2 -6

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.