Апокалипсис сега. Във Венецуела | webcafe.bg
Webcafe

Апокалипсис сега. Във Венецуела

Webcafe, по The Week, NY Times
18.05.2016, 18:57 (обновена 22.05.2016, 10:55)

1 от 3 снимки Назад Напред

Апокалипсис сега. Във Венецуела

Снимка: © Getty Images

На опашка за храна

Романсът на Венецуела със социализма се превърна в болестно състояние. Режим на тока, глад, неконтролируема престъпност, умиращи хора в болниците поради недостиг на лекарства, конфискация на „буржоазни" предприятия, хаос по улиците и един президент, който иска да задържи властта на всяка цена. Докога ще издържи?

Единственият аргумент на Николас Мадуро е, че беше избран лично от смъртния одър на обожествявания приживе революционен вожд Уго Чавес. Три години по-късно авторитарният социализъм на Мадуро доведе богатата на петрол латиноамериканска държава до ръба на тотален срив и гражданска война.

Американското разузнаване допуска президентът да бъде свален чрез народно въстание преди края на мандата, поради масовото недоволство срещу системния дефицит на стоки и услуги от първа необходимост, както и корупцията, политическите репресии и бруталната престъпност.

Столицата Каракас е градът с най-много убийства в света, а само за първите три месеца от годината във Венецуела са убити повече хора (4696), отколкото за цялата минала година в Афганистан (3545). По улиците се издигат барикади, а сълзотворният газ и палките редовно присъстват на протестите срещу властта.

Решаваща ще е ролята на армията и на полицията.

Неслучайно Мадуро иска да им даде повече правомощия, за да гарантира „мира и сигурността", както и да управлява еднолично енергетиката на фона на ниските цени на петрола - основният износен продукт на страната - и узурпирането златните мини от мафията. Това е същината на намерението му да разшири извънредното положение, което първо бе наложено върху намиращата се в режим на свободно падане икономика.

Кръв и отчаяние

Прогнозите са катастрофални - 720 процента ръст на инфлацията до края на годината, което би означавало първо място в света по обезценяване на националната валута. Търговията на черно стига до 1000 боливара за долар, което води и до изчерпване на парите в обръщение. Същевременно западните медии съобщават как хората ядат котки и кучета, за да оцелеят, а в социалните мрежи се разпространяват шокиращи кадри на биещи се тълпи, докато щурмуват и разграбват супермаркети.

Правителството започна да национализира големи земеделски стопанства, за да контролира изхранването на населението, а след това сложи ръка върху ресурсни сектори - банки, телекоми, стоманодобивни мини, които обаче се оказаха апетитна хапка за организираната престъпност. Според някои анализатори този процес е облагодетелствал мнозина приближени на президента от управляващата върхушка, има данни и за крупни преводи на пари извън страната без официално обяснения.

През януари, на фона на инфлация от 114 процента, Мадуро нареди фабриките да не фалират, а да продължат производство на всяка цена - иначе всеки предприемач, който откаже, ще бъде арестуван. Лудостта в тази заповед е очевидна, защото няма как предприятията да работят без суровини и без пари.

Политическата криза сe задълбочи, след като депутатите не одобриха удължаването на извънредното положение по отношение на секторите „сигурност" и „енергетика".

Ако президентът издаде нов указ и това все пак се случи, той директно ще наруши Конституцията.

Опозицията, която миналата година спечели мнозинство в парламента, призова армията да реши на чия страна да застане - и ако трябва да изкара танковете на улицата, за да спаси Венецуела от самозабравилия се и издигнал се над законите държавен глава.

Междувременно дясната опозиция събра над 1.8 милиона подписа за сваляне на диктатора от власт чрез референдум. „Хората ще останат на улицата, докато не се проведе референдум. Това правителство трябва да падне", настоява 43-годишният протестиращ Роберто Кампос.

Дежурната конспирация

Вместо да се концертира върху вътрешния хаос, Мадуро говори за външен заговор, обвинява САЩ в медийна и дипломатическа агресия, споменава някакви тайни зли сили и в същото време предпочита да организира военни учения и паради, с които да демонстрира решителност и сила.

Външният враг е удобно и очаквано оправдание от един диктатор, какъвто е Мадуро, но истината е, че под негово управление Венецуела загуби връзките с ключови съюзници от региона, като Аржентина на падналата от власт Кристина Фернандес де Киршнер, Бразилия на отстранената Дилма Русеф и Куба, която реши след десетилетно изтощително ембарго да възстанови частично отношенията със САЩ.

Когато националната петролна компанията на Венецуела обяви, че намалява производствените мощности, това бе обяснено на хората със своеволия от страна на определени мениджъри на компанията, а спирането на газовите доставки за Колумбия бе отдадено на климатичните промени.

Защо?

Дълги години търговията с петрол е основният източник на доходи за Венецуела, като в определени периоди през 90-те „черното злато" формира около 96 на сто от целия й износ. Управляващите социалисти не намират за нужно да развият нови източници на приходи и устойчива икономика, а предпочитат да раздават щедри суми на себе си и субсидии за населението, поддържайки вътрешната сплотеност на елита и добър, но лесно „чуплив" жизнен стандарт за хората.

Сега пари няма, но мнозина последователи на чавизма вярват, че виновниците са злите капиталисти на борсите и световните пазари, а не собствените им недалновидни управници. Ако Венецуела имаше валутни резерви, със сигурност нямаше да бъде толкова тежко ударена от кризата.

Засега страната избегна фалит чрез заем от Китай, но се знае какво ще се случи при следващия падеж по дълга.

Предупрежденията от фалит вече започнаха, но Мадуро засега не показва признаци за разкаяние.

Oще: боливар  венецуела  гражданска война  долари  криза във венецуела  недостиг на храна  николас мадуро  уго чавес  улична война 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

17 unclejohn | 22.05.201615:54

Твърдението, че САЩ иска да владее света отдавна не е конспирация. Всички американски посланици биват обучавани от Съвета по външни отношения (Council on Foreign Relations), неправителствена организация, спонсорирана от семейство Рокфелер и сие (https://en.wikipedia.org/wiki/Council_on_Foreign_Relations).
Неправителствена организация обучава американските посланици как да служат на страната си, или може би на "благодетелите" си.
Бившият американски посланик Джеймс Б. Уорлик, който се изявяваше като "губернатор" на България, също е част от CFR (America, Europe, and the United Nations - Speaker James B. Warlick - http://www.cfr.org/projects/world/america-europe-and-the-world-roundtable/pr1325).
CFR е легалният начин, а за нелегалния си има ЦРУ - протести, бунтове, метежи, революции (вкл. Интернет революции, независимо, че там където ги направиха малко хора ползват Интернет). Ако и тези неща не помогнат, тогава военна намеса, в случай, че държавата не притежава значителна военна мощ, или не е защитавана от силна държава (като Русия или Китай например).
А, относно Венецуела, нека мнозинството реши, кой път да изберат - самостоятелно развитие, колония на САЩ и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

16 Rowan | 22.05.201611:11

Пък за сведение на комсомолския секретар написал статията, преди Чавес във Венецуела изобщо е нямало обществено здравеопазване и образование. Да мили деца, през годините на благоденстващия капитализъм, Венецуела е била източвана подобно на Нигерия в наши дни, а населението е било третирано като добитък. Което, между впрочем, можете да го видите и в съвременна България. Платено здравеопазване за платежоспособните, възход на платеното образование за избраните и упадък на обществените такива. И ако решим да се опъваме на тенденцията, очаква ни бананова криза и дефицит на тоалетната хартия. Ако това не помогне – идват Ф-16. Схемата е изпитана и отработена многократно.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

15 Rowan | 22.05.201611:01

Хмм, доколкото си спомням, доктрината Монро не е отменена. Ако съм в грешка, моля някой да ме поправи, ама така като гледам, май са я разширили върху целия свят.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 22.05.201609:48

Така е, ето организираха преврат и свалиха Дилма Русев, много показателно - Уикилийкс разобличи заместникът на Дилма - и.д. бразилски президент Мишел Темер, е бил информатор на ЦРУ. Той е американска марионетка.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 21.05.201619:04

ето въведението на профсорката (канадка) в колежа Cеgep du Vieux Montrеal преди да започнем разбор на книгата Une ardente patience на Антонио Скармета изучавайки модерната южноамериканска литература

"След победата на социалистите в Чили започва национализация на медните мини, експлоатирани до този момент без изключение от американски медодобивни компании. ЦРУ измисля мек вариант с който да саботира процесът чрез национална стачка на големите превозвачи. Реалната цел на стачката поради огромната дължина на държавата е блокиране транспорта на хранителни стоки по-специално на бързо развалящите се риба, месо, пресни зеленчуци и т.н.. предизвиквайки дефицит, глад, недоволство, дивотии, престъпност, сблъсъци ....(подобни на тези във Венецуела). Това не успява, защото чилийците организират алтернативен транспорт. Тогава се вкарва твърдия вариант - директна инвазия на УСА военна техника (ползувани са предимно хеликоптери) подпомагаща инфилтрираната чилийската армия."

Кой в каквото си иска да вярва, но УСА демонстрира всячески, че смята Латинска Америка за своя колония, те не изтърваха най-богата на медни находища държава, нема изтърват и 1-та най-богата на петрол

http://www.worldatlas.com/articles/the-world-s-largest-oil-reserves-by-country.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

12 Harry | 21.05.201608:50

Промити мозъци! И като американските болници са космически кораби, каква им е файдата, американецът е по-болен и живее по-малко от европееца и от кубинеца, детската смъртност в богатите САЩ с лъскавите болници е по-висока от тази в мизерстваща Куба?

Очевидно си заблуден от мантрата, че модерната медицина прави чудеса, е не прави, или ако прави няма да е за теб, а само за оня малък световен финансов елит.

Американската здравна система не само не е най-добрата в света, тя е най-неефективната в света, знаеш ли какво е ефективност - съотношението цена/резултат. Американската здравна система минимум резултат, за максимум пари. Тя е най-добрата в света, но само по печалбите, които носи за своите инвеститори.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

11 SamVaims | 21.05.201600:13

Harry Явно ти е хоби да се излагаш публично.
Искам да ти отворя очите, добре е да разбереш, че американската медицина и здравеопазване са най- напредналите в света, последен писък на технологиите и научните постижения. Болниците в САЩ приличат на космически кораб отвътре. Филмът Хаус показва стандартна болница в Ню Джърси, така изгежда средностатистическа американска болница. За да има такова здравеопазване, обаче, трябва да се плащат застраховки- около 200- 300$ на месец, освен това може да се наложи доплащане за определени услуги, но за работещ американец със средна заплата, това не е проблем. Проблемът е за нелегалните, безработните, руснаците и т.н. измет в САЩ, които нямат застраховки и имат право само на спешно лечение.
Здравната система в САЩ не е перфектна, но по- добра не е измислена
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 20.05.201623:50

Всъщност не знам, не и от личен опит - не ям джънк фууд, не съм американец, и не мисля да променям тези неща.
Също ми е практически невъзможно да видя коментара ти като емпатия и съчувствие към джънкфуудоядящите американци, така че остава простото обяснение, че си е обикновена злоба. Какво, имаш проблеми със сърцето и единствената ти утеха е, че съществуват американци, които са дори по-зле от теб? Разбираемо - все пак основен житейки прийом на твоя вид мизерници е да злобеете над чуждото нещастие за да се чувствате по-малко мизерни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 20.05.201623:32

Знаеш ли кое не прощава, американският джънк фууд и бесният либерализъм, американците са най-болната нация сред развитите страни, а ако не пиеха толкова антидепресанти, ще се обесят повечето.

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 20.05.201623:19

Никого няма да заколят.
Виж, ако питаш кого ще копаме първи - теб ще е, щото ЕГН-то и лошият начин на живот не прощават.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.