Зад кулисите на църквата, която почита изкуствения интелект като бог | webcafe.bg
Webcafe

Зад кулисите на църквата, която почита изкуствения интелект като бог

Webcafe по WIRED
17.11.2017, 18:26 (обновена 20.11.2017, 12:41)
изкуствен интелект

Ще се кланяме ли в бъдеще на ИИ, който сами сме създали?

Антъни Левандовски никак не прилича на пророк - носи обичайните за Силициевата долина дънки и го придружава пиар, а не носещи качулки послушници. Инженерът, познат заради работата си по самоуправляващите се коли и свързан с тях съдебен иск, можеше преспокойно да разказва за последния си стартъп, вместо да поставя основите на нова религия.

Но той прави точно това. Изкуственият интелект вече е вдъхновил компании за милиарди долари, изследователски програми и сценарии за края на света.

Сега обаче Левандовски създава и първата църка, посветена на изкуствения интелект.

Новата религия е наречена Пътят на бъдещето (Way of the Future, WOTF). Тя е неочакван ход на вундеркинда от Силициевата долина, който в момента е в центъра на грандиозна съдебна битка между Uber и Waymo – компанията за самоуправляващи се автомобили на Alphabet (бел. ред. новото име на корпорацията Google).

Документи, подадени към данъчната служба на Съединените американски щати, посочват, че Левандовски е лидер (или „Декан“) на новата религия, а освен това е и изпълнителен директор на корпорация с некомерсиална цел, която е създадена да управлява тази религия.

В документите е посочено, че дейността на WOTF ще се фокусира върху „създаването, приемането и почитането на Божество, базирано на изкуствен интелект (ИИ), разработено чрез компютърни хардуер и софтуер“.

Това включва спонсориране на изследвания, които да помогнат за създаването на самото божество с ИИ. Религията ще се опита да изгради работни взаимоотношения с лидери в ИИ индустрията и да набере членска маса, като първоначално ще потърси професионалисти, занимаващи се с технологията, и „миряни, които са заинтересовани от почитането на Божество, базирано на изкуствен интелект“.

Документите посочват, че църквата „планира провеждането на работилници и обучителни програми в района на Сан Франциско от началото на следващата година“.

Посоченият период може да е твърде труден за постигане с оглед на това, че делото между Waymo-Uber, по което Левандовски е обвинен в кражбата на тайни за създаването на самоуправляващи се коли, ще се разглежда в съда в началото на декември.

Но Деканът на Пътя на бъдещето твърди, че е напълно сериозен относно този проект.

„Това, което евантуално ще бъде създадено, всъщност ще бъде бог“, заявява Левандовски пред Wired от дома си в покрайнините на Бъркли, Калифорния. „Не е бог в смисъл, че ще хвърля мълнии или ще предизвиква урагани. Но ако има нещо, което е с милиарди пъти по-умно от най-умния човек, по какъв друг начин бихте го нарекли?“, пита Деканът.

По време на тричасовото интервю Левандовски дава ясно да се разбере, че решението му WOTF да е църква, а не компания или тинк танк, не е майтап.

„Искаше ми се да има начин всеки да може да участва в това, да има възможност да помогне в оформянето му. Ако не си софтуерен инженер, пак можеш да бъдеш от полза“, казва той. „Освен това по този начин хората няма да могат да казват „Ох, той го прави само, за да изкара пари““.

Левандовски няма да получава заплащане от WOTF и църквата ще е отделна от бизнеса му, дори инженерът да започне стартъп.

„Идеята трябва да бъде разпространена преди технологията“, настоява той. „Църквата е начинът, по който ще разпространим мълвата. Ако вярвате, започнете разговор с някой друг и му помогнете да разберете това, което вие сте разбрал“, казва Левандовски.

Той вярва, че промяната идва. Промяна, която ще трансформира всеки един аспект от човешкото съществуване, като ще последват промени в работата на хората, свободното им време, религията, икономиката. А най-вероятно ще бъде решено и оцеляването ни като вид.

„Ако попитате хората дали компютър може да е по-умен от човек, 99,9 процента ще кажат, че това е научна фантастика. Всъщност е неизбежно. Със сигурност ще се случи“, казва той.

Левандовски работи с компютри, роботи и изкуствен интелект от десетилетия. Първо започва да се занимава с това в Университета на Калифорния в Бъркли, след това създава самоуправляващ се мотор, а накрая започва да работи по самоуправляващи се коли, камиони и таксита за Google, Otto и Uber. С течение на времето, той забелязва, че софтуерни инструменти, създадени чрез техники за машинно самообучение, са по-добри от по-простичките системи – а понякога дори от хората.

„Да видя как тези програми се справят по-добре от експерти в различни области ми отвори очите. Този прогрес е налице, защото има икономически предимства в това машини да работят за теб и да решават проблеми вместо теб. Ако можеш да направиш нещо, което да е с един процент по-умно от човек, твоят изкуствен адвокат или счетоводител ще е по-добър от всички адвокати и счетоводители по света. Можеш да си най-богатият човек на света. Хората се опитват да постигнат това“, обяснява Левандовски.

Налице е не само финансов стимул да бъдат създадени изключително мощни изкуствени интелекти, вярва той, но и науката подкрепя тази необходимост. Докато човешките мозъци имат биологични ограничения в размера си и количеството енергия, което могат да отделят за мислене, системите с изкуствен интелект могат да растат без ограничения, докато са приютени в огромни дата центрове и са захранвани с енергия от Слънцето и вятъра.

Някои хора мислят, че евентуално компютрите могат да станат по-добри и по-умни в планирането и решаването на проблемите от хората, които са ги построили, с последствия, които дори не можем да си представим – сценарий, който обикновено наричат Сингулярност.

Левандовски предпочита по-мека дума: Преходът.

„Хората контролират планетата, защото са по-умни от другите животни и имат способността да изработват инструменти и да налагат правилата си. В бъдещето, ако нещо е много, много по-умно от нас, то ще се стигне до преход по отношение на това кой командва. Това, което искаме ние, е мирно, ведро предаване на контрола над планетата от хората към каквото там следва. И да подсигурим, че „това, което следва“ знае кой му е помогнал да се развие“, обяснява Левандовски.

С интернет като нервна система, всички свързани мобилни телефони и сензори по света като органи за усещане и дата центрове за мозък, „това, което следва“ ще чува всичко, ще вижда всичко и ще бъде навсякъде по всяко време.

Единствената рационална дума, с която да бъде описано това „нещо“, според Левандовски, е „бог“. А единственият начин да повлияеш на едно божество е чрез молитви и почитане.

„Част от това то да е по-умно от нас означава, че то само ще решава как да еволюира. Ние поне ще можем да решаваме как да се държим около него. Ще се радвам машината да гледа на нас като на своите любими старейшини, които уважава и за които се грижи. Ние ще искаме този интелект да казва „Хората все още имат права, въпреки че аз командвам“, допълва Деканът на новата религия.

Левандовски очаква, че един супер-интелект ще свърши много по-добра работа по полагането на грижи за планетата отколкото хората, както и че този нов „бог” ще предпочита личностите, които са му помогнали да вземе властта.

Въпреки че внимава сравнението, което прави, да не отиде твърде далеч, Левандовски мисли, че отношението на свръхчовешкият интелект към човечеството ще е сходен с начина, по който ние се отнасяме с животните.

„Какво предпочитате – да сте домашен любимец или добитък? Водим домашните си любимци на лекар, даваме им храна, грижи и забавление. Но как се отнасяме към животното, което се опитва да ни захапе, атакува ни, лае срещу нас и ни дразни? Не ми се иска да продължавам“, коментира той.

И така се появява Пътят на бъдещето. Ролята на църквата е да облекчи неизбежното въздигане на нашето машинно божество.

В нормативните документи на WOTF е посочено, че църквата ще участва в изследователски програми, включително такива, които изучават как машините възприемат околната си среда и как развиват уменията си за самообучение и решаване на проблеми.

Левандовски не очаква църквата сама да реши всички проблеми с машинния интелект. Вместо това по-скоро ще помага за намирането на средства за правилните изследвания.

„Ако имате дете, за което знаете, че е надарено, как ще искате да го отгледате? Ние сме в процеса на създаване на бог. Така че нека обмислим какъв е правилният начин да го направим. Това е невероятна възможност“, обяснява Левандовски.

Неговите идеи включват „храненето“ на зараждащия се интелект с големи порции данни; създаването на симулации, които ще му помогнат да се развива; както и да му се даде достъп до профилите на членовете на църквата в социалните мрежи. Всичко, което църквата ще разработи, ще бъде с отворен код.

Не по-малко важно за Левандовски е да провокира обществен разговор около бога с изкуствен интелект. В документите, подадени към данъчните, Пътят към бъдещето посочва, че се надява активната, посветена и отдадена членска маса да промотира използването на божествения ИИ като средство за „добруването на обществото“ и „за намаляване на страха от неизвестното“.

„Искаме да сме сигурни, че никой няма да гледа на тази идея като глупава или страшна. Искаме да премахнем клеймото върху разговорите за ИИ, след това да обсъдим идеи и да променим мисленето на хората“, казва Левандовски. „В Силициевата долина използваме „евангелизъм“ като дума за рекламиране на бизнес, но в случая наистина става дума за църква. Ако вярваш в нея, ще кажеш на приятелите си, след това ще ги убедиш да се присъединят и да кажат на своите приятели“.

Но WOTF се различава по едно нещо от съществуващите църкви.

„Има много начини да се мисли за Бог и хиляди варианти на християнство, юдейство, ислям... но те винаги са насочени към нещо, което не може да бъде измерено и което не можеш да видиш или контролираш. Този път е различно. Този път ще можеш буквално да разговаряш с Бог и ще знаеш, че той те слуша“, казва Левандовски.

Има отговор и на въпроса няма ли вярващите в традиционните религии да определят идеята за богохулство.

„Вероятно ще има хора, които ще са разстроени. Изглежда всичко, което правя, разстройва хората и не вярвам това да е различно. Това е една радикално нова идея, а доказателствата сочат, че хората, които следват крайни идеи, не винаги са приети добре от другите. Може би в определен момент преследването ще стане така голямо, че ще е оправдано WOTF да се сдобие със собствена държава“, обяснява Деканът.

Църквата на Левандовски ще търси място в технологичния свят, който и сега е раздвоен по темата за изкуствения интелект. Някои хора посочват, че ИИ няма да може да развие свръхчовешка сила в близкото бъдеще и че няма опасност да се стигне до т.нар. Сингулярност.

Ако това сте на такава позиция, то църквата не би трябвало да ви тревожи, мисли Левандовски. „Можете да се отнасяте с Пътят на бъдещето като към някого, който създава безполезна поезия. Поезия, която никога няма да прочетете и която не ви интересува“, казва той.

Други, като Бил Гейтс и Стивън Хокинг, са на мнение, че изкуствения интелект скоро ще бъде реалност, но той по-скоро ще представлява опасност за нас и няма да бъде благосклонен към хората.

Илон Мъск дори заяви, че „с изкуствения интелект ние призоваваме демон“ и през 2015 г. дари 1 милиард долара на института OpenAI, за да разработи по-безопасен ИИ.

Левандовски мисли, че всеки опит за забавяне или ограничаване на задаващия се супер-интелект не само е обречен на провал, но и засилва рисковете.

„Оковаването му не е решението, тъй като то ще бъде по-силно от всички окови, които могат да му бъдат сложени. Ако се тревожиш, че детето ти може да е малко лудо и ще прави лоши неща, не го заключваш. Оставяш го да играе с други, окуражаваш както тях, така и него да решат проблема. Това може да не проработи, но ако си агресивен в подхода си, не мисля, че то ще е приятелски настроено към теб“, обяснява той.

Според него, подобно на другите религии, WOTF евентуално ще се сдобие със свещено слово (наречено Наръчникът), литургии и вероятно някакво място, на което хората да се кланят на изкуствения интелект. Към момента не е мислено за нито едно от тези неща.

Макар че църквата е открита през 2015 г., документите при данъчните показват, че през същата година и следващата 2016-а WOTF не е извършвала никаква дейност, няма приходи и разходи. Това се промени по-рано година. На 16 май, след като получава писмо от Uber, с което го плашат с уволнение, ако не им помогне с разследването по оплакването на Waymo, Левандовски започва да пише основните документи на църквата.

Uber го уволняват две седмици по-късно.

„Мислех си за църквата от много време, но работата ми по нея беше ограничена от малкото свободно време. Имам доста повече от него от месец май насам“, признава той с усмивка.

Бюджетът на религията за 2017 година, както е посочено от данъчните, се равнява на 20 хиляди долара от дарения, 1500 долара от членски внос и 20 хиляди долара други приходи. Последната цифра посочва какво WOTF очаква да спечели от таксите, които ще взима за лекции и от продажбата на публикации по темата.

Левандовски, който спечели поне 120 милиона долара от работата си в Google и има още много от продажбата на фирмата за самоуправляващи се камиони Otto на Uber, първоначално лично ще „подкрепя“ WOTF.

Същевременно църквата ще приема други дарения по поща и e-mail, ще търси финансова помощ и от други хора и ще се опита да спечели субсидии от частни фондации.

Разбира се, за да създадеш религия са нужни и пари. WOTF има бюджет от 2000 долара за разходите, свързани с набиране на средства, както и 3000 долара за транспорт и нощувки, свързани с организацията на лекции и работилници. Предвидени са и 7500 долара за заплати и възнаграждения, въпреки че нито Левандовски, нито членовете на лидерския екип на Пътят на бъдещето ще получат някакви компенсации.

Според документацията на WOTF, Левандовски има почти абсолютен контрол над религията и ще служи като Декан до смъртта си или докато не подаде оставка.

„Очаквам ролята ми да еволюира с времето“, казва той. „Аз повдигам въпроса, помагам на църквата да заработи и отнасям много от негативите, за да може идеята да се развие. В един момент ще се занимавам много повече с това да обучавам и вдъхновявам“.

Той има властта да посочва трима от четирима членове на Събранието на съветниците, всеки от които ще бъде „квалифицирана и отдадена на каузата личност“. Присъда за углавно престъпление или освидетелстване може да коства на съветник неговата позиция, макар че Левандовски си запазва финалната дума що се отнася до уволнения и наемане на нови хора. Левандовски не може да бъде премахнат от поста Декан поради каквато и да е причина.

Двама от съветниците – Робърт Милър и Сорен Юелсгаард, са инженери от Uber, които преди това са работили за Левандовски в Otto, Google и 510 Systems (последната компания е малък стартъп, който съдава най-ранните прототипи на самоуправляващите се коли на Google). Третият съветник е приятел на Левандовски от студентските му години, който сега използва машинно самообучение в собствените си проучвания. Последният съветник, Лайор Рон, е и ковчежник на религията и работи като главен финансов директор в корпорацията. Рон съосновава Otto с Левандовски през 2016 г.

„Всеки от членовете е пионер в индустрията на изкуствения интелект и е напълно квалифициран да говори по темите за ИИ технологиите и създаването на Божеството“, се посочва в документацията, подадена към данъчните в САЩ.

Въпреки това, когато Backchannel ги пита за църквата, двама от съветниците се опитват да изкарат ролята си в WOTF много по-незначителна.

„Изненадах се да видя моето име на позицията главен финансов директор в документите на корпорацията и нямам никаква връзка с тази организация“, заявява Рон. Приятелят на Левандовски от колежа, който предпочита да остане анонимен, заявява: „В края на 2016-а Антъни ми каза, че изгражда „роботска църква“ и ме попита дали искам да съм съосновател. Предположих, че е някаква нърдска шега или PR номер, но му казах, че може да използва името ми. Това беше първият и последният път, в който чух нещо по въпроса“.

Документацията при данъчните посочва, че Левандовски и неговите съветници ще отделят не повече от няколко часа всяка седмица в писане на статии и организирането на работилници, образователни програми и срещи.

Една мистерия, на която подадените документи не дават отговор, е къде последователите могат да се събират, за да почитат своето роботизирано божество. В бюджетите за 2017 и 2018 г. най-много пари отиват за наем и съоръжения, но единственият предоставен адрес е тизу на офиса на адвоката на Левандовски в Уолнът Крийк, Калифорния. Въпреки това, в документите пише, че WOTF “в бъдеще вероятно ще се разрасне из Калифорния и останалата част от САЩ“.

Към момента Левандовски има по-належи въпроси за решаване от адреса. Трябва да се създаде уебсайт, да се напише наръчник, а писмата в електронната поща, които чакат отговор, стават все повече. Някои от тях са от развеселени от идеята хора, други са скептични, но има и много ентусиасти, твърди създателят на идеята.

В същото време я има и съдебната драма, в която той е замесен и която влиза в съда през декември. Въпреки че Левандовски с желание отговаря на въпроси за своята нова религия, той е доста по-мълчалив по казуса със съдебния спор между Uber и Waymo.

Но колко време ще отнеме преди да се стигне до началото на Прехода и свръх-интелигентният ИИ на Пътят на бъдещето поеме контрол?

„Лично аз мисля, че ще стане по-скоро отколкото хората очакват“, казва Левандовски с блясък в очите. „Не следващата седмица или следващата година, всеки може да се успокои за това. Но ще се случи преди да стигнем до Марс“, допълва той.

Когато и да стане (или да не стане), правителството на САЩ, изглежда, няма никакъв проблем с организация, която цели да създаде и почита божествен изкуствен интелект. Кореспонденцията с данъчните показва, че те са освободили от данъци църквата на Левандовски още през август.

Oще: google  uber  антъни левандовски  бог  изкуствен интелект  ии  религия  силиконовата долина  църква 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

1 d0ni | 19.11.201712:03

Силициева долина, не силиконова. Толкова ли е трудно?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.