Защо сирийските бежанци се отказват от Европа | webcafe.bg
Webcafe

Защо сирийските бежанци се отказват от Европа

Webcafe по Worldcrunch
20.12.2017, 19:01 (обновена 24.12.2017, 09:17)
сърбия, унгария, граница, бежанци, полиция, имигранти

Снимка: © Getty Images

Все повече мигранти бягат обратно към Турция

Ум Фарук за малко да се удави по време на първото й пътуване от Турция към Гърция. 47-годишната сирийска бежанка казва, че е било "чудо", че турски войници са спасили нея и още 40 души от лодката, обърнала се в Егейско море миналата година. Само седмица по-късно, тя опитва за втори път да измине опасния път към Европа със сина си.

"Реших да опитам още веднъж, защото нямам дом или родина, където да се върна," разказва тя пред Worldcrunch.

Вторият й опит вече е успешен. Двамата се добират до Гърция и в крайна сметка получават убежище в Дания. Но само след година престой в скандинавската държава, въпреки всичките рискове, които е поела, за да стигне дотам, Ум Фарук решава да напусне Европа и да се върне в Турция, сама.

"В Дания се чувствах се самотна. Беше ми много трудно да науча техния език и обичаи. Културата им е коренно различна от нашата", разказва тя.

Това, което я е притеснявало най-много е липсата на звука на молитвите от джамиите. Освен това, когато носела забрадка в тази немюсюлманска държава, тя се чувствала не на място.

"Начинът, по който хората и обществото ме възприемаха като жена със забрадка, беше много неприятен. Когато идвах в Европа, никога не ми е хрумвало, че някой ден тези препятствия ще ме докарат до мисълта да се върна обратно", разказва тя.

Случаи като този на Ум Фарук вече не са толкова необичайни, колкото бяха някога, макар засега делът им да остава малък на фона на , всички избягали от Сирия към Европа до момента.

Броят на сирийците, напускащи Европа, нараства обаче значително след надигането на антимюсюлмански нагласи. Докладът по въпросите на ислямофобията за 2016 г., обобщаващ проучвания в 27 европейски държави и публикуван по-рано тази година, констатира, че "нарастват нивата на ислямофобия в области като образование, трудова заетост, медии, политика, правосъдие и интернет."

"Ислямофобията е станала по-реална, особено в ежедневния живот на мюсюлманите, живеещи Европа. Тя е надминала фазата на обикновената реторическа враждебност и се е превърнала в чисто физическа враждебност, която мюсюлманите изпитват във всекидневния си живот, в училище, на работното място, в джамиите, в градския транспорт или просто на улицата", заявява докладът.

Стотици хиляди сирийци са избягали в Европа от началото на конфликта. Сирийските бежанци са подали 884 461 молби за убежище между април 2011 и октомври 2016 г. като почти две трети от тях са в Германия и Швеция.

Въпреки многото информация и данни за бежанската вълна твърде малко е известно за това колко бежанци напускат Европа. До голяма степен това се дължи на факта, че мнозинството от напускащите са нелегално влезли с помощта на контрабандисти през Гърция. Освен това по-голямата част от тях не се завръщат в Сирия, а отиват съседни държави като Турция.

Ум Фарук сега живее с омъжената си дъщеря в Истанбул. Тя е стигнала дотам, като е наела трафикант да я преведе по суша от Солун в Гърция до Турция. И казва, че пътешествието обратно й е струвало около 1200 долара.

Някои европейски бежанци обаче си заминават напълно легално, след като европейски държави като Германия, Австрия и Норвегия въведоха политики, предлагащи финансови стимули за бежанци, които доброволно се откажат от молбата си за убежище. Например Германия дава 1200 евро на всички бежанци, които оттеглят кандидатурата си.

Сирийският трафикант на бежанци, живеещ в Гърция, който се представя като Або Абдо, твърди, че в последните месеци наблюдава нарастване на броя сирийци, бягащи от европейски държави в Турция. Той разказва, че прекарва ежедневно поне 10-12 души от Гърция в Турция.

"Някои идват от Германия и Швеция, но повечето си тръгват от Гърция заради тежката ситуация в лагерите, и защото гръцките власти налагат още по-сурови ограничения на бежанците. Преместих се от турския град Измир в Гърция, защото тук има повече работа", разказва той.

"С началото на зимата, студът в бежанските лагери стана по-тежък и повечето хора, които бяха в Гърция, искаха да се върнат", казва още Абдо.

Маршрутът, който той сега използва, е по суша от Солун до Адана като цената, която взема на човек варира между 1500 и 2000 евро.

"Пътят е тежък, но никой не ви спира, защото Гърция иска да се отърве от бежанците", казва трафикантът.

Търсенето на трафиканти е толкова голямо, че са създадени Facebook групи, които рекламират подобни услуги. Една такава група — Reverse Migration: Smuggling from Europe to Turkey ("Обратна миграция: Прекарване от Европа към Турция"), твърди, че помага на сирийци в Германия, които желаят да стигнат до Турция без визи или паспорти. Друга твърди, че предлага ежедневни пътувания от Солун до Турция само за 150 евро.

53-годишният Абу Мохамад е сред сирийците, добрали се незаконно от Германия до Турция тази година, след като е живял в Дрезден в продължение на 18 месеца.

"Година и половина мина, откакто получихме убежище в Германия. Чак тогава осъзнах, че така наречената "обетована земя" всъщност е илюзия", казва той.

"Една от причините, заради които се замислих да се откажа от живота в Германия, беше тормозът, на който бяхме подложени там заради това, че жена ми носи забрадка... особено след нарасналата вълна от омраза срещу арабите и мюсюлманите", разказва той.

Полицейски статистики, огласени от германското Министерство на вътрешните работи през февруари, разкриват, че през 2016 г. ежедневно са били регистрирани по около 10 нападения срещу емигранти и бежанци.

По-рано този месец крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) призова за репатриране на половин милион сирийски бежанци, живеещи в момента в Германия — недвусмислен знак за нарастваща враждебност към емигрантите.

За Абу Мохамад в момента завръщането в Сирия не е опция и затова те избират да останат в Турция.

"Надявах се да започна нов живот. Мислех, че сирийците могат да живеят в Турция без дискриминация заради религията им," коментира той.

Докато повечето напускащи Европа бежанци се насочват към Турция, Фирас, 30-годишен сирийски бежанец, който е получил убежище в Швеция, по-рано тази година е заминал за Судан. Сирийците нямат нужда от входна виза за страната така че той се надява това да му помогне да се събере отново със семейството си.

"Процедурите за събиране със семейството в Швеция винаги се бавеха и можеше да отнемат много години, което ме накара да поискам да се откажа от правото си на убежище там", заявява той.

Но подобно на Ум Фарук и Абу Мохамад, той твърди, че дискриминацията срещу сирийците в Европа също е била важен фактор.

"Избрах Судан, защото, мислех си, че може би положението там ще е малко по-добро," казва Фирас. "Но изглежда, че където и да отидат сирийците, все имат лош късмет."

Oще: бежнци  германия  европа  разочарование  трафиканти  трафик на бежанци  турция  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 22.12.201709:25

Това, което я е притеснявало най-много е липсата на звука на молитвите от джамиите. Освен това, когато носела забрадка в тази немюсюлманска държава, тя се чувствала не на място.

"Начинът, по който хората и обществото ме възприемаха като жена със забрадка, беше много неприятен. Когато идвах в Европа, никога не ми е хрумвало, че някой ден тези препятствия ще ме докарат до мисълта да се върна обратно", разказва тя.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Винаги е хубаво, когато историята има Happy end.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

7 Уточнител | 22.12.201700:47

ПРАВ ИМ ПЪТ!

само левичарската гнъс ще ги оплаква....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 21.12.201723:51

>злорадстваш ти на злощастията на Русия. И на България

Типична проекция.
Не, не злорадствам. Наблюдавам, правя си изводи, поучавам се, и споделям тези си наблюдения и заключения. Твърде лесно е да се обърка за злорадстване от хора, чието цяло съществуване е изградено върху тази емоция.
Злорадстват хора, комуто основното щастие в мизерния им живот е точно злобеенето над чуждото нещастие. Ако искаш конкретен пример, погледни разликата между твоя коментар и този на Nikkor. Двамата имате абсолютно еднаква позиция, но само един от двамата всъщност злорадства, само за един от двамата чуждото нещастие е нужно, защото го афектира положително, само един живее чрез него.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 21.12.201723:44

Прасчо, злорадстваш ти на злощастията на Русия. И на България. Аз се ръководя само от инстинкта за самосъхранение, в случая не лично, а на страната и народа ми. Нямам причини да обичам нито една страна от ЕС, но съзнавам, че без него България отива в азиатския, което значи изтриване на България и българите от картата. Не мразя сирийците, но смятам, че те са ВРЕДНИ И ОПАСНИ за Европа, както и афганците, пакистанците, турците, либийците, алжирците, малийците, нигерийците и др. Затова искам да се депортират. Европа спокойно може да преживее без 20 млн пришълци, както е преживявала 2000г. И не си мисли, че си защитен зад океана. Ако Европа падне, океанът няма да спаси и твоята родина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 21.12.201722:30

>А трябва 20 млн

Общият брой сирийски бежанци, приети в европейски страни, е около 200 хиляди. Малко трудно би било да "върнат" 100 пъти повече, отколкото са дошли.

Също, не става ясно защо реагираш с такова задоволство - след като очевидно се отнасяш с пренебрежение към тъпия Еврогейски Съюз, който според теб сам си е докарал проблеми с бежанците, защо тогава изобщо ти дреме за проблемите му, че ги коментираш? Доста двулично звучи хем да им се присмиваш на глупостта, хем да злорадстваш толкова охотно за това, че бежанци се били връщали от ЕС.

Всъщност, като се замисля, хората като теб злобеехте когато ЕС приемаше бежанците, злобеете и сега, като бежанци се връщат.. в живота ви изобщо има ли нещо друго, освен злоба? Щото звучи само като да се оглеждате над кого да се надсмивате - ту ЕС, ту бежанците - за да се почувствате поне малко по-добре в собствената си мизерна кочина.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 21.12.201722:16

Прекрасно!!! да си ходят откъдето са дошли,м или където щат, ако щат в САЩ, само да е извън Европа. Прекрасно, че и европейците започнаха да си отварят очите и да им показват недвусмислено, че нямат работа в Европа, след 50 години спане. Даже са готови да плащат, за да се махнат. Лакомо дупе кръв сере. Сега ще си платят за лакомията за евтина работна ръка. Но ще става много бавно. Колко са се върнали досега? 5х или 10? А трябва 20 млн.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

2 joro7 | 21.12.201718:33

Да се махат откъдето са дошли. Всичките. До един.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 21.12.201715:50

"Реших да опитам още веднъж, защото нямам дом или родина, където да се върна," разказва тя пред Worldcrunch.

Ами там за където е тръгнала има ли дом и е ли там родината й?

"В Дания се чувствах се самотна. Беше ми много трудно да науча техния език и обичаи. Културата им е коренно различна от нашата", разказва тя.

Аа стига бе, не думай. Всъщност проблемът има решение - просто страните приемнички сменят културата си и приемат тази на новодошлите.

"Това, което я е притеснявало най-много е липсата на звука на молитвите от джамиите. Освен това, когато носела забрадка в тази немюсюлманска държава, тя се чувствала не на място."

Ами дойдохме си на думата. Я да построим едни 200 000 /двеста хиляди/ джамии както предложи да направи Саудитска Арабия и този проблем ще бъде решен. Ни звука на молитвите от джамиите ще й липсва, ни ще се чувства не на място.

После иде ред на дежурния хленч за "ислямофобията" и все в тоя стил до края.
По едно време се споменава че Германия дава по 1200 евро на бежанец, за да отегли той кандидатурата си. И оти ги ручаха жабетата? Струваше ли си бездетната мути Меркел да ги кани публично?
Виждам също че едни трафиканти правят по 20 000 евро на ден. И кой е виновен?
Сега ще бъда наречен "коравосърдечен", "расист", "ислямофоб" и прочие и прочие, чавето ще каже че Путин го е направил това и т.н.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.