Кога ще ги стигнем поляците? | webcafe.bg
Webcafe

Кога ще ги стигнем поляците?

Webcafe, по Политико
26.11.2017, 21:16 (обновена 28.11.2017, 11:08)

1 от 2 снимки Назад Напред

Анна Стрежинска

Снимка: © Wikimedia Commons

Може ли Варшава сама да си подлее вода в технологиите?

Министърът по цифровите технологии Анна Стрежинска е лицето на съвременната Полша, изпълнена с дигитални амбиции... но това скоро може да се промени.

Докато Полша практически тръгнана война с Европейския съюз по въпроси като върховенството на закона, околната среда и бежанците, дигиталната арена беше мястото, където страната можеше да засенчи съседките си в ЕС и да докаже, че принадлежи към клуба на европейските държави.

В Европа полският министър по цифровите технологии Анна Стрежинска е смятана за прагматичен глас в правителство, доминирано от агресивни, евроскептично настроени лоялисти на "Право и справедливост".

Тя също така е и лицето на една различна Полша: дигитално напреднала, съвременна държава с технологичен сектор, насочил се към растеж и успял да привлче технологични титани като Microsoft и кампус на Google.

Въпреки успехите на държавата в тази област, сега Стрежнинска има вероятност да изгуби поста си в очаквано от мнозина разместване на пластовете в кабинета - нещо, което може да изложи на риск последният от лостовете на Полша в Брюксел.

Ако министерството по цифровите технологии бъде ликвидирано или Стрежинска бъде заменена с не толкова амбициозен министър, изчезва една от последните точки на сътрудничество между Варшава и Брюксел. Това ще заложи на карта не само възможността на Полша да влияе на политическите решения на ЕС, но и легитимността на страната в очите на Брюксел.

Дигитални амбиции

Въпреки че елитът на изпълнителната власт във Варшава като цяло е скаран с водещите фигури в Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, дигиталните политици на Полша работят като част от цялостна група от около дузина страни "със сходно мислене" - сред които са Швеция, Дания, Великобритания и Естония - и са начело в борбата за решаване на въпросите на информационните технологии.

Докато Великобритания е твърде заета с предстоящото си напускане на евросъюза, Полша - известна с армията си от опитни и умели програмисти и технически експерти - стана най-голямата членка на съюза в тази група и потенциален лидер по основните въпроси на цифровизацията.

И точно тук изпъква ролята на Стрежинска, която пое този пост в кабинета през 2015 г.

В плановете си за промени в дигиталната стратегия на страната, тя гледаше за пример Естония и Великобритания в търсене на начини Полша да стане конкурентна в дигиталната сфера и да действа активно за налагането на дигиталните държавни услуги, да подпомогне въвеждането на 5G мрежи и високоскоростни широколентови мрежи до училищата. Важна стъпка също беше, че тя се зае да изгражда имиджа на страната като място с добри възможности за дигиталните предприемачи.

Въпреки скорошния бърз напредък, Полша все още има да измине дълъг път преди да стане европейски лидер в технологиите. Страната е на 23 място от 28 възможни в индекса за дигитална икономика и общество на ЕС, като изостава осезаемо във всичко - от употреба на социални медии от компаниите (само 9%) до абонаменти за високоскоростен достъп в страната.

Тук важен фактор обаче е безпартийността на Стрежинска. Тя отказа да се присъедини към която и да е политическа група или да се придържа към официалната линия на управляващата партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински. Това, от една страна, беше добър знак за потребителите, ангажираните страни и политиците в Брюксел, но от друга - все повече я поставя в конфликт с нейните шефове в правителството.

Стрежинска - която е работила като държавен служител в телекомуникациите и политиката по въпросите на конкуренцията през по-голямата част от кариерата си - се приема от мнозина като остатък от едно по-прогресивно управление.

В подбора на кадрите за министерството си тя не обръщаше внимание на партийна политика и се прочу с работата с поляци от целия политически спектър. "Министерството на цифровите технологии е прекрасен остров", каза тя в интервю в края на лятото. "То е място, където всички са добре дошли - лукс, от който се възползвам пълноценно."

Стрежинска отказа предложението на вицепремиера и министър на науката и висшето образование Ярослав Говин да се присъедини към новосформирана "християндемократическа" партия, наречена "Съглашение." И въпреки че той каза, че уважава нейното решение да не се присъедини, според някои това излага на риск нейното политическо бъдеще.

"Това е и плюс, и минус", казва Михал Кановник, председател на ZIPSEE Digital Poland, асоциация на работещите в областта на потребителската електроника и ИТ. "Тя не заема страна по политически въпроси, защото не е член на политическа партия, но това отслабва нейната собствена позиция в правителството."

Управляващите запазват мълчание за бъдещето на министерството. "Работата ни в министерството на цифровите технологии е твърде натоварена, за да се занимаваме със слухове", каза Карол Манис, говорител на министерството, след като отказа да коментира каквито и да е твърдения за ликвидирането на министерството или потенциалното освобождаване на Стрежинска от министерския пост.

Легитимност в Брюксел

Докато ЕС работи активно за реализацията на мащабните промени в защитата на личните данни, т.нар. Общ регламент за защита на данните, въпросът кой би заменил Стрежинска Streżyńska при евентуално преструктуриране на кабинета е доста обезпокоителен. Напредъкът в цифровата област на Полша е все още крехък и може да бъде провален в ръцете на не толкова амбициозен министър, твърдят някои анализатори.

"Министър Стрежинска беше единствената, която беше наясно с проблемите. Никой друг член на правителството на "Право и справедливост" няма необходимия експертен опит, за да постигне напредък във все още развиващата се дигитална стратегия на Полша. Те се отнасят с гражданите на дигиталния свят като с жители, които трябва да бъдат следени", казва Михал Бони, бивш министър на администрацията и цифровизацията от кабинета на Доналд Туск.

"Моментът е особено неподходящ. Разделянето на части на министерството на цифровите технологии, или тоталното му ликвидиране, във време, когато евросъюзът се опитва да реализира фундаментални нови регулации за защита на данните следващата пролет, е много рискова стъпка", казва Лукаш Олейник, полски консултант по киберсигурност и защита на личните данни.

Ако Полша не положи усилия и не имплементира тези регулации както трябва на национално ниво, това ще означава "хаос, парализа и, за съжаление, унижение," допълва още той.

Полша вече е в черния списък на ЕС заради разногласия в области като върховенството на закона, миграцията и защитата на околната среда. Добавянето на дигиталната политика в списъка само ще вкара Полша в още по-дълбока яма.

Замяната на Стрежинска също така ще е болезнен удар, защото вероятно това означава и напускане на държавния секретар на министерството Кшищоф Шуберт, който е тясно ангажиран с европейските въпроси, и който мнозина в Брюксел считат за оказващ позитивно влияние върху дигиталния дневен ред на евросъюза.

В столицата на ЕС му се признават водещи важни лобистки стъпки - включването на цифровите политики в дневния ред на срещите на Европейския съвет тази година и оказването на натиск върху Комисията да облекчи регулациите за свободно движение на данни през границите на ЕС.

Най-лошият вариант за Полша би бил да се реши да се ликвидира напълно министерството, ход, който би поставил дигиталната политика в ръцете на други държави от ЕС и би оставил Полша напълно губеща от това разпределение на силите.

"Би било много жалко, ако този много активен, ангажиран и амбициозен профил, който Полша има по въпросите на цифровите технологии, би изчезнал", казва представител на една от другите сходно мислещи либерални държави.

Други са по-спокойни за дигиталното бъдеще на Полша и твърдят, че правителството е направило твърде малко, за да реализира цифровата стратегия, дори и под ръководството на Стрежинска.

Голяма част от нейната работа беше просто продължение на това, което вече беше въведено от предишния кабинет на "Гражданска платформа", казват двама поддръжници на опозицията.

"Не мисля, че тя беше особено изключителен министър," казва поляк, работещ в ЕС по въпросите на дигиталните политики, който предпочита да остане анонимен заради ангажиментите си в сектора. "Не смятам, че смяната ѝ би била нещо лошо за Полша."

За Кановник, председателя на ZIPSEE Digital Poland, най-доброто в технологичната стратегия на Полша е да не се създават проблеми. Ако това означава начело на нея да стои десен лоялист на "Право и справедливост", той няма нищо против.

"Важно е цифровите технологии да са един от водещите въпроси в полската политика", отбелязва Кановник. "Няма значение кой е начело - дали е Стрежинска, или някой друг."

Вярно е, че висшият ешелон на полското правителство, включително премиерът Беата Шидло, изглежда са убедени в дигиталното бъдеще на Полша. Шидло се подписа под писмо, наравно със 17 държавни глави от ЕС, в което се призовава цифровите технологии да станат приоритет на политическо ниво. Тя също така има заслуги за провеждането на тазгодишната "дигитална среща на върха" в Талин, една от първите срещи, където държавни глави на ЕС отделиха време за обсъждане на цифровите технологии.

Някои обаче се опасяват, че политическата ангажираност и всякакви надежди Полша да се превърне в дигитален лидер на Европа ще се провалят, ако Стрежинска напусне поста си. Шидло също би могла да изгуби премиерския си пост при потенциални промени в кабинета, твърдят полските медии.

Стрежинска е "гарант за продължаването на проектите, от рода на реализацията на 5G, защото тя ги е инициирала", коментира Агата Ковалчик, мениджър по комуникациите в Startup Poland.

"Това е аспектът, който предизвиква съмнения... Тя имаше подходящия опит да окаже натиск за тези технологични, структурни и телекомуникационни въпроси. Трудно е да се каже дали някой друг в "Право и справедливост" има същата компетенция."

Oще: анна стрежинска  дигитални технологии  информационни технологии  полша  цифрови технологии 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

2 vV | 27.11.201712:01

Пикси, корупцията е самата същност на системата. Самото й истинско име на системата е корупция. Махни корупцията и системата ще се срути на главите ни със стотонен ефект. Затова, обратно, корупцията трябва да са легализира, за да се канализира. Пример — отиваш в райсъвета да си подновиш паспорта. Ако го искаш подновен днес, плащаш двойно, ако може да почакаш месец, джобът ти няма да проплаче. Как ще махнеш пропагандата от собствениците на масмедиите, които пак искат да са във властта след изборите? Винаги начело е този, който има пари да подкупва, да корумпира. Виж го Путин с милиардите, които контролира на държавно ниво. Прави си каквото си иска, та и нас ни праща в киреча, като най-слабите в ЕС, та чрез нас дано подкопае обединената Европа. Ами еврокомисарката ни? Как я турнаха там? Да не си гласувал за нея, нещо? Какво друго е тая работа, ако не корупция? Ами Обама, дето раздаде на калпак грешни пари, чрез Obаmacare? Хич даже не е като нашата пишман Мис България, дето личи от един километър, че не е за там, защото може само да й се хилим, понеже не ни зависи животът от тая грешка. Ма, проституцията да легализирали. Смешен напън, за да си прикрият истинските срамотии с лозовото листо на нещо, което наистина трябва да бъде махнато от обществото. Затова, легализирай корупцията, която е неизличима и днес дефинира обществата, та поне някаква честност и откровеност да видим. А не разни платени псевдопротестиращи пак да пълнят вестниците и телевизиите. Има си бигбрадър, има си хикснезнамсищо, народът има достатъчно забавления и ориенталски сапунки. Няма нужда да се шегуваме със сериозните работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 27.11.201708:55

Поляците дето не можем да ги стигнем е ясно, ама поне да можехме румънците да стигнем... - "40 000 румънци излязоха на протест срещу корупцията".
Може и нещо да не постигнат, но поне протестират, ние чакаме наште политици да се наканят закон срещу корупция да приемат, а те пък да се чудиш защо толкова се назлъндисват. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.