До East Coast и назад | webcafe.bg
Webcafe

Как Америка не се остави да бъде изненадана от снега

Мартен Демирев
25.01.2016, 09:41 (обновена 26.01.2016, 16:00)

1 от 2 снимки Назад Напред

Снежна буря в САЩ

Снимка: © Getty Images

Как Америка не се остави да бъде изненадана от снега, а ние повярвахме на дебелашката лъжа, че навсякъде се изненадват от него

Не изгарях от желание първата статия в блога ми да бъде на такава злободневна и не толкова важна тема, но все пак ако сте прочели и краткото резюме на страницата, заявката ми е да опитам да пиша едновременно по перманентно важните теми, както и по актуалните за деня с една-едничка цел - преследване на истината, основана на достоверни факти и анализа им.

Информационният поток в българските медии и родните реалии в социалните мрежи е доста заблуждаващ (случайно или не) и създава впечатление, че ситуацията в САЩ във връзка със снежната буря не се владее и никой нищо не прави.

Истината е друга.

В последните седмици много се изговори за зимната обстановка, снеговалежите и съответно реакцията и мерките, взети както на централно, така и на местно ниво.

Типично за българското публично пространство, мненията се разделиха в двете посоки - едни в защита на държавните и общински органи, че всичко, което е могло да бъде направено, е било направено, други в константна критика, че някой отново не си е свършил работата.

Голяма част от защитниците са пристрастни (или заинтересовани да бъдат такива), но има една немалка група, които смятат, че българите вечно преувеличават проблемите, искат невъзможното от политиката/ бизнеса и че този снежен случай е именно такъв.

Аз също смятам, че понякога българските граждани имат склонността да преувеличават или да имат нереални очаквания (нито сме най-бедната страна, нито някои от проблемите ни са уникални, нито има идеално общество някъде, но това е друга тема).

Но за справянето със зимната обстановка мнозинството от критиците са прави

Внезапно връхлетялата САЩ буря „Джонас" и реакциите на американските институции ни предоставят аргументи в полза на недоволстващите.

Преди да направим коментар на това как американците се справиха с буря няколко пъти по-силна от снеговалежите у нас и да направим съпоставка между двете „представяния", ще разгледаме хронологично как се развиха събитията в САЩ и как реагираха там различните институции.

Като за начало - прогнозата, подготовката и предупрежденията им бяха на ниво

Американците не позволиха снегът „да ги изненада", нито се оставиха да бъдат дезинформирани. Няколко дни преди да започне голямата буря течеше усилена информационна кампания как населението да се подготви, какво да прави и да не прави. Властите многократно обнародваха мерките, които смятат да вземат, като техните доклади съдържаха подробни данни дори за количеството сол, с което разполагат.

Официалните лица на Балтимор за наличността на сол в детайлен доклад. Важна мисъл: Before the storm it is important to think ahead.

Докладите, сами се досещаме, не останаха само на думи, а бяха приведени в изпълнение.

Още от петък по пътищата и улиците в САЩ се „хвърля" сол и различни химикали, предотвратяващи превръщането на снега в опасни натрупвания и поледици. Мобилизирани бяха галактически бройки (за нашите родни измерения) техника и служители, както и представители на Националната гвардия и доброволчески отряди. Всички мерки, естествено, се вземат предварително.

В Ню Йорк от петък вечер 579 коли разхвърлят сол по пътищата, запасите от която достигат 303 000 тона. Мобилизирани са 1650 снегорини, още 135 единици тежка техника са предоставени Министерството транспорта и Парковата служба на страната.

Чистят се тротоари, подлези, пешеходни алеи, стълби и други, а не само главни улици. Ключовото „pre-salted in advance of any snow" означава предварително „засоляване" преди всеки снеговалеж, т.е. преди първата снежинка. Целият пакет мерки можете да откриете на официалната страница на кмета на Ню Йорк.

Властите нееднократно предупредиха, че може и да не успеят да почистят пътищата до понеделник, но ще направят всичко възможно и ще преценят на база на събраната информация дали пътищата ще бъдат отворени за началото на работната седмица. И естествено, те се извиниха предварително за причиненото неудобство в случай на неуспех и призоваха гражданите за спазват всички препоръки и забрани.

Кметове по места заявиха, че няма да се оставят на стихията да ги надвие и ще използват целия ресурс и подготовка за справяне с огромната по мащаби буря, дори за „опърничавия" американски климат.

 

С положителните примери от страна на американските власти можем да се занимаваме до утре. Нека обърнем внимание и на съпоставката с родната действителност.

На първо място трябва да отбележим, че бурята е наистина с много по-големи мащаби от българската. Само някои цифри от събота, 23 януари: над 80 сантиметра снежна покривка при ветрове със скорост над 60 км/ч. Сравнено с нашите 20 сантиметра сняг и вятър, който дори по планините не прехвърли 30 км/ч, трябва да даде някаква представа каква буря е бурята „Джонас.

За разлика от нашите институции, американските не капитулираха.

Да, може би и те няма да се справят веднага и изцяло със затруднената обстановка. Прави впечатление принципната разлика обаче - готовността да се направи всичко възможно ситуацията да бъде овладяна.

Ако все пак бурята надмине очакваното от метеорологичните прогнози, то несправянето няма да е защото американците са изненадани (факторът неточна прогноза се отчита от официалните лица в Америка), а просто защото вече ще говорим за природно бедствие, за почистването на което ще отнемат няколко дни при възможно най-бързо отреагиране (колкото отдавна минаха от 20 сантиметровия сняг, а все още има доста непочистени тротоари и улици).

За разлика от нашите политици, американските използваха съвсем друг език и послания

Извиниха се, че може да не успеят в срок да почистят и не се заоправдаваха с природата. Сами можем да направим контраста с изказванията на Бойко Борисов и Лиляна Павлова, знайни и незнайни български кметове, които настояваха, че хората драматизират, че по Европата и развития свят не чистят, че сме безсилни пред природата.

Реалността на човешкия живот предполага известна доза несигурност, а природата предполага да бъде неконтролируема. Нормално е определени природни бедствия да бъдат трудни за овладяване. Предполага се, че е нормално да натрупа сняг в обичайното време за реакция на институциите, после да се изчисти, после пак да натрупа. Никой не очаква снежинки да се ловят във въздуха.

Но е нормално после пак да се изчисти - и тротоарите, и малките улички. Нормално е да се изчистят междуградските пътища. Нормално е да се чистят площадите и централните улици.

Не е нормално софийски квартали седмици да стоят непочистени, с вече заледени тротоари и улички. Не е нормално над 200 души в столицата да влязат в травматологията на „Пирогов" за един ден, заради подхлъзвания.

Не е нормално центърът на столицата да има ледени пързалки. Не е нормално стълбите и подстъпите към европейското ни метро да бъдат Бобслей улей. За ситуацията извън София дори е тъжно да се говори.

http://images.webcafe.bg/2016/01/25/71659165896389/620x231.jpg

И докато си говорим какво е нормално и какво не, в САЩ чистят. И съм почти сигурен, че ще успеят в срок и хората ще отидат спокойни на работа (затова и не изчаках да публикувам статията си след края на цялата криза).

Въпреки бурята, въпреки 80 сантиметра сняг и 60 километра в час вятър. А тук вече втора седмица караме кънки, ако решим да излезем до магазина в квартала след някакви си 20 сантиметра натрупвания и цяла седмица липса на обилен снеговалеж.

На фона действията на американските институции и лидери, оправданията на българските им колеги за несправянето с проблема са едно издевателство с търпението, доверието и достойнството на българските граждани.

Разликите и в силата на бурите, и в реакциите на двете правителства правят необосновани и всички онези медийни публикации и мнения в социалните мрежи, иронизиращи недоволството на своите съграждани.

Разлика има обаче и в поведението на гражданите. Не е нужно да отваряме дума за доброволците, които се включиха в помощ на властите.

Нито за хората, които сами почистиха участъците пред домовете си, въпреки предупрежденията за опасността за живота им (има и починали, вследствие натоварването от почистването на снега). Или за онези, грубите и нахакани нюйоркчани, които спазиха забраната за движение от вчера.

Изглежда имаме вина не само в това, че сме си избрали и търпим направляващите. Изглежда, че може би управляващите ни са като нас.

Темата на статията е друга, но може би това, което ние трябва да правим, е не напук на тях да не си мърдаме пръста, а въпреки тях да запретнем ръкави. Да ги критикуваме, разбира се, но в същото време да им дадем и повод да се засрамят. Защото колкото и клиширано да звучи, промяната наистина започва от самите нас.

Американските политици не се уплашиха от бурята и се заеха да се борят с нея. Американските граждани също.

В заключение - да, правителството не беше толкова зле в представянето си, но има накъде да се подобрява, най-вече в тона, който използва при комуникацията с гражданите. Да, може освен САЩ, да се посочат примери от други развити страни, където е обратното - не се чисти. Но защо пък ние да не се стремим към най-доброто. Сякаш нищо хубаво не може да даде на света една малка държава.

Това, че един проблем (какъвто и да е той) не е разрешен на много места, не значи, че не може да бъде разрешен у нас. Все пак стремежът към усъвършенстване е в основата на напредъка.

А и за ловенето във въздуха. Оказва се, че в САЩ ги ловят. Или поне се опитват.

*Текстът е публикуван в блога на автора

Oще: blizzard2016  буря джонас  джонас  зимна буря  историческа буря в сащ  почистване на пътищата в сащ  природни бедствие  сащ  стихия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

13 Reality Liberation Front | 26.01.201600:20

Ма недей така бе Vania Ilieva, ние тъкмо си допивахме ракията и псувахме турското робство дет така ни е направило да страдаме... ти ся с тез цифри...бахмааму... ми някъде става с кинти, някъде и с кинти не става. Що? Ми щот и така ни е добре и ни стига. Малки мечти - малък народ. Толкоз. Язък за пейзажа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 25.01.201622:59

Тъй ми, кажи сега на тъпите американци, зер явно те това с топенето не го знаят, щото са пълни балами и залудо се трепят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

11 boris | 25.01.201622:48

Аааа не, снегъ за ко да го чиста, га па той и сам си се топи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 25.01.201620:28

в Монреал падат 40-100 см. за 12 часа.... изненади нема ( т.е. чисти са всички магистрали, главните артерии на 2-я ден на 3 -я и 4-я са чисти и най-малките улици), бил съм в Тароно по Коледа къде падна 10 сантиметра и настана шаш и паника, а при над 20 см. се вика армията ... всичко е въпрос на нагласа и опит, чувал съм, че и у Н.Й. се панират от внезапен сняг над 5 - 10 см.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 25.01.201620:03

>даваният за пример град е по-богат от напрактика почти всички стани по Света

Да, богатството има отношение към изчистването на снега.
Също важно отношение има манталитетът на хората - хилядите доброволци и масовото спазване на правилата като спирането на движението докато се изчистят улиците. И преди да кажеш, че доброволците са хиляди, щото американците са милиони, замисли се за съотношението доброволци/общински работници, в случая нещо като 4 към 1.
След като надали би допринесъл за увеличаване на богатството на държавата (би ли направил дарение за почистване на снега?), то може би по-практично е да се замислиш за другия фактор, върху който имаш пряк контрол - манталитета.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 27.02.2013, 23:17

8 Vania Ilieva | 25.01.201617:45

Bсеки ден се опитват да ни убедят, че няма пари. Но истината е съвсем друга и тя е, че пари има и при това много.

Ето някои сравнения с бюджетите на общините в градовете София и Индианаполис САЩ (град съпоставим със София - с 1 млн жители в централната градска част, а с предградията около 3 млн.жители и сходнo географско положение , за който имам лични впечатления). Данните са свалени от Интернет и всеки може да ги провери.

Град общ бюджет смет снегопочистване пътища

София 1,28 млрд лв 138 млн 13,5 млн 166 млн
Индианаполис - $1,2 млрд 60 млн 7 млн 300 млн

Индианаполис е с много разпръснати предградия, както повечето американски градове, което води до необходимост от поддържането на голям брой километри пътна мрежа до тях.

Това, което може да се види при сравнението между двата града са дупките, праха и мръсотията в София срещу безупречните пътища с ясна, трайна маркировка, бистрата вода с плуващи рибки и водни колелета на минаващия през Индианаполис градски канал, идеално подстриганите зелени площи и перфектно поддържани тротоари, както и отлично поддържаните градски градини и гробищен парк.

И докато в САЩ срещу същите пари се вижда високо ниво на градска среда, то за нас идва въпросът - какво се случва с нашите пари .
Отговорът е следният:

1. Заплатата на общинския работника в София е около 300 лв т.е. 1,70/час срещу 9 долара/час в САЩ - оттук се вижда колко се краде от труда на нашия работник - близо 10 пъти. Ето откъде идва липсата на мотивация у него и съответно високата емиграция на бълг.арска работна ръка.

2. Некачествени материали и технология - при запълване у нас с 2 см некачествено асфалтово покритие, което само след няколко дни се компрометира се крадат още 10 пъти от реално необходимите качествени материали (имам точна представа като професионалист), които се отчитат само на хартия и се заплащат, а всъщност никога не се влагат.

3. Строителният надзор и контрол - реално той е нулев, но пък струва пари и се отчита в стойността без да се влага. Тук да не се забравя и предварително изготвеният проект, който не се спазва, следователно и за него е платено, без да се прилага.

Изводът е: ПЛАЩАМЕ ТОЧНО 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА 10 ПЪТИ ПО-НЕКАЧЕСТВЕНА РАБОТА.

ПИТА СЕ, СЛЕД КАТО СЕ ВЛАГА ЕДВА 10% ОТ РЕАЛНО ПЛАТЕНОТО, КЪДЕ ОТИВАТ ОСТАНАЛИТЕ 90% ОТ ПАРИТЕ НИ?
Ето на този въпрос общината в София дължи отговор .
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 25.01.201616:39

Като цяло няма нищо срамно в това да си нормален. Т.е. да си даваш сметка за своите възможности, и вероятностите да настъпи събития, което не можеш да овладееш. Затова има хора, които предварително се извиняват, че в случай на настъпване на събитие извън техните възможности за реакция това ще засегне жителите на даден град/район.
Е, в нашенски условия да си нормален се приема за тежка диагноза, а да признаеш ограниченията на своите възможности се приравнява като проблем със сексуалната ориентация. Докато хвърлянето на вината върху природата/снега/вятъра и други динамични обстоятелства се приема за изключително "мъжко".
Но нека да дадем възможност на всеки, който желае да даде оценка на събития да го направи. Само нека да помни, че по начина, по който дава оценки може да бъде оценен той самия.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.06.2015, 11:51

6 flagstaff15 | 25.01.201616:18

Аз незнам каква дрога трябва да си вземал, за да напишеш подобна статия. Мартене, чуждопоклонник такъв, ти си ебахти паранормалното животно! Всеки нормален човек видя, че Ню Йорк и като цяло източните щати бяха ебани от зимата, той вика америка не била изненадана от снега!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.08.2015, 14:39

5 Змея | 25.01.201616:04

Мартене, ( не е ясно какво са искали да кажат родителите ти като са те кръстили така, но това си е тяхно право) искам само да те попитам: Ти премести ли си колата от малката уличка на която живееш, на място където няма да пречи на снегорините да минават? Твоите приятели и роднини преместиха ли си колите? И още нещо, иди сега февруари или следващата зима и се качи в един снегорин които чисти снега през нощта по време на снежна виелица и изкарай една смяна. Може и в Северна България където понякога преспите и навяванията стигат до 3 метра. После напиши пак нещо в блога си.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 25.01.201615:14

Не е лошо обаче и да имате предвид, че даваният за пример град е по-богат от напрактика почти всички стани по Света.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.