Скандалът "Роналдо": Сексуално насилие или тайна за $375 000? | webcafe.bg
Webcafe

Скандалът "Роналдо": Сексуално насилие или тайна за $375 000?

Webcafe
15.04.2017, 13:04 (обновена 19.04.2017, 17:58)
кристиано роналдо

Скандалът, разкрит от "Шпигел" може да съсипе не само кариерата, но и упорито налаганата легенда за "богоизбрания" Кристиано Роналдо

Германското издание "Шпигел" предизвика огромен скандал във футболния свят, като уличи звездата на Реал Мадрид в изнасилване на млада жена в Лас Вегас.

Документите, върху които медията разгръща разследването си, са получени от портала за разкриване на конфиденциална информация Football Leaks. Сред тях е писмо от шест страници, подписано от американка на име Сюзан К., чието съдържание уличава Роналдо в тежко сексуално посегателство по време на парти през 2009 г.

Останалите хакнати писма показват вътрешната комуникация между юристите на футболиста, които се опитват да договорят извънсъдебно споразумение в продължение на няколко месеца.

Днес мениджърите на Роналдо отричат всички обвинения като "журналистическа измишльотина, базирана на непотвърдена информация" и заплашват германското издание, че ще търсят съдебна отговорност за оклеветяващи твърдения.

Какво всъщност разкриват журналистите от "Шпигел"?

Редакцията на медията твърди, че писмото на Сюзан К. може да съсипе не само кариерата, но и упорито налаганата легенда за "богоизбрания" Кристиано Роналдо.

Американката се обръща лично до Роналдо, като му "припомня" за срещата им в нощта на 12 юни 2009 г.

По същото време футболистът е в Лас Вегас на почивка със своя зет и един от братовчедите си. Момичето се запознава случайно с Роналдо, дава му телефонния си номер и малко по-късно е поканена да се присъедини към парти в хотел "Палмс Плейс", където е отседнал той. В тази нощ, зад затворените врати на пентхауза на Роналдо, се случва нещо, което Сюзан К. описва като брутално изнасилване.

Писмото разкрива следната версия: Сюзан пристига в хотелската стая заедно със своя приятелка. По това време Роналдо и компанията му вече са се разположили в джакузито. Той й предлага бански костюм, за да се включи към партито. Докато тя се преоблича, футболистът се доближава до нея. Двамата се целуват и Роналдо настоява за нещо повече. Момичето обаче не е съгласно. Той я хваща и я поваля на леглото. Тя се опитва да се защити с двете си ръце.

"Крещях непрекъснато "Не, не, не", и те молих да спреш. Никога досега не бях изпитвала толкова много страх в живота си... Ти се нахвърли върху мен в гръб, носеше бяла броеница на врата си. Какво би помислил Бог за това!!! Какво би помислил Бог за теб!!!", пише тя.

"Шпигел" разполага и с още няколко документи, които потвърждават, че в онази нощ се е случило нещо нередно в хотелската стая на Кристиано Роналдо в Лас Вегас. Става дума за меморандум за извънсъдебно споразумение между Сюзан К. и футболиста, което е изработвано в продължение на месеци след предполагаемия инцидент.

В една от клаузите на споразумението се посочва, че Сюзан К. се задължава да не говори никога за събитията от нощта през 2009 г. Тя се задължава и да се откаже от всички обвинения за престъпно поведение. В замяна на това Роналдо трябва да й изплати 375 000 долара.

В документа Сюзан К. е посочена като "госпожица П", а Роналдо - като "господин Д", твърди "Шпигел". Член 8 от споразумението посочва, че "госпожица П ще предаде на господин Д имената на всички лица, пред които тя е разказала своята версия за инцидента и пред които тя е разкрила самоличността на господин Д".

Госпожица П се ангажира, че всички електронни или писмени улики, свързани с обвинението й, ще бъдат унищожени безвъзвратно. Ако наруши някоя от забранителните клаузи, тя трябва да върне цялата сума по обезщетението. Ако Роналдо претърпи щети от евентуална недискретност, тя ще му дължи и неустойки.

Споразумението е подписано на 12 януари 2010 г. от Сюзан К. и няколко адвокати. Подпис от страна на Кристиано Роналдо обаче няма. От негово име се разписва португалският адвокат Карлос Осорио де Кастро, който е юридически представител на спортиста от години.

Журналистите от "Шпигел" се опитват да се свържат със Сюзан К., семейството и адокатката й за коментар - без успех. Почти никой не иска да говори, още по-малко - да бъде цитиран официално. Както предполагат репортерите - поради страх от евентуалните финансови санкции.

В края на март те успяват да се свържат по телефона с жената, която обаче отговаря единствено: "Без коментар, без коментар". Споразумението от 2010 г. изяснява дори този въпрос - как трябва да се държи, ако някой я заговори на улицата за инцидента. "Да не отговаря нищо, да отмине нататък".

Самата американка живее в Лас Вегас в жилищен комплекс с охранявани входове и изходи. В момента е в средата на 30-те си години, работи с деца, произхожда от семейство от заможната средна класа. Разведена е с мъжа, с когото през 2009 г. (по време на инцидента) е била женена. Не е ясно каква роля е изиграл съпругът й.

Опитът да се получи по-подробен коментар от страна на Роналдо също се оказва несполучлив - футболистът ги препраща към своя адвокат в Мюнхен Йоханес Крайле, който казва: "Обвиненията, които се съдържат във въпросите ви, трябва да бъдат опровергани по най-силния възможен начин". Крайле заявява, че клиентът му ще вземе мерки срещу всяко невярно твърдение, както и че ще поиска обещетение за нарушаване на правото му на личен живот.

В изтеклите документи има бележка, която показва, че футболистът вероятно е разговарял с адвоката си Осорио де Кастро за онази нощ в Лас Вегас.

Според нея - Роналдо е имал полов контакт с момичето. След това си е легнал. Сюзан К. се е върнала в джакузито. Не е имало никакви признаци, че тя се чувства зле. Но ако сексът е бил доброволен и Роналдо няма вина - защо адвокатите му са го посъветвали да й плати за мълчанието, вместо да докаже правотата си в съда, питат журналистите от "Шпигел".

Става ясно, че Сюзан К. е подала сигнал в полицията няколко часа след предполагаемото изнасилване - в 14:16 ч. следобед. Има протокол, който регистрира пристигането й до полицейското управление в Лас Вегас. В него е посочен номера на делото, който по-късно фигурира и в споразумението между К. и Роналдо. Кодът в делото "426" отговаря на "сигнал за сексуално престъпление".

Полицаят, с когото жената разговаря, си записва, че тя е била разстроена, плачела е и не е искала да разкрие името на извършителя. Казала е само, че става дума за "известна личност", "атлет". Служителят на полицията е записал, че К. не се е измила след нощта на инцидента.

Малко преди 16 ч. полицаите решават да я заведат за преглед в Университетския медицински център. Междувременно жената продължава да дава само "бегли" описания за предполагаемото местопрестъпление. Казва, че са я изнасилили в хотел "близо до Фламинго роуд". Хотелът на Роналдо се намира на същия булевард.

Прегледът в болницата струва 2975,52 долара. От документите, с които "Шпигел" разполага не става ясно какви процедури са извършени срещу тази сума. В писмото на Сюзан К. до Роналдо обаче се твърди, че е претърпяла наранявания в ректума. Не е ясно дали пострадалата е подала жалба срещу футболиста след прегледа в болницата. През юли обаче си наема адвокат - Мери С. - която се свързва с адвокатите на Роналдо във Великобритания. Оттам препращат кореспонденцията до Осорио де Кастро в Португалия.

"За какво може да става дума тук?", питат британските юристи.

Осорио отговаря: "Нямам представа".

В края на юли става ясно, че случаят е взривоопасен. В делото се включват още няколко юристи, включително адвокат от Калифорния, който представлява десетки знаменитости в съда. Защитниците на Роналдо обсъждат какви ходове да предприемат. Един от тях пише, че трябва да наемат отново апартамента в хотел "Палмс плейс", за да направят снимки на предполагаемото местопрестъпление.

Изготвен е и каталог с общо 274 въпроса към Роналдо, който трябва да отговори устно, а не писмено. Сюзан К. е спомената в документа като "госпожица С.".

Ето част от въпросите:

Въпрос 60: "Какви бяха обстоятелствата при първата Ви среща с г-ца С."?

Въпрос 80: "Вземала ли е г-ца С. наркотици по-рано през тази нощ?"

Въпрос 141: "Какъв беше характерът на първия телесен контакт между Вас и г-ца С, след като напуснахте района на джакузито?"

Въпрос 152: "Стигна ли се до сексуално проникване?"

Въпрос 158: "Имаше ли някаква грубост в сексуалното Ви поведение"?

Въпрос 163: "Крещеше и плачеше ли г-ца С"?

Въпрос 165: "Изрече ли г-ца С думи като "спри", "не", "недей" или нещо подобно?"

В бележките на адвоката пише още: "Защитата на г-ца С. ни каза, че според клиентката й Вие сте й се извинили неколкократно след сексуалния акт".

Въпрос 190: "Извинихте ли й се и казахте ли й, че сте извършили нещо нередно, след като правихте секс?"

Въпрос 270: "В какво физическо и психическо състояние беше г-ца С, когато напусна хотелската си стая?"

Въпросникът на Роналдо често препраща към свидетелски показания на руса жена, която е придружавала Сюзан К. в нощта на инцидента в хотелската му стая. "Шпигел" се свързва и с нея, но и тя отказва да говори пред журналистите.

Много от жертвите на сексуално насилие в САЩ предпочитат да не водят наказателни дела срещу извършителите, а да потърсят обезщетение чрез граждански иск. Тежестта на доказателствените средства в този тип дела е по-ниска, достатъчно е съдът да приеме, че има над 50% вероятност ответникът да е извършил престъплението. Този тип дела обаче имат своите недостатъци - те са публични, самоличността на жертвата може да се разкрие лесно.

Затова част от пострадалите предпочитат да използват медиатори за извънсъдебни споразумения, в които да договорят условията на обезщетението срещу отказ от повдигане на обвинение.

В случая със Сюзан К. отнема няколко месеца, докато се стигне до варианта за медиация. През декември 2009 г. адвокатът Осорио де Кастро разбира, че Сюзан К. възнамерява да се обърне към полицията и да даде пълни показания заедно с приятелката си - свидетелка.

"Времето тече, трябва да решим какво да предприемем оттук нататък. И трябва да се подготвим за битка, каквото и да решим", пише той в съобщение до американските си колеги.

На 12 януари 2010 г. двете страни се срещат. Роналдо не присъства. След дълги преговори, юристите се споразумяват за условията. Футболистът трябва да плати 375 000 долара в рамките на една седмица. В сусловията на споразумението се посочват доста изисквания към Сюзан К. - включително как да се държи по време на терапията си при психиатър, да не взима участие в групови сеанси и никога да не споменава името на Роналдо пред терапевта си.

Юристите на спортиста обмислят всички възможни пробойни в договора - включително как Сюзан К. да декларира парите пред данъчните служби, за да не се разкрие произходът им. Адвокатите обсъждат дали да не преведат 375 000 долара през офшорнта фирма Multisport & Image Management, която управлява авторските права и рекламните договори на Роналдо.

Писмото на Сюзан К. е веществен материал по извънсъдебното споразумение. В точка 10 от документа се посочва, че адвокатът Осорио де Кастро ще го прочете.

В него Сюзан К. пише: "Не ми пука за парите ти. Искам справедливост. Но няма никаква справедливост във всичко това. Аз вече не съм човекът, който бях преди. Надявам се, че ще си изведеш урока от тази ужасяваща грешка. Никога повече не отнемай живота на една жена, така както отне моя".


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2017, 20:15

9 Da be | 17.04.201720:18

Въпросът в заглавието на статията е: Виновен ли е Роналдо или ДА? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

8 ImaIma | 17.04.201702:22

Какво казах по надолу Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

7 Mitglied 555 | 16.04.201722:17

"Даваш му номера на телефона си, отиваш в хотела му посред нощ."
=====================================

На всичкото отгоре се и целуваш с него... А пък той като разчел правилно сигналите и продължил нататък, изведнъж - хоп, ама недей, моля ти се, аз не съм такава. В резултат благоверния съпруг си вдига чуковете, развратната кифла остава без бунак, който да я издържа, и - какво правим сега? - съдим Роналдо за много парички. Той, разбира се, предпочита да плати (жълти стотинки за него), отколкото да му стъжняват живота със съдебни дела. Добре отработена схема, не е нито първата, нито ще бъде последната. Благодарение на боклуци като тая фльорца много хора (и жени в това число) смятат, че "всички жени са к-рви". А е жалко, защото повечето жени не биха постъпили толкова долно и биха предпочели да живеят в бедност, отколкото да забогатеят по този отвратителен начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

6 Вълков | 16.04.201721:29

Даваш му номера на телефона си, отиваш в хотела му посред нощ .Какво очакваш??????? Още повече че е омъжена.
Къде е почтеноста ,морала на тази жена?
Явно всичко е да изкара някой друг долар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 16.04.201717:40

А бе то остана ли някой известен и богат да не обвинен в нещо? Май са мо Хокинг в количката, пък и него не го знам дали има пари за обезщетение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 16.04.201713:36

Да бе! Точно Роналдо е закъсал за ебане та е тръгнал да изнасилва....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 16.04.201704:29

Много трудно може да се разбереш истината чрез медиите относно такава тема.

Повечето мъже и жени да и жени мислят, че повечето жени са курви(ей така като догма) и ще падат сляпо и заслужават това което им се случва.

Не знам каква е истината в цялата ситуация и се съмнявам, че ще науча истината освен ако не говоря лично с двама лице в лице.

Дори да му наранят репутацията, няма да му отнемат таланта. Живеем в свят на корпорации и спорта вече отива към тази сфера. Докато Роналдо вкарва голове ще има и пари за всички.

Тъжното е, че ако на лошия в ситуацията му се размине.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

2 SilvioGesell | 16.04.201700:36

Ем така е, вкара два гола на Байерн и сега Шпигел разследва :д
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

1 Terry Gilliam | 15.04.201715:53

"Но ако сексът е бил доброволен и Роналдо няма вина - защо адвокатите му са го посъветвали да й плати за мълчанието, вместо да докаже правотата си в съда, питат журналистите от "Шпигел"."

Защото в подобни случаи американският съд винаги е склонен да приеме версията на т.нар. "жертва" и доказването на невинност на обвинения мъж е почти невъзможно.
Освен това не са един и два случаите, когато невинността на обвиняемия е доказана категорично, но въпреки това кариерата и животът му са съсипани завинаги.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.