Дайте ми 40 хиляди лайка и ще се запаля | webcafe.bg
Webcafe

Дайте ми 40 хиляди лайка и ще се запаля

Webcafe, BBC
05.11.2016, 19:13 (обновена 08.11.2016, 11:41)
Горящ мъж

Снимка: © Getty images

За много младежи от град Хошимин във Виетнам предизвикателствата с хаштага #vietnamnoilalam са танц на ръба на смъртта.

Докъде бихте стигнали за милион харесвания във Facebook?

За един младеж от град Хошимин във Виетнам отговорът на този въпрос е сериозна травма и танц на ръба на смъртта. Той обещава да скочи от четвъртия етаж на жилищен блок, ако толкова хора "харесат" обещанието му да го стори.

Инцидентът е само един от многото, свързани с актуалният и много опасен тренд във Виетнам #vietnamnoilalam, или "младите виетнамци изпълняват онова, което обещават".

Тенденцията започва именно от мъжа, обещал да скочи, чието име медиите не назовават, за да не се толерират подобни инициативи.

През септември той обещава да се самозапали, ако получи 40 000 харесвания. Цифрата е надмината.

В резултат на това стотици тийнейджъри се събират близо до канал в Хошимин да видят как той изпълнява обещаното.

Видеа с хиляди споделяния показват как около 20-годишният мъж запалва якето си и веднага след това скача във водата.

Дни по-късно същият мъж обещава да се намушка с хладно оръжие и веднага след това си обещание получава 88 000 харесвания.

И той наистина публикува видео, на което показва как се пронизва с нож в ръката. След инцидентите той натрупава 79 000 последователи.

После, в началото на октомври, 13-годишно момиче пише в социалната мрежа, че ще "изгори училището", ако получи 1000 харесвания. Заявеният брой лайкове е достигнат само за 2 дни.

В клип, публикуван във Facebook, който също набира огромна популярност, тя е заснета как полива с бензин входа и столовете пред училищна стая.

Тълпата, която я наблюдава, веднага се разпръсва, когато огънят обхваща краката на момичето. Тя получава изгаряния на краката и е приета в местна болница.

Случаят с училищната подпалвачка все още се разследва от полицията, но директорът на училището заяви пред медиите, че съветва учениците да не публикуват такива статуси. В училището въвеждат обучение как Facebook да се използва по правилния начин.

До Кан Тин, заместник-директор на Центъра по разследвания и криминология, нарича явлението "нездравословна тенденция", и предупреждава, че това може да доведе до "девиантно поведение, заблуда и безразсъдство".

"Това е много притеснително", казва той, цитиран от местен всекидневник.

"Подобни действия с цел търсене на слава на каквато и да е цена се разпространиха драстично сред тийнейджърите. Липсата на решителни действия може да тласне учениците към престъпления, ако няма ефективен начин те да бъдат спрени".

"Това вече не е шега"

Не всички предизвикателства са потенциално опасни за живота, но пак получават вирусна популярност.

Ученичката Нгуен Нгок Ким Ту казва, че един мъж във Facebook обещава да се облече като жена, а друг заявява, че ще кара мотоциклет чисто гол, ако получи 1000 харесвания.

"Няма нищо сериозно в това, просто един вид онлайн предизвикателство, като онова с ледената кофа преди няколко години", коментира тя.

"Мои приятели също са споделяли подобни статуси и ги харесвахме и чакахме да видим дали нещо наистина ще се случи. Няма нищо чак толкова сериозно. А и въпросният човек не изгоря. Той просто искаше да стане известен."

Студентът по социология Дан Тиен Тай обаче коментира пред BBC, че предизвикателствата "вече не са шега".

"Страх ме е, че може да бъде изгорена къща, или училище", заявява той. "Те правят наистина страховити неща и това е ужасно. Ами ако получават все повече и повече харесвания, само за да увреждат телата си и да излагат на риск живота си?"

"В клопката" на проблемите

Дан Тан Хан, завършващ магистратура по съвременни източноазиатски изследвания в Дуйсбургския университет в Есен, коментира, че публикуването и изпълнението на предизвикателство е "бързо напомпване на егото във виртуалното пространство".

По думите му след публикуването на предизвикателствата, хората "бързо стават жертва на цифров тормоз".

Момичето, което е запалило училището например, по-късно споделя пред Dat Viet Online, че е била заплашвана, за да не се откаже да го направи наистина.

Някои хора "купиха бензин и ме принудиха наистина да го сторя", разказва тя, като са я заплашвали дори с побой, ако се откаже.

Ако решат да не изпълнят предизвикателството, хора като това момиче не само губят достойнството и имиджа си пред Facebook "приятелите" си, но и са изправени пред заплахи от насилие.

В крайна сметка те нямат друг избор, освен наистина да изпълнят обещаното. В някакъв смисъл те са жертви, попаднали в клопката на собствените си пориви към създаване на проблеми.

От първото предизвикателство насам, създателят на този тренд продължава да провокира хората във Facebook да поемат рискови обещания и получава в отговор много видеа на изпълнението им.

Само 24 часа след пускане на пост, че ще скочи от четвъртия етаж, над 35 000 души вече са "харесали" предизвикателството.

До този момент не е имало смъртни случаи от опасните каскади, но нараства натискът върху властите да се намесят, преди някое от предизвикателствата да стигне твърде далеч.

Oще: facebook  виетнам  виетнамци  вирусна тенденция  ледената кофа  тенденция  технологии  тренд  хошимин 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.