Webcafe

Асимилацията задължителна - как Дания иска да премахне гетата

Webcafe по New York Times
04.07.2018, 15:44 (обновена 07.07.2018, 09:35)

1 от 3 снимки Назад Напред

Бежанци

Снимка: © Getty Images

Целят ли датските власти да претопят мигрантите

Правителството в Дания отново успя да разбуни духовете и да си спечели обвинения в расизъм и дори "бял геноцид" над местните мюсюлмански общности. Причината е спорното решение да се въведе нова серия от закони и разпоредби, чиято крайна цел е да унищожи до 2030 г. кварталите, населени с чужденци, дошли от държави извън Западна Европа.

Правителството класифицира като гета общо 25 квартала в цялата страна. Това се случва въз основа на фактори като доходите на живеещите там, статуса на заетост, нивото на образование, брой на осъдените и "не-западен фон".

Иначе казано това до голяма степен са имигрантските квартали със сериозна гъстота на населението, висока безработица и много чужденци, част от които са настанени там от самото датско правителство. На тези места зараждането на престъпни банди, хулиганските прояви и дребната престъпност намират благодатна почва (както във всяко гето).

Делът на мигрантите, обитаващи подобни бедни квартали след мигрантската криза, вече е около 8,7% от цялото население на страната, което е малко над 5,7 млн. души. Броят на незападните имигранти в "гетата" е бил 66,5 процента през 2017 г. според датското министерство на жилищното строителство.

Ходът е част от мерките на властите да асимилират чужденците в обществото, предотвратявайки по този начин формирането на банди и увеличаването на престъпността в районите на гетата и около тях. Постепенно се привеждат в действие 22 мерки, част от които предвиждат децата в жилищните райони, където живеят голям брой имигранти, да бъдат образовани относно демокрацията, равенството и християнски празници като Коледа.

Пакетът от мерки е озаглавен "Дания без паралелни общества: Без гета през 2030 г.". Част от тях бяха приети в края на май, а останалите предстои да бъдат гласувани през есента.

По този начин Дания се превръща в единствената страна в света, която официално описва дадени жилищни райони като "гета". Терминът произхожда от Венеция от XVI в. и с него се описват районите на града, до които евреите са имали право да живеят.

В продължение на десетилетия интегрирането на имигрантите се явява предизвикателство пред датския модел, предназначен да обслужва едно малко, хомогенно население. През последните години описанията, които политиците използват за гетата, стават все по-остри и груби. И ако преди време в реториката им се говореше за "интеграция", сега много политически лидери говорят за директна "асимилация" на имигрантите.

Някои от предприетите от правителството мерки са откровено наказателни. Така например едно от предложенията би позволило на съдилищата да дава далеч по-строги наказания за престъпления, случили се на територията на някой от 25-те класифицирани като гета квартали в цялата страна.

В общ план мерките позволяват на местните власти да засилят наблюдението и мониторинга над семействата, живеещи в тези гета.

Разбира се, не всички бяха приети. Сред тях са някои от по-радикалните предложения - например това на крайнодясната Датска народна партия, с което се предвиждаше задължителен вечерен час от 20:00 за всички деца под 18-годишна възраст. Депутатите от партията настояваха за това и дори предлагаха на децата от гетата да се слагат проследяващи гривни, за да се следи спазването на вечерния час.

Един от най-ключовите моменти в политиката на правителството залага на асимилацията в обществото на децата от най-ранна възраст.

За целта децата на имигрантите, които са основно от Сирия, Афганистан, Турция, на възраст над 1 година трябва 25 часа седмично да посещават уроци по обществено образование. След 6-годишна възраст хорариумът се увеличава до 30 часа на седмица. А ако родителите откажат, биха могли да загубят социалните си помощи за децата.

Обучението предвижда преподаване на "типични датски ценности" като демокрацията, равенството и големите празници в Дания като Коледа, Великден и др.

Принудени да запишат децата си в инициативата ще бъдат и датските родители, живеещи в определените райони, въпреки че по принцип датското законодателство разрешава родителите сами да определят как да се обучават децата им - дали вкъщи, или в училище. Задължително е само детето да получава образование между 6 и 16-годишна възраст.

Няма да се изисква присъединяване към инициативата само за децата, които вече получават специални грижи.

Друг важен момент е, че началните училища, в които учат голям дял деца от гетата, ще бъдат оценявани по специални критерии. Така ако едно учебно заведение не покрие тези критерии, то ще бъде обект на санкции - смяна на ръководство, поемане на ръководството от самото образователно министерство или дори закриване.

Ако деца от гетата пропуснат над 15% от часовете в училище, детските надбавки за семействата им ще бъдат спирани.

Друга сериозна мярка предвижда наказание до 4 години затвор за родители имигранти, които взимат децата си на продължителни посещения в родните си страни, рискувайки по този начин да нарушат постигнатото в Дания благополучие, образование и ниво на владеене на датски език.

Датското правителство се съсредоточава до голяма степен върху децата в своята имиграционна политика, тъй като те много по-лесно се адаптират към обществените норми отколкото родителите, бабите и дядовците си. Те научават по-бързо новите езици, правят приятели по-лесно и по-лесно приемат новата си култура и обичаи.

Възмущението на много от родителите идва именно от това. На децата им ще се преподава за християнски празници и християнски ценности, въпреки че по-голямата част от тях са мюсюлмани, ще се преподава датски и с тях ще се комуникира изключително на датски в предвидените часове по обществено образование. Родителите се притесняват, че децата в крайна сметка ще бъдат подложени на агресивна асимилация в самото общество.

Така на практика може да се стигне дотам малките да говорят много по-лош арабски в домовете си, отколкото датски в училище, което би затруднило комуникацията с техните баби и дядовци, които, от своя страна, едва говорят датски.

Иначе казано - опасенията са, че властите в Дания се опитват да претопят имигрантите в собствената си култура, лишавайки ги от родните им ценности и традиции. За това говорят и много други действия на правителството, включително и евентуални бъдещи мерки като забрана за празнуване на големи мюсюлмански празници.

Наскоро именно министъра на интеграцията в страната Ингер Стьойберг обяви, че Рамадан - един от най-големите празници в исляма - е вреден за обществото, тъй като кара мюсюлманите да постят (мюсюлманският пост забранява яденето и пиенето на каквото и да е в светлата част на деня). Това, според нея, на свой ред застрашава както работния процес, така и сигурността на останалите. Стьойберг даде пример с големия процент шофьори в обществения транспорт, които са мюсюлмани, и това, което би могло да стане, ако някой от тях припадне от глад.

И тя, и други членове на правителството не пестят директни критики към исляма и демонстрират политика, която лесно би могла да бъде възприета като антиимигрантска.

Пакетът мерки за премахване на гетата е една от многото причини това мнение да се затвърждава и да се водят спорове дали не се цели точно това претопяване, от което се страхуват имигрантите.

Едно е сигурно обаче - мерките ще се превърнат в реалност, а почти по всяка вероятност и готвената втора част ще бъде приета също с мнозинство. Какво ще последва от това обаче и колко място ще оставят "датските ценности" за собствената култура на имигрантите, остава все още неясно.

Oще: асимилация  бежанци  бежанци в дания  деца  интеграция  миганти в дания  мигранти  образования 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

60 dedo adji | 08.07.201818:30

.... 54 Kenny McCоrmick | 08.07.201810:01
Когато човек се изказва със самочувствието на някой, който може да оправи държавата, Скандинавските държави (които са на светлинни години пред нас) и дори света в глобален мащаб, той трябва първо да се увери, че е адекватен.
Дотук в безумно селския панаир, който се заформи, такова нещо се вижда точно в един от коментиращите. Един от 10. Не е добро съотношение.

Увереният адекватен не намира друго, освен с циганска граматика да цитира изтърканата басня за сапуна. Кенче, доказано е, че от цигани сапун не става. Нито от евреи. Нито даже от мазни ескимоси с келтски аватари. И поголовна сеч от българи не е имало никога. Имало е интензивна сеч на гърци, за съжаление, недостатъчна, по времето на Калоян. Имало е поголовни сечи на българи от турци, гърци и сърби. А сега и твоите приятели на глутници реват "Смърт на българите".
Мако е прав, че никой не е успял да интегрира циганите. Не съм сигурен за 1000г, но от всяко положение над 500. И са правени много малко опити за интегриране. В Европа са ги изтребвали, докато остане едно незначително малцинство, което оставят да си чергарува, като обаче му вземат страха да не посяга на човешка собственост. В България не е известно да са представлявали проблем до социализъма, споменават се епизодично. В селска страна, където всеки си пази имота с брадва не могат да вилнеят. Преломът настана при социализъма, когато огромни маси се струпват в градовете и на циганите се дава що годе медицинско обслужване. Тогава престанаха да мрат като мухи и започнаха да се размножават като хлебарки. Тогава все пак ги държаха в рамки. Всички чавета ходеха на училище, където не научаваха почти нищо, почти всички бачкаха, макар и с ниска ефективност и по тъмно циганин не смееше да излезе от гетото, защото народната милиция бдеше.
Хаосът настъпи с демокрацията. Първо им дадоха карт бланш да грабят, за да покажат на народа колко е лошо без здравата ръка на Партията, след това станаха ценен електорален контингент. А шорош вербува армия от кенчета за разлагане на българското общество.
Можеш ли да кажеш, кенче, каква е разликата между датската тояга и тоягата, препоръчвана от г-жа Дончева? Не можеш, защото тя не уточнява нищо за тоягата. Но е светлинни години назад от кенчетата и датчаните, значи не важи.
А проблемите са от коренно различни и несравними категории. В Дания пришълците са в контролируема, макар и опасна концентрация. Всички са вносни, най-много 2-ро поколение и има къде да бъдат експулсирани. Има пари за контрол и асимилация и най-важно - вече се мисли за АСИМИЛАЦИЯ. Пак не е сигурно, но има шамсове.
У нас концентрацията е в пъти по-голяма, няма пари и никой не мисли за контрол и обезопасяване, съгласихме се, че интеграция и асимилация е невъзможна.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

59 Mako | 08.07.201815:36

Kenny McCоrmick | 08.07.201810:01

. Бай Ганя знае по-добре от Дания, алоооо, той Данията я е измислил той ве. Но питат ли го "Добре бе, Ганя, какво правим с циганския проблем", Ганя, който е измислил Данията, вдига рамене и вика "Там не можем да се оправим". И държи да се знае, че тъй като Ганя не може да се оправи, то НИКОЙ не може
================================

Пак да те питам, Ганьофобе, къде, кога, кой, как е интегрирал циганите, тези най-твърди расисти на Европа ? За Ганьо - разбрахме, нищо и никога не е направил, за датчаните също разбрахме, че няма как да не се справят / само дето това е в бъдеще време, та.../....Кажи си, очевидно си експерт, няма как да не го знаеш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

58 Mako | 08.07.201815:26

Kenny McCоrmick | 08.07.201814:39

Къде съм казал, че са добри хора? Моля за цитат.
=============================

Къде съм казал, че ти си казал? Казал съм го / иронично/ аз.

Защо всячески се опитваш да избягаш от директен отговор на въпроса ми за интеграцията на циганите? А този отговор е елементарен - за повече от 1000 години съвместен живот циганите не са се интегрирали/асимилирали. И това не е защото народите, сред които пребивават, не са пожелали да ги интегрират / исторически са положени огромни усилия в тази посока!/, а защото самите цигани не искат. Това е част от културата им на паразитиращ етнос. За тях ние сме "гаджо" - бунаци, които трябва да се доят с всички средства. Т.е. - налице е екстремен цигански расизъм. Като как един "гаджо"-учител или социален работник може да интегрира циганско дете, възпитано в презрение към нециганите? Като как се интегрират хора, гледащи на различните от тях като на идиоти?
Никак. Никак не става тази работа. Не е ставала, не става вече хиляди години. Вложени са / и се влагат!/ огромни средства и усилия - не става. Затова - черта и нито крачка зад чертата за тях. Единственото решение .
Сега можеш да продължиш с възхитата си от предлагания датски модел. При мюсюлманите той може и да проработи. При циганите няма как. Хилядолетният негативен опит не е плод на политическа или образователна грешка, а на пълна културна несъвместимост. Доказано е практически. Можеш да мечтаеш в обратната посока колкото си искаш, само внимавай да не се отплеснеш и да попаднеш в някоя циганска маала, че там току-виж ти обърнали възгледите наопаки за секунди Намига Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

57 Kenny McCоrmick | 08.07.201814:39

Къде съм казал, че са добри хора? Моля за цитат.
Интересното е, че в твоя коментар, както и в много от коментарите на форумните капацитети, се съдържа отговорът на собствения ти въпрос.
Сам посочваш - минали сме през най-радикалното - поголовна сеч. Явно не работи. Не отричам.
Сам казваш - сегашната гальовност е пагубна. Явно не работи. Пак не отричам. И никога не съм, но много от вас предпочитате да четете през ред и така е по-удобно. Ако не си радикален и не се биеш, че ще правиш циганите на сапун и че чичко Ади е бил прав, някак си не те четат внимателно. Простено ви е, трябва с по-прости думички да се работи с вас, по-първично някак си.
Както казах и в предишния си "чаршаф" - Дания се оказва досетливо копеле. Вижда, че не става със сеч. Вижда, че и с твърде добро не става. Не знам защо на форумните капацитети им се стори твърде меко и гальовно деца на годинка да ходят на обучение, като това си е бая екстремна мярка. Санкции, ако детето вземе, че забрави датски по време на престоя в чужбина? И това не е много гальовно. Въобще, Дания явно е измислила своя еквивалент на тоягата и моркова, ама не по на Дончев жена му статусите.
Между другото, повечето, които в момента сте на амбразурата, сте викали за същото - да се спрат социалните на ромите, ако децата им не ходят на училище и прочее. Сега изведнъж Дания крива...
А дали ще проработи? Ще видим. Но е по-добре от вдигането на ръце и "Ами ние нищо не можем да направим" и елементарните призиви да направим някого на сапун.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

56 Mako | 08.07.201813:58

deowin | 07.07.201800:50

>В науката отрицателен резултат няма

Конкретно, горното изречение е брутално тъпо.
===============================

Тъпо, тъпо - колко да е тъпо - колкото изцепката ти за поляците или още по- ?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

55 Mako | 08.07.201813:55

Kenny McCоrmick | 08.07.201810:01

Общият рефрен е ясен - цигани и мюсюлмани не могат, не искат, няма как да се интегрират. Няма начин, няма да има, точка.
============================

Кени, пак да те попитам - живеем с циганите повече от 1000 години. Над десет века. За това време тези добри хора са били подложени на всички мислими видове асимилация, като се започне от най-силовите, та се стигне до модерната гальовност.
Би ли коментирал резултатите от тези над десетвековни усилия? Дали ще се осмелиш?
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

54 Kenny McCоrmick | 08.07.201810:01

Когато човек се изказва със самочувствието на някой, който може да оправи държавата, Скандинавските държави (които са на светлинни години пред нас) и дори света в глобален мащаб, той трябва първо да се увери, че е адекватен.
Дотук в безумно селския панаир, който се заформи, такова нещо се вижда точно в един от коментиращите. Един от 10. Не е добро съотношение.
Другите са забили копита в калта и се инатят като магаре на мост. Общият рефрен е ясен - цигани и мюсюлмани не могат, не искат, няма как да се интегрират. Няма начин, няма да има, точка.
Господа, с това мислене няма да я докарате/ докараме до никъде. За милион-и-трети път - това са хора. Не можем да ги направим на сапун. Знам, че ви се иска, но не можем. Не можем да върнем концлагерите. Знам, че ви се иска, но не можем. Късно е и за масова репатрация, а и не е ясно къде ще ги репатрираме. Знам, че ви се иска, но не можем.
Какво прави Дания? Ами, на Дания са й станали ясни ей тия по-горните неща. Станало й е ясно, че тия хора не може да ги прави на сапун, не може да ги вкарва в концлагери и е късно да ги изгони. Общо взето, Дания се оказва досетливо копеле. И като едно досетливо копеле, Дания взела да мисли какво, аджеба, да прави. И е измислила. Сега, доколко ще сработи - ще се чуе след време.
Какво прави България, която, видимо, не е чак толкова досетливо копеле? България хем знае, че не можем да ги направим на сапун, хем не иска нищо друго да измисли. Българите викат "Не може" и вдигат ръце. И не просто вдигат ръце, ами и викат "Дания не е права". То като в оня виц - "Кольо, не си прав и майка ти не е права, и сестра ти не е права...". Бай Ганя знае по-добре от Дания, алоооо, той Данията я е измислил той ве. Но питат ли го "Добре бе, Ганя, какво правим с циганския проблем", Ганя, който е измислил Данията, вдига рамене и вика "Там не можем да се оправим". И държи да се знае, че тъй като Ганя не може да се оправи, то НИКОЙ не може.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

53 dedo adji | 08.07.201809:59

Конспи, мани ги утитата, паветата и прасетата, те ще търсят русофилия и сянката на Путин и на Марс. Правилно сочиш, че става дума за Дания.
Суспензията толкова лошо нещо ли е? Всички я яддем във вид на супа и пием във вид на кафе. Като се разбият буците и оберат боклуците, които изплуват като каймак се получава чат-пат годен за консумация материал. И да се разбърква неперкъснато, за да не се получават бучки. Така с времето суспендираните частици, даже и да не се разтворят напълно, няма да причиняват колики.
Само че, не става с alt-fuck-enter. Така се опита БКП и се провали. Процесът отнема десетилетия. И имаше опити в тая насока, също закъснели и половинчати. След 70-те по горните и средни етажи имаше достатъчно мюсюлмани, но нито един Хасан или Осман. Познавах един на име Ангел. С цвят на махагон. Казвам му: "Какъв Ангел, бе, ти си жив дявол." "А бе аз Али, ама кръстиха на мене Ангел" "Жена ти как се казва?" "Айше." "Е, защо кръсти на тебе, а не кръсти на жената?" "Щото иначе не назначават на мене"
Така се прави. След време синът му Исмаил Ангелов също ще поиска по-добра работа, която ще получи ако се кръсти Самуил. Така стотици хиляди българи, и не само, са били потурчени. Не само с ятаган. Не със смяна на хард диска а с вкарване на вируси. И не само на чуждите елементи а и на своите. Защото Дания и цяла западна Европа още не е сигурна каква иска да бъде. Освен богата, де.
Това, обаче се отнася за Дания. Там не само концентрацията е ниска, на ръба на опасната, а има и много пари за моркови. И пак не съм прекален оптимист. У нас концентрацията е в пъти по-голяма, при това на вносна а наследена, няма пари и няма мисъл за асимилация. За нашия "елит" това е мръсна дума.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

52 Conspirator | 08.07.201802:26

Каква русофилия ви гони пак бре,дежурни мухи винарки?
Иде реч за Дания и за суспензия,което е добре обяснено във физиката.
За да не ровите в Нета....става въпрос за неразтворимост.
Ще ги асимилират-друг път.
Като се научат да им трият ''hard disk''-а може и да стане,но трябва да сменят и микропроцесора им.
Както се казва,който победи в четвъртата технологична революция-ТОЙ ще Е.
Ще е нещо,но не с измислен интелект и празнословия като на Свински,а с изкуствен такъв,демек-страхотия.
Натискаш ''enter key''и Свински става кротък социалист като Докс например.
Или Скалата отива в будистки манастир.
На първо време в Дания да приложат челен опит от България.Във всеки вход на жилищен блок,на първия етаж да настанят по една фамилия с по шест-седем чаавета.След 10-15 години датчаните сами ще си напуснат страната.....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

51 Specifier | 07.07.201815:00

За пореден път се убеждаваме, че ОТ РУСОФИЛ НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА, вари го печи го - все тая. Дори и когато се представя за български "патриот"?!
   

оценка

+1 -2