Секс, лъжи и Бил Клинтън | webcafe.bg
Webcafe

Секс, лъжи и Бил Клинтън

Webcafe, по Politico
12.10.2016, 20:25 (обновена 14.10.2016, 15:28)
бил и хилъри

Снимка: © Getty Images

Тръмп възкреси мръсните секс-войни на 90-те, но дали това ще го спаси?

В края на 90-те години американската политика беше полудяла. А в неделя вечерта Доналд Тръмп реши да напомни за това положение.

Сякаш беше преди цяла вечност времето, когато сексуалният живот на Бил Клинтън се превърна в най-обсъжданата тема във Вашингтон. Тогава Америка се радваше на мир, икономиката вървеше с добри темпове, дефицитът намаляваше...

Именно в този момент републиканците започнаха ожесточена кампания за импийчмънт на президентазаради неговите сексуални отношения със стажантката Моника Люински.

Цялата сага беше неимоверно и абсурдно странна и показа пред света пури, прашки и други невероятно мръсни детайли около поведението на държавния глава зад вратите на кабинета му.

Когато Хилъри Клинтън се кандидатира за президентския пост през 2000-та обаче извънбрачните занимания на нейния съпруг, макар и да бяха все още основен компонент от късните нощни комедийни шоута, не бяха основен проблем на нейната кампания.

Тя беше пощадена, защото ставаше дума за прегрешения на съпруга й, на които тя очевидно не беше присъствала. Но и също,защото импийчмънтът на Бил Клинтън се оказа политически крайно вреден за републиканците в Конгреса.

Неговият рейтинг всъщност се повиши, а американците изпитаха дори още по-голямо съчувствие към съпругата му, на която той беше изневерявал. Консенсусът в политическия свят гласеше, че ако тя бъде атакувана, заради изневерите на съпруга си, това би предизвикало още повече симпатии към нея.

И все пак ако консенсусът беше винаги водещ в политическия свят, Доналд Тръмп нямаши да е републикански кандидат за президент.

След като в публичното пространство се появи неудобния запис, в който милиардерът се хвали как целува и хваща жените за интимните части без тяхното съгласие, от щаба на Тръмп се опитаха да подменят темата и да насочат дискусията към съпруга на своя противник.

Тръмп шокиращо направи медийна изява преди дебата, като дефилира с няколко жени, които твърдяха, че някога са били подложени на сексуален тормоз от страна на Бил Клинтън.

Бил Клинтън и стажантката Моника Люински

Доналд Тръмп спомена бившия президент цели 12 пъти в рамките на дебата, като 10 от споменаванията му бяха свързани със сексуални прегрешения.

"Можете да го кажете както желаете, но е факт, че Бил Клинтън е тормозил жени", заяви Тръмп.

В общи линии той се опитва да възкреси клинтъновите секс-войни, като се преструва, че Бил не само е разгонен жребец, но и изнасилвач, а Хилъри не е жертва, а активно го е подпомагала. Неговият аргумент, колкото и странно да звучи, е че Бил Клинтън се е отнасял с жените дори още по-зле от него самия и че съответно поради това съпругата на Бил Клинтън е по-неподходяща за президентския пост от него самия.

Това е меко казано нетрадиционен заключителен аргумент в последния месец на предизборната кампания, но милиардерът изглежда не се притеснява от нетрадиционното водене на война.

Тръмп загатваше, че ще атакува Бил Клинтън от месеци, дори след последния дебат заяви, че заслужавал едва ли не похвала, че досега се е сдържал. Той наричаше своя противник "cuck" (оскърбителен термин за рогоносец - бел. пр.). Това е и израз, който неговите поддръжници използват, за да осмеят "слабостта" на традиционните републиканци, когато се оплакват от тръмповата реторика.

Трудно е да си представим как този вид омаскаряване би допаднало на някой, който все още не мрази фамилия Клинтън. Ако оплюването на жена заради изневерите на съпруга й е ефективен начин да се привлекат жени-гласоподаватели, фокус-групите някак биха забелязали това.

А ако Тръмп иска да върне Клинтън в калта от 90-те години,  след 15 години война и икономически срив, последван от бавно възстановяване,има по-голяма вероятност да постигне точно обратния ефект. Защото въсщност  90-те години не бяха никак лоши за американците.

Вероятно повечето гласоподаватели не биха искали да се върнат на мода грънджът или тамагочитата, но мирът и благоденствието определено си засбужаваха.

Истинската опасност за Тръмп, а и за републиканците, които се свързани с неговата политическа съдба, независимо дали това им харесва или не, е че за много американци 90-те бяха време, когато обезумелите от властта си, вманиачени по секса републиканци организираха импийчмънт на популярен президент.

Сексуалният живот на Бил Клинтън внезапно се превърна в по-малко таблоидна сага и повече в символ на отмъстителната Републиканска партия, погълната от омразата към опонентите си, символ, който изглежда точно на място, когато митингите на Тръмп се свеждат до скандирания като "Хвърли я в затвора!"

Една от причините Барак Обама да победи Хилъри Клинтън през 2008-ма беше, че много демократи се чувстваха уморени от битките на Клинтън и се надяваха - напразно, както се оказа - че политиката няма да бъде толкова крайно партийна и ожесточена, а ще има ново, свежо лице в Белия дом.

Но през 90-те години повечето американци се идентифицираха повече с фамилия Клинтън, каквито и да бяха техните недостатъци, отколкото с републиканците, вманиачили се по идеята да свалят президента.

И това вероятно важи и днес.

Може би републикански кандидат, който не се слави с толкова сексистки изказвания, би могъл да изглежда убедително, когато твърди, че връзките на Бил Клинтън с други жени освен съпругата му имат значение за кандидатурата на неговата съпруга.

Но Доналд Тръмп определено не е човекът, който може да развива феминистка стратегия срещу Хилъри Клинтън.

Той реално развива само тезата си на хейтър срещу фамилия Клинтън. В консервативните токшоута сексуалните прегрешения на Бил Клинтън са се превърнали в синоним на съмнителната поквара. Но за повечето американци през 2016 година това не е толкова определящо.

Американските нагласи към секса със сигурност са се променили от 90-те години насам - че и от 70-те, когато Бил Клинтън среща Хуанита Броудрик, а Доналд Тръмп е бил изправен пред риск от толкова заболявания, че му се е налагало да сравнява срещите си с различни жени с военната служба във Виетнам.

И все пак не изглежда оттогава у Тръмп да има някакъв забележим прогрес по отношения на тезата му, че жените трябва да бъдат обвинявани за това, че са им изневерили.

Oще: бил клинтън  вашингтон  доналд тръмп  моника люински  президент на сащ  сащ  секс  секс скандал  хилъри клинтън 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

8 7 | 13.10.201623:07

Доналд, вехти завистнико. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 13.10.201622:44

Кенеди не е най-подходящият пример. На него му се случи една случка, макар и не заради някоя мома. Я си помисли, не ми казвай, за себе си, ти няма ли да излъжеш, ако обявят публично, че си правила свирка на някого? И за себе си не гарантирам, но аз не съм президент и моите свирки не ги брои никой освен жена ми.
А лошо нещо ли е свирката. В това кафе срещнах един цитат, приписван на небезизвестната Кобилкина.
"Ако всеки мъж бъде събуждан със свирка, агресията и войните ще намалеят."
Дали не е права?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

6 Frida | 13.10.201622:20

ЗАГОВОР, не заговор - фактът си е факт - имаше ли сперма на бил - имаше. бил каза ли, че не е имал нищо с тази жена - каза. излъга ли - излъга. да не говорим за изречението - фелациото не било секс - сигурно фелациото е служебен поздрав, нещо като добро утро!? а? превърна ли бил овалния кабинет в бардак? превърна го. републиканците били злобни - не са - поне не достатъчно. да не забравяме демократите, кенеди - оня, дето пречука момата в собствения си двор и я хвърли в реката? а? случи ли му се нещо? а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 13.10.201622:02

Фридке, не, че ми е приятел, но това беше чиста проба заговор за компрометиране на Клинтън. Колко месеца Моника не си опра роклята, за да я покаже на цял свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 13.10.201621:17

o да, в политико има къде-къде по-свестни статии от горното бла-бла.
истината е, че докато тръмп само си говори, макар и вулгарно, пък и е известен като патологичен лъжец..., целият свят видя спермата на бил върху синята рокля. ей тва е. както и самият тръмп каза на приятелката си хилъри - ти, ако беше свястна, щеше да се разведеш. muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

3 Кръстанов | 13.10.201618:03

sags,

да, журналист, пишещ за Политико си няма представа от политика, а ти си водещ експерт. Така е, няма спор. Удивителна
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 13.10.201610:49

По времето на Бил Клинтън работех в една американска фирма в Африка и имах контакти с доста американци. (и нито една американка) Всички те разпалено обсъждаха приключенията в оралния кабинет и елегантно подминаваха бомбардировките на Белград и разрушения мост на Дунава. Веднъж ми писна и ги попитах: "а бе вие за президент ли сте го избрали или за ангел? На тебе, капитане, ако машината ти върви като часовник, къде ти бърка, какво правя аз извън нея? Ако Клинтън си върши добре работата като президент, къде ви бъркат свирките му?" Естествено, продължиха да го обвиняват във всички смъртни грехове.
Сега наблюдаваме същото. Хиларито вади думи на Тръмп, казани преди 10 години в частен разговор, Тръмп вади дела на съпруга и отпреди 20 години. Каквото повикало, такова се обадило. Борбата се води не с идеи а с компромати. Как да не хванеш единия, че да блъснеш другия и да не натресеш един от тях на целия американски народ, който блее в тон с кампанията?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2016, 09:41

1 sags | 13.10.201609:45

Явно е, че автора на статията не разбира нищо от "реална" политика и е явен привърженик на Клинтън, но забравя факта, че именно Клинтън като Сенатор дестабилизира Балканите и отслаби Гърция като така индиректно атакува ЕС. И все още има "българи" които я подкрепят???
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.