Webcafe

Да отидеш на почивка в Ирак

Webcafe по CNN
01.05.2019, 17:42 (обновена 03.05.2019, 09:31)
Багдад

Снимка: © Getty

Норвежкият фотограф Кристиан Линдгрен се опитва да промени представите за страната.

Когато избирате следващата си дестинация за почивка, надали Ирак ще оглави списъка ви.

Близкоизточната държава отдавна е синоним на конфликти или вълнения и едва ли идеята да бродите из Багдад и да правите снимки ви изглежда много привлекателно.

Норвежкият фотограф Кристиан Линдгрен обаче прави точно това — той заминава за Ирак за необичайна почивка, обикаля историческите забележителности на страната, среща се е с местните хора и изпробва отлична храна.

Линдгрен фотографира изживяването си и споделя снимките в социалните мрежи и на уебсайта си. Неговата надежда е хората да видят снимките и да преосмислят представите си за държавата.

По думите му тя върви напред, а това, което се вижда в медиите, е само "лошата страна на Ирак".

Сложен процес

Естествено, не е толкова лесно – не можете просто да скочите на самолета до Багдад и да се надявате на късмета си. Посетителите от много държави трябва да кандидатстват за виза, а процесът на получаването ѝ е сложен.

Но Линдгрен е свикнал с ориентирането в този вид бюрокрация. Ирак не е първото нетрадиционно място, което той е посещавал.

Той работи във фармацевтичната промишленост, но прекарва всичкото си свободно време на път. Обикновено пътува до "най-не-туристическите дестинации в света". Причината е, че от многобройните му посещения на прочути места вече му е омръзнало от тълпите, от разочарованията, от чакането на опашки и от "всички боклуци, които хората оставят след себе си".

Линдгрен е прекарал известно време в Сирия и се е ориентирал в Северна Корея. Записал и показал е всичко онлайн. Неговият уеб сайт Unusual Traveler предлага съвети и трикове как да посетите малко "по-неутъпкани" локации.

Ирак е бил сред задължителните за него места от известно време, но фотографът споделя, че пътуването до нетрадиционни локации означава да бъдеш подготвен да промениш плановете си в последния момент.

Линдгрен вече е посещавал всички околни на Ирак държави, но доскоро ситуацията не е била "достатъчно добра", за да успее да изпълни и тази своя цел.

Що се отнася до процеса на получаване на туристичска виза, той включва няколко етапа. По думите на норвежеца това е една от най-трудните за получаване визи в света в момента. Фотографът обяснява, че е трябвало да намери местен познат с добри връзки, който да подаде молбата му за виза пред министерството на външните работи в Багдад.

Последвала е проверка на биографията и миналото му, както и дали има сериозни причини да иска да отиде в Ирак. Одобрението е отнело около три-четири месеца. Линдгрен е успял, защото е приятел с няколко иракски бежанци в Норвегия, които са го насочили към правилните хора.

В Ирак

Чрез уебсайтове за каучсърфинг се е свързвал и с местни жители, но въпреки това след като вече се е оказал в Ирак, той не е могъл да отседне на нечий диван.

Обяснява, че когато отидеш в страната, се изисква с теб да има лицензиран от властите гид през цялото време. Можеш да се разхождаш и сам из градовете, но трябва да имаш водач, за да се движиш от едно населено място в друго. Освен това трябва да отсядаш в официални хотели.

Как тази логистика се е отразила на способността на Линдгрен да прави снимки? Изненадващо, никак.

Той всъщност не е имал никакви ограничения да снима в Ирак – дори когато става дума за снимки на военни или исторически забележителности. Местните, казва той, са били приветливи и повече от склонни да позират за снимки. Дори войниците са имали желание да бъдат снимани.

Линдгрен има снимка на войник в Самара, който наистина е позирал. Снимка, която фотографът не е очаквал, че ще може да направи, защото това е едно от местата с много високо ниво на сигурност в страната.

Въпреки че хората, с които се е срещнал Линдгрен, са били приветливи, той споделя, че те са били и доста изненадани да разберат, че е турист. Включително и жената от имиграционните служби на летището. Това бил едва петият или шести път, в който е виждала туристическа виза.

Що се отнася до очакванията на Линдгрен за това как би изглеждал ежедневният живот в Ирак, те са били далеч от реалността.

Кой е бил най-големият шок? Колко "либерално" и "спокойно" е било всичко там. Въпреки военната охрана на всеки ъгъл животът продължавал, а всички ресторанти и кафенета са били пълни и много оживени. Дори късно вечер, по улиците на Багдад, хората са били много дружелюбни, канели го на кафе и чай, дори вечеря.

"Просто не очаквах да бъде толкова свободно, в смисъл, можеш да отидеш в магазина и да си купиш алкохол – в публично достъпни магазини в Багдад", разказва фотографът.

Неговите снимки представят Багдад като оживен и културен град. Линдгрен е снимал виенско колело в багдадския увеселителен парк Al Zawra'a, правил е снимки и във възстановения багдадски зоопарк. Улавял е атмосферата в традиционни чайни, където местните хора се събират да разпуснат и да разговарят, както и тази на шумните багдадски пазари.

Навсякъде е имало бронирани автомобили, но това не е притеснявало Линдгрен – по думите му е свикнал на това, тъй като има опит с посещенията на места с висока сигурност.

"Ходил съм на места, където местните ти казват: 'Не ходи там, не е безопасно, стой настрана', и в Ирак това също се случи. Но като цяло — по време на цялото пътешествие до Ирак, не съм имал никакви притеснения за безопасността си", споделя той.

Фотографът също така е посетил древната столица Ктезифон, последната персийска столица в Ирак. Качил се е на влак от Басра, в южен Ирак, до Багдад — железопътна линия, открита през 2014 г.

Норвежецът признава, че като мъж за него е по-лесно да пътува, защото "не ти създават толкова много проблеми." Но на пътешествието му до Ирак той е бил придружаван от две свои приятелки, за които пътуването също е било безпроблемно.

"Ирак вече не е само война"

Много държави настоятелно препоръчват на гражданите си да не посещават Ирак. След инвазията начело със САЩ през 2003-а, свалила Саддам Хюсеин, в страната цареше насилие, което през 2014-2017 г. ескалира в гражданска война срещу терористичната група ИДИЛ.

Американският държавен департамент например предупреждава за риск от "тероризъм, отвличания и въоръжен конфликт".

Съвет номер едно на Unusual Traveler за туристите, надяващи се да последват неговия пример, е да направят старателно проучване на локациите.

Това включва доста четене за ситуацията и въпроса със сигурността, както и провеждане на разговори с много местни хора, преди човек да тръгне на път, защото дори "медиите да казват, че е твърде опасно, единствено местните наистина са наясно със ситуацията".

Линдгрен се радва, че неговите снимки набират популярност онлайн — включително и в Ирак. По думите му много иракски медии ги използват, за да покажат, че туристи вече идват в страната.

Норвежецът също така се надява снимките му в Instagram или в блога му да дадат на жителите на Запада представа за страна, която те свързват единствено с война. По думите иракчаните "просто се опитват да живеят напълно нормално" и да продължат с живота си.

Надеждата на фотографа е хората на Запад да видят, че "Ирак вече не е единствено и само война".

Oще: unusual traveler  близък изток  ваканция  ирак  конфликт  кристиан линдгрен  почивка  туризъм  фотограф 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 02.05.201915:52

Някои за почивка изкачват планини, други скачат с бънджи, някои плуват голи между пирани. На вкус и на цвет товаришча нет.
Ако мине с откуп, пак файда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2019, 15:18

1 Аз съм тъп | 02.05.201915:21

Ще се побъзика още малко с ония, накрая ще го видим ронещ сълзи по някое видео за откуп. Някои хора наистина си заслужават да се вкарат в белята, която сами си търсят.
   

оценка

+0 -0