Звукът като оръжие - възможно ли е | webcafe.bg
Webcafe

Звукът като оръжие - възможно ли е

Webcafe по The Verge
17.09.2017, 21:52 (обновена 19.09.2017, 15:45)
шум, слух, мъж, ухо

Мистерията с оглушелите американски дипломати в Куба още търси решение

Мистериозна болест покосява хора, свързани с американското посолство в Куба, a според слуховете причина за нея е тайно звуково оръжие.

През последната година дипломати в Куба са изпитали необичайна поредица от симптоми, варираща от загуба на слух, виене на свят, призляване и припадъци, проблеми с кръвното и дезориентация, съобщава CBS News.

Mистерията става още по-заплетена, когато Associated Press съобщи, че броят на жертвите на тази болест, които са граждани на САЩ, е достигнал 21 души, а семейства на канадски дипломати също са засегнати.

Кубинското правителство отрича да има нещо общо с това, а подобно оборудване, което да причинява тези симптоми, все още не съществува.

Според скепртите оръжие, което да използва звукова енергия, за да причинява увреждания на хора, наистина все още няма.

"Звучи много атрактивно и интересно, но ми е трудно да повярвам, че наистина съществува подобно устройство", казва екпертът по въпросите на слуха Джон Огалай, председател на катердата по черепно-мозъчна хирургия към Южнокалифорнийския университет.

Оръжията, които ползват звук като шоковите гранати или звуковите оръдия, използвани срещу протестиращи, са шумни, забелязват се и имат непосредствен ефект. Никой не би могъл да опише тези устройства като нещо тайно или незабележимо.

"Естествено, не знаем с какво разполагат разследващите, за да ограничим списъка с потенциални причинители и да кажем, че става дума за звуково оръжие. Аз обаче съм крайно скептичен по отношение на тези твърдения", коментира Джеймс Джокъм, пенсиониран учен, по-рано разследвал биологичните ефекти от акустичната енергия за научно-изследователската лаборатория на американските Военновъздушни сили.

Какво представлява звуковото оръжие?

Първоначалните съобщение сочеха звуково оръжие като средство за атаката, но на база това, което знаем, е малко вероятно това да е вярно. Според говорителя на Държавния департамент Хедър Науерт от началото на декември 2016 г. насам хора, включително служители на правителството на САЩ, са започнали да изпитват "някакви симптоми". По нейни думи най-скорошният регистриран подобен инцидент е бил в края на август. Тя обаче не конкретизира какво тично са специфичните симптоми, нито дала повече информация за "инцидентите", които са ги предизвикали, извън определянето на ситуацията като "опасна".

Медийните публикации по темата са една идея по-подробни: някои от тези инциденти може би са били атаки с тайно звуково оръжие, което "действа извън обхвата на чуваемите звуци" твърди Associated Press на база изявления на неназовани представители на американското правителство.

Според AP тези инциденти вероятно са се случили през нощта, когато жертвите са усещали вибрации или са чували край леглата си у дома или в хотела шум, подобен на звънене. И все пак други, които са изпитали симптомите, не си спомнят да са чули нещо необичайно.

Науката е меко казано несигурна дали звуковите оръжия могат да дезориентират, възпрат хора или да ги докарат до безпомощно състояние. На теория звуково оръжие би могло да се постигне - чрез звук да се предизвика болка в ушите, замайване или вибрация на вътрешните органи, като това би трябвало да предизвика призляване или дори втечняване на съдържанието на червата и докарване до безпомощно състояние и тежка диария", както пише един журналист през 90-те години.

В реални условия звуковите оръжия са далеч не толкова сложни, колкото се твърди.

Те работят шумно и дразнещо, а най-грубата форма на звуково оръжие е шумната музика. Така например през 1989 г. американските войници използват песните на Black Sabbath и Guns N’ Roses, за да принудят панамския диктатор Мануел Нориега да излезе от скривалището си.

През 1993 г. ФБР пробват същия трик - пускат записи на умиращи зайци и тибетски молитвени мантри в опит да прекратят сблъсъка с религиозната група от Тексас "Давидова клонка" като тогава обаче опитите им не дали желания резултат. Силна музика също така е използвана за изтезания на задържани в Гуантанамо.

В списъка с несмъртоносните оръжия на американското Министерство на отбраната се включва специално проектирано устройство, използващо звук. То обаче работи, разчитайки на стресиращата сила на шума, а не по незабележим начин, предизвиквайки сериозни усложнения на здравословното им състояние. Светлинно-шумовите гранати например използват ярък светлинен проблясък и силен трясък, за да зашеметят жертвите.

Списъкът също така включва т.нар. далекодействащи акустични устройства (LRAD), които могат да предават гласови команди или пронизителен шум по въздуха (или под водата). Едно такова устройство е звуковото оръдие, което може да "изпраща съобщения, предупреждения и предизвикващи болка звуци на по-голямо разстояние от нормалните високоговорители". Ако се използва твърде близо до жертвите, звуковото оръдие може да предизвика болки в ушите и дългосрочна загуба на слуха.

Безшумни и несмъртоносни?

Има определени звуци, които хората не могат да чуват. Свирките за кучета, например, са с твърде висока честота за човешкото ухо. От другата страна е шумът на земетресенията, който е с твърде ниска честота, за да бъде чут от хората. Но за да може звуково оръжие наистина да предизвиква загуба на слух, "трябва все пак да го чувате", коментира Огалай.

Загубата на слух е само един от симптомите, които дипломатите са изпитали. Дали ултразвуковият или инфразвуковият сигнал обаче може да предизвика замайване, прилошаване или увреждане на мозъка?

"Няма много доказателства за това как тези честотни обхвати влияят на здравето на човека. Заинтригувани сме също толкова, колкото и вие", казва Нандини Айър, аудиолог в Научно-изследователската лаборатория на американските ВВС.

Всъщност ултразвукът може да влияе на човешкото тяло - но само ако устройството, което генерира тези ултразвукови вълни, е притиснато плътно до него.

Лекарите използват ултразвук за медицинско сканиране. Ултразвуковите вълни могат да нагряват тъканите, както съобщава гореспоменатият доклад на Центъра за космически и морски военни системи на САЩ. Но същият доклад допълва, че "във въздуха или водата, мощността на ултразвука бързо спада с увеличаването на разстоянието".

Реално дори плъхове не изпитват особен дискомфорт от устройства за контрол на вредителите, които обещават да попъдят животните с дразнещ ултразвуков шум, а за разлика от нас мишките наистина чуват звуците с висока честота. Така ултразвуково оръжие, което да работи върху хора, изглежда още по-малко вероятно.

Изследванията на Джокъм се фокусират върху другия край на спектъра - инфразвуковите вълни. Неговите експерименти с малки прасенца са показали, че животните не спират да ядат по време на престоя им в камера с резониращи инфразвукови вълни. При същия експеримент с маймуни отново не е показан някакъв дискомфорт. След проучване на десетилетия литература в тази област, Джокъм е стигнал до извода, че от инфразвуковите оръжия няма практическа полза.

Въпреки че има хипотези, че инфразвукът може да предизвика вибрации в органите на тялото или вътрешното ухо, да предизвика болка, замайване и призляване, по негови думи това все още не е доказано.

Бръсначът на Окам*

Много по-вероятно обяснение за симптомите е някакъв вид излагане на химически вещества, коментира Огалай, като според него това е много по-проста и възможна причина за получените симптоми сред засегнатите.

Сред химическите вещества, които увреждат слуха, са тежки метали като живак и олово, както и някои индустриални разтворители, използвани при производството на гума и пластмаси, както твърди комисията по загуба на слуха при трудови инциденти към Американската колегия по трудова медицина.

Заболявания също могат да причиняват внезапна загуба на слуха. Белодробни и ушни инфекции могат понякога да предизвикват възпаление на вътрешното ухо, като симптомите са същите като при пострадалите дипломати - замайване, загуба на слух, загуба на способност за поддържане на баланс на тялото, призляване и звънене в ушите.

Също така с известна степен на глупота се свързват дребната шарка, заушката, западнонилската треска и вирусът Зика. Подобен ефект могат да предизвикат и някои лекарства като определени антибиотици, някои диуретици и дори аспирин, ако се приема в твърде големи количества.

Със сигурност би било изключително събитие да се открие съществуването на ново звуково оръжие, но засега това изглежда твърде невероятна перспектива. Но въпреки съществуващите възможни обяснения, към момента учените са изправени пред голяма загадка, която предстои да разгадаят.

* Теория, според която най-простото обяснение най-често е вярно.

Oще: американски дипломати  звукови оръжия  звуково оръдие  инфразвук  куба  оглушаване  симптоми  ултразвук  шокови гранати  шум 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.