14 въпроса за убийството на Борис Немцов | webcafe.bg
Webcafe

14 въпроса за убийството на Борис Немцов

Webcafe.bg, по Андрей Иларионов, http://aillarionov.livejournal.com
02.03.2015, 14:20 (обновена 04.03.2015, 11:45)
записът от убийството на борис немцов

Снимка: © ТВ Центр

Записът беше разпространен от "ТВ Центр" в неделя и проследява с точност до секундата (между 23:16 ч. и 23:50 ч.) движението по Големия Москворецки мост, където е убит Борис Немцов пред очите на приятелката му.

Бившият съветник на руския президент Владимир Путин - Андрей Иларионов прави анализ на видеозаписа, който успява да заснеме момента на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов в нощта на 27 февруари.

Записът беше разпространен от "ТВ Центр" в неделя и проследява с точност до секундата (между 23:16 ч. и 23:50 ч.) движението по Големия Москворецки мост, където е убит Борис Немцов пред очите на приятелката му.

Ето какво се казва в репортажа на руската телевизия, която публикува записа:

"Наблюдателната камера е фиксирала престъплението с точност до секундата. Качеството на записа не е високо, но се виждат автомобилите и хората. Нормална московска вечер. На моста все още има много автомобили и пешеходци.

23:30 ч. - тази двойка, по всяка вероятност Борис Немцов и приятелката му, вървят от страната на Болотная площадь.

Бавно ги настига снегорин. В 23:31 ч. каросерията на камиона ги скрива от камерата. След една секунда един човек изтичва оттам към пътното платно, бързо се качва в автомобил и бяга. Снегоринът спира на няколко метра от местопроизшествието.

Там остава само един силует - предполага се, че това е приятелката на Немцов. След това тя отива до шофьорите на снегорина. И няколко минути се намира зад машината. По моста продължават да вървят пешеходци. Някои подминават мястото сякаш нищо не се е случило; други спират с интерес.

Един човек, който вижда лобното място на Немцов, се втурва към снегорина, край който се намира момичето. След това се връща към тялото на загиналия.

В 23:35 ч. на моста спира първият автомобил, но няколко секунди по-късно заминава. Момичето се връща на местопрестъплението. Идват още двама души.

В 23:37 ч. край тях профучава още един автомобил. Рязко спира и се връща. Известно време стои точно пред сцената на убийството. Двама мъже внезапно бягат и слизат под моста. Идва трети автомобил, след което и двете коли изчезват. Момичето остава само. Покрай нея минава още един човек.

В 23:42 ч. на местопрестъплението пристига полиция. На моста се появяват двама души - предполага се, че са онези, които малко по-рано избягаха.

По данни на следствието престъпниците са познавали маршрута на движение и са следили Немцов и приятелката му - от Червения площад, площада пред храма Св. Василий Блажени, Големия Москворецки мост.

Човекът, който избяга иззад снегорина и се качи на минаващия автомобил, по всяка вероятност се е крил на стълбището, по което се слиза под моста - то се намира на същото място.

Немцов е убит от упор. Умира на място от раните си. Полицаите затварят движението за броени минути и започват да събират улики. На асфалта са открити 6 гилзи. Предполага се, че са изстреляни от пистолет Макаров, но патроните са от различен производител".

Андрей Иларионов* анализира записа и задава 14 въпроса:

1. А защо и откъде се взе снегоринът? Да не би в Москва да е валял сняг? Да не би на Москворецкия мост да е трябвало да се чистят преспи? В Москва валеше дъжд, а температурата беше +1 градус. Ако този камион не е снегорин, а машина за събиране на отпадъци, защо я наричат така?

2. Убийството се случва именно в момента, в който снегоринът закрива видимостта на камерата към Немцов, и по този начин не позволява да се запише самият факт на престъплението. Нито минута по-рано, нито минута по-късно.

Колко хора знаят къде точно се намира камерата на Москворецкия мост и на каква позиция на моста трябва да спре едрогабаритния (и бавно подвижен) камион, който напълно закрива видимостта на видеонаблюдението?

3. Убиецът, който стреля по Немцов, избяга иззад снегорина и скочи в автомобила, спрял на пътното платно. Но на видеозаписа не се вижда някой да върви в противоположната посока и да чака Немцов на моста. Означава ли това, че убиецът е скочил от снегорина, точно когато той скрива Немцов от видеонаблюдението?

4. Времето между момента, в който снегоринът скрива Немцов от видеонаблюдението, до момента, когато убиецът се появява иззад него, е 2 секунди (от 23:31:14 ч. до 23:31:16 ч.).

За тези две секунди убиецът изскача от снегорина, доближава (настига бегом) Немцов, произвежда 6 (или 7) изстрела и бяга от снегорина към приближаващия зад него автомобил. Изглежда, това говори доста за нивото на подготовка на убиеца.

5. Автомобилът, в който се качва убиецът, само няколко секунди преди стрелбата се движи бавно по Москворецкия мост, със скорост, която практически съвпада със скоростта на движение на снегорина. Дали шофьорът на колата се е ориентирал именно по скоростта на камиона?

6. Автомобилът, в който се скрива убиецът, се качва на Мосвкорецкия мост приблизително една минута преди убийството, така че да се озове пред местопрестъплението точно в момента, в който снегоринът закрива видимостта на камерата, която записва движението по моста.

Излиза така, че не само шофьорът на снегорина (и/или неговия спътник), но и шофьорът на втория автомобил са знаели точното разположение на видеокамерата и са пресметнали движението си по такъв начин, че да се окажат на мястото на убийството в едно и също време.

7. В момента на убийството и в следващите 15-20 секунди на моста няма автомобилно движение, така че няма как престъплението да е записано на камера за автонаблюдение. Дали трафикът пред моста е спрян от светофар с червена светлина?

8. Малко след убийството на Немцов снегоринът спира. Шофьорът едва ли е чул изстрелите. Тогава защо спира?

9. Приятелката на Немцов стои до тялото му около 30 секунди. След това изтичва към шофьора (впрочем, гласът зад кадър на видеозаписа казва "шофьорите") на снегорина и в продължение на няколко минути (4 - четири! минути, 23:32 - 23:36 ч.) разговаря с него / с тях. Защо бяга? За какво са си говорили 4 минути?

10. Твърди се, че случаен минувач, който вървял на 80 метра зад двойката, е изтичал до падналия Немцов и се е опитал да му помогне. Но нито той, нито който и да е друг не споменава къде се е намирала в този момент приятелката на Немцов и какво е правила. Защо? На видеозаписа не се вижда човек на 80 метра зад Борис.

11. В нито един полицейски / журналистически репортаж не се споменава снегоринът, заснет на записа, който изиграва очевидна роля в престъплението. Защо?

12. Четири и половина минути след убийството - в 23:36, снегоринът си заминава. Никой ли не издирва шофьорът му? На никого ли не са интересни показанията му?

13. В много репортажи се съобщава, че "убийците" (а не убиецът) са изскочили от лек автомобил (какъв?) и са разстреляли Немцов. Но от записа става ясно, че това не е съвсем вярно. Защо се разпространява тази версия? Още колко въпроса трябва да се формулират?

14. Впрочем, а защо кремълските тролове са се разбеснели така?

 

* За автора:

Андрей Иларионов е икономист, бивш първи зам.-директор на Работния център за икономически реформи към правителството на Русия (1992-1993), бивш ръководител на групата за анализ и планиране към министър-председателя на Русия (1993-1994).

Между 2000 и 2005 г. е съветник на Владимир Путин в първия му мандат като президент на Руската федерация. В този период е представител на президента в G7, групата на водещите индустриално развити страни. Подава оставка на 27 декември 2005 г., като критикува Путин, че е наложил модел на държавен корпоративизъм в Русия.

Иларионов е основател и президент на Института за икономически анализ.

Oще: андрей иларионов  борис немцов  големият москворецки мост  приятелка  разстрел  свидетел  снегорин  съветник на путин  убийство  убийството на борис немцов 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 18.03.201623:55

>Факти с нищо неразличаващи се от тези на всички останали страни

Защитата "ама то навсякъде е така" е скучна и изтъркана до баналност.
Не, не е така навсякъде, иначе нямаше да има какъвто и да било смисъл от всевъзможните класации за всевъзможните аспекти на общественото развитие - икономика, образование, изкуство, наука, здравеопазване, свобода на словото и какво ли още не.
Например, хората щяха емигрират еднакво към всяка държава по света. Наблюдаемо имат предпочитания, при това силни.
Каква е твоята хипотеза за тези наблюдаеми факти?
Че хората са пълни глупаци и разбират, че няма никаква разлика между Русия и Германия?
Че злите евреи ги подкупват да емигрират към ЕС и САЩ, въпреки че там е същият кенеф, както в Русия?
Кажи, какво точно е твоето обяснение за наблюдаемата реалност, от което следва, че да живееш в Русия е точно толкова добре, колкото в ЕС, САЩ, Япония, Австралия и прочие?

>Путин с къде 80% електорално одобрение му е леко през дедовия

Какво значение има дали на Путин му дреме за това дали водачът на опозицията му беше разстрелян публично пред Кремъл и какво говори това за режима на управление в Русия?
Какво, ако едно време на Сталин, Мао или Хитлер им е било все тая какво мислят хората за тях, това някак си магически би означавало, че режимите им не са били потиснически и мракобесен?
Ти изобщо умееш ли да разсъждаваш, или просто си решен максимално добре да имитираш пълен идиот? Защото, ако е второто, според мен определено се справяш отлично.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

29 Rowan | 18.03.201623:23

Виж ся мойто момче, единствените факти от Русия са, че има убийства на разните му журналисти, политически мижитурки и бивши величия. Факти с нищо неразличаващи се от тези на всички останали страни. Това, че са били „неудобни на властта“ си е една плитка пропагандна измишльотина. На тов. Путин с къде 80% електорално одобрение му е леко през дедовия за подобни безличия. Откъдето и следва резонния въпрос: Кой ли всъщност ги избива? Ама като събереш и пропагандните бомби, дори и гладкостволна кримка като тебе ще се сети за какво иде реч.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 18.03.201622:42

>на прима виста се сещам за поне 10 български политици

Предполагам не можем да бъдеш обезпокояван за списък от 10 имена, или говориш.. ъъ.. фигуративно?
И как изобщо какво става в България има каквото и да било отношение към това, за което говорим тук - публичния разстрел на лидера на опозицията срещу Путин, Немцов, и чевръстото замитане на случилото се?
Честно, имаш ли някакво достойнство поне? Остатъци? Трохи? Или ще продължиш да сменяш темата, която не ти е удобна, и да си зариваш главата от фактите, които не ти пасват на брутално отдалечения от обективната реалност мироглед? Да, в Русия продължават да избиват публично всички неудобни на властта журналисти, политици, активисти, бизнесмени и бивши агенти и прочие. Това са факти. Факти. Разбираш ли го, или пак си сложи ръцете на ушите и си напяваш "ла-ла-ла"?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

27 Rowan | 18.03.201622:15

Прасюга, на прима виста се сещам за поне 10 български политици, които направиха за страната ни това, което си мечтаеше да направи на Русия Немцов. Не публичен разстрел, а по обичаите на комшиите – побиване на кол заслужават такива, ама наместо това, фондацийки им правят и ще си живуркат доволно до дълбоки старини. За сметка на мизерстващия народ…
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

26 deowin | 18.03.201618:17

>Подгрявате стара ''манджа''от 2015 година с ново заглавие

Старата статия е стара, заглавието й е старо, а подгряването го правиш сам като коментираш и така я пращаш в списъка "най-коментирани".
Не се усети?
Може би трябва да изчакаш малко да ти подгреят реотаните.

>кой по-точно беше Немцов?

Да предположим, че Немцов е никой, не е пречил на Путин, нищо съществено не е правил в руската политика.
Как това би имало каквото и да било отношение към горепосочените факти около смъртта му?
Някак си би променило това, че е разстрелян с 6 куршума на Големия Москворецки мост, едно от най-публичните места в Москва, на метри от Кремъла?
Че Путин лично е започнал и прекратил следствието около този разстрел броени часове след събитието, и не с полемика за убития Немцов, а с думите, че това е провокация срещу него, Путин?
Че руските специални служби, които години наред следват Немцов, някак си мистериозно отсъстват точно по времето на този разстрел?
Че Немцов е бил лидер на руската опозиция?
Че е получавал смъртни заплахи и, малко преди разстрела си, е споделил с майка си, че се страхува за живота си?
Кажи, кои от всички тези факти биха се променили, ако успееш да докажеш (което дори не се опитваш, а просто констатираш като априори вярно), че Немцов е бил напълно несъществена фигура в руската политика?

Апропо, дълбоко ме отвращава този типичен за комунистите и сегашните руснаци и русофили похват - да компрометираш жертвата за да я изкараш имплицитно виновна за собствените й несгоди, било то и смърт. Наистина трудно мога да си представя по-гнусно, долнопробно и напълно лишено от достойнство поведение.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

25 Бай Пешо Танкиста | 18.03.201611:25

За съжаление, не само в Руската Велика Кочина е пълно с боклуци и "кремълски" тролове!! В България също е пълно с всяква "руска" измет, отчетливо смрадлива отдалеч. Няма по-голям боклук от такъв, който предава България и нейната идентичност и същност! А всеки мазен русофил, американофил, туркофил и всяква подобна измет -са предатели на България!! Най-мразя русофилите, защото са най-голямата мръсотия-под маската и лозунгите на "братство", еднаквата религия, "славянството" и не знам си още какво-гадните русофили действат срещу българския род и държавност!! Мразя ви безплатно гадини!!!
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

24 Winora | 18.03.201610:05

Започвам да се убеждавам, че Скалата е абсолютно прав за руснаците. Цяла година следствие, прокуратура и всякакви служби не могат да разнищят това убийство, а нашите коментиращи тук само по един мърляв видеозапис и с помощта на Гугъл Ърт го анализираха и разбраха всичко. Сега, ако се включи и Скалата, съм сигурна, че ще назове името на убиеца, на колко години и без колко зъба е, вследствие на злоупотребата с алкохол.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 18.03.201608:10

Въпрос 15: Ъъъъ, кой по-точно беше Немцов? Нещо да е направил за Русия, че да си заслужава да се помни?

Въпрос 16: Как по-точно Немцов е застрашавал Путин? С кирливите си електорални проценти, които едва са му стигали да си вземе едно място за общински съветник в някаква си забравена от Бога провинция? Хъх, наш Бойко трябва да назначи охрана на Яни Янев, че току виж го опукали и лепнали на Бойко вината, щото го бил застрашавал… И на още няколко стотин никому неизвестни общински съветници… Аре у лево
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

22 Conspirator | 18.03.201602:02

Подгрявате стара ''манджа''от 2015 година с ново заглавие.
Добре сте обяснили за Иларионов какви постове е заемал до 2005 година и завършвате с бомбастичната ''новина'',че впоследствие е...е основател и президент на ''Института за икономически анализ'',които съществува само в главата на Иларионов и в сайта му.
Дрънканици от рода на...индекс на човешките свободи издаден през 2015 г. от същия този ''институт'',Института Катон,института Фрезер-Канада,института Фридрих Науман и също така,''ключовият''институт Визио-Словения.
Защо не поясните на четящите и коментиращите,че същият Андрей Иларионов работи от месец октомври 2006 година в института Катон,чиито офис е във Вашингтон,като старши научен сътрудник?
На кое място сте очаквали,че същият този ще постави Русия в ''неговия''индекс?На ''почетното''111 място.
Този е по-нагъл и по-продажен от нашите НПО-шки.Уредил се е на ''работа''директно в либертарианската крепост Катон.Главни спонсори-братя Кох.Справка-синагогата по местожителство.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 13.02.2011, 20:56

21 Ivaylo Ivanov | 18.03.201600:47

"Приятелката на Немцов", която се държи толкова подозрително и чието име авторът уж случайно пропуска, всъщност е 23-годишната украинка (а-хам - украинка) Анна Дурицка, фотомодел и майдански активист.
Защо пропуска името й ли - ами защото то отговаря на всичките 14 въпроса, както и на някои други - незададени.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.