Ще изчезне ли лъвът? | webcafe.bg
Webcafe

Ще изчезне ли лъвът?

Webcafe.bg
23.06.2015, 13:45 (обновена 11.01.2017, 09:37)
лъв

Снимка: © Getty Images

Сред силно застрашените видове вече се нарежда категорично и лъвът, според обновения Червен списък на защитените видове, който се поддържа от Международния съюз за защита на природата

Сред силно застрашените видове вече се нарежда и лъвът, според обновения Червен списък на защитените видове, който се съставя и поддържа от Комитета по опазване на видовете към Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Английското издание на The Guardian публикува подробности.

"Светът на дивата природа е изключително уязвим", предпупреждава Ингер Андерсен, председател на  Международния съюз за защита на природата пред The Guardian.

Царственият лъв, самотният пещерен рак и редкия морски лъв са само няколко от около 23 000 вида, които са заплашени от изчезване.

Червеният списък на застрашените видове, който се поддържа от IUCN и по чиито критерии се изготвя и Българската "Червена книга", вече е увеличен до 22 784 вида растения и животни.

Освен добавени нови животински видове, списъкът съдържа и съвети какво трябва да се направи, за да се спасят заплашените такива.

Според организацията, подобни мерки са били приложени в случая с Иберийския рис и Гуадалупската морска котка.

Увеличаването на популацията на Иберийския рис, смятан в продължение на 6 десетилетия за най-застрашения вид на земята, се е случаила само за десетилетие, като видът е увеличил броя си от 52 възрастни котки през 2002-ра на 156 през 2012-та.

Гуадалупската морска котка, която обитава Западния бряг на Калифорния и водите около островите Гуадалупе в Мексико, вече е вид, преместен от "застрашен" до "не толкова застрашен", основно заради затягането на законите в САЩ относно улова на бозайника.

Този вид е значително възстановен - от 200-500 животни в 50-те години до около 20 000 през 2010-та.

И все пак успехите с някои конкретни видове са крайно недостатъчни, посочва Андерсен, въпреки че е "очевидно, че ефективните мерки могат да доведат до изключителни резултати".

Особено тревожно е положението с лъва, който остава "уязвим" вид на глобално ниво, като Западноафриканския подвид вече е "критично застрашен", заради намалялата плячка и бракониерството.

В Източна Африка също се отбелязва сериозно намаляване на броя лъвове, а това е район, където те доскоро бяха сравнително защитени.

Причина за избиването на лъвовете в тази част е нарасналия интерес към традиционната медицина в Африка и Азия, в която масово се използват кости и други части от лъвовете.

Оргазнизацията също така подчертава, че крайно саможивата Африканска златна котка (Caracal aurata), която се среща предимно в Централна Африка, вече е вписана като "уязвим" вид.

Що се отнася до Новозеландския морски лъв (морски лъв на Хукър), който е сред най-редките подвидове на морския лъв в света - сега той е записан като "заплашен от изчезване", което се дължи, както на болест, така и на заплашения му, заради риболова, хабитат.

IUCN също така предупреждава, че два вида раци - Karstama balicum и Karstama emdi, които се намират само в една пещера на остров Бали, сега са "критично застрашени", което се дължи на нарасналия туризъм и на религиозните церемонии, които се провеждат в пещерата.

За да се опазят застрашените видове, оргазнизацията призовава за вземането на спешни международни мерки, които включват участието на всички страни по света и техните правителства.

Oще: (international union for conservation of nature  iucn  африка  бракониерство  видове  животински видове  животни  застрашени видове  застрашени от изчезване  иберийски рис  източна африка  лов  лъв  международния съюз за защита на природата и природните ресурси  морски лъв  растения  уязвими видове  червена книга  червен списък 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.