Webcafe

Във Венецуела вече има война, просто не тази, която си мислите

Webcafe по El Espectador
28.06.2019, 12:35 (обновена 30.06.2019, 09:34)
Кланът от залива

Снимка: © AGC

Картели, милиции и венецуелската армия си оспорват територии от двете страни на границата на страната с Колумбия

Венецуела продължава да бъде на ръба на гражданската война, но истината е, че част от страната вече е арена на реални битки.

В средата на юни в град Уреня беше открит разчлененият труп на един от членовете на колумбийската ELN (Национална освободителна армия на Колумбия) - левичарска милиция, бунтуваща се срещу правителството на страната.

Този случай насочи вниманието към борбите в източната част на страната между колумбийски милиции, престъпни картели и венецуелската армия. Части от тялото на войника от ELN бяха разпръснати из целия град, включително пред местния пост на венецуелската армията, където бе намерена главата на жертвата.

Убийството потвърждава две неща. Първо, че ELN вече е разширила силите си по цялата граница между Колумбия и Венецуела - процес, който започна още през април 2018 г. и продължава да търпи развитие. Второ, че редица престъпни организации събират сили, за да се противопоставят на това разширяване.

През последните два месеца в някои от градовете и от двете страни на границата (и най-вече в колумбийския Кукута) се заражда епицентърът на нов конфликт, който включва постоянни заплахи, публични убийства и тормоз срещу колумбийски и венецуелски граждани. На практика за всеки, който по един или друг начин е свързан с някоя от враждуващите страни, съществува реална опасност.

Ескалацията на насилието се случва в област, в която от началото на 2012 г. досега вече има регистрирани най-малко 9000 убийства - около 4000 от колумбийската страна и вероятно над 5000 от венецуелската страна, където точност в цифрите не може да има заради липсата на официална статистика.

В момента най-изразено е насилието в департамента Норте де Сантандер в Колумбия и в провинция Тачира във Венецуела.

До 2017 г. се смяташе, че ELN контролира само граничния пункт в Кататумбо, но сега нещата по картата са се променили, след като партизаните от ФАРК подписаха мирното споразумение с официалната власт в Богота, докато ELN отказаха да свалят оръжия. Ако преди силите на Национална освободителна армия на Колумбия бяха концентрирани предимно в една област, сега те са се укрепили по цялата граница с Венецуела и между тях и венецуелската армия цъфти разбирателство.

Именно това разбирателство между милицията и силите на Мадуро добавя нови опасни нотки в цялата тази смесица от насилие. Венецуелските военни сили засилват присъствието си в отделни щати, където мнозинството от хората се противопоставят на правителството на президента Никола Мадуро. Мисията е да се засили териториалният и социален контрол в тези области.

От другата страна е "Кланът от залива" (Clan del Golfo) - колумбийски наркокартел (преди това нео-пара-военно формирование), участващ в гражданската война в Колумбия. Кланът има територии в граничния регион още от самото си създаване. Освен тях важна роля в региона играят и картелът "Лос Растройос" и бандата Линеа, които участват във всяка една престъпна дейност - от трафик на наркотици и оръжие, до изнудвания, покушения и отвличания в градове и от двете страни на границата.

Цялото това струпване на враждебни една към друга сили само се засили с началото на годината, след като и ELN, и венецуелската армия концентрираха сили в региона, подпомогнати от венецуелски проправителствени милиции, с които ELN бързо успява да сключи споразумения.

Не е тайна, че между колумбийските партизани и проправителствените сили във Венецуела има идеологически флирт. Те също споделят изначални общи крайнолеви идеали, а целите им за постепенно отстраняване на картелите (и заемането на техните позиции) също спомага за изковаването на съюз, макар и не особено стабилен. Той обаче позволява на ELN да изтласка множество престъпни организации, включително и "Клана от залива".

Същевременно с това растат и сумите, които се печелят от незаконния трафик на хора и вкарването на стоки във Венецуела. И тъй като официалните отношения между Венецуела и Колумбия преминаха от просто влошени лоши към несъществуващи, престъпността се увеличи, както и конкуренцията между различните групи - ELN, "Кланът от залива" и други - опитвайки се да контролират различните престъпни дейности в региона.

Промяната в баланса на силите води и до други изменения - традиционно враждували групировки и картели сега обединяват усилията си, за да отблъснат настъпващите сили. Това доведе до още допълнителни сблъсъци и изблици на насилие - шест отделни престрелки по мостове от двете страни на границата, както и няколко публични убийства около град Кукута.

Човекът, за когото се смята, че е отговорен поне за някои от тези убийства, минава през псевдонима "Ел Паиса" и твърди, че е член на "Клана". Миналия месец се появи запис, за който се твърди, че съдържа съобщение от него. В аудиофайла той твърди, че ще вземе "с кръв и огън" обратно контрола на изгубените от групировката му територии.

"Ел Паиса" открито отправи предупреждение към ELN да напусне района, иначе членовете й ще изчезнат безследно, накълцани на парчета - предупреждение, което последният случай в Уреня подчертава дебело.

В града сега има обявен полицейски час. А накрая страдат обикновените хора - бизнесът и предприятията почти са спрели работа, а училищата са затворили врати - една от многото жертви на насилието в региона.

Oще: eln  венецуела  война  картели  кланът от залива  колумбия  милиции  национална освободителна армия на колумбия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.