Webcafe

Принцесата актриса, която иска да стане премиер

Webcafe по CNN, BBC
08.02.2019, 11:05 (обновена 09.02.2019, 14:11)
Принцеса Уболратана

Снимка: © Getty

Сложната политическа ситуация в Тайланд се усложни още повече.

Член на кралска фамилия, прицелил се в министър-председателския пост. Звучи познато, нали?

Тайланд през 2019-а се сблъсква с подобна (и същевременно много различна) ситуация на онази, през която премина България през 2001-а. Принцеса Уболратана Ражаканя - голямата сестра на тайландския престолонаследник Вачиралонгкорн - е номинирана за министър-председателския пост на предстоящите избори през месец март.

Това е изненадващ ход, който няма прецедент в историята на Тайланд и може да осигури на почитаната кралска фамилия реален досег до властта.

Кандидатурата на принцесата обаче е доста сложна. Причината е, че тя е номинирана от партията, свързана с бившия министър-председател Таксин Чинават. Същият беше свален от власт с военен преврат през 2005-а.

Основен опонент на 67-годишната принцеса на изборите ще бъде сегашният министър председател Прают Чан-Оча, който има подкрепата на армията.

От партията на Чинават обясняват, че всъщност те са взели решението да поканят принцесата за свой кандидат, защото има "знания и умения", пратили са й покана и тя е била така добра да приеме.

Тайланд не е абсолютна монархия от вече 86 години. Оттогава досега членове на кралската фамилия не са се кандидатирали за поста. Достъпът им до политиката не е забранен, но те сами решават да стоят настрана от властта. Възможно е сега новият крал, чиято коронация предстои през месец май, сам да е подкрепил кандидатурата на сестра си.

Поне такова е мнението на анализатори – че принцесата не е предприела всичко това сама, а номинацията е сигнал, че кралската фамилия започва да се меси в тайландската политика.

Принцесата с актьора Кевин Сорбо. Снимка: Getty

Принцеса, биохимик и актриса?

Това, че принцеса Уболратана иска да стане премиер, не е най-необичайното нещо в нейната биография. Тя е най-голямата дъщеря на покойния крал Пхумипхон, който почина през 2016-а.

През 1967-а печели златен медал по плаване заедно с баща си. Отказва се от монархическата си титла при сватбата си за американеца Питър Лад Дженсън през 1972-а. Тогава се мести в САЩ, където следва математика и биохоимия в Масачузетския технологичен институт (МИТ).

Развежда се през 1998-а и се връща за постоянно в Тайланд през 2001-а, където става активна в дейността на кралската фамилия. Повече от 10 години работи за популяризирането на туризма в Тайланд.

Освен това е и актриса – играе в драмата "Там, където се случват чудесата" (2008-а), където ролята й е на самотен изпълнителен директор на компания, която се заема с благотворителна дейност след смъртта на дъщеря си. Две години по-късно играе и във филма "Най-добрият ми бодигард".

Тайландци наводниха социалните мрежи с публикации с хаштага #LongLiveSlender. Става дума за заигравка от телевизионно шоу, в което Уболратана е участвала и в което шеговито е използвала тази реплика във връзка със себе си.

Други жители на страната я сравняват с женски персонажи с власт от различни филми.

Обърканият свят на тайландската политика

Оставането на сегашния министър-председател Прают на власт е подкрепено от про-военните партии в Тайланд, но то може да бъде застрашено от принцесата. Прают пое властта през 2014-а, отново с преврат, при който от премиерския пост беше свалена сестрата на отстранения почти десетилетие по-рано министър председател Таксин Чинават. Точно така – първо военните свалят Чинават от поста, а след това и неговата сестра.

През 2017-а е приета нова конституция, която има за цел да консолидира ролята на армията във властта. През март жителите на Тайланд ще гласуват за 500-те депутати в долната камара на парламента. Членовете на горната камара - 250-местния Сенат, ще бъдат избрани изцяло от армията.

Изборите през месец март реално ще са сблъсък между поддръжниците на армията и тези, които подкрепят Таксин Чинават и неговата сестра (и двамата в момента живеят в изгнание).

От тази гледна точка, това тяхната партия да номинира принцеса Уболратана за премиер е хитър ход – в политическата култура на страната е залегнало, че не може да се противопоставяш на член на кралската фамилия. Така сегашният министър-председател Прают може да бъде принуден да преосмисли собствената си кандидатура.

Номинацията на принцесата е още по-изненадваща с оглед на това, че през последните 20 години в Тайланд има явна вражда между поддръжниците на Таксин, свързани с носенето на червени тениски, и роялистите, носещи жълти. Стигало се е и до жестоки улични сблъсъци между двете групи.

Сега това противопоставяне изглежда е приключило и целта е военните да бъдат отстранени от властта и да се върнат отново в казармите. Армията в Тайланд определено има своя опит в намесата в политиката. Взимала е властта 12 пъти от 1932 г. насам и края на абсолютната монархия в страната.

Въпросът е дали една принцеса ще е достатъчна, за да ги откаже от този им навик.

Oще: избори  прают чан-оча  преврат  тайланд  таксин чинават  уболратана 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.