Webcafe

Кьотен, Давид Кьокерт и възходът на нео-нацистите

Webcafe по Die Welt
11.09.2018, 18:01 (обновена 16.09.2018, 17:36)
Давид Кьокерт

Снимка: © Flickr, Belltower News

Вълненията в Източна Германия изваждат на показ някои от най-крайните радикали в Германия. Давид Кьокерт е един от тях...

В малкия германски град Кьотен вече всичко е мирно след протестите в неделя, но сега остава още доста работа за прокурорите.

Около 2500 души участваха в протестно литийно шествие, след като ден по-рано един 22-годишен германец почина след спречкване с трима мигранти от Афганистан. Според служите за сигурност в страната около 500 души от тълпата обаче са крайни националисти, които търсят създаване на безредици.

Кьотен - новият Кмениц

Подобно на много места в Източна Германия, и в Кьотен се усеща силната вълна на крайно-дясната идеология. Напрежението там обаче се задейства след нещастен случай от събота вечер.

Трима афганистанци спорят ожесточено с млада германка на детска площадка площадката. Двама други германци, които случайно минавали от там, се намесват в спора, а впоследствие се стига и до бой. Малко по-късно единият от младежите умира в болница след мозъчен кръвоизлив, а според властите смъртта му не е директно провокирана от сблъсъка.

Инцидентът се случва само няколко седмици след инцидента в Кемниц, при който двама мигранти наръгаха 35-годишен германец. Случаят отключи големи протести, част от които прераснаха в сблъсъци. Крайнодесни групи, участващи в протеста се включиха в преследване на чужденци (или поне изглеждащи като чужденци) и излезлите на контрапростест срещу нацизма леви активисти.

В крайна сметка там арестувани бяха най-малко 300 души, а новината обиколи световните медии, обръщайки внимание на проблема на Германия с десните екстремисти в източните провинции.

Очевидно за около 500-те неонацисти в тълпата в Кьотен планът е бил да се повторят събитията от Кемниц. Техните намерения обаче се провалиха, предотвратени от подготовката на местните власти за случая. На мястото бяха изпратени достатъчно полицаи, а и самият брой на протестиращите (и най-вече на търсещите конфликти) беше значително по-малък.

И все пак Кьотен, градът, в който Йохан Себастиан Бах пише своите Бранденбургски концерти, не остава пощаден от неонацистката реторика, възгласите и скандирнията.

Това, което привлича обаче особено внимание в случая е един от хората, които успяха да съберат вниманието на голяма част от протестиращите - Давид Кьокерт.

По-краен от най-крайните

39-годишният Давид Кьокерт е един от активните кадри на крайнодясната сцена в Саксония-Анхалт и в Източна Германия като цяло. Краен във възгледите си, той не пропуска да проповядва съществуващата вече според него расова война, която цели да затрие германския народ.

Той е осъждан многократно за проповядване на нацизъм. Официално пред държавата той е социално слаб и без доходи, но това не може да се забележи по никакъв начин от дрехите му, външния му вид като цяло или представянето му.

Но дори по-забележително от външния му вид с многобройните татуировки по лицето (включително и с нацистки символи), беше речта, която той изнесе на литийното шествие.

 

Кьокерт успя да привлече вниманието на тълпата и на медиите с призивите си "Око за око, зъб за зъб" и "Искаме ли да продължаваме да бъдем овце или искаме да станем вълци и да ги разкъсаме?".

"Това е война. Това е расова война, която се води срещу германския народ. Това се случва тук. И хората ще продължават да биват клани, ако не вземем мерки. Оттук нататък трябва да се прилага старият закон "око за око, зъб за зъб"", разпалено говореше Кьокер пред събралата се тълпа.

Освен срещу мигрантите и политиците, той се обърна и срещу журналистите, заканвайки се, че за всички "предатели" от "лъжовните медии" ще има наказания като по думите му ако получи властта, журналистите от тези медии ще се окажат изведнъж на тъмно и неприятно място.

Извадки от речта циркулират в мрежата и са били кликвани много хиляди пъти. Той не е непознат на медиите и в крайнодесните общности. В биографията му личат членства в различни нео-нацистки групи.

Кьокерт е бивш член NPD (Националдемократическата партия на Германия - една от най-крайните фракции в политическото пространство на Германия), но напуска формацията преди около 2 години заради идейни различия. Според него партията е престанала да следва правилната посока, отклонила се е от автентичната си идеология, а водачите й са се превърнали в "червеи, които са загноили костите на NPD).

Така след отцепването си от NPD през 2016 г. Кьокерт оглавява движението Thügida & Wir lieben Sachen, което за ралика от известната вече формация PEGIDA (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) в Дрезден, станала известна както с многобройните си антиимигрантски протести в страната, така и с подготовката и обучението на кадри за различни националистически милиции, е поставена под специалното наблюдение на Федералната служба за защита на Конституцията.

Но самопровъзгласилото се народно движение, което претендираше да бъде обединител на всички групи в крайнодясната сцена, в крайна сметка придобиваше все по-малко популярност. Това доведе до временното оттегляне на Кьокерт, но сега по всичко личи, че новите събития предлагат на този неонацистки оратор ново поле за действие.

Реакциите на властите

Присъствието му на протести и изнесената реч обаче не останаха без отговор. В понеделник говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт изрази възмущението си от свободното демонстриране на национал-социалистически символи, лозунги и послания.

"В края на краищата ние виждаме видеа, които показват директно възпяване на нацистки химни. Това трябва да ни засяга и да ни ядосва", коментира Зайберт.

Същевременно Министърът на вътрешните работи на Саксония-Анхалт Холгер Щалкнехт заяви, че вече са предприети няколко разследвания за подбуждане към омраза по време на митинга.

Премиерът на провинцията Райнер Хазелхоф обаче посочи по-сериозният проблем: "Забелязахме, че междувременно десните радикали от цялата са свързани много силно помежду си. Те се мобилизират изключително бързо. Затова и в бъдеще трябва да променим стратегиите си за действие спрямо тях", заяви Хазелхоф по случая.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер, който е и сред основните критици на канцлера Меркел по отношение на политиката срещу мигрантите, коментира, че в дъното на всичко е напрежението, създадено от бежанската криза. Според него именно това и политиката на отворени врати е подействало като катализатор за излизането на крайнодесните групировки на преден план.

Той също така посочи три основни вътрешни проблема сигурността на страната - засилването на екстремистките групировки, повишаването на антисемитските настроения и повишаването на престъпността сред мигрантите.

Позицията на канцлера Меркел тук е категорична - крайните радикали, напомнящи за отминали идеологии нямат място по улиците на Германия. И все пак проблемът не просто съществува, но става и все по-сериозен. А липсата (поне засега) на решителен отговор на правителството определено не помага за решението на нещата.

За играчи като Давид Кьокерт това предоставя достатъчно голяма сцена за проповядване. На него повече не му и трябва.

Oще: ангела меркел  германия  давид кьокерт  източна германия  крайни радикали  крайнодесни  кьотен  мигранти  насилие  нацисти  нео-нацисти  радикали  саксония  саксония-анхалт 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 14.09.201816:38

>Секс-пари-.... и 3те са блянове за теб

Хах.. нали уж бях "спечелил някой долар повече"?
Много е забавно, когато хорица като теб се ядосат и почнат сами да си противоречат. А се ядосвате лесно. Толкова лесно..

>От 12 години, не “получавам заплата”

ОК, пенсия.
Подаяния от просия.
Социални осигуровки.
Надница за нощна охрана или чистене на входове.
Сякаш има разлика. При все, ти първи спомена пари, при това с яд, значи си недоволен от финансовата си ситуация, каквато и да е тя. QED.

>подготвя една теза и след това търси удобни източници за потвърждението и

Естествено, че търся подходящи източници за да подкрепя тезите си.
Това, което наблюдаваш ти, са единствено коментарите, в които резултатите от проучването ми са се оказали в подкрепа на тезата ми.
Коментарите с мои мнения, които съм открил, че фактите не подкрепят, просто не ги виждаш, защото или не почвам да ги пиша, или ги изтривам полусъчинени, не ги дописвам, не ги публикувам и, съответно, няма как да ги прочетеш. Duh..

Ако пък ме обвиняваш е cherry picking, това лесно се доказава като потърсиш и покажеш информацията, която аз нарочно съм пропуснал. Не е, обаче, особено достойно да не го правиш, защото априори "знаеш", че такава съществува, просто защото не споделяш повечето от позициите ми, заради което предварително изградената ти представа за мен изключва некомфортната възможност да не съм пълен глупак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

13 скучко | 14.09.201809:47

"...Медии не чета. Не в стандартния смисъл. Не съм някакво безмозъчно създание, което се информира от вестник-два, висене пред телевизор, нито съм затворен в балона на собствения си FB фийд. Ползвам купища източници, което лесно може да се наблюдава по линковете, които пускам тук..."е
Знам, че където двама си Ги мерят, не си показвай задника, ама това обяснение на "информирания" Прасчо ме изкуши. Забелязал съм ,че всъщност Прасчо си подготвя една теза и след това търси удобни източници за потвърждението и. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

12 BaronVino | 14.09.201809:28

П.с.
От 12 години, не “получавам заплата” , че да бъде и малка и мизерна,.. Не се напъвай да предполагаш. Виртуален ненормалник...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

11 tonnes | 14.09.201809:25

Дошло е време за нов ЧичУ Ади Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=rUZi67BmY_M
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

10 BaronVino | 14.09.201809:19

Стига се обяснява, проечти книгата.
Никой не се занимава да ти чете идиотско-дългите фермани тук.
Секс-пари-.... и 3те са блянове за теб така или иначе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 14.09.201801:53

>чете “точните медии”

Медии не чета. Не в стандартния смисъл. Не съм някакво безмозъчно създание, което се информира от вестник-два, висене пред телевизор, нито съм затворен в балона на собствения си FB фийд. Ползвам купища източници, което лесно може да се наблюдава по линковете, които пускам тук.
Удобно е да предполагаш, че не е така, но, щом толкова лесно предполагаш едното, може би е редно да разгледаш възможността за другото? Или не, това би изисквало непостижимо много интелектуален интегритет. Далеч по-лесно е просто да си убеден в най-удобната за теб версия. Рационализациите, необходими за да си я "докажеш", са толкова лесни за измисляне. Всъщност, дори не се налага да ги измисляш, а само да ги копираш от околните - все пак тези като теб сте многобройно мнозинство и използвате шепа стандартни рационализации, лесно усвоими и приложими дори ако си силно умствено ограничен.

>като спечелил някой долар повече

Забелязал съм, че хората, които намесват пари, секс, интелигентност там, където изобщо не е ставало въпрос за тях, обикновено имат сериозни комплекси относо пари, секс, интелигентност. Заслужени комплекси.
Не съм ти виновен аз, че се гърчиш на някаква мизерна заплата, от което се чувстваш унизен, неоценен, неуспял.
Изпитваш нужда да ми обясняваш, че не е така? Недей. Ако наистина не беше, нямаше и да ти хрумне да споменаваш пари.

>Прочети поне книгата

В книгата описани ли са тези сблъсъци с имигранти, които според теб са "много повече", което уж можеш да докажеш, но все още категорично отказваш да направиш?
Не?
Защо тогава да чета нея, вместо нещо по-интересно? Сещам се за значително по-интересни книги. Например, телефонният указател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

8 BaronVino | 14.09.201801:10

Много повече са

В вмисъл на "наистина са много повече, което мога да докажа, например с препратки към новини", или в стандартния за малоумници смисъл..”

Ти препрочете ли какво написа? Защото това доказва (за пореден път) че си пълен палячо. Поредния през-океански толуп, мислейки си че като спечелил някой долар повече, чете “точните медии” и вече целия свят му е ясен. От България до Хималаите само твоите мозъчни пръдни чакаме...
Прочети поне книгата която ти пуснах като линк. Тя не е писана от голословец като теб....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 13.09.201818:41

>Много повече са

В вмисъл на "наистина са много повече, което мога да докажа, например с препратки към новини", или в стандартния за малоумници смисъл "нужно ми е да съм убеден, че са много повече, независимо от фактите, затова нито съм търсил информация, нито ще потърся, защото 'знам', че са много повече; то това секи го знае!"?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

6 BaronVino | 13.09.201809:25

''Един-два сблъсъка и вече говорим за расова война?''

Първо не е ''един-два'' сблъсъка. Много повече са, но миещеите мозъци медии които четеш прикриват това. Говори с хора които живеят там. Стига чете евронюз и подобни.
Иначе бих казал че термина ''расова война'' е грешен. Претопяването на развития свят и така наречената му ислямизация, ще стане постепенно и по ''естествен'' начин.
А именно, чрез:
Многократно по-голяма раждаемост сред тези ''нови европейци'', клановата им структура и липса на всякакъв тип космополитност и желание за интегриране в чужди общества. Не малкото инвестиции от арабския свят за тези процеси итн.
За пример: Ако европейска жена отиде в арабския свят, тя трябва да спазава техните закони за външен вид и благоприличие, нали така? Това не важи за една арабка в европа!? Нещо повече, наблюдава се негодувание от страна на ''новите европейци'', към правата на европейските жени, външен вид итн.
Ако искате да прочетете една прекрасна книга на Мишел Уелбек по темата, която показва вариант (за мен реален) на Европа (Франция) утре, ето линк:
https://www.orangecenter.bg/podchinenie.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 12.09.201822:48

>но не е ли расова война и не са ли германците в момента овце?

Един-два сблъсъка и вече говорим за расова война?
Да го поставим ли в контекст на всички други сблъсъци между жители на Германия, които не са в така поляризиращата категория "германец срещу имигрант"? Щото може да се окаже, че ако това горното е вече "расова война", то в Германия отдавна има значително по-голяма война между берлинчани и неберлинчани, между жени и мъже, между млади и възрастни, между образовани и необразовани, и прочие и прочие. Просто конфликтите между тези класове не са толкова интересни.. не, всъщност не е това - не са толкова удобни и лесно използваеми за подклаждане на омразата между хората с цел тяхната по-лесна манипулация.
   

оценка

+0 -2