Мистериите около смъртта на Даяна | webcafe.bg
Webcafe

Мистериите около смъртта на Даяна

Webcafe
30.08.2017, 18:17 (обновена 02.09.2017, 12:15)

1 от 6 снимки Назад Напред

Даяна

20 години по-късно споменът за принцесата е още жив

20 години след смъртта си, принцеса Даяна продължава да притеснява британската корона. Тази годишнина е малко странна за жителите на Острова. От една страна британските вестници, особено таблоидите, са пълни с възхваляващи статии за починалата принцеса, а телевизиите се състезават всяка вечер да представят филми и репортажи, показващи под различен ъгъл животът и смъртта на Лейди Ди.

Големият отсъстващ е царското семейство, което не казва нищо. На самата дата - 31 август, не е предвидена никаква официална церемония. На 30 август децата на Даяна - принцовете Уилиям и Хари се срещнаха с благотворителните организации, които продължават дейността на майка им. Кралица Елизабет се намира в замъка си в Балморал, Шотландия и не се очаква да излезе оттам.

Принц Чарлз, бившия съпруг на Даяна, също ще остане окопан в шотландските провинции.

Коя бе принцеса Даяна?

Обичана и одумвана, Даяна остави незаличима следа в историята на кралското семейство. Тя е родена на 1 юли 1961 година в благородническо семейство, което години наред е служело на короната. От 1975 година тя носи титлата лейди Даяна Спенсър.

С принц Чарлз се среща в Алторп през 1977 година, тогава тя е на 16, а той на 29 години. Принцът е един от гостите на парти на по-голямата сестра на Даяна - лейди Сара.

Три години по-късно след като младото момиче прекарва уикенд в Балморал като гост на принц Чарлз, таблоидите избухват: "Той е отново влюбен". Това е първият сблъсък на младата Даяна с пресата, която ще я преследва до смъртта й.

Няколко месеца по-късно, на 24 февруари 1981 година - от Бъкингамския дворец съобщават за официалния годеж на Чарлз и Даяна.

Сватба като в приказките

Чарлз и Даяна се оженват на 29 юли 1981 година в лондонската катедрала Сейнт Пол, три седмици след 20-ия рожден ден на Даяна.

Младоженката носи рокля на дизайнера Емануел, с дълъг шлейф, тя е много притеснена и бърка името на принц Филип - съпругът на кралицата.

Кентърбърийският архиепископ заявява, че "сватбата е като от приказките". Гостите са 2500, а събитието е предавано на живо по целия свят като отбелязва невероятен рекорд - 750 милиона души са гледали церемонията.

Короната е тежка

След сватбата Даяна става принцеса на Уелс и заедно със съпруга си поема част от задълженията на кралицата, която представлява на събития по света.

Принцесата е известна с благотворителната си дейност, тя е президент на болниците Барнадос, както и на London's Great Ormond Street Hospital - най-голямата педиатрична болница в столицата, тя е патрон на Британския червен кръст, на школите Headway, на Британското дружество на глухите, на организации на възрастни хора и други.

Раждането на децата, Уилиям и Хари

Кралското семейство живее в резиденцията в Кенсингтънския дворец, а на 5 ноември 1981 съобщават, че Даяна е бременна с първото им дете.

Принц Уилиям Артър Филип Луис се ражда на 21 юни 1982 година в частното крило на болницата Сейнт Мери в квартал Падингтън. Децата на принц Уилиям Джордж и Шарлот, родени през 2013-та и 2015-та година, проплакват за първи път в същата клиника.

На 15 септември 1984 година Даяна ражда втория си син Хенри Чарлз Албърт Дейвид, известен под името Хари.

Даяна е грижовна и обичаща майка, тя избира бавачката им, училището и дрехите като ги води на училище винаги, когато може.

Принц Уилям и принц Хари описват принцесата като любяща майка, която ги е обичала много и винаги е демонстрирала тази любов. "Тя тичаше към нас и ни прегръщаше". Тя слага бонбони в чорапите им, кара ги да се смеят, окуражава ги невинаги да са послушни.

Разпадащият се брак

През декември 1992 година, премиерът Джон Мейджър съобщава за "приятелската раздяла" на двойката, година по-късно Даяна се оттегля от публичния живот.

Новината не е изненада, защото още от края на 80-те години става ясно, че Чарлз и Даяна живеят по-скоро отделно.

Известна е снимката на Даяна пред Тадж Махал през 1992 година, когато тя стои пред храма сама, докато е на държавно посещение със съпруга си.

Две години след раздялата Даяна дава скандално интервю за предаването на BBC "Панорама". На въпроса за връзката на принц Чарлз и Камила Паркър Боулс, настоящата му съпруга, Даяна отговаря: "В този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено". Чарлз се среща с Камила от 1971 до 1973 година.

Принцесата изразява и съмнения относно способностите на бившия си съпруг да управлява: "Тъй като познавам характера му, мисля, че най-високата длъжност ще му наложи огромни ограничения и затова не знам дали той би успял да приеме това".

Даяна не отрича връзката си с бившия военен Джеймс Хюит, като казва: "Да, аз го обичах. Но той много ми донесе много тъга".

Тактично кралицата съветва принц Чарлз и Даяна да се разведат, като месец по-късно им изпраща писмо.

През февруари 1996 година, Даяна ядосва Нейно Величество като сама прави съобщение за развода им с изявление: "Принцесата на Уелс е приела предложението на принц Чарлз за развод. Тя ще продължи са участва във всички решения, засягащи децата и ще остане в Кенсингтънския дворец с кабинет в двореца Сейнт Джеймс.

От двореца побързаха да опровергаят съобщението като потвърдиха, че Даяна и Чарлз са се срещнали, но не са обсъждали детайли по уреждането на развода, както и бъдещата роля на принцесата. Уточняването на детайлите ще отнеме време.

Официалният развод идва на 28 август 1996 година, Даяна запазва титлата принцеса на Уелс, но вече не се обръщат към нея с Ваше Кралско Височество.

Смъртта на Даяна

Принцеса Даяна умира след ужасна автомобилна катастрофа в Париж на 30 август 1997 година.

Синовете й до днес помнят последното й обаждане. Тогава двамата невръстни принцове са на 15 и 12 години. "Тя ни се обади от Париж, не мога да си спомня какво точно каза... Но цял живот ще съжалявам, че този разговор бе толкова кратък." - казва Хари, защото двамата с брат му бързат да се върнат при игрите. Уилиям си спомня съдържанието на разговора, но не иска да го каже: „Аз и брат ми толкова бързахме да й кажем чао. Ако знаех какво щеше да стане, нямаше да съм толкова безразличен".

Последната снимка на Даяна в хотел Риц

Вечерта Даяна е с любовника си Доди ал Файед, син на египетски милиардер в хотел Риц в Париж. Двамата вечерят в ресторанта и после тръгват към близкия апартамент на Доди, до Шанз Елизе.

Двамата напускат хотела 20 минути след полунощ. Качват се на мерцедес, в колата са Даяна, Доди, бодигардът Тревър Рийз-Джоунс и шофьорът Анри Пол.

След тях тръгват папараци, които ги преследват. Шофьорът се опитва да избяга и надува газта до 200 км/час. Автомобилът влиза в тунел под моста Алма и се блъска в един стълб.

На място загиват Доди ал Файед и шофьорът, Даяна умира няколко часа по-късно в болницата. Единственият оживял е бодигардът на Даяна Тревър Рийз-Джоунс. Нито един от пътниците не е носел предпазен колан.

Разследването се води от френските и британски власти. За виновник за катастрофата се счита шофьорът Пол. Той е бил пиян, а в кръвта му са намерени следи от антидепресанти.

Колата след катастрофата

Делото

Разследването продължава шест месеца, разпитани са над 250 свидетели и накрая през април 2008 година съдът обявява, че случаят е непредумишлено убийство на принцеса Даяна и приятелят й Доди.

Вина имат както шофьорът Пол, така и папараците, поради тяхната "небрежност".

Според съдиите двамата щяха да са живи, ако имаха колани.

Мистериите около смъртта на Даяна

20 години по-късно много въпроси относно смъртта на Даяна остават без отговор. Икономът на Даяна Пол Бъръл се чуди на решението да напуснат Риц толкова късно през нощта, вместо да останат в апартамента на Доди в хотела. "За мен е странно принцесата да иска да пресича Париж в полунощ. Познавайки я, тя по-скоро би предпочела да си легне по-рано. Ако разгледате кадрите как слиза от асансьора в Риц, това не е жена, която иска да си тръгне".

Другото нещо, което остава неизяснено за бившия иконом на Даяна е защо тя не е била с предпазен колан, при положение, че винаги е толкова стриктна и досега винаги е била с колан.

Третият въпрос на Бъръл е как бодигардът на Даяна е позволил пияния Пол да шофира автомобила. Алкохолът в кръвта на шофьора е три пъти над допустимата норма.

Последната мистерия остава защо Даяна е заведена толкова късно в болницата. Катастрофата се случва в 1,25, но линейката идва едва след 40 минути, откарват я в болница, която е на 6,5 км от тунела. "Това забавя много спешната нужда от медицинска намеса. Кой взима решение да се заведе именно в тази болница?" Хирурзите се опитват да спрат масивното кървене, прилагат й и електрошок, но усилията им са напразни. В 4 сутринта принцеса Даяна е обявена за мъртва.

Останалите теории

Смъртта на Даяна е поръчана от семейството й

Една от най-разпространените теории се базира на предположението, че Даяна е била бременна от Доди и скоро двойката щяла да се ожени. Съответно кралското семейство не може да понесе неизменния скандал и поръчва убийството й. В подкрепа на това твърдение няма никакви доказателства.

Замесени са Ми-6

Ричард Томлинсън е бивш агент на Ми-6, който е уволнен от разузнаването, лежал е и в затвора за разпространяването на тайни на службите. Томлинсън допуска, че Даяна е била следена от тайни агенти и още през 1992 година е виждал планове за убийството й. Но според извършено разследване, твърденията на Томлинсън са силно преувеличени. Бащата на Доди, Мохамед ал Файед обаче твърди, че двамата са убити от Ми-6 по заповед на принц Филип.

Мистериозният Фиат Уно

След анализ на останките от мерцедеса, става ясно, че той се е сблъскал с бяло Фиат Уно, което е оставило следи от боя на капака на мерцедеса. Бащата Файед твърди, че возилото е използвано от службите за сигурност, за да блокира пътя на мерцедеса, принуждавайки го да се отклони и да се разбие в дъното на тунела. Колата никога не е открита.

Няма запис от камерите

През 2003 година Файед твърди, че е имало десет видео камери по пътя на мерцедеса, включително една на входа на самия тунел, но няма записи от нито една от тях във фаталната нощ. Вестник Индипендънт също посочва през 2006 година, че е имало повече от 14 камери в тунела Понт дел-Алма, но нито една не е заснела фаталната катастрофа.

Саботаж на предпазните колани

И Даяна, и Доди не са били с колани по време на катастрофата, затова някои считат, че коланите са били саботирани. Френските полицаи обявяват, че всички колани са били в изправност през 1998 година.

Замесването на Анри Пол

Шофьорът, който загива в инцидента, според някои теории е замесен в предизвикването на катастрофата. Неговата смърт до голяма степен го оневинява, въпреки че поддръжниците на тази теория твърдят, че той е имал много катастрофи преди инцидента в тунела.

Реакцията на кралското семейство

В дните след смъртта на Даяна кралицата е обвинена, че не се е държала адекватно според случая. Гневът на хората избухва след решението да се пусне "редово съобщение", че принцовете Уилиям и Хари ще отидат на църква в Балморал, няколко часа след като принц Чарлз им е съобщил за смъртта на майка им.

Основните обвинения спрямо кралицата са, че е останала твърде дълго в Шотландия и не се е върнала достатъчно бързо в Лондон, за да почете починалата Даяна.

Как реагира народът?

Всенародната скръб на обикновените хора след смъртта на Даяна е безпрецедентна. Принцесата е първата естествена кралска звезда, според анализаторите смъртта й шокира британците, както никое друго кралско събитие не успява.

"Тя бе принцесата на хората и ще остане като такава в сърцата и в спомените ни завинаги" - казва в специалното си обръщение към нацията премиерът Тони Блеър. Тази реч е пресъздадена във филма "Кралицата".

През следващите дни, седмици и месеци Кенсингтънският дворец се превръща в място на поклонение - хиляди хора оставят цветя и писма.

Погребението

Погребението на принцесата е в Уестминстърското абатство на 6 септември 1997 година, присъстват 2 хиляди души, а 32 милиона го гледат по телевизията само във Великобритания, а 2 милиарда и половина са го гледали по целия свят.

Уилиям и Хари вървят след ковчега в погребалната процесия, както и принц Чарлз и принц Филип, братът на Даяна лорд Спенсър и представители на някои благотворителни организации.

Въпросът дали Уилиям и Хари е трябвало да вървят след ковчега поражда сериозна дискусия. В интервю, дадено по-рано тази година Хари си спомня: "Майка ми току-що беше починала и аз трябваше да вървя дълго след ковчега й, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха, да не говорим за милионите по телевизията. Не мисля, че което и да е дете трябва да прави това, при никакви обстоятелства. Не мисля, че това би се случило днес".

В памет на принцесата Елтън Джон изпълнява нова версия на песента "Candle in the wind" на погребението.

Брат й лорд Спенсър нарича Даяна "едно много британско момиче, което надмина своята националност, имаше вродено благородство, което доказа, особено през последната година, че тя не се нуждае от кралска титла, за да продължи да разпръсква своя специфичен чар".

Къде е погребана Даяна?

Даяна е погребана на остров в Алторп, близо до семейния дом на Спенсър в Нортъмптъншир. След ритуала тялото е заровено само в присъствието на най-близките.

Мястото се превръща в туристическа атракция и привлича милиони почитатели на принцесата, въпреки че има много паметници на Даяна в Лондон и на други места.

Призракът на Даяна

Но отвъд паметниците, 20 години по-късно призракът на Даяна продължава да смущава сънищата на английската монархия. Една институция, която изглежда по-солидна от всякога, но всъщност може да не е толкова желязна, колкото изглежда. Списанието Prospect, известно интелектуално издание, излиза с корица със заглавие: "Последният крал? Как Чарлз III може да срути монархията". Авторката, известен експерт по кралското семейство, подчертава, че "в основата на страховете за възкачването на трона на Чарлз има един, който никога не изчезва, а именно, че неговото царуване ще бъде винаги под сянката на Даяна".

Oще: доди ал файед  елтън джон  кралица елизабет  лондон  принцеса даяна  принц уилиям  принц чарлз  сватбата на чарлз и даяна  смъртта на даяна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

17 Palma Kaktusova | 04.09.201713:31

Дедото, Вики е принцеса с хронично бърнаут. Та, затова Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 02.09.201723:49

Здравей, Победке, гаднярски по-здрав. Животът е пълен с гадории, колкото и това да не се харесва на еманципираните интелигентки. Какво не й харесваш на палмата? Запали една вощеница за бедната принцеса и се чувствай съпричастна. С какво? Има ли значение, важното е да си съпричастна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

15 Виктория Пенелопова 07 | 02.09.201721:28

Дедото, Скуби-Ду и палмата с логореята - гадняри от класа! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

14 scuba | 02.09.201718:01

Гадно е,но ще изкоментирам,в името на истината.
Тогава,в 1981 година в английските изисквания за бъдеща съпруга на английския крал е имало условието тя да е девствена.
Не знам как кралските гинеколози са установявали това.
И от многото претендентки само Даяна е била годна.
Sorry,гадна истина,но тя може да внесе някакво разбиране по въпроса.
Сега това изискване е отменено.
И Уейти Кейти може да бъде много по-добра кралица отколкото Даяна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 02.09.201712:58

Палмичке, кралският двор не е идилично семейно гнезденце, а държавна институция. Може и без нея, ама англичаните не бързат да я махат, а НВ Елизабет 11 се радва на всеобщо уважение. За разлика от сина си, не малък дал за което има и покойната му жена.
С какво Чарлз е спечелил сърцето на невинната девойка? Едва ли с неотразимия си чар, който няма. Този брак беше служебен, и ако Дайана наивно си е мечтала друго, сигурен съм, че се е намерил кой да й го разясни. Всеки кралски двор е обект на клюки, слухове и сплетни, и също съм сигурен, че залитането на принца по камилата се е предъвквало в милиони холове още откак Дайана е ходила права под масата. И не може някой да не й е подшушнал и това. Тя встъпи в служебния брак, изпълни си задължението към нацията, след това царската корона й дотежа, и викна "Ама чакайте, аз съм личност!" А тя не беше личност, а институция.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

12 Palma Kaktusova | 01.09.201721:41

И с какво, по-точно, Дайана спечели възхищението и преклонението на милиони? С какво нейната трагедия се различава от тази на Джени, загинала в колата на пияния Джони и оставила две сирачета? Хубостта й беше от Бога, благотворителността й служебна. Едно свежо младо създание на фона на консервативния, не харизматичен кралски двор. Взето в него, за да роди наследници на престола.
---------------
Дедото, сам отговаряш на въпроса си. Хората я харесваха, защото точно този кралски двор я превърна от усмихнато момиче в невротизирана купчинка кокали.
Трудно е да си отблъсната от съпругът си и недолюбвана от кралицата. Даяна не се примири, не прие ролята на мъченица. Потърси щастието другаде.
Колкото до благотворителната й роля- винаги личи , когато някой влага сърце...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 31.08.201722:30

Двадесет години не спряхте да ровите кокалите на тая нещастница, загинала от акъла си, по-точно от липсата му. Никой не я е качил насила в злополучния мерцедес. Никой не би могъл да й попречи да нареди на шофьора да намали или да спре. Изобщо, да повериш живота си на човек, който злоупотребява с алкохол и/или наркотици, и е участвал в други произшествия преди това, не говори за много акъл. Не случайно съм чел и друго определение за Дайана - "принцесата с граховия мозък".
И с какво, по-точно, Дайана спечели възхищението и преклонението на милиони? С какво нейната трагедия се различава от тази на Джени, загинала в колата на пияния Джони и оставила две сирачета? Хубостта й беше от Бога, благотворителността й служебна. Едно свежо младо създание на фона на консервативния, не харизматичен кралски двор. Взето в него, за да роди наследници на престола.
А ако наистина е била бременна и не беше загинала, как биха се почувствали милионите й почитатели, ако бъдещият английско крал се сдобиеше с полубрат полуарабин?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

10 JB | 31.08.201719:23

„P„p„|„}„p,

„„„…„{ „ѓ„Њ„‹„Ђ „}„~„Ђ„s„Ђ „t„Ђ„q„‚„u „y „„„Ђ„‰„~„Ђ „u „{„p„x„p„~„Ђ („~„p„Ѓ„y„ѓ„p„~„Ђ):

Ќ‘ЌЫЋР‰п‚НЃA–k’©‘N‚Мѓ~ѓTѓCѓ‹”­ЋЛ‚ЙЏЕ“_‚р“–‚Д‚Д‚ў‚й‚ЄЃA•ДЌ‘‚Мђк–е‰ЖѓOѓ‹Ѓ[ѓv‚НЃA–k’©‘N‚Мѓ~ѓTѓCѓ‹ЉJ”­‚Й‚В‚ў‚ДЊxЌђ‚µ‚Д‚ў‚йЃB ”Ю‚з‚НNHK‚р”r‘ј“I‚Й‚µ‚Ь‚µ‚ЅЃB ”Ю‚з‚Н€И‘O‚М‘Е‚їЏг‚°‚М•ЄђН‚ЙЉо‚Г‚ў‚ДЃAђ”ѓ–ЊЋ€И“а‚Й–k’©‘N‚Є•ДЌ‘–{“y‚рICBM‚ЕЌUЊ‚‚·‚й”\—Н‚рЋќ‚В‚±‚Ж‚Є‚Е‚«‚й‚ЖЊѕ‚¤
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

9 Palma Kaktusova | 31.08.201718:28

Ето го и за линейката:
It took nearly two hours to get Princess Diana from the scene of the accident to La Pitie-Salpetriere Hospital, only four miles away.

In France, it is standard procedure to send an ambulance with a fully-equipped team of doctors and nurses to assess the victim's injuries and administer care immediately.

Diana's condition was unstable. She suffered two heart attacks, one while being removed from the wreckage of the car, and another while on the way to hospital.

The French authorities told The Conspiracy Files that her ambulance drove deliberately slowly to not further upset her injuries.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

8 Palma Kaktusova | 31.08.201718:24

Page last updated at 13:33 GMT, Tuesday, 8 April 2008 14:33 UK
E-mail this to a friend Printable version
Q&A: What really happened

Princess Diana

The official version, the conspiracy theories and the evidence surrounding Princess Diana's death.

Was Diana's driver drunk?
Was Diana's driver speeding?
Was another car involved in the crash?
Why did it take so long to get Diana to hospital?
Was Diana engaged to Dodi?
Was Diana's driver a secret agent?
Did Diana predict her own death?

Was Diana's driver drunk?

A few hours after the crash, French authorities carried out drink and drugs tests on Henri Paul, the driver of the car carrying Princess Diana and Dodi Al Fayed.

He was found to be three times over the French drink-drive limit. Concentrations of prescription medicines also found in his blood suggested that Paul had been taking Prozac, an anti-depressant, and Tiapridal, sometimes used to treat alcoholics.


THE CONSPIRACY FILES
Crash reconstructions

How Diana Died: The Conspiracy Files
Tests 'prove' Diana driver drunk
Public doubts over Diana accident
Q&A: What really happened
Timeline: How Diana Died

The blood results were leaked to the press within 24 hours, sparking critics to believe that a cover-up was in the making.

The Ritz Hotel, where Henri Paul had been the deputy head of security, denied he had been drinking and released CCTV footage to show he was sober.

Conspiracy theorists claim Paul would have been unable to function normally under that much alcohol and point to CCTV released from the Ritz Hotel, which they say show Henri Paul walking and talking normally in the hotel, on the night of the crash.

They argue that Henri Paul's blood had been switched at the morgue, in a bid to hide the truth that Princess Diana was murdered.

French police did further blood tests to check his alcohol levels Judge Herve Stephan, the French investigator appointed to the crash, was present and photographed the post-mortem. The tests gave very similar readings.

But Henri Paul's blood also showed a high amount of carbon monoxide, 20.7%. This further fuelled the conspiracy that Paul's blood had been switched.

At the inquest, the court heard confirmation from the Ritz's bar staff that on the night he had definitely had been drinking. He ordered and drank two Ricards - roughly the equivalent of four single measures of whisky.

And if the blood tests are to be believed he had drunk more than the equivalent of another litre of wine.

The carbon monoxide levels have never been satisfactorily explained but French police denied a conspiracy to tamper with the blood.

The jury's verdict was that Henri Paul's driving had definitely been impaired by alcohol - and this contributed to the unlawful killing of Diana and Dodi.

Return to the top of the page

Was Diana's driver speeding?

Princess Diana's Mercedes sped from the back of the Ritz hotel along a dual carriageway on the River Seine, to try to escape paparazzi on its way to Dodi's apartment on the Champs Elysees.

But just four minutes after its departure, the Mercedes crashed into the 13th pillar of the Alma Tunnel.

Forensic and crash experts were called in to assess the skid marks left in the tunnel and the damage to the Mercedes.

Returning the car to its original position in the Alma Tunnel, they used lasers to try and work out the trajectory of the Mercedes' path before hitting the pillar.

It was concluded that the car had been travelling 65 mph at the time of the crash, on a road whose speed limit is 30mph.

French police searched for CCTV cameras along the route to piece together what happened in the final moments before the crash.

Although there were cameras, no image of the Mercedes was recorded. Conspiracy theorists argue that there was CCTV recorded that night and that it suggests that the car was travelling at a far slower speed.

A photograph that has been presented to the BBC as proof of CCTV, turned out to be a photo taken by a paparazzi at the back of the Ritz Hotel before the couple departed.

In his summing up, coroner Scott-Baker, confirmed Henri Paul was driving at twice the speed limit when the accident happened, helping the jury pass a verdict that the speed of the Mercedes had contributed to the crash.

Return to the top of the page

Was another car involved in the crash?

Two weeks after the accident, French police announced that the Mercedes had collided with another car shortly before losing control and crashing.

White scratches found on the right side of the Mercedes, as well as broken tail lights discovered at the scene of the accident, allowed forensic teams to prove that the car was a white Fiat Uno, made between 1983 and 1989.

Conspiracy theorists argue that the Fiat deliberately collided with the Mercedes to cause the crash that killed Princess Diana. They believed it was driven by James Andanson, who was in the pay of MI6.

He died two years later in what they claim was suspicious circumstances. But police called it suicide, pointing out that Andanson had an alibi and his white Fiat Uno was too dilapidated to drive the 175 miles from Andanson's country house to Paris.

The white Fiat Uno driver has never been identified but experts at the inquest said it would be almost impossible to engineer a crash, and Diana might have lived if she was wearing a seatbelt.

Along with the mystery Fiat Uno doubters believe there was a "massive flash" of light in the tunnel moments before the Mercedes crashed.

A man purporting himself to be a witness to the accident, Francois Levistre, told newspapers that he thought the Mercedes lost control after being "blinded" by a light.

Later Richard Tomlinson, the former MI6 officer, claimed that a similar method was suggested as part of a plan to assassinate former Serbian leader Slobodan Milosevic in 1992.

But during the inquest Richard Tomlinson backtracked on his claim under cros
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.