Плутониевият ултиматум на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Плутониевият ултиматум на Путин

Webcafe, по РБК, Коммерсант
04.10.2016, 10:33 (обновена 06.10.2016, 12:53)
владимир путин на военни учения

Снимка: © Getty Images

Защо Владимир Путин реши да изнудва САЩ месец преди президентските избори

Владимир Путин прекрати действието на руско-американския договор за утилизация на оръжейния плутоний и постави ултиматум на САЩ: отмяна на санкциите срещу Русия и изпълнението на редица условия с още по-ниска вероятност за реализация.

Експертите описват това решение на Кремъл като нов етап в необявената Студена война между Русия и Запада.

В текста на указа на Владимир Путин от 3 октомври се казва, че решението е взето "във връзка с коренната промяна на обстоятелствата; възникването на заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия от страна на САЩ по отношение на Русия; и неспособността на САЩ да осигури изпълнението на поетите отговорности за утилизация на излишния оръжеен плутоний в съответствие с международните договори; както и изхождайки от необходимостта да се вземат неотложни мерки за защита сигурността на Руската федерация".

Условията за възстановяване на договора са посочени в пояснителната бележка към законопроекта с мотивите за прекратяването му.

Тези изисквания са общо пет, а четири от тях са практически неизпълними на настоящия етап от руско-американските отношения.

Първо, Русия изисква съкращаването на американския контингент в страните-членки на НАТО до нивото им към 2000 г. Това означава изтегляне на силите на САЩ от България, Естония, Латвия, Литва и Румъния, където американските въоръжени сили имат право на съвместно ползване на военни бази (в България това са авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево", полигонът "Ново село" и складове в Айтос).

Путин настоява още САЩ да се откаже от "неприятелската политика" по отношение на Русия, да отмени закона "Магнитски" от 2012 г. (налагащ визови и финансови ограничения срещу лицата, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски).

Нещо повече, Кремъл настоява САЩ да отмени санкциите, свързани с конфликта в Украйна, и да компенсира претърпените загуби на Русия. Размерът на щетите, които Москва смята, че е претърпяла от наложените санкции и контрасанкции, не е посочен.

От САЩ е поискан и ясен план за необратимата утилизация на плутония.

Външното министерство на Русия обясни прекратяването на договора с "неоправданите надежди". В съобщението на дипломатическото ведомство се казва, че "администрацията на Обама направи всичко, за да разруши атмосферата на доверие, която можеше да стимулира сътрудничеството". Кремъл обявинява американските власти, че след анексирането на Крим от Русия са "предприели цяла серия враждебни стъпки, насочени към директно подриване на руската икономика и социална стабилност".

Договорът между САЩ и Русия е подписан през 2000 г., като двете страни се разбират да изведат от оръжейните си програми и да утилизират по 34 тона плутоний, използван за целите на националната отбрана.

Документът включва работен график, според който утилизацията трябваше да започне през 2018 г. Той се счита за важен етап в ядреното разоръжаване, защото не просто се унищожават ядрени бойни глави, но и оръжейни ядрени материали.

"Макар че броят на бойните глави беше намален, плутоният си остана и винаги може да се използва за повторно увеличение на ядрения потенциал. Затова беше подписано споразумението, според което този плутоний трябваше да бъде изведен от употреба и превърнат във форма, при която бъдещото му използване би било невъзможно", казва директорът на програмата "Русия и ядреното неразпространение" към ПИР-Център Андрей Баклицкий.

Оттам нататък обаче започват разногласията.

Двете страни се задължават да осъществят утилизацията чрез изгаряне на MOX-гориво (mixed-oxide fuel), състоящо се от смес на оксидите на урана и плутония. За тази цел в Русия е построен завод в Железногорск, който се занимава с преработка на плутоний. В Белоярската АЕЦ е въведен в експлоатация реактор с бързи неутрони БН-800.

На теория MOX-технологията би трябвало да дава възможност за използването не само на оръжеен плутоний, но и на отработено ядрено гориво от реакторите, използвани от останалите АЕЦ в Русия. Това позволява т.нар. "затворен ядрен цикъл": отработеното от бързите реактори MOX-гориво на свой ред би трябвало да отиде за производство на гориво за топлинните ядрени реактори.

Постигането на подобен търговско-ефективен цикъл обаче е твърде далеч. Директорът на Белоярската АЕЦ Иван Сидоров коментира, че производството на MOX-гориво от отработено ядрено гориво струва три пъти по-скъпо от обичайното.

САЩ също преценява, че този метод за прекалено скъп и прекратява строителството на аналогичен комплекс в Южна Каролина.

Вместо това американските власти предлагат алтернативен подход - т.нар. "имобилизация", при която плутоният се смесва с други радиоактивни отпадъци, но не се използва като гориво за реактори, а се "погребва" в земята.

Това обаче не е прието от Русия, тъй като този метод не изменя изотопното състояние на плутония - той може да бъде изваден повторно и да се използва за ядрено оръжие.

Още през април 2016 г., малко след публикуването на документите от Panama Papers, Владимир Путин публично напомни за договора за плутония.

"Нашите партньори трябва да не забравят, че шегичките са си шегички и тяхната работа по разпространението на информационни продукти, насочени срещу Русия, е едно, а сериозните въпроси, особено в областта на ядреното въоръжение, това е нещо съвършено различно и трябва да сме в състояние да изпълним задълженията си", каза Путин, докато отговаряше на въпроси за офшорните компании на челиста Сергей Ролдугин.

Експертите по ядрена сигурност смятат, че прекратяването на договора няма да има съществени последици за двете страни.

Андрей Баклицки е убеден, че няма да се наложи закриване на завода в Железногорск.

"В момента развивавме активно това направление, защото смятаме, че това е бъдещето на ядрената енергетика. Във всички случаи ще му бъде необходимо гориво. Производството ще продължи, но вече в такъв вид, който е нужен за захранваенето на реактор", казва той

По думите на експерта от московския "Център Карнеги" Алексей Арбатов, ходът на Путин е символичен жест.

"Отдавна никой не се отнася сериозно към това споразумение. Всичко изглежда като някаква дипломатическа шега: поставихме такива условия, сякаш държим в ръцете си американското ядрено куфарче и няма да го върнем, докато Вашингтон не изпълни условията ни", коментира той.

В руския документ се подчертава, че независимо от замразяването на споразумението, Русия няма да използва оставащите 34 тона плутоний за "производство на ядрени оръжия или други военни цели". С други думи - този ход на Путин може да се разглежда единствено като политическа маневра.

"Коммерсант" цитира коментар от анонимен източник от държавната администрация в Русия, който заявява, че прекратяването на споразумението "трябва да напомни на американските колеги, че и те не са идеални".

Той признава, че в Москва са пресметнали всички рискове, но нямат никакви илюзии по отношение на действията на САЩ.

"Те инвестираха прекалено много в развитието на инфраструктурата на НАТО в Източна Европа, за да се откажат просто така от нея. За да се случи нещо подобно, ще е нужен значително по-сериозен повод", казва източникът на изданието.

Изпълнителният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов обръща внимание на това, че преди години Русия и САЩ винаги се опитваха да отделят сферата на ядрената безопасност от политическата сфера, а сега се получава тъкмо обратното - политическите ходове се обвързват с изпълнение на ядреното споразумение, което би усложнило напредъка в тази област.

Руският политолог Василий Жарков посочва, че решението на Путин неслучайно се взима в момента.

"Контекстът е ясен: докладът от разследването за сваления MH17, на който Русия няма с какво да отговори; факторът на президентските избори в САЩ и евентуалната неопределеност на външната политика на Вашингтон (както вероятно мислят в Москва)", смята той.

В тази ситуация руската страна иска да каже "Ще се съпротивяваме и имаме ресурси". Темата за ядреното въоръжение е избрана неслучайно, защото подчертава статута на Русия като "велика държава". Полето за евентуално "пазарене" е посочено: санкциите. Но този подход никога няма да предизвика разбиране от страна на Запада", добавя Жарков.

Той се съмнява, че САЩ ще отмени санкциите в резултат на ултиматума на Русия.

"Започва дълго противопоставяне и ще победи онзи, който има повече ресурси и по-здрави нерви", каза експертът.

Oще: mh17  mox-гориов  американски бази в българия  анексирането на крим от русия  атомна централа  бази на нато  балтийски републики  безмер  владимир путин  граф игнатиево  изборите в сащ  източна европа  кремъл  нато  ново село  обама  оръжеен плутоний  плутоний  путин  разоръжаване  русия  санкциите срещу русия  сащ  свалянето на полет mh17  студената война  ядрено споразумение 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

41 Pavur Pezev | 05.10.201612:02

чакъла е фанатик,ойро-атлантизма му се примеси с религиозен плам.ебати трола.хибридната война бушува с пълна сила.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

40 dedo adji | 05.10.201611:56

Павето #36
... ще ни развърже ръцете ...

А бе паве, как правиш чекии с вързани ръце, бе? Или ти стига само да погледнеш образа на хиларито, за да ти се надърви езикът.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

39 TheRock | 05.10.201611:45

„Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне, или към единия ще се привърже, а другия ще презре“. (Мат. 6:24)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

38 TheRock | 05.10.201611:28

Времето избистря и най-голямата мътилка. Истината винаги ще бъде с нас, колкото и тъмните да я забулват. Огъня на Любовта е неизчерпаем. Има го и в най-тъмните души, загърбили Божествената си същност в услуга на Тъмния си лорд, пред който са се преклонили, за да задоволят Тъмния лорд в себе си. Любовта и Истината, раждат Ангел. Лъжата и Омразата, Демон. Плодовете, които родиха тези Черни души, разболяха и покрусиха Българския народ и Света. Много наши сънародници не изживяват пълноценно живота си и го напускат преждевременно в болести и мизерия. Не виждат мечтите си реализирани, не продължават дървото на рода си. Огромната лъжа, покорила умовете на Егоистите, превърна всички народи в заложници на няколко човека с куфарче в ръката си. И днес, нов Тъмен лорд се възкачва на престола си. Едно джудже на ръст но с Великанска злоба, желае да претвори мечтите си в реалност. Нагнетява със Злобата си огромно напрежение, което ражда нови оръжия и още по-мощни средства за разрушения. Тези, които му се поклонят, ще бъдат претопени. Душите им ще напуснат Светлата пътека на Божията Мъдрост и Любов и ще поемат пътя към ада, чийто порти са широко отворени за всеки, пожелал да убие душата си.
Наричайки Президента ни Ястреб, защото бил Про-западно ориентиран, Другаря бойко сам ориентира себе си в полето на Тъмното джудже.
Преклонил главица пред него, той забравя, че преклонението пред Тъмния лорд го поробва и превръща във войн и слуга на Тъмните. И не е случаен избора му за Президенството. Нито е случайно, че почна да си служи със заплахи и изнудване ако неговия кандидат не бъде интегриран на ключовата позиция! Властта на Джуджето, бавно се просмуква във вените на България през преклонените главици на слугите му. За тези, дръзнали да им се опълчат, беше избрана думата Ястреб! Дори и в злобата си те казаха Истината! Техните Врагове са Свободните души, Летящи и Волни по дух, Войни на Светлината!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

37 Pavur Pezev | 05.10.201611:06

чакъл,до 2020-та,я ес-а ше се утече,я ше го преименуват на кхалифат.само грейт британ може да мине метър със задължителния сюнет по стадионите,щото борис Джонсън имал праддедо турчин и одил в тюркей,да се поклони на падишаха и да го увери,че короната застава зад ердо,интересите му и стремежите му след брексита.чети и плачи:

http://www.reuters.com/article/us-turkey-britain-idUSKCN11W24A
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

36 TheRock | 05.10.201610:57

Pavur Pezev | 05.10.201609:36
Навярно ще чакаме още 3 години, защото през 2020 ще спрат субсидиите от ЕС и русофилокомунистическите мафиоти няма да има какво да крадат.
Тогава ще си организират един референдум за излизане от ЕС и НАТО.
Ти и такива като тебе ще гласувате "за" без да се сещате, че това ще ни развърже ръцете за да въздадем справедливост.
Търпение, остават ви 3 години!
Ако пък Путин реши да пробва НАТО ще ви отиграем по-скоро.
Тогава ще видим кой накъде ще се оттече!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

35 Pavur Pezev | 05.10.201609:36

чакъл,верно че настъпват последните часове-естествената пречиствателна система,ше ви изхвърли като продукт на чревно разтройство,защото сте си такива-редки лайна.отичате в канала,бавно,но сигурно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

34 TheRock | 05.10.201601:05

dedo adji | 04.10.201623:35
Изплю камъчето, а????
Не, няма да бягаме никъде защото трябва да ви изчистим от снагата на България!
Бъди готов, настъпват последните часове!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

33 dedo adji | 04.10.201623:35

... Аз взех своето решение - втори път в тоталитарна държава в руска орбита няма да живея. ...

Айде бе, паве, откога чакаме да се разкараш. Много здраве на Плювналиев,хванете се двамката и право в Брюксел.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

32 TheRock | 04.10.201622:34

От доста време Борисов търси всякаква възможност да си отвори

жизнено пространство за маневри с Москва

свободно от намесата на Запада, в рамките на което да реализира нови сделки от всякакъв калибър.

Нашият премиер се стреми да комбинира линията на омиротворяване и омилостивяване на Чембърлейн с пословичния тарикатлък на тодорживковото снишаване.

Борисов трудно ще върти търговия и бизнес със Запада. Там няма никакви газови потоци, никакви хъбове, никакви удари с банки и публична инфраструктура.

Единствената причина на този етап силите около Кой?, чиято топла връзка с премиера е депутатът на ДПС Делян Пеевски, да не искат да излезем от ЕС са евросредствата. Но и те свършват след три години.

В ГЕРБ има много свестни лидери на високи позиции, но те изобщо нямат понятие какво прави шефът по темата Русия. Попитайте Андрей Ковачев, Методи Андреев, дори кандидатът им Цецка Цачева дали знаят нещо за телефонните разговори и договорки между Борисов и Путин. Дори най-близките му хора нямат поглед върху личната му дипломация и каналите за връзки с Русия.

Вкарайте в този контекст т. нар. ултиматум на Путин към САЩ, който в никакъв случай не е импровизация, а подготвен в продължение на месеци акт. Без да е гарантирана, хипотезата, че акцията на Кремъл по отказа от споразумението за преработване на оръжейния плутоний, отчита актуалната оценка на руските разузнавателни служби и дипломатически анализатори за степента на влияние и зависимост на България от Русия. Ако и сега не виждате нишката и тенденцията, започнала с отстраняването на Росен Плевнелиев и сегашното му заместване с Цецка Цачева,

значи сте напуснали зоната на самостоятелното мислене.

Ще продължа да пазя мълчание заради професионалната етика. Посланиците трябва да мълчат, но всичко има граници. Пък и много от нещата са променени. Но кодът на Путин си остава валиден, както и отражението му в България.

Разбира се, Борисов играе ролята на колебаещ се "балансьор", докато БСП, ДПС, националистите, олигарсите и прочие са явни проруски активни сили.

Но изборът на Цачева и блокирането на Плевнелиев, заедно с всичко, което Борисов направи през последните месеци, еднозначно говорят за текущо надмощие на силите, които са готови да сменят ориентацията на страната в съзвучие на поисканото от Путин. Тихо и полека. За да могат да продължат да се гордеят с членството си в БКП или работата си за службите за сигурност на тоталитарната държава.
http://www.mediapool.bg/putin-poiska-bulgaria-obratno-v-sferata-na-vliyanie-na-rusiya-news254793.html
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.