Развод за 500 млн. долара: Защо САЩ напуска ЮНЕСКО | webcafe.bg
Webcafe

Развод за 500 млн. долара: Защо САЩ напуска ЮНЕСКО

Webcafe
13.10.2017, 16:40 (обновена 16.10.2017, 13:50)
ирина бокова

Снимка: © Getty Images

Решението на САЩ идва в момента, в който тече поредната сесия на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО - очаква се той да избере наследник на Ирина Бокова, която оглавява организацията вече 2 мандата от 2009 досега

За втори път от създаването на ЮНЕСКО, САЩ официално обявява, че напуска Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. На 12 октомври новината беше потвърдена от генералния директор Ирина Бокова, която се позова на уведомление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

В същия ден премиерът на Израел Бенямин Нетаняху възложи на Министерството на външните работи да започне да съставя план за напускане на ЮНЕСКО.

Официалното решение на САЩ беше аргументирано с "обезпокоеността от нарастващия дълг към ЮНЕСКО, острата необходимост от реформа в организацията и заради продължителната анти-израелска преднамереност на ЮНЕСКО".

От САЩ посочват, че все пак имат желание да си сътрудничат активно с организацията в качеството си на страна-наблюдател, а прекратяването на членството би трябвало да влезе в сила едва от 31 декември 2018 г.

Бокова изрази съжаление заради решението на Вашингтон, като коментира, че е взето "в момент, в който конфликтите продължават да раздират страните и народите по цял свят".

Още в сряда Foreign Policy анонсира, че Вашингтон ще напусне организацията. Според информацията - държавният секретар Рекс Тилърсън е взел решението още преди седмици. В края на септември той е предупредил френския президент Еманюел Макрон на среща по време на откриването на Генералното събрание на ООН в Ню Йорк.

Решението на САЩ идва в момента, в който течеше поредната сесия на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО - очаква се той да избере наследник на Ирина Бокова, която оглавява организацията вече 2 мандата от 2009 досега.

58-те страни-членки на Комитета трябваше да номинират новия кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО, а изборът - да бъде потвърден на обща конференция на всички страни от организацията в началото на ноември. Foreign Policy посочва, че отлагането на анонса за напускането е направено с цел да се изчака избирането на новия директор.

По време на срещата Макрон се е опитал да договори подкрепа от страна на САЩ за френския кандидат.

За мястото на Бокова претендираха двама фаворити: бившите министри на културата на Франция и Катар, Одри Азуле и Хамад бин Абдулазиз ал-Кавари.

В крайна сметка на последното гласуване в петък - французойката успя да събере 30 от 58-те гласа в своя подкрепа.

Конкуренцията беше деликатна: арабските страни никога не са излъчвали директор на ЮНЕСКО, а Одри Азуле е от еврейски произход. ЮНЕСКО винаги е бил арена на сблъсък и дебати по остри за арабите въпроси, например за статута на Йерусалим, който и Израел, и Палестина смятат за своя столица.

Всъщност, това не е първият случай, в който администрацията на САЩ обявяват решение за напускане на организацията.

ЮНЕСКО възниква през ноември 1945 г. по волята на 37 държави-учредителки като организация за защита правата на човека, която работи по каузи, свързани с образованието, науката и културата. Писателят Арчибалд Маклийш е първият американец - член на ръководството на организацията, като той пише и преамбюла към основополагащия й документ.

Тогава структурата представлява по същество създание на западните нации, доминирана от западно финансиране. Образователните системи в Европа по това време преминават през денацификация, а ЮНЕСКО се оказва полезен инструмент за повлияването на този процес. По време на Студената война американските служби гледат на ЮНЕСКО като на защитник на свободното слово в епохата на комунистическата пропаганда.

Ситуацията обаче търпи сериозно развитие през годините. Още през 1974 г. САЩ и ЮНЕСКО влизат в конфликт заради критиките към Израел и признаването на Палестинската освободителна организация. В същата година Конгресът взима решение да прекрати вноските си към бюджета на структурата на ООН.

В началото на 80-те в ЮНЕСКО вече членуват около 160 държави, а факторите в САЩ стават все по-притеснени от това, че тежестта им в организацията вече не е същата, както преди. По-голямата част от новите членове са деколонизирани, нови независими държави от Африка и Азия, които не са толкова склонни да защитават позциите на Запада, колкото тези на Съветския блок. В същото време, САЩ продължава да плаща масивна част от бюджета за работата на ЮНЕСКО.

Аргументите на Тръмп доста напомнят на тези, обявени още през декември 1984 г. по време на Роналд Рейгън: "ЮНЕСКО политизира буквално всяка тема, с която се занимава. Организацията демонстрира недоброжелателност срещу свободното общество, особено - свободния пазар и свободата на словото, освен това показва неограничено увеличение на бюджета".

Към юли 1983 г. в ЮНЕСКО вече членуват около 160 държави, а политическите фактори в САЩ стават все по-притеснени от това, че тежестта им в организацията вече не е същата, както преди. По-голямата част от новите членове са деколонизирани, нови независими държави от Африка и Азия, които не са толкова склонни да защитават позциите на Запада, колкото тези на Съветския блок. В същото време, САЩ продължава да плаща масивна част от бюджета за работата на ЮНЕСКО.

Съединените щати се върнаха обратно в организацията месеци след терористичните актове от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, когато американската дипломация започва мащабна кампания за обединяване на международната общност в борбата с тероризма.

САЩ заема обратно мястото си в ЮНЕСКО при мандата на Джордж Буш-младши - президент, който не може да бъде обвинен в твърде меко отношение спрямо глобалистите в ООН. Самата организация играе важна роля за опазването и възстановяването на разрушените културни паметници по време на военните конфликти в Ирак и Афганистан.

Спокойствието в отношенията не издържа твърде дълго. През есента на 2011 г. ЮНЕСКО прие в състава си частично признатата Палестинска автономия - решение, което беше подкрепено от 107 държави срещу 14 против и 57 въздържали се. Още в същия ден - 31 октомври, САЩ обяви, че в знак на протест ще прекрати годишните си вноски в бюджета на ООН. По това време Вашингтон беше на първо място като източник на финансиране за организацията - 22% от бюджета или 80 млн. долара на година.

През 2017 г. Израел също намали размера на вноските си, като предупреди, че може да спре финансирането на ЮНЕСКО изцяло, след като организацията обяви стария град на Хеброн за част от световното културно наследство, но не за Израел, а за Палестина.

В рамките на 6-те години дългът на САЩ към ЮНЕСКО достигна близо 500 млн. долара - възможно е решението за прекратяване на членството да е част от линията на Доналд Тръмп за спиране на "излишните" ангажименти към международни организации.

За ЮНЕСКО проблемът не е свързан с проблеми на финансовата издръжка, доколкото организацията се адаптира към липсата на американските вноски преди няколко години. Бюджетът за 2016/2017 г. е в размер на 667 млн. долара. Оттеглянето на САЩ - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН - обаче ще доведе до последствия за авторитета и ефективността на организацията.

С днешна дата в състава на ЮНЕСКО влизат 195 държави, като скоро в състава се очаква да бъде включено Косовo. Палестина е последната страна, присъединена към структурата по време на мандата на Ирина Бокова.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 14.10.201718:39

Защо е тоя хленч сега? Според статията САЩ на практика са се оттеглили от ЮНЕСКО преди 5 години, когато са престанали да правят вноски. Когато бях комсомолец неплащане на членски внос 3 месеца се таксуваше като самоизключване. Това за ученици и студенти, на работещите им го удържаха от заплатата. А американците досега са членували без да плащат. Отказът може даже да се тълкува като закъснял опит за почтеност - да не участват в организация, за която не дават и правят нищо Израилтяните и те да не видят нещо. Да им е честита Бокова.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 14.10.201718:12

Имаш да си връщаш .. правил съм го с майка ти, баш така..

Иначе мaлоумното соросоидче-антибългарче е получило ново задание, а?

Решило е да бръщолеви за Комунизма ..

Вие, душко, вие соросоидчетата платени от определена прослойка , през 1917г. докарахте Комунизма на Земята и палехте православни манастири ..

Ей и сега - като ви зачекнахме, скъпата на сърцето ви Бокова, па и показахме какво говори вашия човек - Ерик Рубен , посланик на САЩ - и как се мъчи да ни внуши , че госпожата не е виновна, за антиизраелските резолюции ..

Ще си остане Бокова в САЩ, нали? Па и на Елена мястото се освободи ..

Ей как устроихте Поптодорова, преди време ..

"През септември 2016 г. Елена Поптодорова бе назначена за директор на новооткрития варшавски офис на неправителствената организация Global Jewish Advocacy, която работи в защита на евреите по света. Офисът за централна Европа, ръководен от Поптодорова, се фокусира върху Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

На 22 февруари тя се е присъединила като независим член към борда на настоятелите на Government Properties Income Trust - компания, инвестираща в недвижими имоти. "


Давайте сган седерастка антибългарска - продължавайте да бръщолевите!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

13 Люба6а | 14.10.201717:57

Симчо,а да ти се и*акам в комунистмутрата може ли? бой бам! бам!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 14.10.201714:46

Изтеглянето на САЩ може да има някои последици върху различни паметници защитени като обект на културното наследство, и те да бъдат използвани или унищожени от агресивни предприемачи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 14.10.201710:36

10 Виктория Пенелопова 07 | 14.10.201709:48

Тази клоака от червено-къфяви екскременти ми идва повече.."
---------------------
Да! ДА!

Червено-кафява клоака ..
И започнахме да я разплитаме, Вики, благодарение на твоето мнение .. то, то бе най-първото!

Какво изяснихме до сега:

- Червената Бокова, май не случайно е била на хранилка в ЮНЕСКО..
"Монд" - още при избирането и - споменава, чие лоби , стояло било зад кандидатурата ..

Така, както и Поптодорова бе на синекурна длъжност в Американския Еврейски Конгрес във Варшава ..

- Видяхме КАК Ерик Рубин, в интервю от петък, не дава дума да се издума против Ирина Бокова, а и лъска, лъска имиджа ..

- Прочетохме и мнението на доскорошния соросоид Любаба ДА! - комай според него , подобно лоби стои и зад избирането на Адолф .. не ли?

И всички ние, заедно с тебе Пенелопова, сме омерзени от това лоби, от "Тази клоака от червено-къфяви екскременти " .. и се надяваме, че скоро Земята ще се отърси от отровната си плесен и всички ще запознат да живеят, според труда си и приноса си за Човечеството и клоаката в банковия квартал на Ню Йорк, ще плаче и ще скърца със зъби ..

Не си сама, душко, на сайта .. ДА!
Много сме - еднакво мислим !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

10 Виктория Пенелопова 07 | 14.10.201709:48

Тази клоака от червено-къфяви екскременти ми идва повече. Чуди се
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 14.10.201708:52

Люба6а | 14.10.201703:36
Защо с “ горчивина” бе Кеш? Кое не му беше у ред на Адолф?
--------------------
След като, проеврейско купено тъпо соросоидче е почнало да се осъзнава - смятай .. Много щастлив Много щастлив

ДА! ДА! Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 14.10.201708:45

TheRock | 13.10.201722:00
До каквото се докосне комунистическо изчадие го опорочава и съсипва!
-------------------

Aбсолютно!

Може и тъп малоумник да си, Роко, може майка ти да упражнява най-древната професия, ама понякога си безкрайно прав!

А от САЩ я защитават .. Тъжен Тъжен Тъжен

Ето го Ерик Рубин .. :

http://dnes.dir.bg/news/USA-unesko-erik-rubin-26466607?nt=10

.. .."увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор (Ирина Бокова - б. р.) и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните членки", каза посланикът на САЩ у нас..."

И да се запитаме, а ЗАЩО Рубин, не дава върху главата на Бокова, да падне и прашинка?

Макар и малоумно , си право Паве!
ДА! ДА! ДА! ДА!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

7 Люба6а | 14.10.201703:36

Защо с “ горчивина” бе Кеш? Кое не му беше у ред на Адолф? Ликвидираха го неговите създатели,след като успя да се “ насере на метеното” Отегчен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

6 GETI | 14.10.201700:11

чудесно! двете държави, които не зачитат историята, културата и обичаите на другите народи се махат. крайно време беше!

САЩ и Израел ще трябва да свикнат с това- все повече и повече държави и организации да не се съобразяват с тяхното мнение.
светът вече е много голям и шарен и западната цивилизация не държи монопола на бъдещето му. САЩ не може да си позволи да се самоизолира от световните процеси, само защото не става на 100% това което искат... надявам се бързичко да го разберат, а че ще боли - да, ще боли, това е положението!
Много щастлив
   

оценка

+4 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.