Едно изнасилване, пазено в тайна | webcafe.bg
Webcafe

Едно изнасилване, пазено в тайна

Сибина Григорова
03.07.2016, 16:48 (обновена 03.12.2017, 15:31)
Selin Gören

Снимка: © facebook

Защо социална активистка крие за посегателството върху нея

Селин Гьорен е говорителка на Младите леви и социална активистка в Германия. Въпреки че е изнасилена от имигранти, тя съобщава на полицията само, че е ограбена от мъже, които говорят немски.

Когато й се струва, че вече не може да издържи на напрежението, Селин се самоуспокоява с мисълта, че е жертва на чиста случайност.

През януари след напрегната вечер, Селин иска да излезе да подиша малко въздух. Баба й и дядо й от Анадола са й на гости и тъкмо са й налели малко мъдрост в главата: Ердоган е добър човек, всички кюрди са терористи, а блузата на Селин е прекалено прозрачна за порядъчно момиче.

24 годишната девойка от Манхайм излиза от вкъщи до детската площада на ъгъла на блока. Часът е един през нощта, но 10 минути люлеене винаги са й помагали да изгони натрапчивите мисли и стреса. На площадката Селин регистрира 3 мъже, които пият бира. Изглеждат като момчета, които си говорят.

Селин Гьорен е със слушалки - тя увеличава музиката и се залюлява на люлката.

Не забелязва, че някой я приближава отзад.

Внезапно се озовава по очи на земята. Казва си "само не се обръщай, не ги провокирай, ще ти откраднат чантата и ще избягат".

Но трите момчета я обръщат. Единият е късо подстриган арабин. Той я хваща за гърлото. Гьорен застава на колене, а когато си поема въздух, мъжът пъхва пениса си в устата й. Другият мъж, също арабин, се заема с панталона й. През това време третият мъж я псува на фарси и на кюрдски.

Гьорси е в тотален шок. На светлината от една улична лампа вижда лицето на един от насилниците си - пъпките му, мъхът по горната устна. Той е дебел, носи кожено яке.

Внезапно тя излиза от вцепенението си и го захапва за члена. Мъжът изкрещява, удря я, след това тримата побягват, като взимат чантата й.

Селин Гьорен започва да си мисли онова, което си мислят всички жени в нейното положение - че е било само кошмар, сън. Това, което прави толкова особен случаят на Селин е нейната реакция. Тя отива в полицията, но докладва само, че е станала жертва на обир. И то от мъже, които са говорили на немски. Въобще не споменава за изнасилването.

Селин Гьорен е политическа активистка с обещаваща кариера. Национален говорител е на младежката организация на Левите. Преди нападението тя има завършена представа за света: бежанците и чужденците са добри, обществото е лошо, защото е расистко. Решението е социализмът.

И тогава, тя, боркинята срещу дискриминацията на чужденците, става жертва на злоупотреба от страна на мъже, които по всичко изглежда са имигранти. Още същата нощ, Селин установява, че случката има политически измерения и съответно си прави изводите за себе си.

Около 4 месеца по-късно тя е в една от любимите си кръчми в Манхайм, до студентските общежития. Гьорен е с бяла блуза, косата й е сплетена на плитка, носи колие във формата на сърце, и ако до нея на масата не е приятелката й с лилавите коси, мнозина ще си помислят, че Селин е млада предприемачка. Девойката с лилавата коса е тук за подкрепление, двете се познават от движението на веганите антифашисти.

Преди изнасилването, в ролята си на партиен говорител, Селин е била на всеки ивент за посрещане на бежанци. Миналата година дори е посетила бежански лагер в Кюрдистан.

Това частично отговаря на въпроса защо Селин Гьорен е решила да подмени истината пред полицията.

Първата й мисъл след инцидента е била само да избяга. Тя се насочва към центъра на града. Докато минава през изоставен паркинг, усеща в джоба си мобилния си телефон. Вучерът й е свършил, но той не е нужен за спешния телефон 112. Тя звъни и пита дали наблизо има патрулна кола, казва, че е ограбена и че иска да даде показания.

Днес Селин твърди, че не споменава за изнасилването, защото не е искала да го обсъжда с непознатия мъж на телефона, а не че е искала да крие умишлено . Служителят я упътва към близкия патрул, но вместо това тя тръгва да търси телефонна кабина, за да се обади на приятеля си, който да я прибере.

В този момент тя не мисли за травмите си, а за митинга срещу расизма и сексизма, на който трябва да говори след няколко часа.

Пред очите й са изгорените домове на емигрантите, униженията, на които са подложени след  злополучната Коледа на площада в Кьолн. Селин хем не иска нападателите й да се измъкнат, хем се страхува, че случаят може да стане повод за още расизъм.

Вместо телефонна кабина, Селин стига до хотел, където моли да се обади по телефона. Портиерът вижда, че е страшно объркана и звъни на полицията. Пристигат три патрулни коли. Един от служителите на реда я пита дали тя е жената с откраднатата чанта. Гьорен кимва. Вторият въпрос на полицая е "Бежанци ли бяха". Това разгневява Селин, тя обявява мъжа за расист на ум, а на глас казва само "Не". Обяснява, че е нападната от смесена група германци и чужденци, всички говорели на немски. За изнасилването не казва нищо,  толкова е ядосана на полицая. Час по късно Селин дава същите показания.

Селин казва, че е реагирала първосигнално, а първата лъжа води след себе си други. Приятелката й с лилавите коси избухва в защитна реч. Според нея Гьорен е постъпила подобна на жените, които бранят мъжете си насилници. И че ако настроенията в Германия срещу чужденците не бяха толкова крайни, приятелката й вероятно щеше да реагира по друг начин.

Намерението на Селин да не казва на никого, се проваля още същата нощ. В момента, в който си ляга до приятеля си, Селин започва да плаче. Разказва му случилото се и казва колко мръсна се чувства.

Приятелят й избухва не само срещу извършителите, но и срещу нея. Опитва се да я накара  да отидат отново в полицията. Днес Селин говори открито за случилото се, иска да накара други жертви да не повтарят грешката й, да крият истината заради политическите последствия, които би могла да има.

След като на другия ден приятелят й отива в университета, на Селин й става ясно, че е постъпила неправилно.

Тя иска да се върне обратно в полицията, но не знае какво да каже и с кого да говори.

Търси помощ от любимата група за взаимопомощ на левичарите Safe Space. Затворена група във Фейсбук, където се допускат само жени, които обсъждат дискриминация, лесбийство и др. подобни лични проблеми.

Селин споделя пред 60-те човека в групата случилото се. Много хора се включват и казват, че са имали сходни преживявания. На някои полицията не е помогнала. Други се съмняват, че има смисъл да се търси полицията изобщо, тъй като накрая все не се стига до наказани. Трети казват, че на властите не може да се вярва.

Докато Селин чете, приятелят й се прибира и започва да я убеждава да издаде насилниците, за да не посегнат на друга жена. Припомня й скорошно изнасилване до Водната кула, чийто извършител - арабин, още не е намерен. Дали не става дума за един и същ човек.

Така 12 часа след първия си сигнал, Гьорен отива отново в полицията. Казва, че извършителите не са говорили на немски и че са я изнасилили. Споделя, че никога не се е срамувала толкова много. Разпитът й продължава часове, следва оглед на мястото, където се случва насилието и медицински преглед.

След 2 дни тя се прибира вкъщи и всичко е щяло да бъде забравено, ако не попада на заглавие в местния вестник. Разбира, че другата изнасилена жена до Водната кула е дала грешни показания и се е оплела в свидетелския си разказ.

Тоест, навън вероятно не броди сериен изнасилвач. Гьорен побеснява и пише Фейсбук пост до другата жена, която очевидно по расистки подбуди е измислила цялата история с изнасилването си. Така случаят става публичен.

Гьорен започва да чете в интернет за себе си и изнасилването си. Повечето коментари са расистки и ползват случая й като пример за сбърканата политика на Германия по отношение на бежанската вълна.

Други коментари са от леви активисти, които я упрекват, че инструментализира съдбата си. Накрая Гьорен пише извинение до измислен имигрант от мъжки пол. "Много съжалявам за нас двамата. Ти нямаш сигурност, защото обществото ни е расистко. Аз нямам сигурност, защото живеем в едно сексиствко общество."

С това иска да каже, че сексисти има във всяко общество и че не трябва да се обвиняват само бежанците. Левичарите започват да я хвалят, колко добре приема случая. В десните онлайн форуми пишат: "Изнасилена социалистка благодари на изнасилвачите си".

Гьорен е затрупана от съобщения, в които непознати хора й желаят повторно изнасилване.

Самата Гьорен е мигрантка. Трябва ли да се мразя, се пита тя. Проблемът според нея е патриархалното и сексистко общество.

Извършителите на деянието не са намерени. Гьорен казва, че не е жертва, а потърпевша.

На една конференция преди няколко седмици, Селин среща свой познат със сирийски корени. Лицето му така й напомня на изнасилвача, че тя побягва в паниката си. Докато колегите й я избират повторно за председател, единственото, за което тя мисли, е как да контролира страха си.

После се извинява на познатия си, но все пак го моли да стои далеч от нея в близките дни.

Oще: араби  инсталация  кристо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

11 Nikkor | 05.07.201621:34

Аве сърпчето и чукчето и аз чак сега ги видех поклон

А това за "веганите-антифашисти" направо ме докара до делириум. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

10 Citizen X | 05.07.201616:05

Смеете се вие, а знаете ли, какво е да хостваш подобни създания - на 19-23, с недекларирани, но невероятно абсурдни (леви) убеждения и несъмнеността на собствената правота... Една щеше да ходи да лекува малките, бедни негърчета (Каролине от едно село Саар...), питах я барем избрала ли си е университета, дето ше и разкажат играта, Наташка искаше (вече 2-ра година) да научи Арабски, само време дето не и оставало (сумарно по мин. 3ч у фейса на най-новата врата на замзунг на ден), Юстус - който се оплакваше колко расизъм имало в Германия, поради което бил убеден левичар (и оставяше впечатлението, че би изпуснал напрежението на цяла една тълпа мигранти), Сара, която ядеше вегански кренвирши и повече и личеше, че яде кренвирши... Нагледал съм се на малоумници през каучсърфинг-а, други две ядяха корички хляб, но като ги изведох да видят нощна София, 200 кинти излетяха ей така (както и за всякакви други левичари). За тях има две правила - трябва да има фъндинг и парите на другите не миришат! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

9 boris | 04.07.201620:32

Тълпи от емигранти идват в Европа-мръсни, некултурни и слабо образовани. Нямат си никакво понятие как да се държат в цивизовано общество и знаят само едно - "по-добре на социалистите в устата, отколкото на фашистите в краката"!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.07.2016, 18:48

8 Snezha Velikova.10210008574080365 | 04.07.201619:02

Възмутителен материал, възмутителна журналистическа постъпка. Шпигел - жълтина отвсякъде - превръща нещо в новина половин година след събитието. Освен това в голямата си част историята е измислица и вие като журналисти абсолютно сте наясно с това. Да бяхте поне проверили как стоят нещата. Ако няма с какво да си пълните страницата, мога да ви давам идеи, но да печелите евтина популярност с подобни глупости, е срамно. Всички идиотски парцали като Блиц, ПИК и др. вече го препечатват. Професионалната хигиена е задължителна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

7 vanko | 04.07.201613:29

Според мен не става въпрос за някакви политически убеждения, било то десни или леви.
Виждаме поредният пример за тотално сбъркан мироглед и за понятия с подменено съдържание, оставяйки настрана естествената (донякъде) младежка наивност.


Извинявам се, но не можах да се сдържа:
"...двете се познават от движението на веганите антифашисти." Шокиран Смее се Шокиран Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

6 gothic | 04.07.201611:55

"Национален говорител е на младежката организация на Левите." Това изречение казва всичко...... Ако бях по-чувствителен, сигурно щях да повърна. Но за щастие не съм....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 04.07.201611:50

Бах тия емигранти, постоянно гледат да са фостата на либерал-социалистите.. muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

4 Nikkor | 03.07.201623:00

Ако някой се е съмнявал че на левичарите нещо не им е в ред...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 03.07.201622:37

Ха хаааа сега забелязах сърпичука.. поклон поклон muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 03.07.201620:21

Тотално неразбираема статия за някаква малоумна кифла с леви убеждения. Която освен лъжец е и много тъпа, след като не знае елементарни неща от живота.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.