Webcafe

Кърмене или адаптирани млека - заплахи, лобизъм и скандали

Webcafe по The Atlantic
11.07.2018, 17:29 (обновена 13.07.2018, 09:41)
кърмене

Заплахи, лобизъм и скандали около храненето на бебетата

Кърмене на бебета. Не звучи като тема, която ще разпали САЩ, а оттам и целия свят, и ще доведе до заплахи с международни санкции и спорове. Но ето, че и това се случи.

Всичко започна със статия на New York Times (NYT). В нея се твърди, че американските представители в Световната здравна организация (СЗО) в Женева стигат до крайности, за да да променят резолюция, свързана с кърменето.

Резолюцията няма задължаващ характер за държавите. Въпреки това американските делегати настояват от нея да се махнат частите, в които правителствата се призовават да "предпазват, насърчават и подкрепят кърменето", както и друг абзац, в който се призовават законотворците в тези страни да ограничат рекламирането на нездравословни хранителни продукти.

Когато тази тяхна инициатива не проработва, представителите на САЩ заплашват страната, която трябва да внесе резолюцията – Еквадор. Заплахата на американците е, че ако Еквадор предложи мерките, САЩ ще накажат страната с търговски санкции и ще преустановят предоставянето на важни помощи.

В крайна сметка, Русия се съгласява да внесе резолюцията за кърменето. САЩ не се опитват да заплашват тях, посочва NYT.

Говорител на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ, което води преговорния процес за резолюцията, отрича да са дискутирани търговски санкции.

Кейтлин Оукли посочва, че информациите от последните дни, които се опитват да изкарат Щатите като "анти-кърмаческа държава", са неверни. Това, за което САЩ се борили, е правото на жените да правят най-добрия избор за храненето на своите бебета.

Въпреки това статията на NYT шокира както представители на здравния сектор, така и майки, тъй като кърменето всъщност засяга цялото човечество. Според някои критици на действията на щатската делегация, случилото се е пример за това как администрацията на президента Доналд Тръмп "кляка" пред хранителната индустрия и производителите на бебешка формула – заместителят на естествена майчина кърма.

Представители на неправителствени организации, занимаващи се с храненето на майки и бебета, и представители на индустрията са присъствали на изслушване на здравното министерство на САЩ. Срещата се е провела две седмици преди заседанието на СЗО в Женева.

По време на тази среща представителите на индустрията се се обявили против готвената резолюция на СЗО. От предварително подготвени бележки за срещата става ясно, че група, защитаваща интересите на производителите на бебешки формули, вижда проблем в това, че препоръките на СЗО "предефинират всички млечни продукти за деца до 3 години като "заместители на кърмата".

Има призив правителството на САЩ да не приема препоръките и да отхвърли приемането на резолюцията.

Последвалото поредно кръстосване на шпаги в Женева е само епизод от продължаващата с десетилетия битка на производителите на бебешки формули, които в общи линии искат да продължат да рекламират продуктите си наравно с кърмата.

За да предпазят интересите си, те разчитат на лобизъм. Abbott Labarotories, която произвежда формулата Similac (заедно с редица други), например похарчва 790 000 долара за лобиране тази година. Компанията е харчила дори повече в тази насока през минали години.

"Ние подкрепяме целта да се увеличат нивата на кърмене, включително и промотирането само на кърмене през първите шест месеца, когато това е възможно, и продължаване на кърменето до две години. Но също така е важно всички майки да изберат най-добрите варианти за хранене както за бебетата си, така и за самите себе си", посочва в позиция представител на фирмата.

Някои жени разчитат на бебешка формула защото не могат или предпочитат да не кърмят. Много от тях, особено работещите в икономически проспериращи държави, кърмят, но понякога заместват кърмата си с бебешка формула.

Притесненията на здравните експерти са, че бедните жени в развиващите се страни купуват адаптирано мляко, защото си мислят, че е по-добра от кърмата. А когато запасите им намалеят, те го разреждат, понякога с не особено чиста вода.

Същевременно десетилетия наред производителите на бебешката формула търсят най-различни начини техните продукти да достигнат до все повече млади майки. В Ню Йорк през 70-те години, например, един производител прави така, че всяка майка, която бива изписана от болница, да получава безплатно бебешка формула. Някои компании наемат продавачки, които да обикалят из родилните отделения, да дават съвети на майките и внимателно да вмъкват в разговора ползите от бебешките формули.

Още тогава - през далечната 1981-а - Световната здравна организация с 118 гласа "за" и 1 "против" приема неангажиращ кодекс, чиято цел е да се спре насърчаването към използване на бебешка формула. От коя държава е гласът "против"? Съединените американски щати.

Въпреки че американското правителство има "интерес за окуражаване на кърменето", ограниченията за бебешката формула се противопоставят на "конституционните гаранции за свобода на речта и информацията", коментира Елиът Абрамс, помощник държавен секретар за международните организации, цитиран от NYT.

Днес в държавите, които забраняват рекламите или промотирането на бебешка формула, каквато е Бразилия, например, нивата на кърмене са по-високи в сравнение с тези, които нямат - като САЩ.

В същото време държави, които са превърнали кодекса на СЗО в закон, невинаги санкционират фирмите, които нарушават тези разпоредби. 130 държави ограничават рекламирането на бебешка формула след приемането на кодекса. Въпреки това проучване от 2010-а посочва 500 случая на нарушения в 46 държави.

Един от примерите е билборд в Лаос, на който е показано дете, което доволно хапва бебешка формула. Според педиатъра Джун Брейди това създава в някои майки впечатлението, че бебето им ще е по-здраво, ако го хранят с бебешка формула, а не с кърма.

През годините в различни части на САЩ също са правени опити да се рекламира кърменето или да се ограничи промотирането на бебешка формула. В един или друг момент тези мерки биват премахнати, без преди това да успеят да повишат нивата на кърмене в страната.

От 1981-а насам кодексът на СЗО за бебешката формула е променян няколко пъти чрез резолюции на организацията. Последната промяна е от 2016-а. Тазгодишната резолюция, станала повод за толкова спорове, обаче не е свързана с промяна на кодекса.

Тя е по-скромна и целта й е просто да припомни на държавите колко важно е да насърчават кърменето, както и да посочи кои са най-добрите практики около кърменето и ХИВ, или по време на природни бедствия.

Така дори за самите представители на НПО-тата е изненадващо, че САЩ реагират толкова агресивно, за да се противопоставят на резолюцията, макар тя да не повлиява сериозно на чиято и да е политика в тази сфера. Разбира се, агресивните действия са характерни за администрацията на Доналд Тръмп.

Самият американски президент също обърна внимание на казуса в Twitter, посочвайки, че статията на New York Times е "фалшива новина". По думите му САЩ подкрепят кърменето, но също така вярват, че "на жените не трябва да се отказва достъп до бебешка формула", тъй като много жени се нуждаят от този вариант заради "недохранване и бедност".

Oще: адаптирани млека  бебета  бебешка формула  доналд тръмп  кърмене  майки  сащ  световна здравна организация 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.