Защо забраниха на китайските туристи да ходят във Ватикана | webcafe.bg
Webcafe

Защо забраниха на китайските туристи да ходят във Ватикана

Webcafe
26.11.2017, 15:00 (обновена 28.11.2017, 11:29)
Китайски туристи

Снимка: © Getty Images

Когато политика, религия и туризъм се преплетат

"Туристическите агенции трябва да отменят всички обиколки, които включват Ватикана или базиликата "Св. Петър" в маршрутите си..." Това е част от нова директна директива, издадена от Националната туристическа администрация на Китай. Като основна причина се посочва, че страната няма дипломатически отношения с папската държава, съобщава радио "Свободна азия" (RFA).

С този си ход Китай пряко пречи на своите граждани да пътуват до града държава.

Ватиканът изостави опитите си да установи връзки с Пекин, след като католически свещеник беше затворен за съучастие в предполагаем заговор за убийството на върховния лидер Мао Цзедун през 1950 г.

За сметка на това Светият престол поддържа отношения с Тайван - наследниците на китайската република, които губят войната с комунистите през 1949 г. Оттогава на територията на КНР се установява атеизъм и религиозните общности често са подлагани на гонения.

Повечето туристически агенции в Китай са държавни, а властите им позволяват да организират екскурзии до 127 държави и региони по света, с изключение на 20 страни, които все още поддържат официални връзки с Тайван.

И все пак доскоро Пекин позволяваше на китайските туристи да посещават Ватикана, който обикновено представлява неразделна част от всяко пътуване до Рим.

Сега вече глобата за туристическа агенция, заловена, че предлага пътувания до папството, може да получи глоба до 300 хил. юана (малко над 45 хил. долара).

И въпреки че в подобни ситуации китайските власти рядко оставят следа от документи, новата директива може да се разглежда като начин за оказване на натиск върху Ватикана да прекъсне официалните си връзки с Тайван. Това е и неизбежното условие, което Пекин налага като единствен начин за започване на реални дипломатически връзки с папството.

Позовавайки се на източник от туристическите среди, RFA съобщава, че китайските власти "често поръчват на индустрията да спазва своите политически или дипломатически изисквания, без да се вижда, че го прави публично".

"Веднъж след като политиката е намесена, тя не се интересува от това, че бизнесът ти губи пари. Всичко, което е необходимо, е едно-единствено конферентно обаждане и никой няма да се осмели да предложи обиколки на въпросното място", коментира още той.

По подобен начин Китай вече се е намесвал спрямо държави като Южна Корея, Швеция, Япония и т.н. Тогава от бизнеса изпаднаха много туроператори, които под налагането на бан върху някоя от тези държави изгубиха значителна част от приходите си.

Отношенията между Пекин и Ватикана са подложени на сериозно напрежение под управлението на президента Си Дзинпин.

Под неговото ръководство Китай налага все повече и повече свои собствени епископи без одобрение от Ватикана, за да отговори на нуждите на растящото католическо население.

Това е политика на правителството в Пекин да се откъсне от потенциална зависимост на страната от Ватикана. Според папството обаче в страната освен официално признатите около 6 млн. католици има още 10 млн. души, които се крият и са лоялни на Светия престол.

Oще: ватиканът  китай  китайски туристи  папството  светият престол  туризъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.