Селото, в което властва унгарският ловец на бежанци | webcafe.bg
Webcafe

Селото, в което властва унгарският ловец на бежанци

Webcafe
07.02.2017, 18:41 (обновена 09.02.2017, 15:25)
Ласло Торачкай

Снимка: © facebook.com/laszlo.toroczkai/

Ласло Торочкай (със знамето в средата) не е случайно име - той е новата звезда на крайнодесните в Унгария, вицепрезидент на националистическата партия за „по-добра Унгария" - Йоббик, и явен ксенофоб

Асоталом е малко унгарско село с население от около 4 100 души. Намира се на около два часа път от столицата Будапеща. То обаче е световно известно като границата между Сърбия и Европейския съюз.

Именно оттам имигрантите се вливаха в Унгария, за да потърсят убежище или кратък път към Австрия и Германия. След като през 2015 година над 100 000 имигранти от различни държави и военни зони преминаха границата между Унгария и Сърбия, премиерът Виктор Понта (май 2012 - ноември 2015) нареди изграждането на ограда, която да държи чужденците вън.

Редовно се появяват снимки от селото, на които мигранти са съборени на колене с ръце зад тила, заснети като ловни трофеи, а край тях стоят въоръжени мъже. Ако картината ви напомня за Динко от Ямбол, не сте далеч от истината. Най-остър привърженик на силните унгарски граници и враг на мюсюлманската култура е кметът на селото - Ласло Торочкай.

Той е строен млад мъж, готов да защитава Асоталом от нашественици. През 2015 година дори засне клип, в който мъже на мотори и на коне се движат около границата на фона на драматична музика, а кметът разяснява на нелегалните имигранти, че с действията си лесно могат да свършат в затвора. Във видеото той ги призовава да стигнат до Германия през Словения и Хърватия, а не през Унгария. И ги предупреждава, че Асоталом е „лошо място".

Две години по-късно Ласло Торочкай вече има нов план - създаването на бяла утопия, в която мюсюлманската култура няма място. Асоталом забрани носенето на забрадки и призивите към молитви. Той се надява да привлече към каузата си и други християни от Европа, които не одобряват мултикултурализма в страните си.

"Предимно приветстваме хора от Западна Европа - хора, които не биха искали да живеят в мултикултурно общество," разказва кметът на селото Ласло Торочкай. "Не бихме искали да привличаме мюсюлмани в селото ни."

Според него, ако голям брой мюсюлмани пристигнат в селото, те няма да могат да се интегрират в християнската общност, което ще заплаши традициите на селото.

"Можем да видим как големи мюсюлмански общности в Западна Европа не можаха да се интегрират - и не искаме да се случи същото и тук," казва той. "Бих искал Европа да принадлежи на европейците, Азия - на азиатците, и Африка на африканците. Не е толкова сложно", казва още Торочкай.

Бежанската криза е допринесла за засилване на антиемигрантските нагласи в големи части на Европа - и Унгария не е изключение. В пика на емигрантската криза, около 10 000 души дневно са пресичали сръбско-унгарската граница - намираща се на минути път от Асоталом.

Без мюсюлмани и гейове

Възползвайки се от тревогите на унгарците, Торочкай въвежда в селото си разпоредби със спорна законова стойност, според които е забранено носенето на мюсюлманско облекло от рода на хиджаба и призивите към молитви, а също така поставят извън закона публичната демонстрация на интимност между хомосексуалните.

Внасят се и промени, които да предотвратят строителството на джамии, въпреки че в момента в селото живеят само двама мюсюлмани. Жителите на селото твърдят, че и двамата са напълно интегрирани, а самите мюсюлмани от Асоталом отказват да застават пред камерите на медиите, за да не привличат твърде много внимание към себе си.

Според мнозина юристи кметските разпоредби противоречат на унгарската конституция. Затова и не е изненада, че бяха отменени от правителството в средата на февруари. Въпреки че нямат законова стойност обаче, те се радват на подкрепата на много от членовете на местната общност.

Кметът се надява селото да бъде пример за това, което той нарича "война срещу мюсюлманската култура".

Той поддържа денонощни гранични патрули, които според него ще привлекат бели европейци, които ще предпочетат да живеят там.

Магнит за хора с крайни убеждения

Крайнодясната организация Knights Templar International рекламира домове в Асоталом на страницата си във Facebook. Сред нейните членове са Ник Грифин, бивш лидер на Британската национална партия, и бившия ковчежник на партията Джим Доусън.

"Разговарял съм с Доусън," обяснява Торочкай. "Той дойде в Асоталом на няколко пъти като частно лице, просто за да огледа как стоят нещата тук. И Ник Грифин също е идвал с него."

В миналото Грифин е описвал Унгария като "място, където да избягаме от ада, който предстои да се разтвори над Западна Европа".

Торочкай твърди, че охотно би посрещнал англичани и други западноевропейци.

Запитан дали се опитва да създаде бяло расистко село, Торочкай отвръща: "Аз не съм използвал думата "бяло". Но доколкото сме бяло, европейско, християнско население, искаме да останем такива."

"Ако бяхме черни, щяхме да искаме да останем черно село. Но това е реалността, и ние искаме да запазим тази реалност", казва още той.

Ласло Торочкай не е случайно име - той е новата звезда на крайнодесните в Унгария, вицепрезидент на националистическата партия за „по-добра Унгария" - Йоббик, и явен ксенофоб. Започва кариерата си в Будапеща, но се мести в селото, което превръща в своя крепост. Заобиколен от защитници на границата, той си изгражда образа на пазител на унгарските ценности.

Това, че среща положителни реакции от сънародниците си, също не е изненада - Унгария е сред страните, които в най-голяма степен затегнаха границите си заради мигрантската вълна. Не само издигнаха ограда, която да пречи на нелегалното влизане в страната, но и засили охраната така, че граничарите да връщат търсещите убежище обратно в Сърбия.

През есента в страната се проведе и референдум, с който 98,2 прожента от гласувалите унгарци отхвърлиха мигрантските квоти, но допитването не беше признато за валидно заради ниската избирателна активност.

Oще: бежанци  бурка  виктор понта  забрадки  имигранти  крайнодесни  ксенофобия  ласло торочкай  мюсюлмани  нелегални имигранти  никаб  хиджаб  ценности 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 09.02.201720:00

И по светло, щото по тъмно не се виждат Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

27 KingoftheROAD | 09.02.201719:47

у Мурманск, моите прЕатели така праят

http://www.budnaera.com/pix-common/re-Russia.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

26 KingoftheROAD | 09.02.201719:44

http://rodinabg.com/images/articles/1482512217.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

25 KingoftheROAD | 09.02.201713:36

Ами да, те сами се изпопуцали един друг. Кой им е виновен? В тъмното така се получава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

24 Dear Ivan | 09.02.201713:07

Ми братчед, кво сега, било е късно, никой нищо не е видял. Нормално, хората се прибират в къщи да вечерят и да се видят със семейството си. Никой не е длъжен да виси на улицата и да ги пази. Най-вероятно това са някакви разпри между тях самите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

23 KingoftheROAD | 09.02.201712:20

Павуре, помниш миналата година, когато някой застреля БЕЖАНЕЦ, в района на гр. Средец с рикотет от въздуха? Е по-късно някой подшушнал в Турция че на границата в България се стреля на месо. Страх лозе пази. Прав е братчеда. А и освен това какво пречи да си купим няколко пушкала - еърсотф или пейнтбол, и си поиграем на стражари и апаши недалеч от границата? Отдавна няма гранични зони, ни никой не може да ни забрани това ДЕМОКРАТИЧНО право.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

22 Dear Ivan | 09.02.201710:22

Абе павуре, сеа, това ли ти е работата, да ме стряскаш рано сутрин Усмивка Дано не, но има начини. Падне саксия, поднесе кола, "Господин съдия, тя се подхлъзна и падна на ножа, и така седем пъти", и като се разчуе... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 09.02.201708:53

''Под засиления натиск за затягане на мерките за сигурност след терористичната атака във федералната столица Берлин, германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък ще представи плановете за принудително репатриране на мигрантите, получили отказ за убежище в страната, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус.''

Познай къде ше ги репатрират?Не,не в Пенджаб и Киншаса.У София,Скопие и Дубровник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

20 Туурчинов не Турчииноф | 08.02.201721:34

Ваистина приказките с най-много екшън са притурени. Но имаше приказка с едни рибки, които говорят докато ги пържат, принц наполовина от мрамор и прокажен любовник на принцесата - потресаваща. Дори тази за Али Баба - нищо религиозно или етно културно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

19 Dear Ivan | 08.02.201717:04

Хасане, тези политически боклуци и безмозъчни обществени папагали говорят така, защото на мигрантите се дава от чуждото или от общото. Чуждото, тоест друга държава, или общото, тоест собствената държава, те ги смятат за свои само когато могат лично да откраднат от тях. Иначе не ги интересуват и много обичат да се покажат благородни с чужда пита. Само обаче някой да им се чучне в личния двор, в личния хол, в личния апартамент или в личната вила, веднага ще започнат да тговорят обратното и да надават вой до небесата.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.