Webcafe

Джордж Сорос, Чарлз Кох и амбициите да сложат край на "безкрайната война"

Webcafe, по Vox
02.07.2019, 19:04 (обновена 07.07.2019, 16:35)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

Милиардерите искат да променят външната политика на САЩ

Зад най-новия тинк танк на Вашингтон, окръг Колумбия, стои необичайното партньорство на двама много богати филантропи. Организацията е основана тази седмица и се нарича Институт за отговорно държавно управление "Куинси".

Тя е дело на милиардерите Джордж Сорос и Чарлз Кох, а мисията им е да се справят с войните, които външната политика на САЩ налага.

Изданието "The Boston Globe" нарича сътрудничеството "едно от най-забележителните партньорства в модерната американска история". Това не е само защото Сорос е един от най-силно ненавижданите фигури от десните заради подкрепата си за по-свободна миграция и защото името му често е намесено в различни конспиративни теории.

Не е и само защото Кох от своя страна е критикуван за щедрите дарения за Републиканската партия и заради противопоставянето му срещу мерки за климатичните промени.

Институтът е кръстен на американския президент Джон Куинси Адамс и официално ще отвори врати през септември. Причината да бъде взето точно името на Куинси е, че през 1821 г. президентът произнася реч, в която казва, че "Америка не бива да отива в чужбина в търсене на чудовища, които да унищожава".

В изявление на уебсайта си институтът твърди, че САЩ отдавна е загърбил посланието на Куинси Адамс.

На интернет страницата се допълва още, че последиците от това поведение вече са ужасяващи и от хуманитарна гледна точка, и за американските национални интереси.

Зад тинк танка са сериозни капиталовложения. Фондацията на Сорос "Отворено общество" и едноименната фондация "Чарлз Кох" са дарили по половин милион долара за основаването му. Други 800 хил. долара идват от частни дарители.

Сорос и Кох имат драстични разминавания по редица теми, но явно тук постигат пълно съгласие. Двамата са на диаметрално противоположни позиции по теми като престоя в затворите и борбата с онлайн екстремизма. Повечето американски либертарианци са съгласни с политиките на републиканците и с тези на Кох и твърдо се противопоставят на инициативи на Сорос като тази за по-високи данъци за бизнеса.

Но що се отнася за външната политика, често се получават несъгласия и разминавания, независимо от партийните пристрастия.

Явно по темата за световния мир Сорос и Кох постигат завидно съгласие. "За мен външната политика е форма на лудост", заявява Чарлз Кох в телевизионно интервю през 2015 г.

Той допълва, че американците непрекъснато свалят чуждестранни диктатори, но не предлагат никаква по-добра тяхна алтернатива, а междувременно провалят живота на хиляди хора и в процеса загиват и американски граждани. Това не е просто позиция, която го разграничава от републиканците, тя е и в разрез с демократическите разбирания.

Сорос, оцелял от Холокоста унгарски емигрант, също от известно време критикува милитаризма на САЩ. През 2006 г. например той публикува в "Wall Street Journal" така наречената "Война с терора", където твърди, че това не е изпитание на волята, а на схващането за реалност.

"Безкрайната война срещу невидим враг нанася огромни щети върху силата ни и престижа на обществото ни", пише Сорос. Войната, според него, води до изключителна злоупотреба с власт, нарушаване на универсалните човешки права и, не на последно място, струва много пари.

Кох и Сорос може да имат несъгласия за вътрешната политика и по въпроса как точно Америка ще спре военните си интервенции зад граница, но идеята, която искат да прокарат, е крайно необходима. Във Вашингтон има много тинк танкове, ориентирани към външната политика, но те работят основно с разбиранията кога точно е благоприятно САЩ да нападне и кога е по-добре да се въздържи да да воюва.

Но има и място за друга перспектива.

Филантропията е мощен инструмент за промени в масовите схващания - факт, който невинаги е в положителна насока. Но Сорос и Кох са сред милиардерите, които имат средствата да развиват своята филантропия, за да наложат своите възгледи.

Сорос има състояние от 8 млрд. долара и дарява 32 млрд. долара за филантропската си фондация "Отворено общество". Чарлз Кох е един от най-богатите хора на планетата и има състояние от около 50 млрд. долара. Тези суми дават на двамата степен на власт и влияние в света, каквито почти всеки може само да сънува.

Нова вълна от критики поставя под въпрос дали властта на богатите филантропи не влияе отрицателно на демокрацията - не само когато са похарчили парите си безразсъдно или с лоши намерения, но и когато са ги дали с добра умисъл. Вместо да направят света по-добър, според мнозина с тези дотации филантропите само се застраховат от критики.

Факт е, че някои каузи могат да проработят, само ако са финансирани от богатите филантропи.

Понякога това са каузи, които никога няма да бъдат подкрепени от правителството, както е в случая с Института "Куинси". Той иска да промени външната политика на САЩ, а подобна инициатива не може да разчита на финансиране от данъци.

Oще: война  демократи  джордж сорос  институт куинси  кох  куинси  републиканци  сорос  чарлз кох 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

26 Mako | 07.07.201910:23

SamVaims | 06.07.201915:40

Здравейте, тъпи комунистически изчадия /гети, дядо аджи и онзи третия/. Искам да хленчите и да страдате още. Премиерът Иван Костов ви го нахлузи мощно с боксова ръкавица с приватизацията.
=============================================

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

25 Harry | 07.07.201909:03

Здравей SamVaims, сигурно не знаеш, Иван Костов раздаде всичко само на комунисти, наши, съветски и американски - и те от съветски произход. Намига

А Путин изтрепа и прати по затворите тези крипто-комунисти - разните там березовци и ходорковци...

Когато наричате Путин е комунист, ставате смешни! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

24 SamVaims | 06.07.201915:40

Здравейте, тъпи комунистически изчадия /гети, дядо аджи и онзи третия/. Искам да хленчите и да страдате още. Премиерът Иван Костов ви го нахлузи мощно с боксова ръкавица с приватизацията.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 05.07.201913:43

...Като цяло помнете, че социализма е болест, вирусът се предава неусетно и приятно/ точно като СПИН/, мозъчните повреди са тежки, а от последиците страдат всички . ...

Вярно, и тебе е поразил яко с шизофрения. От пучитател на Айн Ранд стана хвалител на филантропи. Но не се самоласкай, тъпотиите ти в сайта не предизвикват страдания у никого, само досада.
За филантропа Шорош и предателя Стоянов се изказаха достатъчно, мога само да ги подкрепя.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

22 GETI | 05.07.201910:32

>Това засяга територията на 188 общини, като с приоритет са най- силно засегнатите от националната катастрофа, предизвикана от СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО правителство на Жан Виденов.

****
Глупости на търкалета...

https://www.facebook.com/sds.sofia/posts/265891736890287/
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

21 GETI | 05.07.201910:31

>Другото е, че през 1997-1998 година Сорос дарява на България 11 милиона долара. През тези 2 години е реализирана цяла национална програма за училищно хранене в размер на 10 милиона долара, обхващаща 200 хиляди ученици от над 2000 училища и деца от повече от 1000 детски градини.

****

Жан Виденов си замина, след като спря парите за Сорош и Отворено общество от националния бюджет.
Специално в България, при този процес, фондацията му получава може би 'най-добрите условия' от държавите, в които е планиран преход с подмяна. Точно преди 29 г. с ПМС № 76/20.07.1990 г. другаря А.Луканов, осигурява на фондацията около 20 млн.лева годишен бюджет от бюджета на планираната за ограбване България заедно с много екстри – 500 000 лева за първоначални разходи на фондацията (от държавния бюджет, естествено), дава се съгласие фондацията да извършва спомагателни стопански дейности с прикрепени към нея (като собствени звена) печатница,издателство и информационен център.
Предоставени са помещения в НДК.Фондацията е освободена от мита,данъци и такси.Има и други благини за фондацията, дошла да 'инвестира' ....В същата година др. Луканов с друго ПМС налага таван на пенсиите понеже държавата била във финансова криза. Естествено, че е в криза след като и няколко милиардният пенсионен фонд е ограбен и сега 'експертите' дрънкат, че нямало такъв фонд понеже пенсионната система не била осигурителна. Така се внушава,че няма нужда да се търсят тези пари. С чужда пита помен се прави - България (разбирай най-бедните и най-честните) плаща от собствения си джоб за включването и в новата геополитическа схема. След това очистиха потомствения агент, като употребен по предназначение. Да не би да е първия случай, когато се харчат вече ненужни и опасни за бъдещето на процеса агенти.

Жан Виденов беше човекът през 1996, който спря парите на Сорос от държавата (набъбнали вече на над 42 милиона ).Т.е. сорош е дарил на България част от собствените и държавни пари. Мнооого филантропско...за балъците.
А Виденов като премиер, не открадна нищо от тази позиция във властта и е единствен до сега.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

20 GETI | 05.07.201910:04

>Аз само плахо да попитам. Някой от тук плюещите койоти по Сорос, знае ли защо той е награден с орден Стара планина, първа степен, от президента Петър Стоянов?

****

А, аз смело да попитам:

Защо Пешо Стоянов върна История Славяно Българска на византийците?
Защо този родоотстъпник искаше да замени кирилицата с латиницата?!
Забравихте ли го? Аз не.Това проатлантическо мекере и национален предател пледираше да се чества 700-годишнината на Османската империя, упражнила геноцид над българите в продължение на пет века.

Стоянов беше автор на доста антибългарски ходове - извини се в турския парламент за т. нар. възродителен процес, с което призна васалната роля на България пред Турция; заяви във Вашингтон, че България трябва да се откаже от суверенитета си и беше основен фактор за приемането на т. нар. Конвенция за защита на малцинствата, която даде повод да бъдат вкарани новини на турски език в БНТ и днес различни групи у нас да настояват, че България е 'мултиетническа държава'.
За тая сороспийска проститутка е най-малкото да награди с орден ментора си...
Когато такива антибългарски соросоиди като Стоянов и Костов ги вкараме да гният в затвора, тогава ще има и надежда за нещастната ни страна.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 04.07.201922:25

"...през 1997-1998 година Сорос дарява на България 11 милиона долара.

...националната катастрофа, предизвикана от СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО правителство на Жан Виденов. "

Тази криза я предизвика Сорос, и спечели от нея 300 милиона $, дал е 11 милиона за рекламата си, да се представи като добрия дядо Коледа.

Бизнеса на Сорос е такъв, играе срещу националните валути и ограбва народите, а както по-долу съм цитирал един честен човек, ИКОНОМИЧЕСКИТЕ КРИЗИ ГИ ПРЕДИЗВИКВАТ ПСИХОПАТИТЕ, ЗА ДА ОГРАБЯТ ДРУГИТЕ И ДА ЗАБОГАТЕЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.

Жан Виденов е отказал на Сорос предложените "реформи", отказал е дори да го приеме, и Сорос ни отговори с криза.

Много сте наивни!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

18 SamVaims | 04.07.201921:26

"""Петър Стоянов заработва насъщния като соросоид в разни либерални и глобалистки НПО, естествено е да дава на американските кръвопийци ордени, малко ли пари са му платили"""
Това е едното възможно обяснение. Другото е, че през 1997-1998 година Сорос дарява на България 11 милиона долара. През тези 2 години е реализирана цяла национална програма за училищно хранене в размер на 10 милиона долара, обхващаща 200 хиляди ученици от над 2000 училища и деца от повече от 1000 детски градини. Това засяга територията на 188 общини, като с приоритет са най- силно засегнатите от националната катастрофа, предизвикана от СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО правителство на Жан Виденов.
С останалите пари са направени кухни за бедни, отпуснати са пари за деца от социално слаби семейства.
Като цяло помнете, че социализма е болест, вирусът се предава неусетно и приятно/ точно като СПИН/, мозъчните повреди са тежки, а от последиците страдат всички .
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

17 Harry | 04.07.201920:41

Петър Стоянов заработва насъщния като соросоид в разни либерални и глобалистки НПО, естествено е да дава на американските кръвопийци ордени, малко ли пари са му платили
   

оценка

+3 -0