Забранената любов | webcafe.bg
Webcafe

Забранена любов

Webcafe.bg, по BBC
15.02.2016, 15:14 (обновена 17.02.2016, 07:32)
Папа Йоан Павел II

Снимка: © Getty Images

Папа Йоан Павел II е сред най-важните личности на миналия век

Папа Йоан Павел II е нееднозначният символ за религиозна чистота в последните десетилетия. Полският папа е достоен пример за подражание - и като духовник, и като политик, но сега наяве излиза романтичната страница в неговия живот - 30-годишна платонична връзка с омъжена жена.

Стотици писма и снимки разкриват взаимоотношенията им, но няма доказателство, че Йоан Павел II някога е нарушил обета пред Бог за плътско въздържание и безбрачие. От 2008-ма година насам документите са пазени в тайна от Полската държавна библиотека и от тях може да се заключи, че духовникът се е опитвал сам да угаси искрата.

В началото е науката

През 1973-та година родената в Полша, но образована в САЩ Анна-Тереза Тимениецка се свързва с тогавашния кардинал и архиепископ на Краков Карол Войтила, каквото е светското име на бъдещия папа. Тимениецка е философ по образование и пише книга, така че срещата им на живо е била плод на научен интерес.

Тогава тя е омъжена за известен икономист от Харвард, с три деца, а той е на 53 години.

Първите писма между двамата са строго професионални, но с течение на времето прерастват в нещо повече. Година по-късно Войтила пише на Анна-Тереза, че препрочита четири нейни писма, получени в рамките на един месец, защото са „толкова смислени и дълбоко лични".

През 70-те години в комунистическа Полша такива отношения, дори работни, между духовник и жена, са рисковани. Тайната полиция следи лидерите на църквата, която приема за враг. Самият Войтила също е обект на интерес, източници разказват, че домът и офисът му са били подслушвани.

Двамата решават да работят по англоезичната версия на книгата на кардинала. Документирани са редица техни срещи - на четири очи и в присъствието на секретар, включително и по-късно във Ватикана.

Снимките показват висшия духовник и Тимениецка на къмпинг в планината, ски ваканции, разходки в провинцията.

През 1976-та година Войтила посещава САЩ за католическа конференция и получава покана да отседне при семейство Тимениецки в Нова Англия. По-късно съпругът й Хендрик Халтакър става икономически съветник на Светия престол и дава идеи за реформи в бюджета на Ватикана.

Кореспонденцията след това минава в тон, който може да се тълкува като опит на католическия духовник да задържи връзката на духовно ниво.

Очевидно Тимениецка се влюбва в него и му разкрива това, но той следва християнските догми.

„Моя скъпа Тереза, получих и трите ти писма. Пишеш, че си разкъсвана, но не открих отговор за тези думи", пише кардиналът, този път от Рим. В следващите писма той допълва, че търси как да отговори на думите й: „Аз ти принадлежа".

И го намира. Подарява й своя много скъпа вещ - молитвена огърлица, т.нар. скапуларий, защото „Измеренията, в които те приемам и усещам, са във всички ситуации, когато си близо и когато си далеч".

След като е избран за глава на Римокатолическата църква, той пише на Анна-Тереза, че кореспонденцията между тях не трябва да прекъсва, както и "обменът на идеи, които винаги съм смятал за толкова креативни и плодотворни".

„Обещавам да запомня всичко в този нов етап от моя път", допълва папата.

Писмата и снимките са купени от личния архив на Тимениецка за 7-цифрена сума. Когато една държавна библиотека дава толкова пари за документи, свързани с една от най-важните личности на миналия век, публиката обикновено очаква фанфари и големи новини. Нищо такова не се случва.

Йоан Павел II е поддържал приятелски отношения с много жени, включително с психоложката Ванда Полтавска, с която са поддържали десетилетна кореспонденция.

Анна-Тереза зачестява посещенията във Ватикана, след като в началото на 90-те години папата е диагностициран с болестта на Паркинсон и става все по-изолиран от висшия клир. Тя му носи снимки и цветя, а в кореспонденцията им има много спомени за преживяното.

След последното си посещение в Полша през 2002-ра година, папата й пише: „Нашата родина, толкова много места, където се срещахме, разговаряхме, места, които бяха важни за нас, където откривахме красотата на Божието присъствие".

Йоан Павел II почина през 2005-та година след 27-годишно папство. През 2014-та той бе признат за светец.

Oще: безбрачие  ватикана  карол войтила  католическа църква  любов на папата  любов на свещеник  папа йоан павел ii  платонична любов  платонична любов на папата  рим 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.