Webcafe

В затвора за принцове

Webcafe по BBC
29.11.2017, 13:58 (обновена 01.12.2017, 17:21)

1 от 8 снимки Назад Напред

Хотел "Риц-Карлтън" в Рияд

Снимка: © ritzcarlton.com

Къде живеят затворените за корупция саудитски принцове и високопоставени личности

Саудитският принц Митеб бин Абдула (65г.), който беше арестуван заедно с други саудитски принцове  в петзвездния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, е получил разрешение да го напусне.

Високопоставеният принц Абдула се е съгласил да плати повече от 1 млрд. долара и да признае, че е замесен в корупция, "включваща известни казуси", в замяна на свободата да напусне луксозния хотел в Рияд, където той беше задържан заедно с други лица, арестувани по обвинения в корупция.

65-годишният син на покойния крал Абдула и бивш ръководител на елитната Национална гвардия беше смятан за един от основните претенденти за престола. Затова и мнозина смятат, че с ареста си той е отстранен от престолонаследника Мохамед бин Салман, който разчиства възможните претенденти за трона.

Какво става обаче в "затвора" на арабските принцове? В хотел петзвездния хотел все още има задържани над 200 "специални гости", сред които и много принцове.

Рекламиран като "убежище за хората, които желаят просто към тях да се отнасят като към кралски особи", хотел "Риц-Карлтън" в Рияд в момента наистина се грижи за хора от висшата аристокрация на Саудитска Арабия, но в случая те нито са търсили това, а още по-малко са го желали.

Хотелът се превърна в своеобразен затвор за арестуваните при акцията на антикорупционното звено на страната, ръководено от 32-годишния престолонаследник принц Мохамед.

От няколко седмици насам именно този хотел се превръща в едно от най-интересните места на света. В Рияд се носят само слухове какво се случва в там. Никой не влиза и не излиза големите черни метални порти, без да има официално разрешение. С такова успява да се сдобие екип на BBC, който разказва какво е видял в едно от най-строго охраняваните места в момента.

Това е първото посещение на журналисти в хотела, откакто той се е превърнал в затвор. Екипът на BBC обаче няма никакво право да заснема никакви лица или да записва разговори.

Те са пуснати в хотела малко след полунощ за няколко часа - време, крайно недостатъчно да се добие пълна представа за това, което се случва там. И все пак някои неща не могат да останат незабелязани.

Едно от тези неща е мълчанието. Макар и посред нощ, в хотела да има живот. Групички мъже, облечени в традиционните бели роби си говорят приглушено в тъмните ъгли на огромното фоайе. Почти никой не вдига поглед като само от време на време звънът от порцеланови чаши за чай или сребърни лъжички нарушава тишината.

Настроението вероятно е било съвсем различно сред част от най-привилегирования саудитски елит, който се озовава в ареста горе долу по същото време на 4 ноември.

"Те не вярваха какво им се случва. Мислеха си, че това е някакво шоу, което няма да продължи дълго", казва един официален представител, който се идентифицира единствено като член на "специалния комитет", който провежда антикорупционната операция.

"Естествено, че бяха ядосани. "Ако кажеш някому "ти си крадец", той се ядосва. А представете си, ако е ВИП", признава мъжът със зле прикрито удовлетворение.

На екипа на BBC е предоставен кратък брифинг за ситуацията в хотела, но с условие, че имената от него няма да се появяват никъде. Представител на прокуратурата и на независима организация за човешките права обяснява защо са използвали това място за затвор - "Страхувахме се, че някои хора биха могли да избягат, затова трябваше да ги държим тук."

Един от любопитните моменти в цялата антикорупционна акция беше фактът, че така и не се появи официален списък с арестуваните лица, нито конкретните обвинения. Каквото е станало ясно досега - имена, измами и т.н. - е било дело на журналистически публикации.

Тук изниква въпросът защо точно тези хора, а не някои други, са попаднали под ударите на закона - тема, която продължава да буди спекулации, че операцията е безпощаден удар срещу противниците на принц Мохамед бин Салман в двореца.

По думите на служителя на прокуратурата обаче се оказва, че за всеки от задържаните има дълго досие. През последните две години под ръководството на престолонаследника специален екип събира доказателства в дълбока тайна, а някои от документите датират отпреди десетилетия. Затова и още със създаването си със специален кралски декрет, комисията за борба с корупцията се захваща с арестите.

Запитан относно законността на операцията, той отговаря с цитати от саудитските закони и с изтъкване на независимостта на прокуратурата. Според него става дума за "предварително разследване".

"Приканваме хората, които са взели пари, да ги върнат. Това е дружелюбен процес", добавя представителят на антикорупционната служба и изтъква, че на всекиго от арестантите е казано: "Ние ще ви покажем доказателствата и ще решим проблема".

Според информацията от персонала в хотела по-голямата част от арестуваните предпочитат да прекарват времето си по стаите и избягват контакт едни с други. Според служителите вероятно са фокусирани върху това как да се измъкнат от затвора си. Въобще цялото настроение, което витае във въздуха е на сериозност и тревожност.

Интерес предизвиква и новия регистър с посетители в "Риц-Карлтън", които помагат на разследването и на цялостната операция. В него влизат експерти от министерства, финансисти, банкери и ексбанкери, специалисти по пране на пари, служители в съдебната система, имотни брокери. Те работят на смени по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, за да подпомогнат операцията. Някои отсядат в хотела, други работят от офисите си. Заедно с медицинските екипи и охраната, над 500 души в момента са регистрирани в хотела на издръжка на кралството.

Преди дни няколко от заподозрените са били освободени. Официално те са успели да изяснят обстоятелствата в досиетата си и са доказали, че са невинни.

Само 4% от задържаните са заявили, че ще заведат дела срещу тези, които са ги арестували. За сметка на това останалите са готови да се споразумеят. Това означава да дадат значителни суми пари или друго имущество на саудитската хазна в замяна на свободата си, какъвто очевидно е и случаят с принц Митеб бин Абдула.

Бизнесмен от Рияд, който е видял част от документите, споделя, че над 1900 банкови сметки, включително на членове на семействата на заподозрените, са блокирани. Според различни информации властите в Саудитска Арабия търсят авоари на стойност 800 милиарда долара. "Дори да си върнем 200 милиарда, ще бъде добре", коментира обаче представител на специалния комитет за борба с корупцията.

Той дава пример - ако една позлатена чаша за кафе трябва да струва 10 долара по принцип, след корупцията тя се оскъпява до 100 долара. След това цитира примери от досиетата - недовършени училища и болници, които струват 100 млн. долара, но цената им би трябвало да е една трета от това.

Въпреки реномето на хотела и обещанията за кралско обслужване, извън стените му се носят слухове за лошо отношение към задържаните, малтретиране и медицински проблеми.

"Някои от гостите са възрастни, някои страдат от диабет, сърдечни или други болести", обяснява представителят на организацията за човешки права.

Той пояснява, че здравният център работи денонощно с лекари и медицински сестри, че стаите се проверяват, че се доставят специални лекарства от домовете на задържаните.

И все пак - в хотела се усещат стрес и гняв, които се предават и извън стените му.

"Това е кошмар. Синът на шефа е вътре и всички се тревожим", споделя лекарка. По нейни думи има слухове за насилие по време на разпитите и за това, че често викат в хотела специалисти по сърдечни болести.

"И хора отвън са ядосани, защото шефовете им или членове на семействата им са тук", казва антикорупционният представител. Но е категоричен, че 99 процента от саудитците са доволни от случващото се.

Твърдение, което в страна като Саудитска Арабия е трудно да бъде потвърдено. И все пак разговорите, които се дочуват отвъд металните порти на хотела затвор, говорят за това, че все пак има широка подкрепа за антикорупционната комисия и действията й.

"Все едно си губите часовника и после изведнъж го намирате. Това си е вашият часовник, вие си го искате", обяснява млад строителен предприемач. "Документите ни се придвижват през държавната администрация много по-бързо", отбелязва известен предприемач и допълва, че вече никой не смее да си иска подкуп.

Служителите на "Риц-Карлтън" коментират, че повечето оплаквания са реално не за нещо друго, а за липса на някои от старите удоволствия.

На един от задържаните било отказано да се внесе руски хайвер, а на други - да се доведат личните им бръснари, масажисти и т.н. Освен това всички мобилни телефони на задържаните са иззети и те могат да се свързват с външния свят само посредством стационарните телефони в стаите.

Основно обажданията са към семействата, адвокати и служителите в компаниите на арестуваните, които трябва да поемат управлението или да консултират по някакъв начин работата си. Посетителите най-често използват задните входове на хотела, за да запазят анонимността си.

И все пак докато тази сага не приключи, едва ли ще излезе нещо голямо на яве - нито от делата, нито от това, което се случва в самия хотел. Дори самите разследващи се надяват, че до края на годината или най-късно до края на януари всеки от арестуваните ще бъде проверен.

Това споделя и шепнешком известен саудитски инвеститор в Рияд: "Престолонаследникът трябва да затвори тази страница много бързо. Ако се проточи, ще продължат да се задават въпроси."

Oще: затвор  затвор за принцове  мохамед бин салман  принц мохамед  принцове  риц  риц-карлтън  рияд  саудитска арабия  хотел  хотел риц  хотел риц-карлтън 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.