Когато Пентагонът тръгна да търси НЛО | webcafe.bg
Webcafe

Когато Пентагонът тръгна да търси НЛО

Webcafe
18.12.2017, 13:39 (обновена 19.12.2017, 18:52)
мъже

Какво се знае за тайната програма на Петнагона за пручване на НЛО

За повечето хора историите за НЛО са плод на фантазии, измислици и конспиративни теории. Не и за американския Конгрес. От 2009 г. в продължение на няколко години, по нареждане на Конгреса Пентагонът поддържа тайна програма на стойност милиони долари, която да проучва неидентифицирани летящи обекти - НЛО.

"Неидентифицираните въздушни феномени", за които се твърди, че са видени от пилоти и други военни, са изглеждали много по-напреднали в технологично отношение от всичко, с което разполага американската или която и да е друга армия.

В някои случаи те маневрират по толкова необичаен начин и толкова бързо, че сякаш не се подчиняват на законите на физиката, твърдят многобройни източници, пряко участвали или информирани за кампанията. Това се вижда и в доклад, базиран на разсекретени документи от Министерството на отбраната на САЩ и Конгреса.

Правителството търси извънземни

Съществуването на т.нар. програма за идентифициране на комплексни авиационни заплахи (Advanced Aviation Threat Identification Program - AATIP) не е засекретено, но за нейното функциониране знае изключително ограничен кръг от хора. Самото й съществуване беше потвърдено от Пентагона преди дни.

Програмата е лансирана от Хари Рийд - лидер на Демократическата партия в Сената през 2009 г. Той осигурява средства за начало на програмата с подкрепата на вече покойните сенатори Даниел Инуи и републиканеца Тед Стивънс - ветерани от Втората световна война, загрижени от потенциалния ефект от НЛО върху националната сигурност на САЩ.

Една от възможните теории за необяснимите инциденти е, че чуждестранна сила (може би Китай или Русия) разработва ново поколение технологии, които биха могли да представляват заплаха за САЩ, казва бивш служител в Конгреса, който описва мотивите за програмата.

"Въпросът беше дали Китай или Русия се опитва да прави нещо, или има някакви ракетни системи, които не са ни познати?" коментира пред Politico бившият служител, пожелал да остане анонимен.

Борба за повече прозрачност по темата

Разкриването на програмата придава известна тежест на уфолозите, които отдавна се опитват да насочат вниманието към разказите на различни военни пилоти и други лица, описващи феномени, които не се поддават на очевидни обяснения.

Всичко това може да провокира настояване за по-голяма прозрачност за мащабите и резултатите от кампанията на Пентагона, сред чиито обекти на проучване се включват термини като "дупки в пространството" и "хиперскоростни двигатели".

Изследователите от програмата са подготвили и поредица от доклади за "проучени непотвърдени събития, подлежащи на анализ" (queried unverified event under evaluation, QUEU), в които пилоти и други военни, докладвали за срещи с НЛО, са разпитвани за наблюденията и изживяванията си.

До голяма степен Рийд създава програмата под влиянието на Боб Бигълоу - един от титаните на аерокосмическия бизнес в САЩ, собственик на компанията за космически технологии Bigelow Aerospace.

Бигълоу, чиято компания получава част от договорите за проучвания, е сред редовните дарители на средства за предизборните кампании на Рийд. В последните години бизнесменът говори открито за това, че извънземните не просто съществуват, но и често пътуват до Земята. Той е и собственик на ранчото "Скинуокър" в Юта, доста популярно сред уфолозите, които го смятат за една от "площадките за кацания на извънземните".

Според представител на Пентагона, програмата AATIP е приключила "някъде около 2012 г.". Съществуването й привлече вниманието едва сега заради оставката на разузнавача от кариерата Луис Елизондо, който е ръководил проекта.

Елизондо твърди, че има голям брой неподлежащи на научно обяснение разкази за НЛО, които по думите му често са наблюдавани в близост до ядрени съоръжения, кораби в открито море или ядрени електроцентрали. Пренебрежението от страна на Пентагона обаче го кара да подаде оставка.

За мнозина програмата AATIP на Пентагона изглежда като опит за възпроизвеждане на някои стари опити от 50-те и 60-те години на ХХ век в опит да се обяснят хилядите случаи на неясни обекти в небето, забелязани от американски военни пилоти. Такъв пример е програмата Project Bluebook, продължила от 1947 до 1969 г., която все още е обект на силен интерес от изследователите на НЛО.

Според бивш служител на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ по старите програми обаче са събрани само "купчини бумащина" и нищо повече.

Говорителят на Пентагона Дейна Уайт потвърди, че програмата е съществувала и е била ръководена от Елизондо. Тя обаче не коментира колко дълго той е бил начело на тази програма и отказа да отговори на подробни въпроси за естеството на работата му, като цитира опасения за секретността на програмата.

"Програмата за идентифициране на комплексни авиационни заплахи приключи около 2012 г. Тогава е преценено, че има други, по-приоритетни въпроси, заслужаващи финансиране, и е в интерес на Министерството на отбраната да извърши някои промени", гласи официалният коментар на Дейна Уайт.

"Министерството приема много сериозно всички заплахи и потенциални заплахи за американския народ и предприема действия, когато е налице достоверна информация", допълва още тя.

Притесненията около проекта

Самата програма буди известни подозрения още в първите й дни. Някои от служителите на Пентагона смятат за неадекватно да разследват летателни апарати, които може да не са създадени от хора.

"Смятах тогава, че е малко странно. Исках да знам какво правим, какво става; исках да знам, че не се занимаваме с пълни глупости. Притеснявах се, че може би просто се преливат пари към човек, приближен на Хари Рийд. Целият кръг от хора около проекта беше много, много странен", спомня си бивш висш разузнавач.

Самият Рийд, който е бивш военен пилот, твърди, че също е ставал свидетел на необясним въздушен феномен. Вече в ролята си на лидер на демократическото мнозинство в сената той намира подкрепа от председателя на Бюджетната комисия към Сената Даниел Инуи и на републиканеца Тед Стивънс.

Тримата дават уверения, че изследванията са оправдани и целенасочени. Извършени са проучвания за евентуалните заплахи за сигурността на САЩ. За реализирането на програмата идва подкрепа и по друга линия - някои анализатори към Министерството на отбраната са загрижени да не би руснаците или китайците да са разработили по-усъвършенствани системи.

След няколко години работа дори самият Рийд се съгласява, че не си заслужава да се продължи.

"След известно време стигнахме до консенсус, че наистина не можем да открием нищо съдържателно,” спомня си бившият служител в проекта.

"Получаваха се само купчини бумаги. Нямаше нищо, което да можеше да се разследва. Нещата се обезсмислиха, а и интересът към темата започна да намалява. Занимавахме се с това само няколко години", разказва той.

"Нямаше нищо, което да оправдава разхода на парите на данъкоплатците. Оставихме проекта да угасне бавно", добавя още разузнавачът.

Усилията продължават в частния сектор

След оставката си Луис Елизондо става директор по глобалната сигурност и специалните програми на компания, наречена To The Stars Academy of Arts and Sciences. Неин основател е Том Делондж, развлекателен магнат и бивш китарист и вокалист на групата Blink-182.

В екипа на компанията са събрани множество хора с опит и връзки в разузнаването. Делондж е дълбоко убеден в "наличието на достатъчно убедителни доказателства за НВФ - неидентифицирани въздушни феномени, които доказват съществуването на екзотични технологии с потенциала да предизвикат революция в живота на човечеството".

Целта на учените от академията е чрез опита и реномето на работещите в нея професионалисти да бъде погледнато по-сериозно на темата за извънземните. Амбициите са да се създаде мрежа от сътрудници от цял свят, които да обменят информация и данни по начин, който да е от полза за всички на планетата "без ограничения от правителства".

Компанията е подкрепена и от Крис Мелън, друг кадър на Демократите, който има опит в Комисията по разузнаването към Сената Министерството на отбраната по въпросите на разузнаването, а сред останалите членове на екипа са лица от ЦРУ и от сектора на технологиите за шпионски операции.

В момента се търсят инвеститори с минимална покупка от 200 долара в обикновени акции. Според нейния уебсайт вече има 2142 инвеститори, които са купили акции на стойност малко над 2 млн. долара.

"Всички сме обезсърчени от факта, че правителството и научните среди пренебрегват някои от най-интересните, провокативни и потенциално важни въпроси", коментира Мелън в същото рекламно видео. Той разказва и за случаи, в които наблюдавани от американски пилоти наблюдават странен обект, чиято технология надминава всичко, което светът познава до този момент.

"Пилотите са били поразени от факта, че обектът внезапно се е преориентирал към наближаващия изтребител F/A-18. След поредица от отделни маневри, противоречащи на законите на физиката, обектът е заел позиция точно под наближаващия изтребител. Пилотите са заснели кадри на обекта с оръжейната камера и инфрачервени камери. Технологията надминава всичко, което те са виждали до този момент", разказва Мелън на пресконференция на To The Stars в Лас Вегас.

Според Елизондо, който в момента е  The Stars, тези обекти не демонстрират открита враждебност. "Но нещо необяснимо винаги се приема за потенциална заплаха, докато не бъдем уверени, че не представлява такава. От позитивна гледна точка, смятам, че сме по-близо от всякога до разбирането как функционират тези обекти", обяснява още той.

Oще: извънземни  конгрес  неидентифицирани въздушни феномени  неидентифицирани летящи обекти  нло  пентагона  сащ  технологии 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.