ГУЛАГ? Не, просто склад на Sports Direct | webcafe.bg
Webcafe

ГУЛАГ? Не, просто склад на Sports Direct

Webcafe
22.07.2016, 18:36 (обновена 11.01.2017, 09:50)
sports direct

Голям скандал за трудова експоатация засегна най-големия търговец на спортни стоки във Великобритания - компанията Sports Direct, създадена от Майк Ашли. Кървав източноевропейски труд ли седи зад парите на милиардера?

Добре известната и в България британска компания за продажба на спортни стоки на дребно (включително и онлайн) се замеси в голям скандал, след като парламентарен доклад във Великобритания сравни условията на труд в складовете на Sports Direct с тези в "изправителен дом от Викторианската епоха".

Oрязване на заплатите само за минута закъснение, унизително претърсване след приключване на работния ден, заплащане на час под минималната норма за страната и постоянен страх заради извратена наказателна система с шест предупреждения - всичко това се случва не в третия свят, а в добре развитата икономически английска провинция.

Съвсем доскоро компанията, основана от милиардера Майк Ашли (на 22 място по богатство във Великобритания), се радваше на удивителен пазарен успех - не на последно място и благодарение на ниските цени, на които предлага голямо разнообразие от спортни стоки по целия свят.

Тази година обаче се очертава трудна, ако не и фатална за Sports Direct, която съществува от 1982-ра.

За първи път търговското дружество регистрира спад в годишната си печалба от над 15%. Прогнозите в преди излизането на Великобритания от ЕС, което така или иначе ще удари по продажбите на фирмата, са още по-черни, предвид имиджовия удар, на който вече е подложена компанията.

В публикувания парламентарен доклад, изготвен от комисията по бизнес и иновации (BIS), изрично се казва, че ниските продажни цени на стоките са за сметка на заплатите и робския труд на около 3000 души, които не са наети на постоянни трудови договори, а на временни - или безсрочни договори.

Парламентарният доклад беше изготвен, след като в края на 2015-та година разследване на британския Гардиан хвърли светлина върху трудовите практики на компанията в град Шайърбрук, графство Дарбишър в централна Англия.

Тогава журналисти под прикритие проникнаха в складовете на Sports Direct и станаха свидетели ужасяващи трудови практики.

Те публикуваха график с провинения, разпространяван сред работещите в складовете, който ориентира какви "нарушения" не бива да се допускат по време на работа.

Сред недопустимите неща са излишното говорене или шегуване, по-дългото забавяне в тоалетната, бавното ходене, "губенето на време", стъпването в "забранени зони", носенето на маркови дрехи и използването на мобилни телефони или музикални плейъри в складовете. И най-вече: закъснения, по-рано напускане на работа и отсъствия по болест.

Сред "забраненото облекло за работниците" са 802 спортни марки и дрехи, които се разпространяват в магазините или онлайн от Sports Direct, сред които Dunlop, Slazenger, Karrimor, Sondico, Lonsdale, както и Nike, Adidas и Reebok.

При шест нарушения в рамките на шест месеца, работникът бива "отстранен".

Но списъкът с нарушенията не спира дотук. Той се допълва от унизителни претърсвания след работа - време, за което също не се заплаща.

Претърсванията, които са част от политиката на фирмата за "нулева толерантност към кражбите", се състоят в преджобване, събличане, показване на бельото и ръба на чорапите.

Вижте видео от претърсването, заснето от скрита камера - тук.

Към това се прибавят и сериозни глоби за закъснение от дори минута и грубо нарушение при възнагражението - служителите са получавали около 6.5 паунда на час, при минимална национална надница - 6.7 паунда на час.

Повечето от работниците в складовете са от Източна Европа.

Политиката с наемане на евтина работна ръка е типична за бизнеса на Ашли от години, отбелязва The Гардиан и добавя, че милардерът е известен с това, че отказва да инвестира в нови технологии, като за сметка на това предпочита наемането на новодошли източноевропейци, които говорят малко - или никакъв - английски, защото това му спестява пари.

Затова и в склада в Шайърбрук табелите за работниците са написани не само на английски, а и на полски.

В доклада на британския парламент се казва, че основателят на компанията - милиардерът Майк Ашли, е пряко отговорен за нарушенията в трудовото законодателство.

Нещо повече - посочва се в пряк текст не само, че в Sports Direct упражняват "ужасяващи работни практики", а и че Ашли се е отнасял към работниците като към "стоки, вместо като към човешки същества".

Бизнес-моделът на Ашли третира работниците "без достойнство и отношение", твърдят членовете на парламента.

Председателят на комисията Ян Райт заяви: "Подалите сигнал медии и синдикати хвърлиха светлина върху трудовите практики в Sport Direct и това, което се разкри, беше изключително тревожно.

Свидетелствата, които изслушахме, показват бизнес, чиито работни практики са по-близо до тези във викториански изправителен дом, отколкото при модерен, високо уважаван търговец на дребно.

Да се случва това във Великобритания през 2016-та означава, че трябва да има сериозни обвинения срещу мениджмънта на Sports Direct. Майк Ашли трябва да бъде подведен под отговорност за пропуските".

От комисията вярват, че Ашли, който посещава склада в Шайърбрук поне веднъж седмично, не може да не е бил наясно с "ужасяващите" условия на работа.

"Това подсказва, че мистър Ашли си е затварял очите за условията в Sports Direct с цел максимизиране на печалбите - или че има сериозни грешки в корпоративното управление, които са го оставили в неведение".

Въпреки че в началото отказа да свидетелства пред депутатите, Майк Ашли се яви пред комисията през юни и призна, че неговата компания е нарушила закона, като не е плащала на персонала минималната заплата, определена oт националното трудово законодателство.

След разследванията на журналистите от Гардиан миналата година, от SportsDirect обявиха, че започват своя вътрешна проверка, водена от Ашли, и съобщиха, че вдигат заплатите, което щяло да доведе до 10 млн. паунда повече разходи за фирмата.

В Шайърбрук от години наред наричат склада "Гулаг", но чак наскоро се разкриха мащабите на експоатацията.

Оказва се, че работниците, които са били предупреждавани предварително, че ще трябва да вървят по 20 мили всеки ден в складовото пространство, където трябва да редят, опаковат и разнасят стоките, са се страхували да говорят, за да не загубят работата си.

Вниманието на журналистите от Гардиан беше привлечено към случая, след като миналата година начални учители от града разказаха, че родителите на техни деца, работещи в Sports Direct, не си вземат почивка от работа, защото са "прекалено уплашени".

Това се е отразило на децата, които е трябвало да ходят на училище, докато са болни, или да се прибират у дома сами и там да остават без надзор.

Люк Примароло, регионален представител на синдиката Unite, обобщава, че всички тези проблеми произтичат от факта, че по-голямата част от работниците работят на безсрочни договори и без работни часове.

"Пътят да се оправим с проблема е да се насърчи наемането на хората на фиксирано работно време и с постоянни договори", смята Примароло.

Но ако това стане, остава загадка дали би могъл да функционира при по-сериозни регулации бизнес, при който 80 процента от служителите са на безсрочни договори.

Oще: sports direct  експоатация  майк ашли  маркови дрехи  пари  стоки  трети сеят  трудова експоатация  търговия на дребно 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

10 John Smith | 27.07.201610:08

„Светът се състои от безделници, които искат да имат пари, без да работят, и от идиоти, които са готови да работят без пари” Идея
Джордж Бърнард Шоу
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 27.07.201601:53

Несъмнено е ужасно, когато условията за работа наподобяват тези в руски ГУЛАГ, китайски цех или севернокорейски лагер за "преобразование". Разликата е, че в западната цивилизация такива практики за редки, противозаконни и е въпрос на време да бъдат разобличени и спрени.
Знаете ли къде не е така? В Русия, Китай и Северна Корея, където условията на работа са непроменливо такива, което и причината защо са се превърнали в нарицателни и ги използваме с подобни сравнения.

И, да, бих предпочел да живея в страна, в която такива практики абсолютно не съществуват, но в днешния свят такава няма и изборът е между западните държави, където, въпреки всички мерки, това все още се случва, и държави като Русия, Китай и КНДР, където това е ненаказуемо статукво.
При такива опции рационалният избор е доволно ясен, и това, че по-добрата опция не е идеална, изобщо не означава, че не е по-добра от другата. По-добра е.
Също не означава, че трябва да сме доволни с нея и да не се борим за един още по-справедлив свят. Трябва да се борим.
Да разобличаваш незаконните практики на работодателите е точно част от тази борба.
А знаете ли къде не се борят? В Русия, Китай и Северна Корея.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 24.07.201617:24

Пък и Гардиън се водят "левичарска" медия. Демек на кремълска хранилка. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 24.07.201610:49

Гот, как така булгаристан е руски, като е в ЕС и ОТАН, президентът е ястреб, Бойко е полу ястреб, спрял маса руски проекти и прочие. В добрата Стара Британия не е имало никога САвеЦка окупация и комунистически терор, вървяла е уверено по правилния път на развитие, след първоначалното натрупване на капитала по време на Дикенсовия див капитализъм. Ха на бас, че Майки ще се отърве само с възмущението на завистливите пейзани. Както знаем те са пълни олигофрени, щото гласуваха за Брейнзит, нъл тъй?
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 24.07.201608:13

ше му пръднат на кочана на майкито ашли.той от години се окопавал,сичко му е ''законно''.пука му на него и останалите търгаши,че не било МОРАЛНО.той е пример за всеки млад,красив,образован,предприемчив ойро-атлантически ориентиран човек,възползващ се от свободната инициатива в една свободна страна. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

5 gothic | 24.07.201600:25

С малката разлика, че в добрата стара Британия случаят се разчува и му се придава гласност. От собственика се търсят обяснения и т.н. Познайте от три пъти кога това е се случи в Руски Булгаристан....
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

4 popleta | 23.07.201621:10

В България не е по различно във фирмите на феодалите.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

3 Мунчо | 23.07.201609:28

При такива случаи нормалните хора не остават да работят във въпросната фирма.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

2 7 | 23.07.201609:10

При такива случаи нормалните потребители правят бойкот на фирмата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 23.07.201609:07

Ех, тия лоши източноевропейци! Мързеливи и крадливи...
Британия, недей да спиш самодоволно.
Ще се разпаднеш от глезотия и претенции.
Викай на помощ добрия стар Дух на Просвещението.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.