Как Хаваи се събуди с фалшив сигнал за ядрена атака | webcafe.bg
Webcafe

Как Хаваи се събуди с фалшив сигнал за ядрена атака

Webcafe по Wired
14.01.2018, 10:26 (обновена 15.01.2018, 09:13)
хаваи

Балистична ракета на път за Хаваи. Търсете убежище. Това не е учение

Събота сутрин в Хаваи - съобщение, гласящо "Балистична ракета на път за Хаваи. Търсете убежище. Това не е учение" се появява на телефоните на всички жители на щата. 38 минути по-късно следва второ - че това е грешка. Уплахата лесно се превръща в гняв.

„Бесен съм. Някой трябва да загуби работата си, ако това е било грешка", споделя представителят на щата Хаваи Мат Липрести пред CNN.

 

 

Сенаторът на щата - Браян Шатц, потвърждава в Twitter, че предупреждението, че балистична ракета с ядрена бойна глава е изстреляна към Хаваи и хората трябва да потърсят убежище е изпратена заради „човешка грешка". Първото съобщение се получава в 8:07 сутринта. Едва в 8:43 до всички се изпраща и второ съобщение, което казва, че първото е грешно.

Според местната управа „един от служителите е натиснал грешния бутон".

В САЩ имат изградена система, която управлява както предупредителните съобщения, които американците получават на телефоните си в щата, в който са, така и национална система, която излъчва предупреждения до телевизионните станции. Според бившия шеф на агенцията адмирал Дейвид Симпсън системата използва онлайн интерфейс с множество сървъри, които кешират предварително заредени съобщения относно различни типове аварии и потенциални трагедии.

Предварително заредените съобщения обаче, колкото и страшни да изглеждат, са необходими. Системата позволява доста бързо да бъде изпратено предупредително съобщение на телефоните на хората.

„Не искате да сте в момент на атака над САЩ и някой да се бави с изпращането на съобщение".

Как работи системата в действителност?

В случай на действителна атака над САЩ първата агенция, която трябва да задвижи предупредителни процес, се казва NORAD и се намира в Скалистите Планини в Коларадо Спрингс. Там 24 часа на ден, седем дни в седмицата, служители следят глобална мрежа от сензори, които могат да засекат изстрелване на ракета. Ако това се случи и ракетата е на път за Хаваи, NORAD ще изпрати съобщение на агенцията, която отговаря за Тихия Океан, която на свой ред сигнализира щатския център за уведомление.

Най-любопитният въпрос при стеклата се ситуация е какво е правила тази федерална агенция, след като първото съобщение е било изпратено. Системата за извънредно предупреждение е направена със специфичната цел президентът да комуникира със страната в случай на ядрено нападение. САЩ инвестира милиарди, за да я поддържа и въпреки това отнема цели 38 минути да бъде изпратено последващо съобщение, което да отмени първото. Президентът или която и да е федералните агенции с достъп до нея биха могли да изпратят подобна нотификация доста по-бързо.

Според Симпсън това се очертава да бъде скандалът - какво са правили всички, които са можели да реагират по-бързо.

В обръщение към медиите в събота следобед профсекретарят на Белия Дом обвинява Хаваи. „Президентът е информиран за случая. Това очевидно е учение на жителите на щата."

Възможно ли е наистина система за своевременно уведомяване на гражданите да е толкова опростена, че едно грешно движение на пръста може да вкара Хаваи в хаос?

Да. В последвала пресконференция в събота следобед става ясно, че грешката е станала по време на тестове, които се правят два пъти дневно при смяна на работниците. В този случай един от служителите по погрешка е избрал вместо тестовото съобщение - реално такова. След като съобщението е започнало да се изпраща и не е имало автоматичен начин то да бъде спряно или изтеглено обратно. Вместо това те пишат в Twitter, за да съобщят, че съобщението е фалшива тревога. На екипа отнема цели 38 минути да подготвят ръчно и да излъчат друго съобщение, с което да поправят щетата. Процес, по който вече се работи да бъде ускорен.

„Изглежда като всеки друг компютърен интерфейс. Човекът най-вероятно е имал мишка в ръката си и меню на екрана си, съдържащо различните типове съобщения, които могат да бъдат изпратени", казва адмирал Дейвид Симпсън.

Системата има и други слаби страни. Въпреки, че всички 50 щата я използват, не всички местни управления са част от нея, което означава, че някои градове остават без унифициран начин да изпращат предупредителни сигнали до гражданите си, касаещи локални заплахи. Там където я има, от друга страна, не винаги служителите получават адекватно обучение.

По време на горските пожари в Калифорния миналата година няколко общини отказват да изпращат подобни съобщения, опасявайки си, че това ще предизвика паника, и вместо това оставят гражданите си неподготвени за ситуацията.

Oще: балистична ракета  гаф  грешка  сащ  система за нотификации  фалшива тревога  хаваи  ядрена атака 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2017, 20:10

1 Nikolai Angelov.1809462969315342 | 14.01.201814:01

Генерална репетиция????
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.