Защо Бостън не трябва да е домакин на лятната олимпиада през 2024 | webcafe.bg
Webcafe

Защо Бостън не трябва да е домакин на Олимпиада 2024

Webcafe.bg, по USA Today
10.01.2015, 19:46 (обновена 14.01.2015, 11:11)
Бостън

Снимка: © Getty Images

Въпреки че без съмнение жителите на Бостън изпитват някакъв местен патриотизъм и гордост от мисълта градът им да е домакин на олимпиада, все пак не можем да не си помислим, че това всъщност е ужасна, абсурдна и глупава идея

В четвъртък олимпийският комитет на САЩ обяви, че е избрал Бостън за американския град, който ще се състезава за домакинството на лятната олимпиада през 2024 г. Бостън е спечелил надпреварата с Лос Анджелис, Сан Франциско и Вашингтон, като надеждата на комитета е да върне лятната олимпиада отново в Америка след 28-годишна пауза.

Въпреки че без съмнение жителите на Бостън изпитват някакъв местен патриотизъм и гордост от мисълта градът им да е домакин на олимпиада, все пак не можем да не си помислим, че това всъщност е ужасна, абсурдна и глупава идея. Ето защо:

1. Липсва инфраструктура

Бостън е географски малък град, който вече е прекалено застроен. Има твърде малко земя, на която да се строи каквото и да е, камо ли цял куп стадиони и зали, отговарящи на изискванията на МОК.

Бостън обещава повечето от конструкциите да са временни, което едва ли не би трябвало да бъде нещо по-добро? Така или иначе, това звучи като повечевреме за строеж - половината време минава за изграждането на тези сгради, още толкова за разграждането им. Чудесно, няма що.

2. Транспортът ще е истински кошмар

Бостън се лансира като пестелив избор за домакинство на лятна олимпиада, и част от аргумента е, Бостън ще домакинства на "пешеходни" игри. Което е чудесно на теория, но ако познавате Бостън отблизо, би трябвало да сте наясно, че местата, където тези събития би трябвало да се проведат - "Фенуей Парк", каквито колежи домакинстват на гимнастическите турнири и други събития на закрито, може би "ТД Гардън", новият стадион, предложен за изграждане в Южен Бостън - изобщо не се намират близко едно до друго.

Което ознава естествено... шофиране.

Шофирането в Бостън е мъчително занимание. Пътищата, които в основната си част си остават старите пътеки за крави, които просто са павирани наново и наново в рамките на стотици години, са джунгла и са крайно нелогични. Улиците са еднопосочни в някаква част и после изведнъж стават еднопосочни в обратната. Да, знаем, че звучи невъзможно, но е нещо абсолютно реално в Бостън. И това се случва изненадващо често.

3. Стороу Драйв

Той заслужава отделна точка сам по себе си. Стороу Драйв е най-ужасният път в цяла Северна Америка. Сигурни сме, че мнозина ще спорят, но не приемаме възражения. Това е 4-пистова магистрала, но всяка от пистите съответства на конкретен изход, липсват каквито и да е знаци, информиращи ви коя писта на кой изход съответства, така че просто трябва да гадаете и после, когато видите необходимата табела, трескаво да завивате, за да се окажете в правилната писта. Абсолютно безумие. И всички карат с поне 120 км/ч по него.

И сега ще добавим хиляди хора, които не са местни, които нямат опит с американските пътища, и автобуси до залите и стадионите към всичко това? Не се съмняваме, че всичко ще върви направо по мед и масло.

4. Общественият транспорт няма да е много по-добър

Ами общественият транспорт? Вие сигурно се майтапите. Няма спор, че той се подобрява с времето, но все пак си остава кошмарен. Веднъж се качихме на зелената линия до Бостънския колеж в четвъртък вечерта и стигнахме до спирката ни рано сутринта в неделя. Направихме си малки убежища в различни части на влака и си разпределяхме храната на порции.

5. Няма главен стадион

Бостън няма Олимпийски стадион или дори нещо далечно наподобяващо такъв. Просто липсва стадион с подобни мащаби. Така че ще се наложи да го построят от нулата.

Олимпийските стадиони са скъпи. Така че градът и американският олимпийски комитет ще се наложи да построят стадион, което ще бръкне дълбоко в джоба на данъкоплатците. От олимпийския комитет оправдават идеята, като заявяват, че той ще бъде намален след олимпиадата и ще стане градски футболен стадион, но това просто изглежда лишено от смисъл.

6. ...защото сега "Ню Ингланд Революшън" няма да получи нов стадион цели 9 години

Това е най-забавното от всичко. Предлагайки новият олимпийски стадион да стане градски футболен стадион, Бостън тотално изземва отговорността на Робърт Крафт и собствениците на "Революшън" да построят нормален дом за своя отбор от висшата дивизия на американския и канадския футбол. След като обществеността ще финансира стадиона на отбора, Kraft Group няма да се налага да се вълнуват от него в продължение на почти десетилетие. С други думи, феновете на "Революшън" през цялото това време ще бият път до Фоксбороу. Да им е честито - техният (прекалено голям и после намален, и строен не конкретно за футбол) стадион ще е налице след 9 години.

7. Предложението обещава колежите да построят част от инфраструктурата

Гениално. Нека частните колежи да строят спортни комплекси и вероятно да завишат таксите за обучение на възпитаниците си. Очевидно се мисли за бъдещите поколения.

8. Няма достатъчно хотели

Бостън едва се справя с посрещането и ориентацията на студентите във всички колежи в града, а сега се очаква към това да се добави и лятна олимпиада? Може би всеки жител на Бостън ще отвори незаетата си спалня или ще приюти на дивана в хола посетителите на събитието?

9. Хората вече протестират

От всички американски градове, разгледани като варианти от американския олимпийски комитет, само в Бостън се появиха протестиращи на срещата на организацията миналия месец. МОК няма да избере град-домакин до 2017 г. Олимпиадата е чак след девет години... а бостънчани вече протестират! И ситуацията няма да се подобри особено с наближаването на 2024, можем да ви го гарантираме.

 

Oще: бостън  инфраструктура  олимпиада  сащ  спорт  спортно събитие  търанспорт 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.01.2015, 11:03

1 Ditscho Stefanoff.100007563048098 | 11.01.201511:05

1. Who cares?!
2. Преводът е мъчителен, не можах да си причиня мъката да дочета тази и без това крайно безинтересна творба.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.