Религията, повлияла на "Междузвездни войни" и "Игра на тронове" | webcafe.bg
Webcafe

Религията, повлияла на "Междузвездни войни" и "Игра на тронове"

Webcafe
14.04.2017, 18:49 (обновена 18.04.2017, 16:56)
Заратустра

Снимка: © Getty Images

Изображение на Зороастър или Зататустра. Картината е от храм в Исфахан, Иран.

Когато става дума за Иран в западната политика отдавна доминира разграничаването на „нас" от „тях". За целта често близкоизточните „други" биват противопоставяни с християнството, което дефинира идентичността и ценностите на САЩ и Европа. Бърз поглед към една древна религия, практикувана и днес, обаче подсказва, че западните идеали, които мнозина приемат за даденост, всъщност имат далечни ирански корени.

Предполага се, че древният ирански пророк Заратустра (на персийски познат като Зартошт, а на гръцки като Зороастър) е живял някъде между 1500 и 1000 г. пр.н.е., пише "Би Би Си".

Преди Заратустра древните персийци са почитали божествата от старата ирано-арийска религия, еквивалент на индоарийската религия, известна като хиндуизъм. Заратустра обаче е заклеймил тази практика и е проповядвал, че трябва да бъде почитан един-единствен Бог - Ахура Мазда, Повелителят на мъдростта. С това той не само е допринесъл за огромното разделение между иранските и индийските арийци, но и се счита, че е въвел първата монотеистична вяра.

Идеята за един бог не е единственият по същността си зороастрийски принцип, който е преминал в други основни религии, най-вече в „голямата тройка": юдаизъм, християнство и ислям. Концепциите за рай и ад, Страшния съд и финалното откровение, ангелите и демоните също произлизат от учението на Заратустра, както и от по-късния канон на зороастристка литература, който са вдъхновили. Дори идеята за Сатаната е фундаментално зороастристка; всъщност цялата вяра на зороастризма се базира на борбата между Бог и силите на доброто и светлината (представлявани от Светия дух, Спента Майню)срещу Ариман, който е начело на силите на мрака и злото. Човек може да избере на коя страна е, но религията учи, че в крайна сметка Бог ще надделее и дори тези, обречени на адски огън, ще се наслаждават на благословията на Рая (английската дума за рай - "paradise", произлиза от староперсийски).

Как зороастрийските идеи са стигнали до аврамовата вяра и други религии?

Според учените много от тези концепции са били усвоени от вавилонските евреи, когато те са били освободени от персийския владетел Кир Велики. Те са проникнали в масовия начин на мислене на евреите и са възникнали образи като Велзевул. След превземането от Персия на гръцките територии по време на пика на империята на Ахеменидите, гръцката философия е поела в различна посока. Гърците преди са вярвали, че хората имат твърде малко свобода на волята и че съдбата им е подчинена на милостта на многото им богове, които често са действали според капризите и желанията си. След запознаването им с иранската религия и философия обаче те са започнали да смятат, че са в по-голяма степен господари на собствената си съдба и решенията им са в техните собствени ръце.

Въпреки че някога е била държавна религия на Иран и масово е практикувана в други региони, населявани от персийски народи (Афганистан, Таджикистан и голяма част от централна Азия), в наши дни зороастризмът е малцинствена религия в Иран и има твърде малко последователи в световен мащаб. Културното наследство на тази религия обаче е огромно.

Много зороастрийски традиции продължават да бъдат устои на иранската култура и я отличават от другите, а извън страната тя също има значимо въздействие, особено в Западна Европа.

Векове преди "Божествена комедия" на Данте, "Книгата на Арда Вираф" описва в подробности пътешествието до Рая и Ада. Дали Данте е чувал за разказа на вселенския зороастрийски пътешественик, който придобива окончателната си форма около X век сл.н.е.? Сходството между двете творби е поразително, но можем само да предполагаме дали наистина едната е базирана на другата.

На други места обаче "зороастристката връзка" не е толкова неясна. Иранският пророк е представен с блестящ глобус в ръце в "Атинската школа" на Рафаел от XVI в. По подобен начин Clavis Artis, германска книга за алхимията от края на XVII и началото на XVIII в. е с посвещение на Заратустра и включва многобройни негови образи, издържани в християнски стил. Зороастър "е бил приеман в християнска Европа за магьосник, философ и астролог, особено след Ренесанса," коментира Урсула Симс-Уилямс от Школата за източни и африкански изследвания към Лондонския университет.

В наши дни споменаването на името Задиг веднага поражда асоциации с френския моден бранд Zadig & Voltaire. Дрехите му може и да не са в зороастрийски стил, но историята на името му определено е. Писана в средата на XVIII в. от самия Волтер, "Задиг или съдбата" разказва за едноименния персийски зороастрийски герой, който след поредица от изпитания и премеждия се жени за вавилонска принцеса. Въпреки че на моменти е лекомислена и не се базира на истинска история, философската книга на Волтер произлиза от искрен интерес към Иран, който е бил споделян и от други лидери на Просвещението. Волтер толкова е харесвал иранската култура, че в определени кръгове е бил наричан ‘Са'ди'. В същия дух, "Западно-източният диван" на Гьоте, посветен на персийския поет Хафез, включва тематична зороастристка глава, а Томас Мор скърби за съдбата на иранските зороастристи в "Лала Рук".

Зороастризмът оставя следа не само в западното изкуство и литература; древната вяра се изявява и в доста музикални аспекти на европейската културна сцена.

Освен наподобяващия свещеник герой Зарастро, либретото на "Вълшебната флейта" на Моцарт прелива от зороастрийски теми, като светлина срещу мрак, изпитания с огън и вода, стремеж към мъдрост и доброта. Покойният Фарук Булсара - по-известен като Фреди Меркюри - се е гордял много с персийския си зороастрийски произход. "Винаги ще се разхождам като персийско конте", казва той в интервю, "и никой не може да ме спре!" В друга публикация от 2014 година сестра му Кашмира Кук размишлява за ролята на зороастризма в семейството. "Като фамилия много се гордеехме, че сме зороастрийци," споделя тя. "Мисля, че това, което зороастрийската вяра даде на Фреди, беше стремеж към усърдна работа, постоянство и неудържимо желание да следва мечтите си."

Що се отнася до музика обаче, вероятно няма по-добро отражение на влиянието на зороастризма от „Тъй рече Заратустра" на Рихард Щраус, която се прочу като фон на голяма част от „2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик. Музиката е вдъхновена от едноименната творба на Ницше, която разказва за пророк на име Заратустра, въпреки че много от идеите, които Ницше развива, са всъщност антизороастрийски. Германският философ отхвърля дихотомията на доброто и злото, която е толкова характерна за зороастризма и като отявлен атеист по никакъв начин не признава и монотеизма.

Ако оставим Фреди Меркюри и Zadig & Voltaire настрана, има и други явни примери за въздействието на зороастризма в съвременната популярна култура на западния свят. Ахура Мазда е съименник на автомобилната компания Mazda, както и е послужил като вдъхновение за легендата за Азор Ахай - полубог, който триумфира над мрака - в "Игра на тронове" на Джордж Р.Р. Мартин, както много от феновете му научиха миналата година. Може също така да се твърди, че вселенската битка между Светлата и Тъмната страна на Силата в "Междузвездни войни" е видимо базирана на зороастризма.

Въпреки приноса й за западната философия, религия и култура, относително малко е известно за първата монотеистична вяра в света и иранския й основател. В масовите представи, както и според много американски и европейски политици, Иран е възприеман като крайнапротивоположност на всичко, за което се бори и което отстоява свободният свят. Ако оставим настрана другото наследство и влияние на Иран, почти забравената религия на зороастризма би могла да послужи като ключ към разбирането колко подобни сме „ние" на „тях".

Oще: великден  монотеизъм  монотеистична религия  религиозни обичаи  религия  християни  християнство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2017, 09:24

4 Магарешки | 16.04.201709:12

И не се учудвайте, ако иранец ви каже, че е християнин. Дори и да не знае какво точно значи християнство, знае, че това е религията в Европа, и че персите са кръвни роднини с европейците по арийска линия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.03.2017, 09:24

3 Магарешки | 16.04.201709:08

Не един и двама иранци ДЪРЖАТ да ми кажат, че не са мюсюлмани. Дори и да се казват Мохамед. Новите поколения вече дори нямат мюсюлмански имена, а стари ирански, като Ардалан, Ардашир, Пейван, Курош (Кир), Дарявош (Дарий) итн.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.03.2017, 09:24

2 Магарешки | 16.04.201709:07

Ислямът си прави гнездо в Иран, но май му изтича времето, и разпадът му първо ще започне оттам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

1 ММ | 15.04.201711:32

Ама не се срамувайте де, напишете и като как тъй зороастризмът е станал малцинствена религия. Напишете представителите на коя друга религия имат за основна цел в живота да изтребят "проклетите огнепоклонници", както зороастрийците са наричани в свещената на тия люде книга, до крак.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.