Идва ли време да сложим край на холерата | webcafe.bg
Webcafe

Идва ли време да сложим край на холерата

Webcafe по BBC
04.10.2017, 13:13 (обновена 05.10.2017, 11:49)
Холера

Снимка: © Getty Images

СЗО иска до 2030 г. да се ограничат с 90% смъртните случаи, причинени от болестта

Във Франция здравни работници от цял свят се събират на специална среща, на която трябва да се обсъдят начините за борба с холерата. Целта е до 2030 г. да се ограничат смъртните случаи, причинени от болестта, с 90%.

Така за пръв път правителства, Световната здравна организация и различните организации за оказване на помощ на развиващите се райони се ангажират толкова сериозно с този проблем.

САЩ и Европа от 150 години не са имали огнища с болестта, но всяка година на по света от холера умират над 100 хил. души, като основният причинител на заразата е замърсената вода.

Събитието идва на фона на продължаващата борба на Йемен срещу холерата. Само за месеци, болните там са около 700 000, много повече от предварителните очаквания, а починалите вече надхвърлят 2000 души, като от много от жертвите са деца.

Йемен все още се справя с последствията от гражданската война в страната, което улеснява още повече бързото разпространение на болестта, като към момента там 2/3 от населението няма достъп до безопасна питейна вода, показват данните на Световната здравна организация.

И макар подобни епидемии да създават новинарски заглавия, все още на много места по света, които се възприемат за тенденциозни огнища на холерата.

Холерата е тежко инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерията Vibrio cholerae, което се характеризира с интоксикация, поражения върху тънките черва, тежка диария и дехидратация. В най-тежките си форми тя е една от смъртоносните известни болести, като е възможно заразен пациент да умре в рамките на три часа, ако не е подложен на лечение.

В повечето случаи смъртта настъпва след 18 часа до няколко дни, ако пациентът не бъде рехидратиран. Освен всичко друго тя е силно заразна болест и ако не й се противодейства, може да придобие епидемични и пандемични размери.

Борбата с инфекцията далеч не е скъпа, като лечението се извършва с рехидратиращи соли и лесно. Болестта може да бъде избегната напълно, ако хората имат достъп до чиста вода и достойни тоалетни съоръжения.

И все пак според Световната здравна организация около 2 млрд. души в световен мащаб нямат достъп до чиста вода и потенциално са изложени на риск от холера.

Оттам също твърдят, че слабите здравни системи и епидемиите, които не се откриват достатъчно рано, също допринасят за бързото разпространение на огнищата.

По думите на д-р Доминик Легрос, ръководител на програмата на СЗО за превенция на холерата, в момента организацията не смогва да проследява всички епидемии, които се развиват в рамките на годината.

"Има начин да се предпазят хората от тази болест. Нека ги използваме. Само ако бъдат осигурени вода и канализация, е достатъчно да спре разпространението на холерата. Виждаме това в в страни като Сенегал, където именно по този начин успяхме да спрем заразата", коментира той пред BBC.

Големият проблем идва от това, че холерата е заболяване на бедните и изграждането на основна инфраструктура като канализация и водопроводи за застрашените общности ще струва много пари. А на международната среща, посветена на борбата с болестта, не се очакват големи обещания на парични помощи в тази насока.

Осигуряването на нормални хигиенни и санитарни условия в проблемните райони би струвало средно по 40 долара на човек, са изчислили от неправителствената организация Wateraid.

Според Тим Уейнрайт, изпълнителен директор на Wateraid, това е учудващо евтина цена за нещо, което може да спаси хиляди животи всяка година.

"Ако погледнем картата на огнищата на холера, тя лесно може да бъде съпоставена с картата на бедност и маргинализация. Фактът, че тази болест, която може да бъде предотвратена, все още засяга над 2,9 млн. души всяка година и убива по над 100 000 души, е повод за срам за цялата глобална общност", смята Уейнрайт.

Ваксините са друга важна част от борбата срещу холерата. Те предлагат защита само до 3 години, но в ситуации на епидемия с активни огнища на болестта, те могат да спасят хиляди животи.

Те обаче не могат да решат трайно проблема. Това може да стане само с осигуряване на подходящите хигиенни условия. И ако светът наистина е решил да се справи с болестта, единственият начин да постигне тази цел е да ги осигури.

Средният брой на случаите на холера в най-засегнатите държави по света:

- Индия: 675 188 разболели се, 20 266 смъртни случая;

- Етиопия: 275 221 разболели се, 10 458 смъртни случая;

- Нигерия: 220 397 разболели се, 8375 смъртни случая;

- Хаити: 210 589 разболели се, 2584 смъртни случая.

Oще: бедност  болест  болести  зараза  световната здравна организация  сзо  хигиена  холера  чиста вода 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.