Неженен, на 28 години, студент, не много религиозен | webcafe.bg
Webcafe

Неженен, на 28 години, студент, не много религиозен

Франческа Сирони, Espresso
08.08.2016, 13:40 (обновена 10.08.2016, 17:32)
бойци на ислямска държава

Снимка: © Dabiq

Те мразят управляващите в страните си и търсят своята идентичност.

Неженен, на 28 години, студент, не много религиозен. Такъв е профилът на средностатистическия чуждестранен боец от архивите на Ислямска държава.

В началото на 2016 г. хиляди картони за влизане в ИДИЛ са откраднати и пренесени в Европа. Изследователят Нейт Розенблат анализира близо 3000 от документите и създава профил на бойците. Ето какво разкрива той.

Роден: 1987 г. Пол: мъжки. Семейно положение: неомъжен (в 59% от случаите). Месторабота: студент, работник или хамалин. (60% от случаите). Религиозно образование: минимално (55%).

Това е обичайният профил на чуждестранния боец, който се бие в Сирия. Анализът е на базата на регистрционните карти на новобранци, обявени за подходящи сред 22 хиляди лични досиета, откраднати в началто на годината на турско-сирийската граница и публикувани от европейските медии.

Независимият изследовател и ескперт по Близкия Изток, Нейт Розенблат, прави подробен анализ на документите. Неговият доклад е публикуван от "New America". При почти всички досиета някои неща се повтарят, но други се различават в зависимост от държавата, от която идват.

Досиетата представляват по една страница съз знамето на ИДИЛ горе вдясно и се попълват на арабски. Регистрирани са млади момчета от целия свят.

135 от новобранците са от една и съща област в Саудитска Арабия - Касим. Има 590 от Тунис, 76 - руснаци и 24 студента от Париж, 13 бойци от Страсбург и 114 новобранци от Китай, 24 лондончани, 34 от остров Ява, 252 са от Рияд и 22 немци. Общо - 193 европейци.

Битката се пренася в Европа

В момента, когато ИДИЛ с мъка се справя на бойното поле, Халифатът отвръща на удара с терористични атаки по целия свят. Някои удари са планирани, а други са на "вълци единаци".

Затова на чуждестранните бойци най-вероятно ще им се наложи да се върнат някой ден вкъщи. Но от Сирия те ще знесат у дома онази война срещу "неверниците", в която живеят всеки ден с поглед, вперен в хоризонта на смъртта.

Затова според анализатора Розенблат да ги познаваме отблизо, дори и посредством откраднатите документи, помага да разберем по-добре потенциалната заплаха. Ясно е, че рискът е голям за всяка държава по света.

Повечето новобранци са около 26, 27-годишни. Но тези от Либия, от град Дерна, историческо огнище на джихадистите в страната, са доста по-малки. Повечето са едва навършили 20 години.

В търсене на съпруга-робиня или девица-награда

Само 30 процента от регистрираните бойци във файловете имат семейство. По-голямата част са неженени. Те търсят жени-робини или мечтаят за девиците в рая, които ще срещнат след мъченическата си смърт.

Относно образованието, трима младежи от десет заявяват, че са завършили училище. 10 процента частично са посещавали университета, а 13 на сто са завършили висше, като някои имат и магистратура. Това означава, че повече от половината от бойците са завършили поне гимназия.

Но никой от тях не е имал високо платена работа, занимавали са се с услуги, били са хамали или студенти, някои - работници. Почти няма хора с професии.

Слабо религиозни

И накрая религията. 55% от момчетата заявяват, че имат само основни познания върху религията. 20 на сто считат, че са средно запознати. Едва 5 от всеки 100 бойци са експерти, практикуващи и съвършени мюсюлмани.

В доклада тези данни се анализират в зависимост от произхода на бойците. Има места като Дерна, откъдето идват изпитани военни, които вече са се били на фронта.

Идващите от Саудитска Арабия са по-радикално настроени и по-иделогизирани от другите. Техният гняв се подхранва и от антишиитската им сектантска омраза.

А в Тунис проблемът с чуждестранните бойци засяга цялата страна, а не само определен район. Там нуждата от религиозна идентичност е смесена с неразрешени социални въпроси от Арабската пролет през 2011 г. Затова духовните гурута от ИДИЛ лесно успяват да зарибят младежите.

Китайските терористи са от уйгурското малцинство, а тези от Северен Ливан мразят силно Асад.

Общо взето всички са обединени от микс от неприязън към управляващите и търсенето на идентичността си, а ИДИЛ акцентира именно върху тези неща.

Според анализатора "колкото повече места има, където държавните институции не успяват да управляват своята територия, толкова повече ИДИЛ или подобни групи, лесно ще съумяват да зарибяват нови хора".

Oще: бойци на ислямска държава  европейци в армията на ислямска държава  идил  ислямска държава  религия  сирия  тероризъм  чужденци в редиците на ислямска държава  чуждестранни бойци 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

5 Мина | 10.08.201612:26

"Семейно положение: неомъжен"

Смее се Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2015, 17:09

4 trigger | 10.08.201602:18

Поне за тези е стествено да са "неомъжени".
За автора обаче разликата между "неженен" и "неомъжен" не личи да е съществена.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 09.08.201611:07

"...76 - руснаци и 24 студента от Париж, 13 бойци от Страсбург"

Значи, мога да разбирам, че тези, кото са дошли от Русия не се индефицират с Русия. Тези, които са дошли от Париж, не се индефицират с Париж. А тези, които са дошли от Страсбург не се индефицират със Страсбург. Вероятно те са се чувствали там "външни лица".
С термина "външни лица" окачествен в препоръчано писмо от страна на изпълнителения директор на "Топлофикация София" към мен. При положение, че 6г. и 10м, или ~75% от трудовия ми стаж е натрупан именно в тази компания. И в качеството си на "външно лице" разбирам какви разрушителни нагласи може отключи подобна оценка.
Оттам нататък разбиранията за "добро" и "зло" (меко казано) стават излишни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

2 Vincent MoFo | 08.08.201615:59

Типични комплексари с малки пишки. В булгаристан им викат мутри. Пак такива уж големи християни православници (християнски талибани), но най обичат да стрелят, убиват и пребиват. Типично по християнски, както и идилци, типично по мюсюлмански.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 08.08.201614:28

Идилисти
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.