Безследно изчезналите принцове на Саудитска Арабия | webcafe.bg
Webcafe

Безследно изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Webcafe, по Би Би Си
15.08.2017, 19:17 (обновена 18.08.2017, 13:00)
саудитска арабия, саудитски принцове

Снимка: © Getty Images

След изчезването им от тях няма никакви вести...

За последните две години трима саудитски принцове, които живеят в Европа, са безследно изчезнали. Те имат едно общо помежду си - критикуват властите в родината си. Нещо повече, има доказателства, че те са отвлечени и върнати в Саудитска Арабия, а след това няма никакви вести от тях...

В ранните часове на 12 юни 2003-а саудитски принц е откаран в дворец в покрайнините на Женева. Името му е Султан бин Турки бин Абдулазиз, а дворецът принадлежи на чичо му, покойния крал Фахд. Поканата идва от любимия син на краля, принц Абдулазиз бин Фахд. Абдулазиз иска от Султан да се върне в Саудитска Арабия, където конфликтът заради критиките му към саудитските лидери ще бъде разрешен.

Султан отказва и в този момент Абдулазиз излиза от стаята, за да се обади по телефона. Другият човек в стаята е саудитският министър по мюсюлманските въпроси - Салех ал Шейх. Той също излиза, а броени мигове след това нахлуват маскирани мъже. Те пребиват Султан, слагат му белезници и забиват спринцовка във врата му.

Султан е откаран до женевското летище в безсъзнание и е качен на медицински евакуационен самолет, който чака на пистата. Поне така звучи разказът за събитията на самия Султан пред швейцарския съд години по-късно. Сред екипа на Султан, който очаква завръщането му от срещата с Абдулазиз в женевски хотел, е и директорът му по комуникационните въпроси Еди Ферейра.

"С течение на времето мълчанието ставаше оглушително" спомня си той. "Не можехме да се свържем с екипа за охрана. Това беше първото предизвестие, че се случва нещо. Опитахме се да се свържем с принца - нямаше реакция, нямаше отговор". После в късните следобедни часове пристигат двама неочаквани посетители.

"Саудитският посланик в Швейцария влезе с директора на хотела и просто каза на всички да освободят пентхауса и да се махат" разказва Ферейра. "Принцът е в Рияд, услугите ни повече не са му нужни, можехме да си вървим". Какво е направил принц Султан, което би накарало семейството му да го дрогира и отвлече?

Година по-рано той пристига в Европа за медицински процедури и започва да дава интервюта, в които се изказва критично за саудитските власти. Той заклеймява нарушенията на правата на човека в страната, оплаква се е от корупцията сред принцовете и чиновниците и призовава за поредица от реформи. От 1932 г. насам, когато крал Абдулазиз, известен още като Ибн Сауд, основава Саудитска Арабия, държавата се управлява като абсолютна монархия. И дисиденти там не се толерират.

Принц Турки бин Бандар някога е майор в саудитската полиция като задълженията му включват следенето за реда в кралското семейство. Но след ожесточен спор за наследство той попада в затвора. След освобождаването му бяга в Париж, където през 2012-а започва да публикува видеа в YouTube, призоваващи за реформи в Саудитска Арабия.

Саудитците реагират така, както и към принц Султан. Те се опитват да убедят Турки да се върне в страната. Когато му се обажда Ахмед ал Салем, зам.-министър на вътрешните работи, принцът записва разговора и го публикува онлайн. "Всички очакват с нетърпение завръщането ти, Бог да те благослови" казва зам.-министърът.

"Очакват завръщането ми?" отговаря Турки. "Ами писмата, които твоите хора ми изпращат? 'Кучи син, ще те върнем обратно като Султан'." Зам.-министърът отговаря успокояващо: "Няма да те докоснат. Аз съм твой брат."

Турки знае, че похитителите идват от името на министъра и че Министерството на вътрешните работи ги изпраща. Той продължава да публикува видеа до юли 2015 г. После някъде преди края на годината изчезва безследно.

"Обаждаше ми се през месец-два," разказва негов приятел, блогърът и активист Уаел ал Халаф. "После изчезна за четири-пет месеца. Започнах да имам подозрения. И чух от висш офицер в кралството, че Турки бин Бандар е при тях. Очевидно са го отвлекли".

Статия в марокански вестник твърди, че Турки се е канил да се връща във Франция след визита в Мароко, когато е арестуван и хвърлен в затвора. После, след искане от саудитските власти, той е депортиран със съгласието на марокански съд.

Не се знае със сигурност какво се е случило с Турки бин Бандар, но преди изчезването му той дава на близкия си приятел Уаел екземпляр от книгата, която е написал и в която добавя вероятно пророческо послание - "Скъпи Уаел, написаното тук не бива да бъде споделяно, освен ако не бъда отвлечен или убит. Знам, че ще ме отвлекат или убият. Също така знам, че те нарушават моите права и правата на саудитския народ".

Приблизително по същото време, когато принц Турки изчезва, друг саудитски принц е сполетян от подобна съдба. Сауд бин Саиф ал Наср е относително незначителна кралска особа и редовен посетител на европейски казина и скъпи хотели. През 2014 г. Сауд започва да публикува критични към саудитската монархия туитове.

Той призовава за наказателно преследване на саудитците, подкрепящи свалянето на египетския президент Мохамед Морси година по-рано. После през септември 2015 г. Сауд стига по-далеч.

След като анонимен саудитски принц пише две писма, в които призовава за преврат и сваляне на крал Салман, Сауд публично го подкрепя и е единственият член на кралското семейство, който го прави. Това се равнява на държавна измяна и вероятно е предопределило съдбата му. Няколко дни по-късно той пише в Twitter: "Призовавам страната да превърне съдържанието на тези писма в обществен натиск!". След това Twitter акаунтът му замлъква.

Друг принц-дисидент - Халед бин Фархан, който бяга в Германия през 2013 - вярва, че Сауд е подмамен да отлети от Милано за Рим, за да обсъжда бизнес сделка с руско-италианска компания, която заявява, че има намерение да открие свои филиали на Арабския полуостров.

Халед казва, че частен самолет от компанията идва и взима принц Сауд, но той не каца в Рим, а в Рияд. Халед допълва, че саудитското разузнаване измисля цялата операция, а съдбата на принц Сауд е същата като на принц Турки - подземен затвор.

Принц Султан, като по-висш член на дворцовата йерархия, редува затвора с домашен арест. Здравето му обаче започва да се влошава, така че през 2010 г. кралското семейство му разрешава да замине на лечение в Бостън, Масачузетс. Това, което той прави, докато е в безопасно изгнание в САЩ, предизвиква шок и ужас у саудитците - той подава иск в швейцарски съд като обвинява принц Абдулазиз бин Фахд и шейх Салех ал Шейх, че са отговорни за отвличането му през 2003 г.

Американският му адвокат Клайд Бъргстресър успява да се добере до медицински документи от специализираната болница "Крал Фейсал" в Рияд, където Султан е приет на 13 юни 2003-а. Те показват, че той е бил поставен на системи, които да поддържат дишането му по време на анестезия, а едната страна на диафрагмата му е била парализирана. Предполага се, че е в резултат на побоя.

За първи път висш член на саудитското кралско семейство завежда съдебен иск срещу друг член на кралския род, при това в западен съд. Бъргстресър обаче коментира, че швейцарските власти не са проявили особен интерес към иска. "Нищо не беше сторено, за да се провери какво се е случило на летището" казва той. "Кои са били пилотите? Какви са били летателните планове, когато тези самолети от Саудитска Арабия са пристигнали? Това отвличане се е случило на швейцарска земя и е нормално да се очаква властите да проявяват интерес към разкриването как е било извършено то".

През януари 2016 г. Султан отсяда в луксозен парижки хотел, когато, подобно на Сауд, му е отправена покана да се качи на самолет. Той възнамерява да посети баща си в Кайро, също виден критик на саудитската власт. Тогава саудитското консулство предлага на него и антуража му от 18 души - включително личен лекар, сестри и бодигардове от САЩ и Европа - да използват частен самолет.

Въпреки случилото се през 2003-а, той приема. Двама членове на антуража му разказват какво се е станало, но и двамата предпочитат да останат анонимни. Те разказват как пристигат на пистата и се оказват пред огромен самолет с надпис "Саудитска Арабия".

Обстановката е зловеща, защото на борда има много членове на екипажа и всички са мъже. Самолетът излита и първоначално мониторите на полета показват курс към Кайро. След два часа и половина полет мониторите угасват.

Принц Султан спи, но се е събужда около час преди кацането. Поглежда през прозореца и изглежда тревожен, казват бившите членове на екипа му. Когато пътниците осъзнават, че ще кацнат в Саудитска Арабия, Султан започва да блъска на вратата на пилотската кабина и да вика за помощ. Член на екипажа заповядва на екипа на принца да остане по местата си.

"Гледахме през прозореца и видяхме много хора да излизат с оръжие, преметнато през гърдите, и да заобикалят самолета" разказва един от членовете на антуража на Султан. Войниците и екипажът изкарват Султан от самолета, докато той крещи на екипа си да се свърже с американското посолство.

Принцът и лекарите му са отведени във вила и поставени под въоръжена охрана. Другите остават да чакат в самолета. Впоследствие са отведени в хотел, държани там три дни без паспорти или телефони и накрая им е разрешено да отлетят до дестинация по техен избор.

Преди да си заминат, един от саудитците, който екипът на принца разпознава като един от "стюардите" на самолета, им се извинява официално. "Каза ни, че просто сме се оказали на неправилното място в неподходящ момент. И че съжалява за причинените неудобства" споделя единият от тях.

Другият допълва: "Не ми бяха причинени неудобства - бях отвлечен. Бях държан против волята ми в държава, която не съм избрал да посетя". Ситуацията е шокираща. Заедно с принц Султан, около 18 граждани на други държави са отвлечени, отведени в Саудитска Арабия и задържани от саудитските военни.

Оттогава насам няма вести за принц Султан. Властите в Саудитска Арабия отказват коментар.

Междувременно принц Халед, който все още е в изгнание в Германия, се опасява, че също ще бъде заставен да се върне в Рияд. "Четирима от членовете на фамилията ни бяха в Европа. Критикувахме кралското семейство и управлението му в Саудитска Арабия. Трима от нас бяха отвлечени. Аз съм единственият, който все още е на свобода" заявява той.

Дали той не е следващият в списъка с отвличания? "Сигурен съм в това. Сигурен съм от много време. Ако можеха да го сторят, щяха вече да са го направили. Много съм предпазлив, но плащам за това със свободата си".

Oще: авторитаризъм  арабски принц  арабски принцове  безследно изчезнали  бягство  диктатура  дисидент  дисиденти  затвор  изчезнали  отвличане  похитители  принц  принцове  саудитска арабия  саудитски принц  саудитски принцове  цензура 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 18.08.201721:00

В контекста на това, че не предлагаш абсолютно никакви аргументи за теорията си, освен "то това всеки го знае", и че с точно същия "аргумент" отхвърляш всички посочени противоречащи ти факти - да, това е конспиративна теория по дефиниция.

Докато единственият ти аргумент продължава да е "това всеки го знае" и инфантилният сарказъм на това да наричаш противното мнение "басня", дори когато е подкрепено с конкретни факти, то продължаваш да пребиваваш изцяло в сферата на конспиративните теории, тоест, вълшебните приказки за възрастни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

19 Mako | 18.08.201720:38

deowin | 18.08.201716:58
Както и предвидих - конспиративна теория.
=====================

Ъхъ, ъхъ, политическите практики на американците са си жива конспирация, никой нищо не знае за тях!
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 18.08.201716:58

Както и предвидих - конспиративна теория. Удобно неопровержима, удобно неизискваща каквито и да било доказателства, удобно отричаща всеки крещящо противоречащ й факт с леко отмахване на ръка - "то това всеки го знае".

Интересното за мен наблюдение е, че интелигентният човек може да се случи да реагира неинтелигентно, но дебилът си остава дебил в абсолютно всеки контекст. Когато си малоумен, вероятността случайно да улучиш нещо вярно е малка, но същественият фактор всъщност е друг - че имаш открит силен афинитет към опростенчески, наивни и напълно нереалистични обяснения за света като религии, философии на разделението, конспиративни теории. Тоест, идеологии, чиято "истинност" се позовава на вяра, усещания и това, което се уличава за "здрав разум" ("това всеки го знае"), а е всъщност просто глупостта на масите. А масите са доста глупави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 18.08.201710:16

deowin | 17.08.201720:42
>след свалянето на Саддам контролът върху добива на иракски петрол е американски
>Има и парчета баница за някои от съюзниците, дето одемократиха иракчаните

Пак не позна, не си дори бегло близко до реалността.
=============================

Хубаво е, че има хора, вярващи в баснята за това, че след като изнесоха на гърба си 90+% от войната, САЩ са предоставили 85% от поствоенната баница на дружките си.
Предизвиква остри пристъпи на здравословен смях!
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 17.08.201720:42

>след свалянето на Саддам контролът върху добива на иракски петрол е американски
>Има и парчета баница за някои от съюзниците, дето одемократиха иракчаните

Пак не позна, не си дори бегло близко до реалността.
https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_industry_in_Iraq#Service_contracts_licensing_results
Щатски компании добиват около 15% от нефта в Ирак. Холандците добиват повече - 18%, китайците - 17%, дори руснаците добиват 8%.
Относно парчетата баница е полезно да погледнеш колонката "Service fee per bbl ($)". Конкретно, най-ниски такси за варел, $1.15, плащат - изненада! - руснаците. Следват малайзийците и китайците, чиито военни части никога не са стъпвали в Ирак. Американци и европейци плащат над два пъти по-големи такси.
Аз ти посочих числата, но също е наложително и да можеш да ги четеш и разбираш, а в това засега си показал само плачевни умения. За съжаление там не мога да ти помогна.

Ще продължаваш ли да пробваш дали поне някое от безумните ти виждания, предразсъдъци и наивно опростенчески обяснения на околния ти свят са съвместими поне бегло с реалността, или ти омръзна да се оказваш все толкова драстично далеч от нея?

Имаш и лесна алтернатива, естествено, за която повечето хора в твоята ситуация се хващат като удавник за сламка - конспиративни теории. За тях не се искат доказателства а и са удобно неопровергаеми.
Жокер трябва ли ти?
Правителството на Ирак е всъщност марионетно и се контролира от рептилоидните илюминатите начело на САЩ. Лукойл е фирма на марсиански евреи, които са промили мозъка на Путин (очевидно - да си го виждал да носи шапо от алюмин?) и се борят с илюминатите за превес в Близкия Изток, важна изходна точка за атакуване на - естествено - древна и могъща България, единствената пречка пред пълното поробване на човешката цивилизация от злите сили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 17.08.201719:27

deowin | 17.08.201718:50
>Що, бе - като избомбиха Саддам до пълна демокрация - кой помпа иракския нефт, руснаците и венецуелчаните ли?

САЩ внасят от Ирак чутовните 3.3% от всичкия си внос на нефт
==========================

За да ни разсмееш за пореден път - въобразил си си, че твърдя нещо за американския внос на петрол от Ирак. А, видно и от цитата, аз просто посочвам един наличен факт: след свалянето на Саддам контролът върху добива на иракски петрол е американски. Има и парчета баница за някои от съюзниците, дето одемократиха иракчаните. Което е напълно нормално за страна-победител в една война.
Пробвай пак, Бай Свръхо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 17.08.201718:50

>Що, бе - като избомбиха Саддам до пълна демокрация - кой помпа иракския нефт, руснаците и венецуелчаните ли?

САЩ внасят от Ирак чутовните 3.3% от всичкия си внос на нефт.
http://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/usa/show/2709/2015/
Пробвай с друга хипотеза, за предпочитане не тотално идиотска и поне бегло отразяваща реалността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 17.08.201718:46

Mitglied 555, предполагам ти убягват чудовищната ирония и лицемерие на написаното от теб.
От друга страна, на хора като теб повечето неща им убягват, с изключение на петте пръста на десницата. Те са винаги с теб. Е, остани си с тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 17.08.201718:46

dedo adji | 17.08.201715:52
А после откъде ще вземат нефт и газ, от Путин ли или от Венецуела.
======================
Що, бе - като избомбиха Саддам до пълна демокрация - кой помпа иракския нефт, руснаците и венецуелчаните ли?

Чуди се
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

11 Mitglied 555 | 17.08.201718:35

Прасюгер, много прост шаран си. Вече кълвеш и на гола кука, по-зле си и от Павето.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.