Webcafe

Речта от Каталуния, която никой не чу

Webcafe
11.10.2017, 10:15 (обновена 13.10.2017, 13:33)
Инес Аримадас

Снимка: © Facebook, Inés Arrimadas

ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно", заяви лидерката на "Гражданите" Инес Аримадас

Вчерашната емоционална реч на каталунския премиер Карлес Пучдемон предизвика много вълнения както в автономния регион, така и в Испания и в цяла Европа. Решението му да поиска мандат за обявяване на независимост, но да отложи самия акт, за да се търсят преговори с Испания, даде поле за множество коментари.

Всичко това обаче отклони темата от последвалата след минути реч на неговия основен политически противник в Каталуния - 36-годишната лидерка на либералната, антисепаратистка партия "Гражданите" Инес Аримадас, която осъди действията на Пучдемон, определяйки ги като част от миналото.

Нейната реч бе не по-малко силна и съдържаше послания за обединение, развитие в Европа и борба срещу "примитивния национализъм".

Тя заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".

"Това е преврат. Никой в Европа няма да приеме декларация за независимост, независимо дали е отложена, забавена или на фази. Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от него", обърна се тя към регионалното правителство, цитирана от OFFnews.

"Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности. Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност - във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство", коментира още тя.

"ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно", заяви лидерката на "Гражданите".

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния", завърши речта си Аримадас.

Инес Аримадас е част от политическата формация "Гражданите" от 2010 г. насам, като преди да застъпи на лидерския пост, тя е била и говорител на младежкото крило на партията. От 2012 г. е депутат в локалния парламент, а от 2015 г. е лидер на цялата опозиция срещу местното правителство.

Въпреки че е един от водещите политици на Каталуния, самата тя е родена в другия край на Испания - провинцията Саламанка.

В училище иска да стане археолог и проявява дълбок интерес към културата на Каталуния като дори научава каталунски с помощта на съученик.

През 2008 г. се мести в Барселона, а през 2010 г. започва да се интересува от политиката на партията "Гражданите", а година по-късно става говорител на младежките й структури.

Oще: европа  инес аримадас  карлес пучдемон  каталония  каталуния  каталуня  национализъм  независимост  пучдемон 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

14 explorer | 13.10.201712:09

@дедо, нямам преки наблюдения от времето на турското робство, но имам от 50 години соц. На базата на своя опит и общуването с близките 2 предходни поколения, съм склонен да вярвам, че тезата че православната вяра е съхранила нашето национално самосъзнание е мит. Причината за това е проста, през изминалите само 45 години след ВСВ, Православието беше лишено от силата му и беше в положение на търпимост. Владиците като цяло, бяха в служба на държавната сигурност. Това е същото "снишаване", за което говори и бившият Първи, по повод на гласността и перестройката, но това не е вяра в Исус Христос.
Да не говорим в битов план колко от ритуалите и празниците са езически по същността си, само прекръстени на някой светия.
Затова считам че както наложеното отгоре, чрез покръстване по царска воля християнство не е пречупило чисто човешкия инат, на българският народ, така и сме оцелели през турско и информацията за други народи, които живеят по-добре на свобода, ни е давала надежда, която ни е крепяла през вековете.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 13.10.201709:35

Изследователят, без православната вяра, след 500г. турско владичество нямаше да има Левски и Ботев а Лютви и Бекир. Вярно, че те не са били ревностни христиани, но и не са гледали на Европа със надежда и любов. Спомни си как Ботев нарича сърцето на европейската цивилизация - "столицата на разврата и тиранството, школата на шпионството и робството", а Левски почти не я споменава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

12 explorer | 13.10.201708:26

@Дедо, хайде помисли си за примера на Левски и Ботев, най-светлите известни нам примери и виж как се е развила православната им вяра. Пък после можа и да си поговорим за това кое ни е извадило от Османската империя, защото робското съзнание, го гледам и до сега.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 13.10.201700:59

Скучко е прав. Реч на комсомолски секретар.
"Европа говори за свобода, равенство и братство" За пръв път в Европа тия думи са се чули по време на френската революция. И затракали гилотините, за да налагат светлите идеали. В наше време ги налагат по-хуманно, с полицейски палки.
"Никой в Европа не ви подкрепя" Кой да ги подкрепи? Оядените чиновници от Брюксел ли или правителствата, в съзнанието на които витае призракът на собствените им несигурни етнически области? Кой в Европа е подкрепил желанието на българите за своя държава? Тогава не е имало европейски съюз, но е имало "европейски концерт" И диригентите му са налагали строго да не се чуе нота извън партитурата му, да не им наруши рахатлъка. Дисонантният акорд на Русия не е ударен за черните очи на българите а за имперски цели, но на 1000 години се случва интересите на една империя да съвпаднат с интересите на друг народ.
Европейският съюз не е създаден за равенство и братство а за стомана и въглища, по късно и за други стоки. За търговия и бизнес.
Глупави са опасенията на комсомолската секретарка, че родителите й щели да имат нужда от паспорти, за да я посетят. Да не би тя да има нужда от паспорт, за да посети Франция или Германия? Такава нужда може да настъпи само ако европа се обедини да третира нова Каталуня като чужда.
А народа на изследователя го крепял през турско примерът на Европа. Изследователю, нещо си объркал народа. За твоя народ не знам, а българския го е крепяла да не се обезличи единствено православната вяра. А Европа е крепяла трона на султана. Чувал ли си народната песен "Христианска Европо, блуднице вавилонска"
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

10 desita | 12.10.201722:22

До всички, които не виждат проблем Каталуния да е част от ЕС. Да няма проблем, но ако сега се отцепи от Испания, поради чисто правно процедурни причини е невъзможно да остане част от ЕС. В момента Испания има договор за присъединяване към ЕС, а не Каталуния. Затова, Каталуния трябва като се обяви за нова държава, първо да бъде призната от всички Европейски държави за такава, а после да премине всички процедури по присъединяване към ЕС. Това ще отнеме години, а може и да не стане никога, защото Испания може да не признае държавата Каталуния и винаги да се възползва от правото си на вето и да гласува против приемането на Каталуния в ЕС. Приемането в ЕС става само единодушно със съгласието на всички държави членки. Това е причината и България да не влиза в Шенген. Просто винаги се намира една държава, която да гласува против.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

9 Шамито | 12.10.201717:38

Имам непреодолимото желание да разбера дали каталунците ще са като българите когато бяха народ и превърнаха обявяването на своята независимост в национален празник или ще са гей народ каквито сме в момента.Ако седнат да правят сметки какво ще загубят-със сигурност ще се простят с мечтата си за независимост.Ало каталунците.Независимост не се подарява.Тя се извоюва и изстрадва.И простичък въпрос.Какъв е проблема независима Каталуния да е член на ЕС ако се ръководи от неговите ценности?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

8 Уточнител | 11.10.201723:21

НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ

ЧервеноРуската сгань, съвсем очаквано застана на страната на сепаратистите. Защо? Много просто: те искат тържество и въздигане на Великая Россия. Това може да стане само чрез разпадане на ЕС. Значи всеки опит за сепаратизъм ги радва и ги кара да сънуват щастливи сънища... Например, как в Кърджали искат автономия и се отцепват под крилото на Турция, а останалат част от територията се "присъединява" от Зелените човечета, към майка Россия, след "законен референдум". Естествено в съня си сганьта си представя, как от техната среда ще се излъчват губернатори и гаулайтери в Автономната Задунйская республика.
Приятни сънища!
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

7 desita | 11.10.201721:45

Белка Стрелка, ами аз предпочитам европейските политици, щото българските за долна дъска на кочина не стават. Аз така като се замисля, Ангела Меркел, Саркози и Юнкер са направили лично за мен повече, отколкото Б.Борисов, Корнелия Нинова или Ахмед Доган. За какъв суверенитет говорите. Този, дето позволява пладнешки обир на КТБ и фалит на всички банки през 1997г. ли? Не знам за Вас, но аз от българските политици бял ден не съм видяла. Ако на Вас толкова Ви харесват, приберете си ги в къщи да си ги отглеждате.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

6 Люба6а | 11.10.201719:45

Скучко,кой ти напраска толкова минуси?!баси комунистическите мекерета,дето вонят сдес...не дай Боже да речеш да напишеш какво си почувствал и помислил...а колкото до проекта ЕС(ЕССР),създаден от чифутите,за да ГРАБЯТ обединено Старият Континент,това си е ФАКТ.Както е факт,че в момента,когато въведоха чифутското създание "евро" германците обедняха в 2 пъти автоматически...само че тези неща трябва да се знаят...то само с драскане не става...И дали се сещате какви заплати получават "политиците" ,които са едни обикновени чифутски слуги,спрямо останалото население в Европа?между другото: днес политици НЯМА-има агенти на банкерите,които говорят това,което банкерите им кажат... глупчо бой китарист
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 11.10.201719:09

@Белка, много ми е интересно, при наличие на такъв главен прокурор, президент и премиер, на кого да се надявам ...и според теб на кого да вярваме? На сульо и пульо от джендема дошли на жълтите павета, или на родните велможи чиито бащи и деди ги коландрисваха в АОНСУ или на кречетала, като Волен, вицепремиера Симеонов и Слави?
За мен лично, напредък е възможен единствено на базата на добрите практики от Европа, превърнати в политики. Не случайно сме на кръстопът. По време на турското робство и след това основно примера на запада ни е крепял, от там е идвал прогреса, та и до сега. натам изтича и по-предприемчивите и копнеещите за реализация, затуй единствено като част от Европа имаме шанс да вървим напред. Иначе ставаме само за Китайско, Руско или турско предмостие.
   

оценка

+4 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.