Webcafe

Заплахата от "сексуалната рецесия" - за инселите тя е виновна за всички проблеми в Америка

Webcafe по Rolling Stone
04.04.2019, 13:24 (обновена 08.04.2019, 16:07)
Млад мъж пред компютъра

Снимка: © Unsplash.com, Andrew Neel

Все повече млади мъже не правят секс. И те са гневни от факта

Според една специфична демографска група от хетеросексуални мъже в Интернет, Америка е затънала в тежка криза. И тази криза няма нищо общо с пристрастяването към опиати и упойващи лекарства, нито с огромните дългове по студентските заеми, сексуалното насилие, полицейското насилие или дори климатичните промени и все по-стабилното засушаване на някои региона в страната.

Не, според тях една друга криза представлява сериозен проблем за цялото американско общество и това е липсата на секс. И по-специално липсата на секс, който да включва тях самите. И тези хора настояват да се направи нещо по въпроса.

Естествено, това само по себе си не е особена новина. Интернет винаги е давал трибуна на хората от всички спектри на обществото да изразяват гнева и неудовлетвореността си, независимо дали става въпрос за политически въпроси или за съвсем лични проблеми като например липсата на секс.

И все пак тези гневни гласове на млади бели мъже стават все по-шумни и тяхната неудовлетвореност може да предизвика съвсем реално и опасни последици. Това се потвърждава и от нов научен доклад по темата.

Той обобщава резултатите от Общото социално проучване на Чикагския университет, според което 23% от анкетираните американци не са правили секс през последната година - сериозен ръст спрямо 2008 г., когато делът на тези, които не са правили секс през годината, е едва около 9%.

В тази група влизат предимно млади мъже на възраст между 18 и 30 години. Сред тази демографска група 28% от младите мъже съобщават, че за последната година не са имали сексуален контакт, докато при жените в същата възрастова група, които дават същия отговор, процентите са 18%.

Все още не е ясно какво точно предизвиква този спад. Според публикация в Washington Post, посветена на изследването, се предлагат няколко възможни обяснения - от вездесъщото присъствие на смартфоните (често цитиран фактор зад много притеснителни тенденции в секса и запознанствата), през възхода на масово достъпната интернет порнография, та до факта, че много млади хора продължават да живеят с родителите си и след 18-20-годишна възраст (което тотално убива либидото и у мъжката, и у женската страна).

Това не е и първият път, в който се наблюдават данни, свидетелстващи за т.нар. "сексуално засушаване". Миналата година в сп. Atlantic беше публикувана статия, според която милениалите изживяват своеобразна "секс рецесия". В статията се цитират данни, според които хората, които в момента са на малко над 20-годишна възраст, е 2,5 пъти по-вероятно да не правят секс, отколкото е било при предишните поколения.

И наистина, в много от тези твърдения има логика: в култура, доминирана от приложения за запознанства, в които мъжете потребители са в пъти повече от жените, не е учудващо, че някои мъже изтеглят късата клечка по отношение на секса.

Добавете към това и факта, че все повече жени, на свой ред, предпочитат да оставят връзките и интимните моменти на заден план в името на кариерата, и ситуацията се нагнетява още повече.

И се получава едно разнородно общество на сексуално незадоволени мъже - т.нар. инсели, които изпитват гняв от този факт. Това са мъже, които се имат за "добри и свестни момчета" и искрено не разбират защо им бива отказвано това "право".

Това понякога придобива обсесивни форми и се превръща в тезата, че тази т.нар. "Сексуална криза" е отговорна за всички злини и проблеми на обществото, и че жените са единствено отговорни за поддържането й - аргумент, който в момента се отстоява от много Reddit форуми, посветени на правата на мъжете.

В различни страници като r/BlackPillScience (форум, посветен на псевдонаучни обяснения на човешкото сексуално поведение) и r/mensrights много Reddit потребители намират в изследването доказателство за правотата си. Те приписват резултатите на все по-завишените (според тях неоправдано) сексуални стандарти на жените, както и на тезата, че "все повече жени концентрират сексуалността си върху все по-малък кръг от мъже".

В инсел културата това се определя като "правилото 80/20", произлизащо по принцип от икономически принцип на Парето, който в този случай бива предефиниран. Според "Правилото 80/20" 80% от жените се фокусират върху 20% от мъжете, оставяйки останалите мъже без внимание (и без секс).

"Според мен това е дългосрочната последица от женската сексуална свобода. Жените имат последната дума за секса", заявява един потребител на Reddit.

Мнозина обвиняват феминизма, че е породил тази промяна, като предричат, че "мъжете ще избягат и ще се оженят в чужбина". Според тези прогнози феминистките ще останат сами с котките си. Инселите вярват, че постепенно по този начин феминизмът ще отмре и едва след това ще може да започнат отново някакви що-годе нормални взаимоотношения между жени и мъже.

За други във форумите това изследване е негласно потвърждение и израз на подкрепа за тезаите им. Иначе казано - началото на повратната точка в отношенията.

Въпросът е, че всичко това започва да се превръща в реален проблем. И то не защото чувствата на тези млади мъже са наранени, а самите те са разочаровани. Проблемът идва оттам, че тезите, поддържани от тях и отстоявани в подобни Reddit форуми, обвиняват изцяло жените за "лишаването" от секс, а това може да доведе до наистина ужасяващи последици.

За това свидетелстват и многобройните актове на насилие срещу жени, идващи от инсел общността. Още е пресен примерът от нападението в Торонто от миналата година, при което самообявилият се за инсел Алек Минасян причини с микробус смъртта на 10 души и рани още много други. Друг запомнящ се пример е и превърналият се в своеобразен мъченик за каузата на инселите Елиът Роджър, който убива 6 души през 2014-а при престрелка в Санта Барбара.

Манифестът на Роджър от 141 страници и до днес се разпространява като "верою" на инселите по форумите в интернет.

Тезата, че жените "дължат" секс на мъжете и че мъжете, които са лишени от този "ресурс", ще продължават да извършват гротескни актове на насилие, се разпространява не само от склонни към насилие женомразци онлайн, но и от привидно рационални, уравновесени хора.

Част от опасната привлекателност на лицето на "алт-десницата" Джордан Питърсън е, че неговото базово послание за лична отговорност е оформено така, че лесно да се поглъща от подобни отхвърлени хора, но същевременно е маскирано достатъчно добре, че да не се забелязва просто така.

Така например Питърсън говори за неща като "задължителна моногамия", за да се предотвратяват масови убийства от сексуално неудовлетворени мъже.

Междувременно все по-честно разочаровни от липсата на успех в приложенията за запознанства млади мъже започват да залитат бързо от дискусии за неудовлетореността от Tinder и Bumble към привидно логични оценки, повтарящи твърдения като "правилото 80/20".

Още има граница между инсел културата и общата сексуална неудовлетвореност, но тя става все по-размита. А с това радикалните идеи на крайното дясно все по-благодатна почва.

Oще: инсел  млади мъже  мъже  секс  сексуална криза  сексуална рецесия  ядосани млади мъже 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

8 Nenimir | 07.04.201907:32

Много щастлив Много щастлив
Като не ви връзва нормално вземете си проститутка тъпи каубои
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 05.04.201917:58

Статията цитира два случая, при които убиецът се самоопределя като инсел, с общо 16 жертви. Да допуснем 20 пъти по толкова трупа за последните 20г, при които извършителят не е оставил манифест. Това е нищо, на фона на общия брой на убийствата в САЩ - 5+/100 000, което прави грубо 1600/год. Като при тях не се отчитат жертвите на пътя и случайните, непредумишлени убийства. За другите развити страни този коефициент е 0.8/100 000 - 6 пъти по-малък.
Обаче 28% лишени от секс млади мъже са повод за сериозна тревога, ако цифрата е достоверна. Не, защото ще тръгнат да убиват. Ще убият един на милион, ще пребият от бой един на 1000, някои ще обърнат резбата, а всички останали ще се фрустрират и предават фрустрацията си на всички околни. 18-те % лишени от секс жени не са инсели. Те сами се лишават по свои съображения, главно кариерни. Или по правилото 80/20. На мен това съотношение ми се струва занижено. 90/10 или 95/5 ми се струва по-вероятно. Естествено, не може да се осъществи на практика. Просто, мнозинството жени са принудени да занижат претенциите си и да се задоволят с по-ниска от желаната категория. И Джони може да си мечтае за Дженифър Лопес, но се съешава с касиерката от супера Джени. И тя може да мечтае за Леонардо ди Каприо, но се задоволява с Джони. Като не можем, както искаме, да искаме, както можем.
Но факт е,че за секса последната дума имат жените. Това важи с най-голяма сила в съвременното американско общество. И не само за него, откак е отпаднал матриархатът, жените използват секса като разменна монета и средство за влияние. Така някои жени са управлявали империи, а други са правили мъжете си милионери. (от милиардери) Но в статията се съдържа и друго сведение. За 10г - от 2008 до 2018 броят на лишените от секс е нараснал тройно - от 9 на 28%. Това се дължи на истеричната атмосфера, която се наблюдава в последните години, когато една непредпазлива забележка може да докара на човека уволнение за сексуален тормоз а едно непредпазливо докосване присъда за опит за изнасилване.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

6 peta_wawa | 05.04.201916:53

Нищо ново под слънцето, в прайда винаги младите самци само обикалят около акшъна.
Намери пари момче, не ми се обяснавай! В човешкия прайд това ще те отличи по-добре от хубава грива , мускули или рога Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

5 Specifier | 05.04.201911:35

ДА,

това е типичен неомарксистки пасквил, изпъстрен с разни етикети: "десни", "крайно десни" и т.н., както и различни плювни (напр срещу един достоен университетски преподавател, като Джордан Патерсън, световно известен и популярен).
Всъщност наблюдаваният процес е проявление на т. нар. "бунт на гените". Защото сексуалното поведение се определя на 70-80% от генния запис на индивида, а само 20-30% се определят от средата и възпитанието. Затова и опитите на Джендър идеолозите да променят сексуалното поведение на мъжете още от детска възраст, чрез феминизирано възпитание, водят до сблъсък с генно обусловено им поведение.
Затова и този конфликт все повече ще се задълбочава и може да се окаже и една от причините за взривяване на обществото.
Което е и крайната цел на Неомарксизма!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 13:59

4 Sir John | 05.04.201910:47

Краварска му работа. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

3 deaf | 04.04.201919:57

Има перид когато сексуалното или по-точно еротичното чувство в даден народ се увеличава,последвано от период,когато утихва. Няма нищо притеснително в това. През 70-те и 80-те години германците например,бяха полудели на тема секс. Забележете,и в източната и в западната част на Германия.
Най-добре може би са се "справяли" в Древна Гърция. Елините са имали по няколко празника през годината,(дионисиеви например),през които са се отдавали на оргии и така еротичното им чувство е било удовлетворявано БЕЗ да нанася вреди на здравето или да руши обществото. Възприемали са еротичните фантазии като неописуемо естествени. Като неизменна част от човешката природа,от която не трябва да се срамуват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

2 Kikone | 04.04.201919:00

Извода е че ако не топнеш чушката у соса, то соса ти се качва в главата и почваш да мислиш за глупости.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

1 maznislav | 04.04.201917:07

Чак ви се чудя на акъла как се решавате да ги превеждате тия пасквили. Всички преводни статии на подобна тема са просто наблъскани с кодови думи(опорни точки) небивалици. "Млади бели мъже", "инсели", "десници" и тн. То не че не сте си ги тагнали долу ама тези статии приличат на по-скоро автоматично написана новина от не много умен изкуствен интелект по зададена тема.
   

оценка

+4 -0