Музиката, както не сте я чували | webcafe.bg
Webcafe

Музиката, както не сте я чували

Тодор Ковачев
19.12.2015, 19:54 (обновена 06.01.2016, 14:22)

1 от 9 снимки Назад Напред

звукомир аудио система System One

Снимка: © zvukomir.com

Отзивите за System One са, че това е една от най-напредничавите „Направи си сам” аудио системи в света, и като концепция, и като реализация, и като изпипване на детайли, и като визия

Той е изградил една от най-напредничавите „Направи си сам" аудио системи в света. Построил я е буквално от нищото, след години събиране на опит и години труд.

Но когато говори за нея, не говори за херци, формати, технически спецификации, а за вътрешна хармония, за трептене, за музиката като изживяване.

В средите на аудиофилите, притежаващи изтънчен вкус към слушането на музика, той е известен с прозвището Звукомир. Истинското му име е Георги и живее в София, където и гради своите аудио системи.

Музиката го увлича от малък, но първоначално се е специализирал в областта на автомобилното устройство, още в ученическите си години, а след това и в Техническия университет със специалност „Транспортна техника и технологии".

Само че вътрешният му стремеж винаги е бил повече към рисуването, към изразяването с форми и цветове - а постепенно взима връх и интересът към аудиото и начините за слушане на музика.

Звукомир започнал да изучава историята на Hi-Fi звука и да изпробва системи, произведени още през 70-те.

Впоследствие е концентрирал интереса си съм по-малки фирми, които правят техника със собствен почерк в звученето.

„В един момент осъзнах, че не ми е достатъчно само да слушам и да се докосвам до тази техника, да купувам, да продавам, просто ми се искаше да създавам", разказва той.

Така се ражда първият му проект, наречен System One -цифрова стерео аудио система, очевидно изградена с много сърце и с педантично старание.

Звукомир започва работата по него преди 3-4 години, а първата му готова версия става факт миналата година.

Той обяснява, че реализацията на идея от такъв мащаб все още е голяма рядкост където и да е по света и че прави System One лично за себе си, а не с цел продажба (макар че би струвала сериозна петцифрена сума, ако се продаваше). За него тя е път и възможност за изследване на технологични решения, в повечето случаи доста иновативни и още неразработени, затова при работата свободно е следвал собствените си представи за звука и за хармонията, която се получава между човека, помещението и системата.

System One се състои от три отделни модула, всеки със своята основна функция: кутия със захранванията, предусилвателна част и крайни стъпала.

System One е изцяло активна и има усилвател за всеки един говорител, който се управлява от DSP процесор.

Звукомир обяснява, че по този начин към всеки усилвател пристига сигналът, който е само за самия говорител, и така всички пасивни елементи по пътя на сигнала са премахнати.

Съвсем минималистично, за управлението отговаря един-единствен бял бутон. Той е изработен чрез 3D принтер и изпълнява различни функции, основната от които е контрол на силата на звука.

„Отделих му доста внимание при проектирането, защото заема централно място във визуалната концепция и е елемента на прякото взаимодействие с System One", пише Звукомир.

Още подробности за системата той разяснява в личния си сайт, където обяснява и как е изработил всяко отделна част от нея.

Звукомир често развива System One и постоянно планира нови промени по нея.

Последно признава, че е решил напълно да замени сегашните озвучителни тела, висок клас немски колони, които силно е  модифицирал. Предпочита вместо тях да направи изцяло свои собствени колони - и без това всичко останало в System One е изработено от него, чак до крачетата на колоните, масичките, дистанционното управление и кабелите.

На кабелната система е отделил специално внимание и я е оптимизирал така, че контактите и видовете метал, през които преминава звукът, са много сериозно минимизирани - което е много трудно да се изгради, ако системата беше на класическия принцип с източник, усилвател и стандартни колони с филтриращи елементи.

При всеки компонент в неговата система личи и внимателно обмислен дизайн и невероятен вкус към детайла.

За него е важно системата да хармонизира с помещението колкото като звучене, толкова и като външен вид - голямо предизвикателство и заради факта, че изграждането на System One е било свързано и с някои грешки и повечето неща са били правени по два пъти.

Паралелно Звукомир успява да създаде и своята втора система, System Pi.

Тя е изградена по поръчка и следва базовата концепция на System One, но в по-компактен вид - DSP базирано управление с активни филтри, усилвател за всеки от четирите говорителя, свързан без никакви пасивни компоненти по пътя на сигнала, премислено и подбрано пълно окабеляване и дистанционно управление.

Звукомир вече има поръчки за изработване на още няколко проекта (включително само на кабел и само на пасивни колони), тъй като е спечелил вниманието на аудиофилската общност в световен мащаб.

Желанието му е да се занимава именно с подобни системи и компоненти, които със звук и визия да хармонизират домашното пространство - и от видяното дотук знае, че има бизнес за такива неща, даже и в България.

Именно затова в него няма съмнение, че безсънните нощи на обмисляне, изработване, проби и грешки си заслужават. Защото след това музиката просто звучи по различен начин.

Oще: dsp  hi-fi  system one  system pi  аудио  аудиофили  детайл  дизайн  дом  звукомир  звучене  идея  изграждане  кабел  колони  музика  направи си сам  помещение  проект  процесор  саунд  система  слушане  спецификации  стерео  технологии  хармония  чували 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

1 бай Йух | 19.12.201521:41

Браво бе, маниак Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани