Чуйте най-красивия звук на зимата | webcafe.bg
Webcafe

Чуйте най-красивия звук на зимата

Lifecafe
10.12.2014, 15:56 (обновена 15.12.2015, 22:43)

1 от 15 снимки Назад Напред

чайковски

Снимка: © gettyimages.com

Пьотър Чайковски (7 май 1840-та - 6 ноември 1893-та) е сред най-великите световни композитори. Вижте в галерията кои са останалите композитори, чиито произведения можете да чуете директно от тази страница

Зимата е време за събиране със семейството, за уютно хапване и пийване... И за още нещо. А именно за красива музика.

Няма по-подходящ момент от предстоящите празници човек да се отпусне в къщи с чаша вино/ уиски/ кафе (според собствните си предпочитания) и да послуша онази музика, която ще накара душата му да зазвучи в унисон със света.

И преди, и сега, класическата музика си остава най-добрия избор за зимните месеци.

Затова сме ви подготвили колекция от невероятни известни и по-неизвестни класически произведения, които можете да слушате директно онлайн.

В галерията пък можете да видите някои от портретите на създателите на тези вдъхновяващи класически творби.

"Концерт за фортепиано и оркестър № 1" - Пьотър Чайковски


Това е първият концерт за фортепиано на Чайковски. Можем да сравним тази композиция с, примерно, появата на песента "Yesterday" в поп-музиката.

Акордите, с които започва това произведение са известни на целия свят. Пианистът Андрей Гаврилов дава най-доброто определение за този коцерт на Чайковски: "Това произведение сякаш е изплетено от мелодичните модулации на човешката душа, то представлява симфонична философия за живота, сладък руски симфоничен екзистенциализъм, чието място е в десетицата на най-добрите произведения, родени от човешкия гении".

"Елегия" - Сергей Рахманинов


Лирично-драматичната "Елегия" се явява едно от най-известните и любими на ценителите произведение на Рахманинов. Това е жива, мощна, печална и непоносимо прекрасна музика, която не може да остави никого безразличен и държи в напрежение от първата до последната нота.

"Танц на Анитра" - Едвард Григ

Едварг Григ е автор на музиката към пиесата на Хенрик Ибсен "Пер Гюнт". Анитра е момичето, с което Пер Гюнт се среща по време на своите пътувания. Тя танцува леко, изящно и грациозно. Музиката е много променлива, подобно на непостоянния нрав на Анитра. С една дума - това е очарователна мелодия със сладострастни нотки.

"Зима" - Антонио Вивалди

Не може да има зима, без "Зима"-та на Вивалди. Това е един от концертите, обединени под името "Годишните времена". Тук по безупречен начин е предаден студът, вятъра и състоянието на природата в подножието на Алпите през зимния сезон. Неслучайно "Годишните времена" са популярни дори сред онези, които никога не слушат класическа музика.

"Тишината на Бетовен" - Ернесто Кортасар


Ернесто Кортасар е съвременен мексикански композитор и пианист. Неговото произведение е свързано с известно недоразумениe, което се е получило при качването му в мрежата. Изпускайки името на Кортасар, произведението става популярно единствено като Beethoven's Silence и много хора решават, че автор е самият Бетовен. Дори това да е груба грешка, авторът може само да се ласкае, че някои "специалисти" изобщо не са забелязали разликата между неговото творчество и това на Бетовен.

"Валс номер 7" - Фредерик Шопен


Този валс е ярък пример за това, че едно произведение, което има дължина едва от няколко минути, може да въплъти в себе си целия гений на автора си. Този валс е написан по времето на раздялата на композитора с Жорж Санд - любимата жена, с която той живее цели десет години. Забележителна и прочувствена композиция.

"Танцът на рицарите" - Сергей Прокофиев


"Танцът на рицарите" е от балета "Ромео и Жулиета", в който Прокофиев предава враждебните настроения на два враждуващи клана. Музиката е силно експресивна и по-скоро поражда усещанито за мъст и жестокост, отколкото спокойно настоение.

"Соната №17" - Лудвиг ван Бетовен


Тази соната представлява най-добрия психологически портрет на гениалния композитор. Годината, в която е написана сонатата е свързана с трагически размишления и самоубийствени мисли, свързани с глухотата, на крушение на надеждата за лично щастие. Всички преживявания на автора са вплетени в "Бурята", което е неофициалното название на това произведение.

"Валс № 2" - Дмитрий Шостакович

Този валс е от така наречената "Джазова суита" на Шостакович.

"Реквием" - Волфганг Амадеус Моцарт


Това е последното, незавършено произведение на композитора, над което той работи точно преди смъртта си. То представлява траурна заупокойна меса с каноничен текст на латински. Съчинението е завършено от учениците на Моцарт и е една от най-известните и важни негови творби.

"Математически калейдоскоп" - Джеймс Хорнър


Великолепната биографическа кинодрама "Красив ум", която разказва за живота на Нобеловия лауреат Джон Наш е отлично допълнена със загадъчността и тъгата в музиката на американския съвременен композитор Джеймс Хорнър.

"Болеро" - Морис Равел


Световноизвестното "Болеро" на Равел вдъхновява със своята цикличност, повторяемост и нарастващата сила на звука, която довежда произведението до една идеална завършеност.

"Приказки от виенската гора" - Йохан Щраус


Това е един от най-дългите валсове на Щраус и безусловно, един от най-красивите.

"Канон в ре мажор" - Йохан Пахелбел


Йохан Пахелбел е сред най-важните композитори на XVII-ти век, с неоценим принос за бароковата музика. Той е и учител на Йохан Себастиан Бах. "Канон"-ът е едно от най-ярките му произведения, въпреки, че по него трудно може да се съди за цялостното творчество на композитора. Във всички случаи великолепието на тази музика е неописуемо.

"Бранденбургски концерт № 4 в сол мажор" - Йохан Себастиян Бах


Бранденбургските концерти на Бах представляват цикъл от 6 концерта, които са написани като подарък за маркграф  Кристиан Лудвиг Бранденбург Шведски. Бах изпраща нотите като подарък на благородника, надявайки се да бъде назначен на мястото на придворния ръководител на оркестъра. Отговор той не получава и ръкописът пролежава в библиотеката на маркграфа повече от 100 години, докато не е случайно намерен и публикуван.

"Кампанела" - Николо Паганини

Италианецът Николо Паганини е виртуоз, когото са считали едва ли не за демон, заради музикалната му сръчност и умения. Той много е обичал простите и запомнящи се народни мелодии. Именно такава е и "Кампанела"-та.

Oще: winter is coming  зима  класическа музика  коледа  композитори  музика  празници  студ 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

6 SilvioGesell | 14.12.201412:49

Много приятна статия, дано да продължи темата с пролет, лято и есен Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2011, 18:37

5 Stormbringer | 12.12.201418:32

Това е най-хубавата статия в уебкафе от много време насам ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

4 Josephin | 11.12.201422:23

я виж каква хубава статийка сте спретнали Много щастлив можело значи... Намига малко култура няма да срине интернета...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 11.12.201412:58

Прав е Г-н Никор....Чайковски, Шостакович и прочие....сички са руснаци , следователно комунези, пияници и простаци...
Ми Прокофиев....любимец на Сталин, удостоен с Ленинска награда- посмъртно!!!
Еваларка само на Рахманинов- след Революцията бяга в САЩ и никога не се връща в Русия.
алкохолик
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 11.12.201403:43

Nikkor

'бати глупостите, на кой му пука какво ти навява Чайковски и за какво са го използували, музиката която е правил е извънземна
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 11.12.201401:06

Това произведение на Чайковски ми навява спомена за музикалния фон на разни документални филми от времето на соца, които бяха на тема "Да живее БКП" и тем подобни глупости.
Който иска да потърси 9-та симфония, "Патетическа". Просто затваряш очи и за час изключваш от всичката простотия наоколо ти.
   

оценка

+0 -2