По-малко коледни песни - по-здрави нерви? | webcafe.bg
Webcafe

По-малко коледни песни - по-здрави нерви?

webcafeLifecafe по BBC
14.12.2017, 09:02 (обновена 14.12.2017, 18:07)
гръмпи, гръмпи кет, коледа

Снимка: © Getty Images

Да слушаш нещо отново и отново определено е неприятно

Възможно ли е напоследък влошеното ви здраве и тонус да не се дължат на настинки и грип а на... непрекъснато звучащите коледни песни? Ако вече сте успели да обиколите за малко по-дълго време магазините, със сигурност сте установили, че коледната музика, която се лее отвсякъде, е меко казано досадна.

Дали обаче има научно и психологическо обяснение да се дразните на двадесетия път, в който чувате "Jingle Bells" или "All I want for Chrismas"?

Учудващо или не, такова обяснение има, поне според британска клинична психоложка на име Линда Блеър. Още през октомври, докато пазарува в близкия до дома си магазин, тя с изненада установява, че от тонколоните звучи коледна песен. Това я кара да се замисли как се чувстват хората, които работят в този магазин или прекарват там по-дълго време в избиране на покупките си.

Блеър започва да се интересува по-сериозно от тази тема и открива много изследвания за това как влияе музиката, която слушаме, на нашите решения, покупки и усещания.

Тя не е първата, която стига до извода, че мелодиите, които пуска персоналът в даден магазин, оказват въздействие върху пазаруващите в него. Когато музиката е правилно подбрана и правилно съобразена с клиентелата, това подтиква хората да купуват повече.

Ако пускате класическа музика във винен магазин - продажбите се увеличават. Ако пускате романтична музика в цветарски магазин - продажбите се увеличават.

Толкова е просто - в основата стои правилното напасване с вкуса на потребителя. Въпросът е, че мозъкът възприема и обработва музиката емоционално, а не рационално. Човек винаги реагира емоционално на дадена мелодия, защото я свързва с натрупани спомени. А от всички видове музика, коледната може би предизвиква едни от най-силните реакции в това отношение.

Да чуваш коледни песни отново и отново по своята същност не би трябвало да е неприятно - в крайна сметка свързваме празниците с положителни изживявания. Освен това сме устроени така, че да ни харесва да чуваме определени звуци и мелодии отново и отново. Повторенията ни карат наистина да се заслушаме, да възприемем музиката, а не просто да чуваме набор от ноти.

Проблемът е, че идва момент на пресищане.

Започвате да слушате дадена песен и тя ви харесва все повече и повече, докато в един момент достига връхната си точка, а от там връщане назад няма. Колкото по-сложна е дадена мелодия, толкова повече слушания ще можете да издържите. А повечето коледни песни не са особено сложни.

В такъв случай колко слушания на коледни песни можем да издържим? На това няма категоричен отговор, но едно е сигурно - ако чувате дадена песен по над 20 пъти на ден, няма как да не ви писне.

Учудващо, но повечето собственици на магазини и диджеи са наясно с това. Те смятат, че има причини хората да намират коледната музика за досадна, но по-важното е, че повечето я свързват с позитивно и празнично настроение настроение.

Мнозинството държи да звучи коледна музика, когато й дойде сезонът.

Това, което дразни слушателите, е едни и същи десет песни да се въртят отново и отново без никакво разнообразие. Въпреки че експериментът въобще да не се пускат коледни песни и как това ще се отрази на нервите на аудиторията изглежда интересен...

Oще: коледа  коледна музика  коледна песен  коледни песни  мелодия  музика 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.