xmas cafe logo

Алиса Белоусова: Защо килограмите не са проблем по празниците

Анелия ГеоргиеваАнелия Георгиева
29.12.2017, 12:22 (обновена 03.01.2018, 12:35)
Алиса Белоусова

Снимка: © Мирослава Дермеджиева, Webcafe.bg

Спортната Нова година на Алиса Белоусова

Гардероб: Collective

Бижута: Folli Follie

Грим: Росина Димитрова

Вдъхновени от посланието за семейна хармония по коледните и новогодишните празници, което Kaufland България отправя към всички нас тази година, решихме да поговорим за изпращането на старата година и посрещането на новата - с чаша френско шампанско и стилна празнична маса в компанията на Алиса Белоусова, която се е отдала на спорта като свое призвание 365 дни в годината, но и смята, че човек трябва да се поглези с хубава храна по празниците, без да се страхува от няколко излишни килограма.

Коледа и Нова година са домашен уют, семейна хармония, филми, светлини и забавление. И всичкото това - в промишлени количества. В промишлени количества са и сармите, баницата с тиква, баклавата, пуешкото и патешкото, коледните сладки с джинджифил, а все по-често и морските деликатеси.

Покрай всички тези изкушения няма начин да не се замислим как ще изгорим натрупаните калории след празниците. Но това далеч не означава да се ограничаваме или да се чувстваме грешници, ако сме изяли един шоколадов бонбон повече. В крайна сметка хората са го казали - който хапва, зло не мисли.

Такава е философията и на Алиса Белоусова - момичето от желязо, чието професионално призвание е да помага на хората да поддържат тялото си здраво и стегнато и да се стремят към физическо самоусъвършенстване.

Всички познаваме Алиса от часовете ѝ по зумба и от закритите ѝ тренировки с Nike Training Club, където е безмилостна със своите ученици, що се отнася до спортна дисциплина. Но когато Алиса не е в залата - което се случва най-вече по празниците - я намираме в напълно различна светлина - вкъщи със семейството, в домашен уют и хармония.

За Алиса това е идеалната атмосфера, в която да обърне поглед към изминалата година, да направи своята равносметка, да начертае плановете за идната година. А що се отнася до калориите - Алиса е твърдо „за" натрупването на някой и друг килограм повече по празниците, от което, в крайна сметка, няма да свърши светът.

Спортуваш ли по празниците и трябва ли хората да спортуват по празниците?

Да, за да стане празникът съвсем истински! Спортът сам по себе си е празник за някои от нас.

Как човек може да изгори мазнините след голямото ядене през декември?

Ски и сноуборд са чудесен начин да излезем от залата и въпреки това да не пропуснем необходимото физическо натоварване, а разнообразието и магията на природата ще ни заредят допълнително.

Но не трябва да изпадаме в крайности, паника и ужас от някой допълнителен килограм през зимните месеци. Всъщност това е естествена потребност на тялото, която до известна степен даже го пази от зимните опасности. Важното е да си обичаме залата и тренировките, без да се вманиачаваме по кантара и малкото излишни килограми.

Бъдете сигурни, че с настъпване на пролетта, тялото само ще ви подскаже как най-здравословно да се отървете от ненужното - дали с очистващ хранителен режим или по-натоварени тренировки.

По празниците всички хапваме повече и се глезим. Kак би довършила изречението „Който хапва,...?"

...зло не мисли и после ще се потруди малко по-дълго в залата. (диетите понякога се отразяват на позитивизма ни). Не виждам нищо страшно да се поглезим с нещо вкусно и не дотам полезно, стига да не го приемем като постоянен начин на хранене.

Кои са любимите ти храни на празничната маса?

Мандарините - мога да изям огромни количества. Канелени изкушения, а на Нова Година най-обичам баницата заради късметите. Винаги имам чувството, че ще се сбъднат.

Ти как прекарваш празниците?

Винаги съм била много щастлива, защото съм имала по 4 празника: 2 Коледи на 24.12. и 6.01 (по Юлианския календар) и 2 Нови години - 31.12 и 13.01 (т.н. „Старый Новый год").

Родена съм в Москва, майка ми е българка, баща ми - московчанин, благодарение на което винаги сме празнували двойно повече  - можете да си представите какво означава това за едно дете.

В семейството ми винаги се отделя много внимание на приготовленията за тези празници, спазват се традиции, крият се подаръци под елхата. Всъщност любим мой спомен от детството е как помагах на майка ми да пъхне ловко подаръците под коледното дърво, докато аз отвличах брат ми, който искаше да разобличи магията на Дядо Мраз.

Какво е Коледа за теб в една дума?

ПОДАРЪЦИИИИ ( и много мандарини)!

Как човек да постигне хармонията у дома и на празничната маса?

С много търпение и разбиране. Да не мислим за себе си и това, какво очакваме ние да се случи, да приемем провалите в кухнята и нелепите понякога подаръци с хумор и да отгатнем с какво бихме могли да зарадваме околните най-много. Не обратното.

Какви са твоите New Year's resolutions?

Много и здрав сън.

С какво ще запомниш 2017 г. и как ще я изпратиш?

О! Определено ще запомня 2017 година - пълна с много пътувания, срещи с нови места и любими хора, емоции, изненади, обич, промени, предизвикателства и неочаквани събития. Разбира се, не липсваха и трудности.

Шампанското се пие най-добре с...?

С Нова година сигурно!

Имаш афинитет към изкуството - опера и балет. Разкажи малко повече за тази твоя страст - откъде се зароди, имаш ли любимо представление и кое изкуство или представление свързваш с Нова година?

Вкъщи всички са чувствителни на тази тема - кой свири, кой пише стихове, рисува, чете. Прекарала съм детството и младостта си в часове свирене в музикалното училище и Музикалната Академия и музиката, изкуството винаги са присъствали в живота ми. Този празник в душата никога не ме напуска, както по Рождественско-Новогодишните празници, така и през останалото време на годината. Да не забравяме, че освен тялото, е важно да храним и душата си.

Мисля, че всички ще се съгласим, че най-емблематичното представление, което свързваме с Рождество и Нова година, е Лешникотрошачката на Чайковски. За мен това е традиция от детските ми години в Москва, когато родителите ме водеха в Большой Театър на Нова година, а най-хубавото беше накрая, когато на децата раздаваха подаръци с аромат на шоколад (тогава душата нямаше нищо против). До ден днешен помня това ухание.

Каква би била твоята перфектна новогодишна вечер и къде?

Бих могла да отговоря, че не е важно къде, а с кого и как, което, разбира се, не е лъжа, но да бъдем честни - един екзотичен тюркоазен Малдивски остров със ситен бял пясък или пък магическо северно сияние и снежни грамади на Лапландия не биха попречили на един перфектен празник!

Каква е твоята универсална рецепта за щастливи празници, която би отправила като съвет към читателите?

Обич. Обичайте се.


Специалната селекция от изтънчени предложения за празничната маса в луксозната брошура на Kaufland България можете да намерите в хипермаркетите на веригата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе от 11.12.2017 г до 07.01.2017 г.

Oще: kaufland ългария  алиса белоусова  кауфланд  който хапва зло не мисли  моет  нова година  празници  спорт  спортен режим  френско шампанско  хармонична коледа 


Още от XMAS Cafe