Поддържайте вярата на децата в Дядо Коледа | webcafe.bg
Webcafe

Поддържайте вярата на децата в Дядо Коледа

Lifecafe, по Тhe Atlantic
23.12.2014, 16:16 (обновена 15.12.2015, 22:31)

1 от 2 снимки Назад Напред

дядо коледа

Снимка: © gettyimages.com

Няма нищо опасно, ако детето ви вярва в Дядо Коледа до по-късна възраст

Наскоро жена писа до рубриката за съвети на изданието Slate "Dear Prudence" с въпрос дали е лошо, че позволява на 3-годишната си дъщеря да продължава да вярва в Дядо Коледа.

Отговорът от онлайн изданието беше отрицателен.

"Реалността рано или късно ще излезе наяве", отговори тогава колумнистът Емили Йофе, "но има толкова много реалност в този живот, че една от радостите на детството и на това да бъдеш родител, е от време на време да разпръскваш малко приказен вълшебен прах".

По-късно обаче в дискусията друг човек писа, че неговите родители са поддържали мита за Дядо Коледа чак докато той е станал на 9 години. И когато в този момент научил истината, се е почувствал "невероятно неловко", че е бил "мамен" толкова дълго.

Изводът е прост: каквото и да правите, няма начин да не травматизирате децата си.

Ако оставим настрана ранното връщане към реалността в основното училище, кога е нормалната възраст, на която децата трябва да разберат кой всъщност оставя подаръците под елхата?

В проведени изследвания, психологът от университета в Тексас Жаклин Ули отбелязва спад на вярата в Дядо Коледа след 5-годишна възраст.

Всъщност това е и моментът, когато достига пика си и вярата във феята на зъбките - поне там, където тя е популярна.

Констатациите на Ули са сходни с тези от изследване, проведено през 1978 година.

В него 85% от 4-годишните деца заявяват, че вярват в Дядо Коледа, но само 65% от 6-годишните и 25% от 8-годишните казват, че още смятат, че белобрадият старец, който носи подаръци, съществува.

Както Ули коментира пред NPR, до голяма степен вярата на децата зависи и от усърдието, с което родителите се опитват да поддържат илюзията за Дядо Коледа - и до каква степен те самите полагат усилия да открият истината.

Преди две години, на Коледа, съмненията на дъщерята на Ули нараснали дотолкова, че подобно на майка си, и тя решила да си направи експеримент.

Детето оставило камера на масата с бележка, в която моли Дядо Коледа да се снима, ако е истински.

Тогава Ули се включила в играта и написала отговор, че дядото не е успял да се ориентира в бутоните по камерата, но следващата година тя спира да бъде толкова внимателна и позволява на дъщеря си да види как "подаръците от Дядо Коледа" се поставят под дървото.

Интересно е, че когато бъдат интервюирани възрастни, те обикновено споделят, че си спомнят да са вярвали до много по-голяма възраст в Дядо Коледа.

Анкета на AP от 2011-та установи, че сред възрастните участници, 84% от хората са вярвали в Дядо Коледа поне до известен момент, но средната възраст, в която те са спирали да го считат за реален, е била 8,8 години.

По-ранно проучване на AP също така е установило, че възрастта, на която децата спират да вярват в Коледа, варира според религиозните им убеждения, но около една трета до половината от хората, изповядващи най-различни религии, казват, че са спрели да вярват между 9 и 12-годишна възраст - доста по-късно от споделеното от деца пред Ули.

По всичко изглежда, че точно както децата вярват в белобрадия старец по-дълго от крайно необходимото, възрастните пък обичат да вярват, че са вярвали в него по-дълго от реалното.

Така че освен ако детето ви не оставя мляко и биствитки за дядото в стаята си в студентското общежитие, вероятно може да бъдете спокойни, че вероятно няма да му навредите особено, като поддържате магията жива поне още няколко години.

Oще: lifecafe  детство  деца  дядо коледа  коледа  лъжа  празници 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

5 ImaIma | 24.12.201421:01

Колкото да иска един родител да възпита детето си правилно, винаги го проваля в някакъв аспект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

4 Реалист | 24.12.201418:02

Само като прочетох половината първо изречение и хвърлих поглед да видя от къде е преведената "статия" и тотално се отказах. Аман от проблемните на уса-мамите, които поради многото свободно врвмв (професия "домакиня") се чудят какви глупости да измислят.... Объркан
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 24.12.201413:52

Да кажеш, че дядо Коледа не съществува е същата такава глупост като да кажеш, че романа " Под игото" не съществува, или че България не съществува, или че купчината пясък "съществува". :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 24.12.201413:48

В живота на мъжа има три периода:

1. Той вярва в Дядо Коледа.
2. Той не вярва в Дядо Коледа.
3. Той е Дядо Коледа! хахаха
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 24.12.201410:39

Начи,у дедо ти Мраз мое да верваш,а у рептили и жидомасони не мое,тъй ли?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани