Грешките на ГЕРБ - грешки на растежа | webcafe.bg
newscafe

Грешките на ГЕРБ - грешки на растежа

Webcafe.bg
27.04.2013, 10:39 (обновена 27.04.2013, 12:04)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Цветан Цветанов: При едно израстване на една млада партия винаги има грешки

Бившият вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ не е нареждал подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов на 15 април. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов в предаването "На светло с Люба Кулезич".

На въпрос нареждал ли е подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов на 15 април и то откакто не е шеф на МВР, защото всъщност държи МВР, както пише в анонимката от вчера, Цветанов каза: "Не. Това е отговорът, който мога да дам".

На всичко това, което се случва в момента, в тази предизоборна кампания, като започнем от хронологията на внасяне на анонимния сигнал от Сергей Станишев е видно, че отзад има някой, който ръководи и активира. Това са бившата Държавна сигурност, определени структури от криминалния контингент, посочи Цветан Цветанов.

"Това, че съм бивш шеф на МВР и знам много, не значи, че трябва да говоря много, независимо, че съм, в това си качество сега", каза Цветанов. На въпрос кого подозира за последния теч на звукови файлове, Цветан Цветанов каза, че може да се направят конкретни предположения.

"Знаете за определени срещи, които излязоха в скандала, който се развихри, между Миро Найденов и Алексей Петров. Доколкото знам, имало е среща и с Емил Димитров, където може би са планирали следващите си действия.

Виждал съм се с Мирослав Найденов на рождения ми ден - на 8 април. Поканихме и Мирослав Найденов. Поканих го, защото разбрах, че съпругата му е пуснала молба за развод, каза още Цветан Цветанов. Нито мен, нито премиера някой може да ни държи в някаква зависимост, допълни той.

Покупка на 12 автомобила за подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов през 2010 г. е купил 12 автомобила за подслушване. Покупката става по-малко от година след като Цветанов застава начело на МВР.
9 коли са на разположение на СДОТО и ДАНС.

Три от тях са дадени на звеното на Гранична полиция в Драгоман и се използват за слушане на радиоефира по външната за ЕС българо-сръбска граница, съобщава "Стандарт".

Пет от автомобилите са дарени чрез фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги". Става дума за американска техника "Моторола", оборудвана с израелски софтуер.

Последният 12-ти автомобил, сив "Крайслер Вояджър", остава на разположение на прокуратурата, която разследва незаконното подслушване отпреди 2 седмици след сигнала, внесен от лидера на опозицията Сергей Станишев.

В рамките на това разследване с обвинения се сдобиха двама бивши шефове на СДОТО и двама сегашни директори от службата.

Кадрови грешки се допускат и тук е силата на партия ГЕРБ, че може да си ги признава и това беше заявено много категорично и от председателя на партията. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"Аз си спомням, когато Мирослав Найденов не влизаше в персоналния състав на Министерски съвет през 2009 г. Тогава публично премиерът оповести Десислава Танева - тя да бъде министърът на земеделието. Отказът тя да бъде министър беше от една публикация, която излезе във вестник. Тя беше много ясно добре насочена да я дискредитира.

Това всъщност разколеба донякъде лидера, защото в началото на мандата на едно правителство всичко трябва да бъде максимално изрядно. Сега, връщайки лентата назад, трябва да видя кой е журналистът написал този материал и мога да си дам отговори на много въпроси, каза Цветанов.

Танева се отказа с мотива за възможен конфликт на интереси, тъй като идва от холдинг "Мелвест" - структура, която е с големи разклонения в земеделския сектор, както в изкупуването и обработването на земя, зърнени култури и др. Впоследствие, като председател на парламентарната земеделска комисия Танева се опита да прокара, заедно с Найденов, поправката "Арендатори". Тя задължаваше собственици на земи да бъдат задължени да ги продават първо на арендаторите по цени, които те им предложат. Поправката не мина, след като сини и червени публично я обявиха за лобизъм.

Що се касае до Миро Найденов защо сме го бранили, аз мога да кажа като вицепремиер и министър на вътрешните работи съм си изпълнил моите задължения, които са ми вменени по закон. Службите и прокуратурата са си свършили своите задължения до момента, в който ние не сме предали всичко това нещо в прокуратурата.

В момента, в който е предадено в прокуратурата защо две години и половина три няма реакция, няма внасяне на обвинение това е вече друг въпрос. Но ако имаше и най-малките предположения, че това нещо ще се случи в най-кратки срокове, аз смятам, че премиерът нямаше да се поколебае да вземе правилното кадрово решение.

Човек е невинен до доказване на противното и затова и премиерът, когато на Миро Найденов му повдигнаха обвинения, каза: "Ти трябва да изчистиш името си и ще бъдеш реабилитиран впоследствие". Това е разумното.

Най-големият проблем в момента е, че се създаде междуинституционално недоверие. В момента и прокуратурата, и МВР са в много деликатна ситуация. "А знаете ли какъв екип бяхме през тези четири години. Аз работих невероятно добре както с Борисов Велчев и с неговия екип по всички теми, които са били свързани в ефективната борба и затова и докладите на ЕК бяха с възходящо поведение", посочи Цветан Цветанов.

Всъщност докладите не са били с "възходящо поведение" и Цветанов очевидно има нужда от освежаване. Нещо повече, след последния критичен доклад, Европейската комисия не само че няма намерение да прекъсне мониторинга над правосъдието и вътрешния ред, но следващия доклад е назначен за края на 2013 г.

На въпрос виждат ли и разбират ли кадровите си грешки, Цветан Цветанов каза, че ги разбират. "Премиерът многократно е казвал на първо място вицепремиерът Дянков няма да бъде в екип , с който бихме управлявали, няма да бъде Трайчо Трайков, който е освободен още във времето, когато бяха констатирани някои слабости в неговата дейност.

Няма да бъде ползван и реабилитиран Миро Найденов при това, което се случва в момента. Оттук нататък при едно израстване на една млада партия винаги има грешки, но важно е да ги преценяваш и да можеш да взимаш съответното правилно решение", допълни Цветан Цветанов. Той очаква още компромати до изборите.

Oще: бойко борисов  герб  избори  коли  компромати  мирослав найденов  николай кокинов  партия  подслушване  прокуратура  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

2 Svelini | 27.04.201321:44

Безкрайна наглост !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 27.04.201313:24

Грешки на растежа - растеж на грешките....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани