Време е да дойде горският | webcafe.bg
Webcafe

Време е да дойде горският

Илиян Василев*
27.03.2015, 19:22 (обновена 30.03.2015, 07:26)
ръководството на инвестиционната компания lic33 - Бертран Кавалие, Брус Бауър, Пиер Луврие, Жан Жакобе

Снимка: © webcafe.bg

Илиян Василев: Добре познавам механизмите на посредничеството с руски капитали, за да потвърдя, че тясната специализация на господин Луврие през последните 15-те години е именно в и покрай сделки почти изключително или преимуществено с руски капитали и руски олигарси.

Първо, гледам на "офертата" на LIC33 като несериозна и неизгодна за държавата, незаслужаваща изобщо внимание. Във времето съм се нагледал на "посредници" - последното значимо нещо, за което се сещам, са индийците за АЕЦ "Белене".

Това, което ни предлагат, е с наши пари да вземат активи срещу 900 милиона евро. Преди специалния надзор активите, придобити чрез заеми от КТБ, се оценяваха на над 2.5 милиарда евро.

И това не е бизнес оценка по текущи и прогнозни парични потоци, която се очаква да бъде значително по-висока. Мога да се обзаложа, че с подходящата стратегия държавата може да излезе с печалба от аферата КТБ, ако контролира и управлява процеса на несъстоятелността чрез синдиците и го изолира от апетитите на олигарсите.

Звучи почти утопично, но е възможно.

Второ, с малко по-агресивно и проактивно поведение, със синхронни действия на всички по веригата държавата може да разследва и ефективно запорира, включително да наложи мораториум върху всякакви разпоредителни сделки с активи, придобити пряко или косвено чрез кредити от КТБ, докато не се изясни въпросите на собствеността, на свързаността и отговорността на замесените лица, на произхода на парите и движението през офшорни сметки (там може да има и престъпления) и чрез други механизми, които са ощетили държавата - както в данъци и пропуснати ползи, така и по линия на предоставения ресурс през Фонда за гарантиране на влоговете.

Но това касае ВСИЧКИ сделки, в това число и тези на Пеевски - Булгартабак и по-малките компании, Петрол и тези в списъка Луврие.

Това обаче няма как да стане с триковете на Искров за търговска, банкова и следствена тайна.

Странно защо той пак се появи отново след няколко месечно отсъствие, малко след появата на офертата Луврие, за да разсее всякакви съмнение в своята съпричастност към случилото си в и покрай КТБ. От изявата му се разбра, че той е вероятно най-високоплатеният държавен служител със задължение да не поема никаква отговорност. Класика.

Парламентът разполага с много инструменти, за да получи достъп до нужните документи, ако иска. Дори тогава, когато са в различни режими на секретност. За следствената тайна е достатъчно разпореждане на прокуратурата.

Ако главният прокурор, откаже тогава парламентът може да направи специална комисия с нарочни правомощия, която да разследва действията на всички държавни институции във връзка с аферата КТБ.

Да, има разделение на властите, но по-голяма част от информацията е достъпна.

Трето, изобщо не става дума само за произхода на капиталите, в каквато посока правилно е реагирало правителството - т.е. тези 900 милиона, които Луврие и сие ни предлагат за да забравим случая.

Става въпрос за разпоредителни сделки с активи, срещу които има кредити, макар и през посредник. Това от една страна.

От друга - преди да се финализира сделките на Луврие по придобиване на посочените дялове в изброените предприятия - те се оформят или като предварителни, или като договори под условие на последващо разрешение не само от КЗК, но и то ГД Конкуренция на ЕК /Виваком/.

Ако не вярват да направят справка със сделката по придобиване на мажоритарния дял в гръцката ДЕСФА от Сокар и ветото на Комисията.

В допълнение почти всички изброени предприятия попадат в списъка "чувствителни за националната сигурност" и сделките просто могат да бъдат спрени без обяснение или обезщетение. Достатъчно е да се позоват на реално или потенциално нарушени интереси на националната сигурност или се обвържат с несъстоятелността на КТБ.

Двете предприятие от военнопромишления комплекс, както и телекомуникационния оператор, НУРТС и другите активи са толкова критични за националната сигурност, че ДАНС спокойно може да започне разследване за начина и мотивите, които стоят зад този опит за придобиване - т.е. като потенциално вражеско действие в условията на изострена и критично рискова външна ситуация.

Господин Луврие изобщо да не си мисли, че някой му дължи нещо в случая.

Тъжната ми констатация, на която искам да обърна особено внимание, че българските олигарси - Пеевски, Василев и другите посегнали към активите, финансирани с кредити от КТБ - достигнаха дъното на своята антинационално поведение.

На тях изглежда не им пука за последствията от тази самоунищожителната битка помежду им, от сляпата взаимна омраза и готовността да постигнат "победа" независимо от цената.

В този процес те нанасят смертелни удари и огромни щети на държавата. В същото време използват и ангажират чужди сили, пари и влияние във вътрешните си разборки, като разиграват съдбата на България на карта.

Това е държавна измяна в чист вид.

Добре познавам механизмите на посредничеството с руски капитали, за да потвърдя, че тясната специализация на господин Луврие през последните 15-те години е именно в и покрай сделки почти изключително или преимуществено с руски капитали и руски олигарси.

Няма смисъл изобщо да се коментират личните му политически пристрастия към операциите на Москва в Крим и Източна Украйна и връзките му с Малофеев, които той удобно забравя в моменти на "бизнес" прозрение.

Време е да дойде горският - държавата.

Тя може да си върне контрола чрез синдиците върху процеса на попълване и опазване на масата на несъстоятелността и след това осребряването и.

Не вярвайте, че нещата са безвъзвратно загубени - защото предприятията са функциониращи, имат достатъчно добри пазарни и финансови позиции. Трябва просто да се гарантира на този или друг подходящ мениджмънт изолация от политическите рискове на средата.

Държавата може и трябва да задейства всичките си лостове, като постави на място всеки самозабравил се олигарх.

 

* Текстът е публикуван в блога на Илиян Василев.

Oще: lic33  бизнес  булгартабак  да дойде горския  илиян василев  кризата в ктб  ктб  олигархия  оферта  пиер луврие  русия  сделка  цветан василев 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.10.2014, 13:53

4 Risperidone | 28.03.201514:01

hahaha.. mi6o, mi6o..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

3 Conspirator | 28.03.201500:46

Архангел,не съм се смял отдавна така за стар виц.Невероятно точно за ситуацията!
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

2 peet | 27.03.201522:51

Тези т. нар. олигарси са слуги на чужди интереси. Имат жесток и безмилостен господар, който дава заповеди и не приема "Не" за отговор. Въпросните пеевски, василев и т.н. струват нещо само ако изпълняват безпрекословно заповедите. И най-малък знак за неподчинение се наказва жестоко. Тук става дума за пари,много пари и власт, много власт. Човешкия живот не струва нищо и слугите много добре знаят това. Те не са в позиция да избират, а да изпълняват, иначе ..... Трябва мощна, безмилостна и категорична намеса на държавата, инак затъваме яко.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 27.03.201522:41

Поне напишете и вица:
********
Намерили в гората дневник на партизански отряд. Вътре пишело:

Понеделник - Мръсните фашисти превзеха гората...

Вторник - Ние изгонихме мръсните фашисти от гората...

Сряда - Мръсните фашисти отново превзеха гората...

Четвъртък - Ние отново изгонихме мръсните фашисти от гората...

Петък - Мръсните фашисти отново превзеха гората...

Събота - Ние отново изгонихме мръсните фашисти от гората...

Неделя - На горския му писна и ни изгони всичките от гората!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.